Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mógłbyś coś bliżej o zasadzie działania takiego czujnika

 

Może bym spróbował napisać kawałek kodu i potestował jak to działa

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez robert4you
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659069
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 231
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bardzo przystępnie napisane opracowanie.

W sumie pamiętam ten temat jeszcze ze szkoły, wtedy zastanawiałem sie po jaka cholerę potrzebna mi będzie kiedykolwiek ta wiedza, przecież teraz wszystko będzie elektroniczne ...

Dla przypomnienia, 1 tranzystor - rosyjski - kosztował wtedy okolo 70 zl, a jeden duży chleb 1 zl  ( i to była ta stara złotówka, aluminiowa  :)  )

Pomiary wilgotności Instrukcja Laboratoryjna.pdf

 

post-40314-0-26730100-1583267920_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659073
Udostępnij na innych stronach

Też pamiętam te czasy, tranzystory germanowe i piątkę z rybakiem

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 03 mar 2020 - 21:59]

No to AUGUSTA czy Assmanna  robimy.?

Programistycznie proste raczej do ogarnięcia.

Edytowane przez robert4you
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659078
Udostępnij na innych stronach

August jest prostszy do wykonania i ma mniejszą prędkość powietrza w tunelu, ale Assmann dokładniejszy, do dnia dzielniejszego służy do skalowania elektroników.

A jeżeli ktos sadzi ze to archaizmy, to powiem tak, podobne tabele używa  sie do np  doboru wentylacji, wentylatorów jak i w chłodnictwie i wielu innych dziedzinach.

Owszem, krzywe może komputer wyliczyć, ale i tak niczym sie nie różnią od tego 

Nawet jeżeli nie chcecie tego instalować w komorze (bo w sumie sa one lekko upierdliwe w użytkowaniu), warto pomyśleć o zbudowaniu tego, aby samemu co jakiś czas sprawdzić swoje elektroniczne przetworniki.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659081
Udostępnij na innych stronach

Nawet przez chwilę do głowy mi nie przyszło żeby myśleć o tym jak o archaizmach. Te tabelki dadzą się bez kłopotów pakować do Arduino i zobaczymy co to zacznie wskazywać na dwóch DSach. podłączenie czujnika ciśnienia też nie jest żadnym kłopotem zresztą wartość ciśnienia można odczytać z telefonu za pomocą aplikacji BLYNK i wysłać do procesora. Następny weekend wygospodaruje trochę czasu żeby to zbudować i o programować. Będzie tylko trzeba pamiętać żeby w komorze dodatkowo trzymać butelkę z wodą destylowaną żeby miała temperaturę idealną z temperaturą w komorze.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez robert4you
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659085
Udostępnij na innych stronach

 

 

z wodą destylowaną żeby miała temperaturę idealną z temperaturą otoczenia.
 

Teoretycznie woda destylowana jest cały czas produkowana jako "odpad" w osuszaczach  :)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659086
Udostępnij na innych stronach

Poczytałem trochę innych forum (głownie Hiszpańskich i Włoskich) i moje nastawienie trochę sie zmieniło.

otóż wszędzie pisze sie jednak o możliwie jak największej stabilności procesu (do 1 stC i max 2% wilgotności / zalecana mniejsza stabilność temperatury jest np.  przy dojrzewaniu wołowiny na steki 2 stC i 4%), a szczególną uwagę trzeba poświecić prędkości powietrza wewnątrz komory i równomiernemu przepływowi.

Choc tez są "partyzanci" którzy to maja w d...e i robią bez specjalnych ceregieli, jednak widać różnice w produktach, może i tak samo smakuje, ale wizualnie sie różnią. 

Również sprawa wentylatorka świeżego powietrza sie wyjaśniła, otóż ci którzy nie maja osuszacza, świeże powietrze traktują do osuszania - zmniejszania wilgotności w komorze

Generalnie prawie wszyscy sola lub peklują na sucho w woreczkach próżniowych

Preferuje sie gł. 3 tygodniowe peklowanie.

Zawartość soli nawet !! od 34 do 40 g na 1 kg a potem moczenie 2 do 4 godzin - gl z powodów bezpieczeństwa podczas solenia/peklowania, procesy piwniczno/ziemiankowe czyli nie w lodówkach

Wszelkie przyprawy użyte podczas solenia/peklowania wszyscy spłukują, i według potrzeb dodają nowe po wstępnym dojrzewaniu i  ewentualnym podwędzeniu, jako klej żelatyna.

Ja dostaje ostatnie elementy do komory w tym tygodnie, czyli przyszły tydzień będę skręcał.

Mila niespodzianka, półki od Borniaka idealnie pasują do lodówki - opłacało sie zamówić wzmacniane  :laugh:

post-40314-0-83889400-1583680169_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659425
Udostępnij na innych stronach

 

 

otóż ci którzy nie maja osuszacza, świeże powietrze traktują do osuszania - zmniejszania wilgotności w komorze

To chyba jakieś nieporozumienie! 

Przecież bezwzględna ilość pary wodnej w świeżym powietrzu zależy od temperatury.

Nawet przy niskiej wilgotności względnej ciepłe powietrze w upalne dni w komorze z 13 st.C od razu spłynie wodą.

W okresach letnich, w czasie burzowej pogody, wilgotność względna wynosi niejednokrotnie 100% i to w naszym klimacie.

Nie mówiąc o klimacie np. Torino we Włoszech. Tam 100% wilgotność utrzymuje się całe lato.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659453
Udostępnij na innych stronach

Masz racje EAnno, ale Włosi sie tym specjalnie nie przejmują

Cieplejsze dni, to cieplejsze powietrze, czyli więcej musi lodówka pracować, a parownik to tez osuszacz.

Ale zwróć proszę uwagę ze tu mowa o "partyzantach" którzy nie specjalnie przejmują sie technologia.

Dodatkowo zachodzi czynnik lokalizacji, ktos, gdzieś przy jakiś tam warunkach uzyskuje inny efekt, a jeżeli inna osoba z tym samym sprzętem 1000 km dalej

Ale szukając więcej wiadomości, trafiłem również na "fabryczne " komory dojrzewające do użytku domowego, o dziwo ich zakres pracy stC nie pokrywa sie z naszymi wiadomościami, może dlatego ze to były do dojrzewania wołowiny na steki

Oglądałem tez film z wytworni szynek gdzie technolog pokazuje jak po prostu w ładne dni otwierają okna i wietrzą hale gdzie dojrzewają szynki 

Tak ze informacje w necie sa mocno sprzeczne

Tutaj Niemiec zrobił komorę z drewna

https://www.youtube.com/watch?v=STZzV8XedwQ

A tu COPPA domowa na bez automatyki, tylko wiaderko z woda 

https://www.youtube.com/watch?v=SCNrJMjfQIA

Inna COPP domowa tez nie specjalnie trzymająca technologie 

https://www.youtube.com/watch?v=os778aNUx7k

I COPPA wg technologii

https://www.youtube.com/watch?v=iFQkaKyylwQ

 

Pancetta wg domowej dechnologii - jeden z najlepszych moim zdaniem kanałów

https://www.youtube.com/watch?v=Z2RwYRh1lJ8

 

Szynka domowa

https://www.youtube.com/watch?v=KsmXu4QraM4

 

A tu gościu robi po prostu w lodowce do wina, która ma zupełnie inne parametry

https://www.youtube.com/watch?v=IqeMtfNI-uU

 

"Partyzant" lodówkowy = baz niczego 

https://www.youtube.com/watch?v=_-fGHNC-OyA

 

To tylko przykłady 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659456
Udostępnij na innych stronach

salame tipo napoli - bez niczego tylko lodówka

https://www.youtube.com/watch?v=s9LWSrSEZRg  

 

SALAMES más FAMOSOS de ARGENTINA w zakładzie produkcyjnym 

https://www.youtube.com/watch?v=iDPvd84yrGk

 

I na koniec kompletny "partyzant" ten ma w wszystko w d..e

https://www.youtube.com/watch?v=JtjCFxE_0NI

 

PS

EAniu

Specjalnie dla Twoich wnuków 

https://www.youtube.com/watch?v=HZ07papmmgg

 

https://www.youtube.com/watch?v=Mjg7o9ZwwYM

 

https://www.youtube.com/watch?v=NBk0DaGydJo

 

https://www.youtube.com/watch?v=z1xu8Fdy4KI

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659458
Udostępnij na innych stronach

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659465
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj miałem trochę czasu więc zacząłem doświadczenia ze sterowaniem. Na pierwszy ogień czujnik DTH11. Zobaczymy co z tego wyniknie. Oczywiście zakładam pełny monitoring z poziomu smartfona.521fa277789be985d6c3f5026c07ee61.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659468
Udostępnij na innych stronach

 

 

Specjalnie dla Twoich wnuków 

Dziękuję  :thumbsup:  :hug:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659471
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj miałem trochę czasu więc zacząłem doświadczenia ze sterowaniem

 

Ja ćwiczę teraz 4 czujniki 

Wszystkie rozjerzedzają sie w zakresach powyżej 80 % i mniej niż 10 stC - pomyłka do 9 %

W wtorek dostane tego ProNem, zobaczymy jak ten będzie działać 

 

 

 

Dziękuję

 

Mam zamiar połączyć dwie techniki

https://www.youtube.com/watch?v=3WczM4yn9cI

"kabanosy" bez osłonek wpierw dojrzewalnia, potem wędzarnia

Wpadłem na to jak zorientowałem sie ze sita z Borniaka pasują do komory / lodówki 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659472
Udostępnij na innych stronach

Elektroniczne do mierzenia wilgotności 

 

te standardowe wypadają najgorzej 

 post-40314-0-29685600-1583706957_thumb.jpg  post-40314-0-25162000-1583706990_thumb.jpg

Ten jak na razie najlepiej

post-40314-0-09191300-1583706629_thumb.jpg     post-40314-0-97005400-1583706659_thumb.jpg

 

Cos sie pokiełbasiło i nie mogę osunąć tych dwóch ostatnich 

Edytowane przez EAnna

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659476
Udostępnij na innych stronach

Co to jest, ten najlepszy?

 

Jak na razie: AXY89  Trzyma parametr 4% (+/-2%) do 84% RH

dla porownania HIH6131 trzymał sie w 4 % (+/-2%) do 78% RH

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659601
Udostępnij na innych stronach

Heloł,

 

Poniżej fotka :

post-46412-0-12450700-1583820679_thumb.jpg

 

Sterownik mam jeszcze na gwarancji, więc nie chciałbym go już bardziej rozkręcać  ;)

 

Najdokładniejszym rozwiązaniem w odniesieniu do wilgotności byłby sterownik oparty na czujniku psychometrycznym ( dwa termometry) lub lustrzanym.

W warunkach wysokiej wilgotności mają największą dokładność, dużo lepsze niż czujniki polimerowe.

 

Niestety, nie są to tanie rozwiązania..........

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659604
Udostępnij na innych stronach

Sterownik mam jeszcze na gwarancji,

 

 

Spoko, możesz odkręcić jeszcze ta obudowę, nie utracisz gwarancji, ale już wstępnie widzę ze mam taki czujnik Ja sie po prostu odkręca z zewnątrz, nie ruszając niczego w środku

post-40314-0-81115700-1583821688_thumb.jpg

 

 

 

Najdokładniejszym rozwiązaniem w odniesieniu do wilgotności byłby sterownik oparty na czujniku psychometrycznym ( dwa termometry)

 

:thumbsup:  :thumbsup:  o tym pisałem wyżej  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659605
Udostępnij na innych stronach

Super, dziękuję  :clap:  :clap:  :clap: 

Czyli na AXY89 

Ale ja zamówiony w Polsce czujnik już mam ( z innego źródła). mimo ze przesyłka jeszcze nie doszła 

Bede miał 2  :) 

Nawet taka sama konstrukcja i sposób montażu, pewnie od tego samego dostawcy  :laugh:  

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659608
Udostępnij na innych stronach

No a to jest generalnie mój cel 

jestem wiec w tej chwili w kropce - czy rzeczywiscie masz na mysli komore do "beef aging" czy do dojrzewania typu salami i wedliny calomiesniowe?? To sa naprawde dwa rozne procesy i raczej nie do pogodzenia w jednym pomieszczeniu. Wbrew pozorom i wiadomosciom na youtube to komora do "kruszenia mies" wymaga bardzo stabilnych temperatur, wilgotnosci i ruchu powietrza. Tutaj z powazniejszego zrodla niz youtube o - https://extension2.missouri.edu/g2209

 

Wczoraj nie udalo mi sie wlozyc swoich przemyslen na temat tych postow -https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page-2#entry659425, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page-2?do=findComment&comment=659456 poniewaz podobno uzylem zbyt wiele cytatow - nie moge jednak przejsc obojetnie obok np. tego -

Zawartość soli nawet !! od 34 do 40 g na 1 kg a potem moczenie 2 do 4 godzin - gl z powodów bezpieczeństwa podczas solenia/peklowania, procesy piwniczno/ziemiankowe czyli nie w lodówkach

tak naprawde to jest totalna (....) nieznajomosc rzeczy i przeczy zasadom bezpieczenstwa.

Dodatkowo zachodzi czynnik lokalizacji, ktos, gdzieś przy jakiś tam warunkach uzyskuje inny efekt, a jeżeli inna osoba z tym samym sprzętem 1000 km dalej

kiedys @roger powiedzial - sprobuj zrobic kapuste kiszona czy ogorki w Egipcie (a ja dodam - nawet jak zrobisz tam komore do kiszenia kapusty.....)

Oglądałem tez film z wytworni szynek gdzie technolog pokazuje jak po prostu w ładne dni otwierają okna i wietrzą hale gdzie dojrzewają szynki 

no i czy uwazasz ze przejmuja sie skokami temperatury czy wilgotnosci nawet gdy maja szynki wielotysiecznej wartosci w dojrzewaniu?? ( to tez daje do myslenia).

 

Wiec tak naprawde to co chcesz zrobic?

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659690
Udostępnij na innych stronach

jestem wiec w tej chwili w kropce - czy rzeczywiscie masz na mysli komore do "beef aging" czy do dojrzewania typu salami i wedliny calomiesniowe??

 

Mój cel to obydwa procesy, jednak steki sa ważniejsze.

To ze nie można tych dwóch procesów prowadzić jednoczesne to oczywiste, dlatego chciałem komorę tak przygotować aby pracowała w obydwu zakresach.

Dotychczas wołowinę dojrzewam w lodowce w specjalnych woreczkach, ale to jest dopuszczalne przy wołowinie za 40 - 89 Euro, ale nie przy 200- 300 Euro za kilogram lub więcej gdzie jeden stek wazy od 1.2 do 2.5 kg  To tak jak by pic Henri Jayer Richebourg Grand Cru lub Domaine Romanée-Conti z plastikowego kubka lub jakieś musztardówki (pewnie młodsi czytelnicy nawet nie widza co to jest  :laugh: - chodzi o musztardówkę oczywiście)

Teraz jak sie przyłożyłem do czujników, wiem ze to sie nie uda, miałem tez zamysł kupic lodówkę 2 strefowa, ale to tez nie ma sensu. Postanowieniem wiec zrobić komorę do dojrzewania pleśniowego bo to jest o wiele prostsze i w razie niepowodzenia mniejsze koszta, a później osobna do steków, ewentualnie kopic jakaś gotową.

 

 

 

Zawartość soli nawet !! od 34 do 40 g na 1 kg a potem moczenie 2 do 4 godzin - gl z powodów bezpieczeństwa podczas solenia/peklowania, procesy piwniczno/ziemiankowe czyli nie w lodówkach tak naprawde to jest totalna (....) nieznajomosc rzeczy i przeczy zasadom bezpieczenstwa.

 

Masz racje, informacja nie była dokładna, na dzień dzisiejszy sa "specjalisci" którzy proponują nawet do 50 g na 1 kg mięsa, a później moczenie i "wypalanie - polowa czasu peklowania" w lodowce. Kazdy ma prawo do swojego procesu, to sa dorośli ludzie. :facepalm:  :facepalm:

 

 

 

Dodatkowo zachodzi czynnik lokalizacji, ktos, gdzieś przy jakiś tam warunkach uzyskuje inny efekt, a jeżeli inna osoba z tym samym sprzętem 1000 km dalej kiedys @roger powiedzial - sprobuj zrobic kapuste kiszona czy ogorki w Egipcie (a ja dodam - nawet jak zrobisz tam komore do kiszenia kapusty.....)

 

Nie wiem, nie robiłem kiszonki w Egipcie  :laugh:  :laugh:  :laugh:

 

 

 

Oglądałem tez film z wytworni szynek gdzie technolog pokazuje jak po prostu w ładne dni otwierają okna i wietrzą hale gdzie dojrzewają szynki  no i czy uwazasz ze przejmuja sie skokami temperatury czy wilgotnosci nawet gdy maja szynki wielotysiecznej wartosci w dojrzewaniu?? ( to tez daje do myslenia).

 

Nooo wiwsz, raczej sie przejmują, tak sadze 

 

 

 

Wiec tak naprawde to co chcesz zrobic?

 

Odpowiedz w p. 1  :laugh:  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659709
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.