robert4you Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Mógłbyś coś bliżej o zasadzie działania takiego czujnika Może bym spróbował napisać kawałek kodu i potestował jak to działa Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Marca 2020 przez robert4you Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Bardzo przystępnie napisane opracowanie.W sumie pamiętam ten temat jeszcze ze szkoły, wtedy zastanawiałem sie po jaka cholerę potrzebna mi będzie kiedykolwiek ta wiedza, przecież teraz wszystko będzie elektroniczne ...Dla przypomnienia, 1 tranzystor - rosyjski - kosztował wtedy okolo 70 zl, a jeden duży chleb 1 zl ( i to była ta stara złotówka, aluminiowa )Pomiary wilgotności Instrukcja Laboratoryjna.pdf Edytowane 3 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert4you Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Też pamiętam te czasy, tranzystory germanowe i piątkę z rybakiemWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 03 mar 2020 - 21:59]No to AUGUSTA czy Assmanna robimy.?Programistycznie proste raczej do ogarnięcia. Edytowane 3 Marca 2020 przez robert4you Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) August jest prostszy do wykonania i ma mniejszą prędkość powietrza w tunelu, ale Assmann dokładniejszy, do dnia dzielniejszego służy do skalowania elektroników.A jeżeli ktos sadzi ze to archaizmy, to powiem tak, podobne tabele używa sie do np doboru wentylacji, wentylatorów jak i w chłodnictwie i wielu innych dziedzinach.Owszem, krzywe może komputer wyliczyć, ale i tak niczym sie nie różnią od tego Nawet jeżeli nie chcecie tego instalować w komorze (bo w sumie sa one lekko upierdliwe w użytkowaniu), warto pomyśleć o zbudowaniu tego, aby samemu co jakiś czas sprawdzić swoje elektroniczne przetworniki. Edytowane 3 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert4you Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Nawet przez chwilę do głowy mi nie przyszło żeby myśleć o tym jak o archaizmach. Te tabelki dadzą się bez kłopotów pakować do Arduino i zobaczymy co to zacznie wskazywać na dwóch DSach. podłączenie czujnika ciśnienia też nie jest żadnym kłopotem zresztą wartość ciśnienia można odczytać z telefonu za pomocą aplikacji BLYNK i wysłać do procesora. Następny weekend wygospodaruje trochę czasu żeby to zbudować i o programować. Będzie tylko trzeba pamiętać żeby w komorze dodatkowo trzymać butelkę z wodą destylowaną żeby miała temperaturę idealną z temperaturą w komorze. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Marca 2020 przez robert4you Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Marca 2020 z wodą destylowaną żeby miała temperaturę idealną z temperaturą otoczenia. Teoretycznie woda destylowana jest cały czas produkowana jako "odpad" w osuszaczach Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert4you Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Marca 2020 No tak Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) Poczytałem trochę innych forum (głownie Hiszpańskich i Włoskich) i moje nastawienie trochę sie zmieniło.otóż wszędzie pisze sie jednak o możliwie jak największej stabilności procesu (do 1 stC i max 2% wilgotności / zalecana mniejsza stabilność temperatury jest np. przy dojrzewaniu wołowiny na steki 2 stC i 4%), a szczególną uwagę trzeba poświecić prędkości powietrza wewnątrz komory i równomiernemu przepływowi.Choc tez są "partyzanci" którzy to maja w d...e i robią bez specjalnych ceregieli, jednak widać różnice w produktach, może i tak samo smakuje, ale wizualnie sie różnią. Również sprawa wentylatorka świeżego powietrza sie wyjaśniła, otóż ci którzy nie maja osuszacza, świeże powietrze traktują do osuszania - zmniejszania wilgotności w komorzeGeneralnie prawie wszyscy sola lub peklują na sucho w woreczkach próżniowychPreferuje sie gł. 3 tygodniowe peklowanie.Zawartość soli nawet !! od 34 do 40 g na 1 kg a potem moczenie 2 do 4 godzin - gl z powodów bezpieczeństwa podczas solenia/peklowania, procesy piwniczno/ziemiankowe czyli nie w lodówkachWszelkie przyprawy użyte podczas solenia/peklowania wszyscy spłukują, i według potrzeb dodają nowe po wstępnym dojrzewaniu i ewentualnym podwędzeniu, jako klej żelatyna.Ja dostaje ostatnie elementy do komory w tym tygodnie, czyli przyszły tydzień będę skręcał.Mila niespodzianka, półki od Borniaka idealnie pasują do lodówki - opłacało sie zamówić wzmacniane Edytowane 8 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Marca 2020 otóż ci którzy nie maja osuszacza, świeże powietrze traktują do osuszania - zmniejszania wilgotności w komorze To chyba jakieś nieporozumienie! Przecież bezwzględna ilość pary wodnej w świeżym powietrzu zależy od temperatury.Nawet przy niskiej wilgotności względnej ciepłe powietrze w upalne dni w komorze z 13 st.C od razu spłynie wodą.W okresach letnich, w czasie burzowej pogody, wilgotność względna wynosi niejednokrotnie 100% i to w naszym klimacie.Nie mówiąc o klimacie np. Torino we Włoszech. Tam 100% wilgotność utrzymuje się całe lato. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) Masz racje EAnno, ale Włosi sie tym specjalnie nie przejmująCieplejsze dni, to cieplejsze powietrze, czyli więcej musi lodówka pracować, a parownik to tez osuszacz.Ale zwróć proszę uwagę ze tu mowa o "partyzantach" którzy nie specjalnie przejmują sie technologia.Dodatkowo zachodzi czynnik lokalizacji, ktos, gdzieś przy jakiś tam warunkach uzyskuje inny efekt, a jeżeli inna osoba z tym samym sprzętem 1000 km dalejAle szukając więcej wiadomości, trafiłem również na "fabryczne " komory dojrzewające do użytku domowego, o dziwo ich zakres pracy stC nie pokrywa sie z naszymi wiadomościami, może dlatego ze to były do dojrzewania wołowiny na stekiOglądałem tez film z wytworni szynek gdzie technolog pokazuje jak po prostu w ładne dni otwierają okna i wietrzą hale gdzie dojrzewają szynki Tak ze informacje w necie sa mocno sprzeczneTutaj Niemiec zrobił komorę z drewnahttps://www.youtube.com/watch?v=STZzV8XedwQA tu COPPA domowa na bez automatyki, tylko wiaderko z woda https://www.youtube.com/watch?v=SCNrJMjfQIAInna COPP domowa tez nie specjalnie trzymająca technologie https://www.youtube.com/watch?v=os778aNUx7kI COPPA wg technologiihttps://www.youtube.com/watch?v=iFQkaKyylwQ Pancetta wg domowej dechnologii - jeden z najlepszych moim zdaniem kanałówhttps://www.youtube.com/watch?v=Z2RwYRh1lJ8 Szynka domowahttps://www.youtube.com/watch?v=KsmXu4QraM4 A tu gościu robi po prostu w lodowce do wina, która ma zupełnie inne parametryhttps://www.youtube.com/watch?v=IqeMtfNI-uU "Partyzant" lodówkowy = baz niczego https://www.youtube.com/watch?v=_-fGHNC-OyA To tylko przykłady Edytowane 8 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) salame tipo napoli - bez niczego tylko lodówkahttps://www.youtube.com/watch?v=s9LWSrSEZRg SALAMES más FAMOSOS de ARGENTINA w zakładzie produkcyjnym https://www.youtube.com/watch?v=iDPvd84yrGk I na koniec kompletny "partyzant" ten ma w wszystko w d..ehttps://www.youtube.com/watch?v=JtjCFxE_0NI PSEAniuSpecjalnie dla Twoich wnuków https://www.youtube.com/watch?v=HZ07papmmgg https://www.youtube.com/watch?v=Mjg7o9ZwwYM https://www.youtube.com/watch?v=NBk0DaGydJo https://www.youtube.com/watch?v=z1xu8Fdy4KI Edytowane 8 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) No a to jest generalnie mój cel https://www.youtube.com/watch?v=IbB80gc_EuY https://www.youtube.com/watch?v=oStW-Z9XKCE https://www.youtube.com/watch?v=coJ3rH2r-4o https://www.youtube.com/watch?v=SBJ64GCv_rY Edytowane 8 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert4you Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Marca 2020 Ja dzisiaj miałem trochę czasu więc zacząłem doświadczenia ze sterowaniem. Na pierwszy ogień czujnik DTH11. Zobaczymy co z tego wyniknie. Oczywiście zakładam pełny monitoring z poziomu smartfona. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Marca 2020 Specjalnie dla Twoich wnuków Dziękuję Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) Ja dzisiaj miałem trochę czasu więc zacząłem doświadczenia ze sterowaniem Ja ćwiczę teraz 4 czujniki Wszystkie rozjerzedzają sie w zakresach powyżej 80 % i mniej niż 10 stC - pomyłka do 9 %W wtorek dostane tego ProNem, zobaczymy jak ten będzie działać Dziękuję Mam zamiar połączyć dwie technikihttps://www.youtube.com/watch?v=3WczM4yn9cI"kabanosy" bez osłonek wpierw dojrzewalnia, potem wędzarniaWpadłem na to jak zorientowałem sie ze sita z Borniaka pasują do komory / lodówki Edytowane 8 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert4you Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Marca 2020 Jakie czujniki ćwiczysz? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) Elektroniczne do mierzenia wilgotności te standardowe wypadają najgorzej Ten jak na razie najlepiej Cos sie pokiełbasiło i nie mogę osunąć tych dwóch ostatnich Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez EAnna Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert4you Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Marca 2020 Co to jest, ten najlepszy? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) Co to jest, ten najlepszy? Jak na razie: AXY89 Trzyma parametr 4% (+/-2%) do 84% RHdla porownania HIH6131 trzymał sie w 4 % (+/-2%) do 78% RH Edytowane 9 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Marca 2020 Heloł, Poniżej fotka : Sterownik mam jeszcze na gwarancji, więc nie chciałbym go już bardziej rozkręcać Najdokładniejszym rozwiązaniem w odniesieniu do wilgotności byłby sterownik oparty na czujniku psychometrycznym ( dwa termometry) lub lustrzanym.W warunkach wysokiej wilgotności mają największą dokładność, dużo lepsze niż czujniki polimerowe. Niestety, nie są to tanie rozwiązania.......... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Sterownik mam jeszcze na gwarancji, Spoko, możesz odkręcić jeszcze ta obudowę, nie utracisz gwarancji, ale już wstępnie widzę ze mam taki czujnik Ja sie po prostu odkręca z zewnątrz, nie ruszając niczego w środku Najdokładniejszym rozwiązaniem w odniesieniu do wilgotności byłby sterownik oparty na czujniku psychometrycznym ( dwa termometry) o tym pisałem wyżej Edytowane 10 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Marca 2020 Czujnik polimerowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 10 Marca 2020 Super, dziękuję Czyli na AXY89 Ale ja zamówiony w Polsce czujnik już mam ( z innego źródła). mimo ze przesyłka jeszcze nie doszła Bede miał 2 Nawet taka sama konstrukcja i sposób montażu, pewnie od tego samego dostawcy Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Marca 2020 No a to jest generalnie mój cel jestem wiec w tej chwili w kropce - czy rzeczywiscie masz na mysli komore do "beef aging" czy do dojrzewania typu salami i wedliny calomiesniowe?? To sa naprawde dwa rozne procesy i raczej nie do pogodzenia w jednym pomieszczeniu. Wbrew pozorom i wiadomosciom na youtube to komora do "kruszenia mies" wymaga bardzo stabilnych temperatur, wilgotnosci i ruchu powietrza. Tutaj z powazniejszego zrodla niz youtube o - https://extension2.missouri.edu/g2209 Wczoraj nie udalo mi sie wlozyc swoich przemyslen na temat tych postow -https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page-2#entry659425, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page-2?do=findComment&comment=659456 poniewaz podobno uzylem zbyt wiele cytatow - nie moge jednak przejsc obojetnie obok np. tego -Zawartość soli nawet !! od 34 do 40 g na 1 kg a potem moczenie 2 do 4 godzin - gl z powodów bezpieczeństwa podczas solenia/peklowania, procesy piwniczno/ziemiankowe czyli nie w lodówkachtak naprawde to jest totalna (....) nieznajomosc rzeczy i przeczy zasadom bezpieczenstwa.Dodatkowo zachodzi czynnik lokalizacji, ktos, gdzieś przy jakiś tam warunkach uzyskuje inny efekt, a jeżeli inna osoba z tym samym sprzętem 1000 km dalejkiedys @roger powiedzial - sprobuj zrobic kapuste kiszona czy ogorki w Egipcie (a ja dodam - nawet jak zrobisz tam komore do kiszenia kapusty.....)Oglądałem tez film z wytworni szynek gdzie technolog pokazuje jak po prostu w ładne dni otwierają okna i wietrzą hale gdzie dojrzewają szynki no i czy uwazasz ze przejmuja sie skokami temperatury czy wilgotnosci nawet gdy maja szynki wielotysiecznej wartosci w dojrzewaniu?? ( to tez daje do myslenia). Wiec tak naprawde to co chcesz zrobic? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Marca 2020 (edytowane) jestem wiec w tej chwili w kropce - czy rzeczywiscie masz na mysli komore do "beef aging" czy do dojrzewania typu salami i wedliny calomiesniowe?? Mój cel to obydwa procesy, jednak steki sa ważniejsze.To ze nie można tych dwóch procesów prowadzić jednoczesne to oczywiste, dlatego chciałem komorę tak przygotować aby pracowała w obydwu zakresach.Dotychczas wołowinę dojrzewam w lodowce w specjalnych woreczkach, ale to jest dopuszczalne przy wołowinie za 40 - 89 Euro, ale nie przy 200- 300 Euro za kilogram lub więcej gdzie jeden stek wazy od 1.2 do 2.5 kg To tak jak by pic Henri Jayer Richebourg Grand Cru lub Domaine Romanée-Conti z plastikowego kubka lub jakieś musztardówki (pewnie młodsi czytelnicy nawet nie widza co to jest - chodzi o musztardówkę oczywiście)Teraz jak sie przyłożyłem do czujników, wiem ze to sie nie uda, miałem tez zamysł kupic lodówkę 2 strefowa, ale to tez nie ma sensu. Postanowieniem wiec zrobić komorę do dojrzewania pleśniowego bo to jest o wiele prostsze i w razie niepowodzenia mniejsze koszta, a później osobna do steków, ewentualnie kopic jakaś gotową. Zawartość soli nawet !! od 34 do 40 g na 1 kg a potem moczenie 2 do 4 godzin - gl z powodów bezpieczeństwa podczas solenia/peklowania, procesy piwniczno/ziemiankowe czyli nie w lodówkach tak naprawde to jest totalna (....) nieznajomosc rzeczy i przeczy zasadom bezpieczenstwa. Masz racje, informacja nie była dokładna, na dzień dzisiejszy sa "specjalisci" którzy proponują nawet do 50 g na 1 kg mięsa, a później moczenie i "wypalanie - polowa czasu peklowania" w lodowce. Kazdy ma prawo do swojego procesu, to sa dorośli ludzie. Dodatkowo zachodzi czynnik lokalizacji, ktos, gdzieś przy jakiś tam warunkach uzyskuje inny efekt, a jeżeli inna osoba z tym samym sprzętem 1000 km dalej kiedys @roger powiedzial - sprobuj zrobic kapuste kiszona czy ogorki w Egipcie (a ja dodam - nawet jak zrobisz tam komore do kiszenia kapusty.....) Nie wiem, nie robiłem kiszonki w Egipcie Oglądałem tez film z wytworni szynek gdzie technolog pokazuje jak po prostu w ładne dni otwierają okna i wietrzą hale gdzie dojrzewają szynki no i czy uwazasz ze przejmuja sie skokami temperatury czy wilgotnosci nawet gdy maja szynki wielotysiecznej wartosci w dojrzewaniu?? ( to tez daje do myslenia). Nooo wiwsz, raczej sie przejmują, tak sadze Wiec tak naprawde to co chcesz zrobic? Odpowiedz w p. 1 Edytowane 11 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/2/#findComment-659709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.