Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Był to pierwszy raz kiedy robiłem konserwę i nawet nie wyszło tak źle. Oczywiście troszkę niedociągnięć było, które w przyszłości poprawię jak nabędę maszynkę bo tą co użyłem musiałem już oddać.

Skład:

- 3kg łopatki z dzika

- 6 ząbków czosnku ( starty )

- 20g soli kamiennej niejodowanej 

- pieprz ( tak na oko :) )

- gałka muszkatołowa ( czubata łyżeczka )

- wywar z racic wieprzowych

- do każdej puszki liść laurowy i ziele angielskie

 

Puszeczki gotowałem ok 2h w szybkowarze a potem studzenie.

Dziękuje bardzo wszystkim za rady a szczególnie kol. Zbój Madej.

 

 

post-101159-0-24815700-1584602884_thumb.jpeg

post-101159-0-79963000-1584602893_thumb.jpeg

post-101159-0-97553900-1584602900_thumb.jpeg

post-101159-0-01451300-1584602910_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660434
Udostępnij na innych stronach

 


-3kg łopatki z dzika ...

- 20g soli kamiennej niejodowanej ...

- wywar z racic wieprzowych

 

Tej soli to nie za mało?

A ile dałeś wywaru i czy był solony?

Wg mnie (nie jestem słonolubna) 10g soli na 1kg wsadu to niezbędne minimum do jedzenia na ciepło.

"Na zimno" dopomina się o więcej soli..

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660435
Udostępnij na innych stronach

 

-3kg łopatki z dzika ...

- 20g soli kamiennej niejodowanej ...

- wywar z racic wieprzowych

 

Tej soli to nie za mało?

A ile dałeś wywaru i czy był solony?

Wg mnie (nie jestem słonolubna) 10g soli na 1kg wsadu to niezbędne minimum do jedzenia na ciepło.

"Na zimno" dopomina się o więcej soli..

 

Masz rację .... poprawiam się :)

-20 g soli na 1 kg mięsa czyli dodałem 60 g ...

Edytowane przez naVik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660438
Udostępnij na innych stronach

Ja też robiłem przedwczoraj konserwy z mięsa dzika. Z samego dzika bez dodatku Wp.

Jak wyszło, widać na poniższym zdjęciu.

post-55626-0-48881000-1584605553_thumb.jpg

 

Konserwy robiłem wg tego przepisu.

 

Mielonka z dzika

Łopatka – 3 kg – sitko 8 mm

Boczek, tłuste, poprzerastane – 5 kg – sitko 5 mm

Golonki, ścięgniste – 1 – 2 kg – sitko 3 mm

 

Peklosól – 13 g/kg (można dać 50/50 sól/peklosól)

Majeranek -1 g/kg

Pieprz -1 g

Czosnek – 2-3 zb

Jałowiec – 1 g

Można dać wody 20-30 g na puszkę 400 g.

 

Mięsa, każde oddzielnie, mielimy na szarpaku i peklujemy 48 godz.

Po peklowaniu mielimy na wymienionych sitkach, dodajemy przyprawy, mieszamy i wkładamy do puszek lub słoików.

Robiłem je na prośbę mojego kolegi, myśliwego, który podał mi również ten przepis. Dostał go od innego myśliwego który robi konserwy samodzielnie.

Jadłem konserwę wykonaną przez tego człowieka. Była zupełnie inna. Praktycznie nie było w niej galaretki i nie była taka zbita, nie trzymała się tak. Mięso było bardzo miękkie, rozpadało się.

 

Ta konserwa którą zrobiłem jest w smaku bardzo dobra.Tylko konsystencja nie taka.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660439
Udostępnij na innych stronach

Ja też robiłem przedwczoraj konserwy z mięsa dzika. Z samego dzika bez dodatku Wp.

Jak wyszło, widać na poniższym zdjęciu.

attachicon.gifDz2.JPG

 

Konserwy robiłem wg tego przepisu.

 

Mielonka z dzika

Łopatka – 3 kg – sitko 8 mm

Boczek, tłuste, poprzerastane – 5 kg – sitko 5 mm

Golonki, ścięgniste – 1 – 2 kg – sitko 3 mm

 

Peklosól – 13 g/kg (można dać 50/50 sól/peklosól)

Majeranek -1 g/kg

Pieprz -1 g

Czosnek – 2-3 zb

Jałowiec – 1 g

Można dać wody 20-30 g na puszkę 400 g.

 

Mięsa, każde oddzielnie, mielimy na szarpaku i peklujemy 48 godz.

Po peklowaniu mielimy na wymienionych sitkach, dodajemy przyprawy, mieszamy i wkładamy do puszek lub słoików.

Robiłem je na prośbę mojego kolegi, myśliwego, który podał mi również ten przepis. Dostał go od innego myśliwego który robi konserwy samodzielnie.

Jadłem konserwę wykonaną przez tego człowieka. Była zupełnie inna. Praktycznie nie było w niej galaretki i nie była taka zbita, nie trzymała się tak. Mięso było bardzo miękkie, rozpadało się.

 

Ta konserwa którą zrobiłem jest w smaku bardzo dobra.Tylko konsystencja nie taka.

Mogła by u mnie wyglądać bardziej atrakcyjniej ale staram się unikać peklosoli. 

[Dodano: 19 mar 2020 - 09:24]

Maszynkę już oddałem ale rodzina domaga się więcej ( udany weekend na polowaniu był więc troszkę mięsa do przerobienia jest ) i zamierzam wykonać teraz podobny produkt ale w słoiku. Czy sterylizacje mogę wykonać jak przy konserwach czy może lepiej zwykłą pasteryzację lub tyndalizację ?

Edytowane przez naVik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660440
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta konserwa którą zrobiłem jest w smaku bardzo dobra.Tylko konsystencja nie taka.

 

Todek to jest konserwa z wieprzowiny z dodatkiem dzika.Dałeś wodę a o mące zapomniałeś.Jak nie dasz wody będzie bardziej zbita. .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660442
Udostępnij na innych stronach

 

 

Był to pierwszy raz kiedy robiłem konserwę i nawet nie wyszło tak źle. Oczywiście troszkę niedociągnięć było, które w przyszłości poprawię
 

Jak dla mnie przekrój ok podoba mi się. Myślę że konsystencja też nie jest zła wygląda obiecująco .Tylko ta galaretka. Tu trzeba koniecznie dać skórek wp myślę że 70-100 g/kg by załatwiło by sprawę + wywar z gotowania tylko troszkę mniej jak dałeś .Nie podałeś ile  % wywaru dodałeś wtedy można było by się ustosunkować i odnieść do tej sprawy bardziej precyzyjnie .Ale na pierwszy raz i to z dzika to uważa że należą się brawa :clap:  :clap:  :clap:


[Dodano: 19 mar 2020 - 13:33]

 

 

Było dane 20 na kilogram

Jak dla mnie 20 to już potęga do słoiczków konserw daje max 15 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660464
Udostępnij na innych stronach

 

 

Todek to jest konserwa z wieprzowiny z dodatkiem dzika.Dałeś wodę a o mące zapomniałeś.Jak nie dasz wody będzie bardziej zbita. .

To jest konserwa z mięsa dzika.

Bez dodatku Wp. Nie dawałem ani wody ani mąki. Zrobiłem dokładnie tak jak jest w zacytowanym przeze mnie przepisie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660475
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bez dodatku Wp.

 

Myślałem że boczek i golonki to wieprzowe. :thumbsup: Jak nie dawałeś wody a konsystencja jest luźna to  znaczy ,że za mało ścięgnistego.Do dzika daję ścięgnistego tyle co II z dzika .W Twoim wypadku dałbym ok.4 kg mięsa ścięgnistego z dzika.Nieco mniej III wp.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660477
Udostępnij na innych stronach

 

Było dane 20 na kilogram

Jak dla mnie 20 to już potęga do słoiczków konserw daje max 15 

 

No troszkę faktycznie za dużo tej soli ale jakoś mocno to nie doskwiera w trakcie jedzenia ;)

Wywar ugotowałem z dwóch racic i wlałem tak "na oko" aby to wszystko nie pływało. Myślałem o skórach tylko jakoś to potem wyleciało z głowy ;).

W ten weekend przymierzam się do słoików tylko czy mogę sterylizować je tak jak konserwy ?

Edytowane przez EAnna
Nie cytuj całych postów tylko fragment, do którego się odnosisz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660484
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660485
Udostępnij na innych stronach

 

 

W ten weekend przymierzam się do słoików tylko czy mogę sterylizować je tak jak konserwy ?
Jaki posiadasz autoklaw? Marka, wielkość?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660489
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj materiał pod linkiem, który Ci podałem dwa posty wcześniej. Tam dowiesz się jak pasteryzuje się konserwy w słoikach szklanych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660494
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślałem że boczek i golonki to wieprzowe.

Arku w tej konserwie jest sam dzik.Tylko i wyłącznie.

Powinno być tak.

Mielonka z dzika

Łopatka Dz. – 3 kg – sitko 8 mm

Boczek, tłuste, poprzerastane Dz.– 5 kg – sitko 5 mm

Golonki, ścięgniste Dz,

Golonki, ścięgniste Dz. – 1 – 2 kg – sitko 3 mm


[Dodano: 19 mar 2020 - 19:03]

 

 

A jaką masz konsystencje ? opisz ją i napisz co chciałeś uzyskać a Ci nie wyszło .

Moja konserwa jest dość zwięzła, taka jakby za sucha.

Ja myślę, że jest w niej za mało tłustego.

Mięso jest zwięzłe, a galaretka luźna. Właściwie to praktycznie nie jest galaretka tylko prawie woda.

Ta konserwa którą jadłem, którą robił ten myśliwy, była praktycznie bez wycieku galaretki, a mięso było takie luźne bardzo miękkie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660496
Udostępnij na innych stronach

 

W ten weekend przymierzam się do słoików tylko czy mogę sterylizować je tak jak konserwy ?
Jaki posiadasz autoklaw? Marka, wielkość?

 

Nie posiadam autoklawy .... robiłem to w szybkowarze 20l

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/page/2/#findComment-660498
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.