Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztet drobiowy z indyka z nutą grzybowa

 

Przepis autorski:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19066-pasztet-drobiowy-z-indyka-z-nut%C4%85-grzybow%C4%85/

 

post-72431-0-67208300-1649059994_thumb.jpgpost-72431-0-08981400-1649060005_thumb.jpgpost-72431-0-55213300-1649060034_thumb.jpgpost-72431-0-79936800-1649060040_thumb.jpgpost-72431-0-80595500-1649060051_thumb.jpgpost-72431-0-04955500-1649060059_thumb.jpgpost-72431-0-07835200-1649060068_thumb.jpg

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-760661
Udostępnij na innych stronach

Jacek cały czas nas tutaj szczuje. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-762395
Udostępnij na innych stronach

 

 

Musisz szczuć od rana takimi smakołykami ? ;-)
 

Przepraszam  ;)


[Dodano: 12 kwi 2022 - 10:34]

 

 

Jacek cały czas nas tutaj szczuje.
 

Aby zdrowie i praca była  to nie dam wam spokoju  ;)  :)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-762398
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Jacku, po obróbce polędwic zostaje mi sporo warkoczy. Na co dzień wykorzystuję je do wędlin.

Jak myślisz, czy można by było zastąpić boczek w Twoich przepisach tymi warkoczami czy lepiej nie?

 

Pomału dojrzewam do słoików/puszek :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-794097
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy można by było zastąpić boczek w Twoich przepisach tymi warkoczami czy lepiej nie?

Lepiej nie warkoczyk to 3 klasa chodź kiedyś robiłem kiełbasę z nich i powiem wyszła ok dupy nie urywała ale była fajna zjadliwa. Poza tym warkocze wykorzystuje do puszek, ale najczęściej po prostu  nie wykrajam warkoczy i nawet mizdry nie usuwam kiedyś usuwałem teraz tego nie robię i jest tak dla mnie lepiej  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15646-kie%C5%82basa-warkocz/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-794334
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poza tym warkocze wykorzystuje do puszek,

Jako III, dobrze rozumiem?

 

Fajna ta Twoja kiełbasa "warkocz" na pewno parę kilo zrobię na próbę :thumbsup:

 

 

 

najczęściej po prostu nie wykrajam warkoczy i nawet mizdry nie usuwam kiedyś usuwałem teraz tego nie robię

No właśnie na początku mojej przygody z tym forum większość usuwała i pisała o tym. Niestety sam przyzwyczaiłem do tego też swoich odbiorców :facepalm:

Ale pomału ich oduczam :D  przy polędwicy parzonej zostawiam już mizdrę i trochę warkocza natomiast a'la łososiowa jest golona do 0.

 

Przemycam ten warkocz po trochę w wędlinach.

 

Dzięki za info :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-794403
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jacek, masz może  przepisy na konserwy drobiowe? przerobiłem większość przepisów które podajesz, ale ostatnio Jola mi się "zbiesiła" ;) i prosi o konserwy drobiowe.... i co ja mam zrobić?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-803088
Udostępnij na innych stronach

Może już to pisałem, ale ja robię z mięsa po obróbce przed wędzeniem (peklowane mięso) - warkocze, ścinki z szynki, łopatki itp. zupę gulaszową -  jest przepyszna. Musi być zupa bo jak będzie mało sosu to jest z słone :D Potem wekuję tą zupę w słoikach i trzymam kilka dni w lodówce.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-803130
Udostępnij na innych stronach

 

 

warkocze, ścinki z szynki, łopatki itp. zupę gulaszową - jest przepyszna

To pochwal się przepisem.

 

Mnie ostatnio zainteresował przepis z PW18 na boczek z grochem. Na tą okazję peklują się już większe ścinki boczku, ale w planach jest wykorzystanie ewentualnych nadwyżek. Po świętach (nie pali się, to nie chciałem zawracać im teraz tyłka) miałem tylko pytać naszych dojrzałych SiB-ów jak wygląda groch Wiktoria. Bo na razie wujek G. go nie widział, ale może i ja źle szukam.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-803177
Udostępnij na innych stronach

A groch to nie Wiktor ? ;):D

W 1961 groch był Wiktoria ale do dnia dzisiejszego może zmienił/a płeć. Te GMO i dżender :facepalm::D

post-67266-0-22352600-1671024121_thumb.jpg

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-803187
Udostępnij na innych stronach

Słabo szukasz :tongue:

 

W handlu znajdują się zasadniczo trzy jadalne odmiany grochu: Wiktoria — żółty, ziarna okrągłe, gładkie i duże, Folger — zielony, ziarna mniejsze niż odmiany Wiktoria, Zwykły — polny — żółty, drobny.

 

Źródło:

http://www.17mm.pl/?jadalne-rosliny-straczkowe,73

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-803199
Udostępnij na innych stronach

Wiktoria, to bardzo stara odmiana. Już książki z lat 60-tych zalecają ją jako produkt do konserwacji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-803201
Udostępnij na innych stronach

A jak mnie czasami dopadnie oskoma na kapustę z grochem, a przygotowanego grochu akurat nie mam pod ręką, to zawsze jednak mam w domu jakiś dyżurny kartonik gotowej "Ciecierzycy", i używam jej zamiast grochu. Zapewniam że taka kapusta z ciecierzycą, zrumienioną cebulką i olejem, smakuje doskonale, a może nawet lepiej niż ze zwyczajnym grochem. Robię tak od lat, nawet zupę "Grochówkę" zamiast z grochu, gotuję z ciecierzycy w kartoniku, i jest w smaku doskonała  :D:thumbsup:.  Ciecierzyca to przecież roślina tego samego gatunku  :D

valfrutta-fasola-cannellini-bio-400g.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-803204
Udostępnij na innych stronach

 

 

W handlu znajdują się zasadniczo trzy jadalne odmiany grochu: Wiktoria — żółty, ziarna okrągłe, gładkie i duże, Folger — zielony, ziarna mniejsze niż odmiany Wiktoria, Zwykły — polny — żółty, drobny.

:thumbsup:

 

 

Wiktoria, to bardzo stara odmiana. Już książki z lat 60-tych zalecają ją jako produkt do konserwacji.

 

Ale ta odmiana chyba już nie występuje w sprzedaży. A przynajmniej tak mi się wydaje.

Szukałem trochę w necie ale nie spotkałem się z nią.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-803273
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem tylko to, to coś jak tuszonka ale wersja z ptaka  :D Domowy wyrób. Coś do chleba i talerza.: Konserwa drobiowa z kurczaka (smakijackaw.blogspot.com)

poza tym są mieszane ptak świnka. No i faktycznie trzeba będzie coś więcej opracować z drobiu zacznę już w 2023

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/6/#findComment-803503
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.