Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Konserwa domowa- Mielonka wieprzowa 

 

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

-2 kg boczku bez skóry /5 mm maszynka nr 8

-2 kg karkówki /8 mm maszynka nr 8

-0,8 kg mięsa z golonki razem z tłustym /5 mm maszynka nr 8

-skórki wieprzowe 40 g /kg skórki ugotowane i zmielone na sitku 2,5 mm maszynka nr 8

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 

-pękło sól 16 g/kg

-pieprz czarny 3g/kg

-cebula suszona 2g/kg

-kolendra 0,5 g/kg

-czosnek świeży 3g/kg

-woda 15%

-skrobia ziemniaczana 2%

WYKONANIE

Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką na 2 dni. Po tym czasie mielimy i przyprawiamy. Skrobię rozrabiamy w wodzie i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy wyrabiamy do kleistości. Napełniamy puszki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 60 min. Gdy ciśnienie spadnie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około godziny. Dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Konserwa jest bardzo smaczna i aromatyczna konsystencja zwarta i za razem soczysta można ukroić cienki plasterek który się nie rozpadnie. Konserwa ma wszystko co trzeba co lubimy jest tłuszczyk pod wieczniem i smaczna galaretka. Polecam wyrób.

 

IMG_3282.jpeg

IMG_3281.jpeg

IMG_3279.jpeg

IMG_3277.jpeg

IMG_3276.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/8/#findComment-874101
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
W dniu 31.08.2023 o 00:01, jacekw21 napisał(a):

Jacek. witaj. Mam pytanie, jakie przyprawy tiutaj dales?

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/8/#findComment-886056
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.11.2023 o 15:28, jacekw21 napisał(a):

Konserwa domowa- Mielonka wieprzowa 

 

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

-2 kg boczku bez skóry /5 mm maszynka nr 8

-2 kg karkówki /8 mm maszynka nr 8

-0,8 kg mięsa z golonki razem z tłustym /5 mm maszynka nr 8

-skórki wieprzowe 40 g /kg skórki ugotowane i zmielone na sitku 2,5 mm maszynka nr 8

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 

-pękło sól 16 g/kg

-pieprz czarny 3g/kg

-cebula suszona 2g/kg

-kolendra 0,5 g/kg

-czosnek świeży 3g/kg

-woda 15%

-skrobia ziemniaczana 2%

WYKONANIE

Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką na 2 dni. Po tym czasie mielimy i przyprawiamy. Skrobię rozrabiamy w wodzie i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy wyrabiamy do kleistości. Napełniamy puszki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 60 min. Gdy ciśnienie spadnie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około godziny. Dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Konserwa jest bardzo smaczna i aromatyczna konsystencja zwarta i za razem soczysta można ukroić cienki plasterek który się nie rozpadnie. Konserwa ma wszystko co trzeba co lubimy jest tłuszczyk pod wieczniem i smaczna galaretka. Polecam wyrób.

 

IMG_3282.jpeg

IMG_3281.jpeg

IMG_3279.jpeg

IMG_3277.jpeg

IMG_3276.jpeg

Witam pytanie skrobia 2% rozumiem ca) ego wsadu liczymy. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/8/#findComment-886171
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, miko36 napisał(a):

Witam pytanie skrobia 2% rozumiem ca) ego wsadu liczymy.

Bez dodanej wody jedynie cały mięsny wsad.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/8/#findComment-886247
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, ANNAM napisał(a):

Mam pytanie, jakie przyprawy tiutaj dales?

 

22 godziny temu, ANNAM napisał(a):

Mam pytanie, jakie przyprawy tiutaj dales?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/8/#findComment-886326
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.