Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepisów na majonez jest kilka, jako że to król sosów Wielkanocnych  proszę drogich SiBów o podzielenie się własnymi wariacjami majonezów :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17063-sos-sosy-sosiki/page/2/#findComment-760955
Udostępnij na innych stronach

Moj majonez jest dosc ostry :)

Majonez na jedno zoltko 

Ocet winny 15 ml

musztarda ostra 15 ml dijon

cukier puder 5 ml

szczypta soli 

180-200 ml olej 

wszystkie skladniki musza byc w temp pokojowej 

mieszam wszystko oprucz oleju , do dlugiego naczynia wkladam blender , i powoli mixuje wlewajac olej ,

Jak za gesty dodaje troszke wody .

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17063-sos-sosy-sosiki/page/2/#findComment-760958
Udostępnij na innych stronach

Z tego co się orientuję. Problemem jest ewentualna salmonella. I dlatego kacze , gęsie jajka powinny być poddane obróbce termicznej.

Na tyle nie jestem "mocny" w temacie aby Ci powiedzieć dlaczego te nie a kurze tak.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17063-sos-sosy-sosiki/page/2/#findComment-761073
Udostępnij na innych stronach

Na majonez powinny byc jajka jak najbardziej swieze i wyparzone .

Z czego pamietam moja babcia kacze jajka uzywala jedynie do makaronu .Mialam sasiadke bardzo mila ona robila zawsze swoj majonez jeszcze wtety ubijany zwykla trzepaczka , robila sos do jajek na jego bazie . NIestety nie pamietamskladu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17063-sos-sosy-sosiki/page/2/#findComment-761086
Udostępnij na innych stronach

Trafiłem zupełnym przypadkiem myszkując w internecie, na majonez Electry :D :thumbsup: .

https://www.magazynkuchenny.com/latwy-domowy-majonez/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17063-sos-sosy-sosiki/page/2/#findComment-761088
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trafiłem zupełnym przypadkiem myszkując w internecie, na majonez Electry
  nie calkiem moj u mnie jest cukier puder i wiecej octu.

Ja mojego majonezu uzywam zazwyczaj jak robie torty kanapkowe wiec lubie jak jest wyrazny smakowo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17063-sos-sosy-sosiki/page/2/#findComment-761089
Udostępnij na innych stronach

Jako że również miałem w domciu wszystko co trzeba, włącznie z musztardą "Dijon", to ukręciłem na próbę, i niestety mój smak jest widocznie nieco zdegenerowany, bo majonez wyszedł zbyt kwaśny, ale nie ma kłopotu bo dodałem drugą miarkę 5 ml. cukru pudru i wyszedł taki jak lubię. Pomimo że jest niby taki "ostrawy", to brak w nim było pieprzu jak dla mnie. Dodałem więc 5 ml pieprzu białego drobno mielonego, i to było to :D:thumbsup:.


 

nie całkiem mój, u mnie jest cukier puder i więcej octu.

 

 

Cukier puder to normalka w majonezie, a 1 łyżeczka octu, to przecież właśnie 15 ml. więc wszystko się zgadza Electro :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17063-sos-sosy-sosiki/page/2/#findComment-761096
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, pieprzu nigdy nie dodaje a jak robie taki do jajek to tez czasem daje wiecej pudru , robie dosc zadko majonez bo u nas nie idzie jakos .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17063-sos-sosy-sosiki/page/2/#findComment-761097
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze daję pieprz Electro, a czasami nawet pieprz czarny, bo lubię podobnie jak Ty aby majonez był wyrazisty w smaku :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17063-sos-sosy-sosiki/page/2/#findComment-761098
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.