Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Wczoraj zrobiłem paręnaście galarcików ze stópek wieprzowych (nóg wieprzowych) . Myślę że na przekór bo kurczaki zadomowiły się na dobre w naszych domach i takie galaretki wykonuje się właśnie z kurczaków i skleja żelatyną . Stópki (nogi) wieprzowe ugotowałem z takimi samymi warzywami i przyprawami co gotuję golonki lecz żeby troszkę zaoszczędzić na czasie i żeby były miękkie zrobiłem to w szybkowarze .

 

Oto parę zdjęć

 

 

 

Smacznego i pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 107
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Andrzej, podeslij mi na pocztę swój przepis i zdjęcia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38370
Udostępnij na innych stronach

A co to są stópki wp. -czy to jest ten odcinek nogi wp. gdzie są raciczki . Ze stóp to najbardziej znane są stopy wołowe. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38379
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, to nazwa handlowa. U nas też tak sprzedają. Do tego dodają kolanka i golonki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38380
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A co to są stópki wp. -czy to jest ten odcinek nogi wp. gdzie są raciczki

Tak na to wychodzi , u nas w sklepie jeszcze się mówi spacerówki !!! :tongue:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38382
Udostępnij na innych stronach

U nas są nózki.Ja też preferuję galaretkę ( studzienina lub zimne nóżki) z wieprzowiny a nie drobiową .Ale nóżki gotuję tylko dla galaretki a ponadto gotuję golonki z mięsa, których robię studzieninę plus trochę skóry ale bez tłuszczu.A się rozmarzyłam :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38384
Udostępnij na innych stronach

To jest strona produkcji wędlin domowych. i wszystkie nazwy elementów jak i mięs powinne mieć nazwy technologiczne jakie obowiązują w przemyśle mięsnym. Nie poddawajmy się nazwom markietyngowym handlu, wydaje się że już nie długo głowy wp. będą sprzedawane jako buźki wp a może nawet buziaczki .Z tego wszystkiego to zrozumiałem że ze stopek wp. robi się galarciki a z nożek wp. galaretę lub zimninę. O wiele lepiej by było to by wymieniać nazwy nasze a w nawiasie napisać handlowe - zakupiłem nogi wp. ( w sklepie nazwa stópki wp. ) i by było wszystko jasne . a tak to się głowię czyżby już nogi .dzielili na części i ta jedna nazywa sie stopki a jak nazywa się pozostała część .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38393
Udostępnij na innych stronach

Ja czasami robie galaretkę drobiową.

Gotuję udka i piersi drobiowe, a po ostudzeniu

oddzielam mięso od kości i kroję na małe kawałki.

W oddzielnym garnku gotuję łapki kurze na galaretę.

Wywar z kurzych łap daje doskonałą, mocno ścinającą się galaretkę.

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38406
Udostępnij na innych stronach

Witam

Wywar z kurzych łap daje doskonałą, mocno ścinającą się galaretkę.

No właśnie , ale już tego w moich okolicach kupić nie idzie pomimo że jest zakład przetwórstwa drobiu i zapewne ubojnia też jest .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38415
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja łapki kupuję na targowisku.

Jakiś czas temu, zanim spłoneło Globi w Wołominie tam też ze dwa razy kupowałem, takie zapakowane na tacce styropianowej.

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38424
Udostępnij na innych stronach

... może wtrącę swoje "trzy grosze" :)

 

Jako, że pochodzę z Poznania, nazwy takie jak "stópki" czy "galart" są mi znane od dzieciństwa :) ... to nie nazwy handlowe, lecz nazwy regionalne, ... sądzę, iż nie powinniśmy od nich uciekać, wręcz przeciwnie, o nich pamiętać, by ustrzec je od zapomnienia, szczególnie w takich miejscach jak strona Wędzarniczej Braci

 

... mój przepis na Galart (przepis pochodzi od mojej Babci i ma ponad 100 lat - obowiązywała wersja z kiszonym ogórkiem, ale dodatek ten koniecznym nie jest)

 

pozdrawiam smacznie i serdecznie

 

ps - odnośnie nazw handlowych: ... czy wiecie co to "zwis męski pionowy" :) ... nazwę taką dla krawata wymyślił jakiś debil - "handlowiec" w czasach PRL-u :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38428
Udostępnij na innych stronach

no no smaka na robileś mi,nie chwalac się wczoraj zrobilem boczek pieczony wg

przepisu mojej babci wyszedł rewelacyjnie,żonka co nie lubi tłustego wcina ze hej :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38437
Udostępnij na innych stronach

Pawełku, u nas takie nazwy sa również używane w handlu. Może to jest właśnie przykład "powrotu" przemysłu do tradycji. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38466
Udostępnij na innych stronach

Mój przepis na "zimne nóżki"

 

Składniki:

- gicz cielęca (ok. 1.2 kg)

- wołowina tzw. rosołowa

- przednie dwie golonki

 

Przyrządzanie:

 

Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, w dużym garze, wymoczone wcześniej przez około 2-3h elementy mięsne. W czasie gotowania dodaję marchew, pietruszkę i por. Marchew, pietruszkę wyjmuję wcześniej do dekoracji. Jak już goloneczka ładnie odchodzi od kości wyciągam mięso do wystudzenia. Wywar doprawiam do smaku i wlewam w zależności od ilości wywaru, 1 kurze białko na 2 litry. Po wymieszaniu i ścięciu białka, zbieram łyżką cedzakową je. W salaterki na dno wrzucam pociętą drobno i kilka gałązek niepociętych liści natki pietruszki. Do tego pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę wcześniej wyjętą. Obrane mięsko kroję w kawałeczki o rozmiarze 1-1.5 cm i wypełniam do 3/4 miseczki. Zalewam lekko schłodzonym wywarem. Odstawiam do wychłodzenia do dnia następnego.

 

W ten sposób przyrządzone "zimne nóżki" przypadły najbardziej całej rodzinie. Ile bym nie zrobił tyle pójdzie :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38556
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pytanie laika:

Jakie zadanie, w przepisie Papli powyżej, ma spełniać białko z jajka kurzego, po ścięciu się, wyłowione ?

Na sobotę planuje zrobić trochę nóżek i nie bardzo wiem, czy dawać to białko, czy nie.

 

Pozdrawiam

 

POOLS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-39582
Udostępnij na innych stronach

Jakie zadanie, w przepisie Papli powyżej, ma spełniać białko z jajka kurzego, po ścięciu się, wyłowione ?

jest to sposób na klarowanie wywarów (czyli oczyszczanie z "mętów"), ja osobiście tego nie stosuję do nóżek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-39587
Udostępnij na innych stronach

I owszem....

Ale zwyczajem szkoły "Otwocko-Falenickiej" mięsko można zacząć gotować po wsadzie do zimnej wody - stąd sporo do klarowania pozostanie...

Lub zalać wsad wrzątkiem co zamknie pory i tak na wolnym płomieniu gotować do miękkości - tu klarowanie to zabójstwo bowiem samo dobro pływa w rosole.

 

Moje wersje to jeszcze:

- drobiowe z żołądkami indyczymi

- wieprzowe - flakowe

 

Receptura podobna...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-39590
Udostępnij na innych stronach

mięsko można zacząć gotować po wsadzie do zimnej wody - stąd sporo do klarowania pozostanie...

a i owszem, ja właśnie taką metodę stosuję (także do rosołu, co niedawno było przyczyną dyskusyji na forum)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-39596
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Witam

 

No właśnie , teraz znalazłem zdjęcie "zimnych nóżek " wykonanych w marcu

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-70537
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Czyżby jakaś forma do ciasta?

Tak , jest to forma z tworzywa zakupiona dość dawno i służy przede wszystkim do robienia kolorowych galaretek .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-70540
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.