andrzej k Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Witam Wczoraj zrobiłem paręnaście galarcików ze stópek wieprzowych (nóg wieprzowych) . Myślę że na przekór bo kurczaki zadomowiły się na dobre w naszych domach i takie galaretki wykonuje się właśnie z kurczaków i skleja żelatyną . Stópki (nogi) wieprzowe ugotowałem z takimi samymi warzywami i przyprawami co gotuję golonki lecz żeby troszkę zaoszczędzić na czasie i żeby były miękkie zrobiłem to w szybkowarze . Oto parę zdjęć Smacznego i pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Andrzej, podeslij mi na pocztę swój przepis i zdjęcia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 A co to są stópki wp. -czy to jest ten odcinek nogi wp. gdzie są raciczki . Ze stóp to najbardziej znane są stopy wołowe. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Dziadku, to nazwa handlowa. U nas też tak sprzedają. Do tego dodają kolanka i golonki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Witam A co to są stópki wp. -czy to jest ten odcinek nogi wp. gdzie są raciczki Tak na to wychodzi , u nas w sklepie jeszcze się mówi spacerówki !!! :tongue: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 U nas są nózki.Ja też preferuję galaretkę ( studzienina lub zimne nóżki) z wieprzowiny a nie drobiową .Ale nóżki gotuję tylko dla galaretki a ponadto gotuję golonki z mięsa, których robię studzieninę plus trochę skóry ale bez tłuszczu.A się rozmarzyłam :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 A się rozmarzyłamNie marzyć, tylko zrobić :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 To jest strona produkcji wędlin domowych. i wszystkie nazwy elementów jak i mięs powinne mieć nazwy technologiczne jakie obowiązują w przemyśle mięsnym. Nie poddawajmy się nazwom markietyngowym handlu, wydaje się że już nie długo głowy wp. będą sprzedawane jako buźki wp a może nawet buziaczki .Z tego wszystkiego to zrozumiałem że ze stopek wp. robi się galarciki a z nożek wp. galaretę lub zimninę. O wiele lepiej by było to by wymieniać nazwy nasze a w nawiasie napisać handlowe - zakupiłem nogi wp. ( w sklepie nazwa stópki wp. ) i by było wszystko jasne . a tak to się głowię czyżby już nogi .dzielili na części i ta jedna nazywa sie stopki a jak nazywa się pozostała część .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Ja czasami robie galaretkę drobiową.Gotuję udka i piersi drobiowe, a po ostudzeniuoddzielam mięso od kości i kroję na małe kawałki.W oddzielnym garnku gotuję łapki kurze na galaretę.Wywar z kurzych łap daje doskonałą, mocno ścinającą się galaretkę. Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Witam Wywar z kurzych łap daje doskonałą, mocno ścinającą się galaretkę. No właśnie , ale już tego w moich okolicach kupić nie idzie pomimo że jest zakład przetwórstwa drobiu i zapewne ubojnia też jest . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Witam Ja łapki kupuję na targowisku.Jakiś czas temu, zanim spłoneło Globi w Wołominie tam też ze dwa razy kupowałem, takie zapakowane na tacce styropianowej. Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 ... może wtrącę swoje "trzy grosze" Jako, że pochodzę z Poznania, nazwy takie jak "stópki" czy "galart" są mi znane od dzieciństwa ... to nie nazwy handlowe, lecz nazwy regionalne, ... sądzę, iż nie powinniśmy od nich uciekać, wręcz przeciwnie, o nich pamiętać, by ustrzec je od zapomnienia, szczególnie w takich miejscach jak strona Wędzarniczej Braci ... mój przepis na Galart (przepis pochodzi od mojej Babci i ma ponad 100 lat - obowiązywała wersja z kiszonym ogórkiem, ale dodatek ten koniecznym nie jest) pozdrawiam smacznie i serdecznie ps - odnośnie nazw handlowych: ... czy wiecie co to "zwis męski pionowy" ... nazwę taką dla krawata wymyślił jakiś debil - "handlowiec" w czasach PRL-u Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 A u nas to "zylc", też z nóg i golonek wp.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 no no smaka na robileś mi,nie chwalac się wczoraj zrobilem boczek pieczony wgprzepisu mojej babci wyszedł rewelacyjnie,żonka co nie lubi tłustego wcina ze hej :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekB Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Cześć Paweł,Ja znam nazwę na to "zwis męski elegancki".Myślę, że to jest to samo. Nawet na pewno.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Pawełku, u nas takie nazwy sa również używane w handlu. Może to jest właśnie przykład "powrotu" przemysłu do tradycji. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Mój przepis na "zimne nóżki" Składniki:- gicz cielęca (ok. 1.2 kg)- wołowina tzw. rosołowa- przednie dwie golonki Przyrządzanie: Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, w dużym garze, wymoczone wcześniej przez około 2-3h elementy mięsne. W czasie gotowania dodaję marchew, pietruszkę i por. Marchew, pietruszkę wyjmuję wcześniej do dekoracji. Jak już goloneczka ładnie odchodzi od kości wyciągam mięso do wystudzenia. Wywar doprawiam do smaku i wlewam w zależności od ilości wywaru, 1 kurze białko na 2 litry. Po wymieszaniu i ścięciu białka, zbieram łyżką cedzakową je. W salaterki na dno wrzucam pociętą drobno i kilka gałązek niepociętych liści natki pietruszki. Do tego pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę wcześniej wyjętą. Obrane mięsko kroję w kawałeczki o rozmiarze 1-1.5 cm i wypełniam do 3/4 miseczki. Zalewam lekko schłodzonym wywarem. Odstawiam do wychłodzenia do dnia następnego. W ten sposób przyrządzone "zimne nóżki" przypadły najbardziej całej rodzinie. Ile bym nie zrobił tyle pójdzie :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-38556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Września 2008 Pytanie laika: Jakie zadanie, w przepisie Papli powyżej, ma spełniać białko z jajka kurzego, po ścięciu się, wyłowione ? Na sobotę planuje zrobić trochę nóżek i nie bardzo wiem, czy dawać to białko, czy nie. Pozdrawiam POOLS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-39582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Września 2008 Jakie zadanie, w przepisie Papli powyżej, ma spełniać białko z jajka kurzego, po ścięciu się, wyłowione ?jest to sposób na klarowanie wywarów (czyli oczyszczanie z "mętów"), ja osobiście tego nie stosuję do nóżek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-39587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arecki Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Września 2008 I owszem....Ale zwyczajem szkoły "Otwocko-Falenickiej" mięsko można zacząć gotować po wsadzie do zimnej wody - stąd sporo do klarowania pozostanie...Lub zalać wsad wrzątkiem co zamknie pory i tak na wolnym płomieniu gotować do miękkości - tu klarowanie to zabójstwo bowiem samo dobro pływa w rosole. Moje wersje to jeszcze:- drobiowe z żołądkami indyczymi- wieprzowe - flakowe Receptura podobna... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-39590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Września 2008 mięsko można zacząć gotować po wsadzie do zimnej wody - stąd sporo do klarowania pozostanie...a i owszem, ja właśnie taką metodę stosuję (także do rosołu, co niedawno było przyczyną dyskusyji na forum) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-39596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Września 2008 Robię podobnie jak Papla ,z tym ,że daję jeszcze groszek konserwowy. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-39608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Witam No właśnie , teraz znalazłem zdjęcie "zimnych nóżek " wykonanych w marcu Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-70537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Czerwca 2009 andrzej k, w jakim naczyniu nóżki tężały? Czyżby jakaś forma do ciasta? Pytam, bo mają bardzo interesujący i rzadko spotykany kształt. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-70539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Witam Czyżby jakaś forma do ciasta? Tak , jest to forma z tworzywa zakupiona dość dawno i służy przede wszystkim do robienia kolorowych galaretek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1707-galarciki/#findComment-70540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.