Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W przypadku mięsa wieprzowego nie dopuszcza się do sprzedaży mięsa z knurów i późnych kastratów ze względu na jego aromat. Dzik to tak jak świnia tylko że żyjąca swobodnie w lesie i nikt nie przeprowadza im takich zabiegów. Jak wygląda sytuacja z mięsem dzikich knurów? Edytowane przez Franciszek G
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/
Udostępnij na innych stronach

Też jest skupowany, czy może nie występuje w tym przypadku?

Kupowane jest dwa w jednym  :laugh:

Odyńce poza okresem huczki mogą nie mieć osobniczego zapachu.

Kiedyś jadłam mięso ze sporego odyńca i mile byłam zaskoczona.

Chociaż więcej było rozczarowań tym bardziej, że mój organizm nie akceptuje nawet słabych, dziczych zapachów :facepalm: .

Nie wiem co się robi z odyńcami, od których "wali" już na łowisku, w czasie patroszenia.

Może @chudziak więcej na ten temat napisze.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-661932
Udostępnij na innych stronach

Może @chudziak więcej na ten temat napisze.

A mogę ja .? :blush:

Są dwa rodzaje odstrzałów.Pierwszy obecnie związany z ASF tzw. sanitarny obliguje myśliwego do zabrania dla siebie o ile dzik jest zdrowy na ASF.Drugi to odstrzał planowy i tu można odyńca zabrać lub oddać do skupu o ile jest zdrowy.Myśliwi ze swej strony starają się nie strzelać odyńców w okresie na przełomie jesień -zima w okresie hućki choć teraz jak wiem z miarodajnych źródeł hućka zdarza się też w innym okresie.Tak to wygląda w moim przypadku

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-661940
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,właśnie dowiedziałem się ,że dostane pół dzika :),mam sobie go przerobić .Teraz miałbym do was takie pytania co z niego zrobić ,czy opłaca się go przerobić na wędzonki czy może na kiełbasę cienką ,grubą ?. Proszę napisać mina co uważać jeśli chodzi o mięso dzika (lubi sól czy może nie to samo odnośnie pieprzu ,czosnku i innych przypraw ?Robię regularnie wyroby z wieprzowiny tak ,że nie boję się tematu ,ale mile widziane rady !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665677
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że dostałeś 1/2 dzika bez skóry rozciętego wzdłuż kręgosłupa.

  1.  Polędwiczkę i polędwicę zapeklować do zimnego wędzenia
  2. Golonki + mięśnie brzuchate zabejcować do użytku kulinarnego lub na klej (jest słaby) do kiełbasy
  3. Żeberka zabejcować na porcję kulinarną
  4. Szynkę i łopatkę można przeznaczyć na kiełbasy (lepiej cienką bo łatwiejsza w wykonaniu na pierwszy raz). Dodajemy tłuszcz wp. i klej wp.
  5. Kości można zapeklować do salcesonu lub parzyć do pasztetowej z ew. podrobami (Nerki, serce). Z łba odrzucamy cz. szczękową, gotujemy resztę.

Uwaga: musisz odrzucić wszystkie fragmenty mięsa spalone postrzałem i z wybroczynami. Wszystkie elementy obrobione nożem do czysta bez mycia.

Zobacz do wątku TUTAJ

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665746
Udostępnij na innych stronach

 

 

dlaczego trzeba odrzucić część szczękową z łba

Bo to są porowate kości i zęby, dla mnie nieapetyczne i wprowadzające pewien odór w gotowaniu. Reszta czaszki jest O.K.

 

 

co to znaczy zabejcowac?

Zamarynować np. w jarzynach, miodzie, przyprawach, ziołach i oliwie, czyli przetrzymać mięso w celu skruszenia. Dzika od razu się soli.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665763
Udostępnij na innych stronach

W temacie dziczyzna znajdziesz różne bejce do dziczyzny. Szukaj np. w przepisach KIT'a.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665775
Udostępnij na innych stronach

Mięso z obgotowanych kości ( ewentualnie z żeberek też gdy są "mało mięsne" ) można użyć po prostu  do pasztetu :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665776
Udostępnij na innych stronach

 

 

lubi sól czy może nie to samo odnośnie pieprzu ,czosnku i innych przypraw ?

Mięso dzika ma więcej glikogenu niż wołowina.

Dlatego jego bakterie kwasu mlekowego lepiej pracują i pogłębiają kwasowość. 

Do polędwic wędzonych na zimno daj więcej peklosoli, niż do analogicznych elementów z wp.

Dawka 18-20g/kg daje smakowo niedosoloną wędlinę.

Bardzo dobrze komponują się duże ilości czosnku zarówno w kiełbasie jak i potrawach obiadowych.

Przyostrzenie reż jest wskazane. Do ostatniej kiełbasy kanapkowej dałam 2,5g/kg pieprzu, 5g/kg czosnku oraz 1,5g gorczycy.

Gorczycy było stanowczo za dużo. Następnym razem dam 0,75g.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665781
Udostępnij na innych stronach

 

lubi sól czy może nie to samo odnośnie pieprzu ,czosnku i innych przypraw ?

Mięso dzika ma więcej glikogenu niż wołowina.

Dlatego jego bakterie kwasu mlekowego lepiej pracują i pogłębiają kwasowość. 

Do polędwic wędzonych na zimno daj więcej peklosoli, niż do analogicznych elementów z wp.

Dawka 18-20g/kg daje smakowo niedosoloną wędlinę.

Bardzo dobrze komponują się duże ilości czosnku zarówno w kiełbasie jak i potrawach obiadowych.

Przyostrzenie reż jest wskazane. Do ostatniej kiełbasy kanapkowej dałam 2,5g/kg pieprzu, 5g/kg czosnku oraz 1,5g gorczycy.

Gorczycy było stanowczo za dużo. Następnym razem dam 0,75g.

 

Pięknie napisane dzięki. Czyli co proponujesz do wędzonek polędwica ile peklo ? i czy warto robić szynkę z dzika ?? .Ja daję 85 g na l wody na mokro ,na sucho kiełbasa  20 g peklo na kg .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665805
Udostępnij na innych stronach

 

 

co proponujesz do wędzonek polędwica ile peklo ?

Przy peklowaniu na sucho min. 2 tygodnie 23-25g/kg.

 

 

czy warto robić szynkę z dzika ??
 

Aktualnie pekluję dyszek.

Myszka, czyli mięsień czterogłowy jest IMO zbyt bardzo przerośnięty błonami.


[Dodano: 04 maj 2020 - 20:10]

P.S.

Wędziłam kiedyś całą szynkę z golonką, ale moczyłam wcześniej i peklowałam w kwaśnej serwatce w celu skruszenia.

Nastrzyk zrobiony był z czystej solanki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665814
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.