Franciszek G Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) W przypadku mięsa wieprzowego nie dopuszcza się do sprzedaży mięsa z knurów i późnych kastratów ze względu na jego aromat. Dzik to tak jak świnia tylko że żyjąca swobodnie w lesie i nikt nie przeprowadza im takich zabiegów. Jak wygląda sytuacja z mięsem dzikich knurów? Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez Franciszek G Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Idą do skupu Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-661922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franciszek G Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Idą do skupu a co z zapachem? Też jest skupowany, czy może nie występuje w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-661926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) Też jest skupowany, czy może nie występuje w tym przypadku?Kupowane jest dwa w jednym Odyńce poza okresem huczki mogą nie mieć osobniczego zapachu.Kiedyś jadłam mięso ze sporego odyńca i mile byłam zaskoczona.Chociaż więcej było rozczarowań tym bardziej, że mój organizm nie akceptuje nawet słabych, dziczych zapachów .Nie wiem co się robi z odyńcami, od których "wali" już na łowisku, w czasie patroszenia.Może @chudziak więcej na ten temat napisze. Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-661932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) Może @chudziak więcej na ten temat napisze.A mogę ja .? Są dwa rodzaje odstrzałów.Pierwszy obecnie związany z ASF tzw. sanitarny obliguje myśliwego do zabrania dla siebie o ile dzik jest zdrowy na ASF.Drugi to odstrzał planowy i tu można odyńca zabrać lub oddać do skupu o ile jest zdrowy.Myśliwi ze swej strony starają się nie strzelać odyńców w okresie na przełomie jesień -zima w okresie hućki choć teraz jak wiem z miarodajnych źródeł hućka zdarza się też w innym okresie.Tak to wygląda w moim przypadku Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-661940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Maja 2020 Witam,właśnie dowiedziałem się ,że dostane pół dzika ,mam sobie go przerobić .Teraz miałbym do was takie pytania co z niego zrobić ,czy opłaca się go przerobić na wędzonki czy może na kiełbasę cienką ,grubą ?. Proszę napisać mina co uważać jeśli chodzi o mięso dzika (lubi sól czy może nie to samo odnośnie pieprzu ,czosnku i innych przypraw ?Robię regularnie wyroby z wieprzowiny tak ,że nie boję się tematu ,ale mile widziane rady ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Maja 2020 Ile ważył dzik? Czy odyniec czy może locha? Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Maja 2020 Ile ważył dzik? Czy odyniec czy może locha?Nie ważyłem ,ale na oko pół 30 kg sama tusza . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Maja 2020 Rozumiem, że dostałeś 1/2 dzika bez skóry rozciętego wzdłuż kręgosłupa. Polędwiczkę i polędwicę zapeklować do zimnego wędzenia Golonki + mięśnie brzuchate zabejcować do użytku kulinarnego lub na klej (jest słaby) do kiełbasy Żeberka zabejcować na porcję kulinarną Szynkę i łopatkę można przeznaczyć na kiełbasy (lepiej cienką bo łatwiejsza w wykonaniu na pierwszy raz). Dodajemy tłuszcz wp. i klej wp. Kości można zapeklować do salcesonu lub parzyć do pasztetowej z ew. podrobami (Nerki, serce). Z łba odrzucamy cz. szczękową, gotujemy resztę.Uwaga: musisz odrzucić wszystkie fragmenty mięsa spalone postrzałem i z wybroczynami. Wszystkie elementy obrobione nożem do czysta bez mycia.Zobacz do wątku TUTAJ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Maja 2020 EAnna, dlaczego trzeba odrzucić część szczękową z łba i co to znaczy zabejcowac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Maja 2020 dlaczego trzeba odrzucić część szczękową z łba Bo to są porowate kości i zęby, dla mnie nieapetyczne i wprowadzające pewien odór w gotowaniu. Reszta czaszki jest O.K. co to znaczy zabejcowac? Zamarynować np. w jarzynach, miodzie, przyprawach, ziołach i oliwie, czyli przetrzymać mięso w celu skruszenia. Dzika od razu się soli. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Maja 2020 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Maja 2020 W temacie dziczyzna znajdziesz różne bejce do dziczyzny. Szukaj np. w przepisach KIT'a. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Maja 2020 Mięso z obgotowanych kości ( ewentualnie z żeberek też gdy są "mało mięsne" ) można użyć po prostu do pasztetu Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Maja 2020 lubi sól czy może nie to samo odnośnie pieprzu ,czosnku i innych przypraw ? Mięso dzika ma więcej glikogenu niż wołowina.Dlatego jego bakterie kwasu mlekowego lepiej pracują i pogłębiają kwasowość. Do polędwic wędzonych na zimno daj więcej peklosoli, niż do analogicznych elementów z wp.Dawka 18-20g/kg daje smakowo niedosoloną wędlinę.Bardzo dobrze komponują się duże ilości czosnku zarówno w kiełbasie jak i potrawach obiadowych.Przyostrzenie reż jest wskazane. Do ostatniej kiełbasy kanapkowej dałam 2,5g/kg pieprzu, 5g/kg czosnku oraz 1,5g gorczycy.Gorczycy było stanowczo za dużo. Następnym razem dam 0,75g. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Maja 2020 lubi sól czy może nie to samo odnośnie pieprzu ,czosnku i innych przypraw ?Mięso dzika ma więcej glikogenu niż wołowina.Dlatego jego bakterie kwasu mlekowego lepiej pracują i pogłębiają kwasowość. Do polędwic wędzonych na zimno daj więcej peklosoli, niż do analogicznych elementów z wp.Dawka 18-20g/kg daje smakowo niedosoloną wędlinę.Bardzo dobrze komponują się duże ilości czosnku zarówno w kiełbasie jak i potrawach obiadowych.Przyostrzenie reż jest wskazane. Do ostatniej kiełbasy kanapkowej dałam 2,5g/kg pieprzu, 5g/kg czosnku oraz 1,5g gorczycy.Gorczycy było stanowczo za dużo. Następnym razem dam 0,75g. Pięknie napisane dzięki. Czyli co proponujesz do wędzonek polędwica ile peklo ? i czy warto robić szynkę z dzika ?? .Ja daję 85 g na l wody na mokro ,na sucho kiełbasa 20 g peklo na kg . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Maja 2020 co proponujesz do wędzonek polędwica ile peklo ? Przy peklowaniu na sucho min. 2 tygodnie 23-25g/kg. czy warto robić szynkę z dzika ?? Aktualnie pekluję dyszek.Myszka, czyli mięsień czterogłowy jest IMO zbyt bardzo przerośnięty błonami.[Dodano: 04 maj 2020 - 20:10]P.S.Wędziłam kiedyś całą szynkę z golonką, ale moczyłam wcześniej i peklowałam w kwaśnej serwatce w celu skruszenia.Nastrzyk zrobiony był z czystej solanki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17071-mi%C4%99so-z-dzika/#findComment-665814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.