Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie mam druga taka komorę. Zdjęcie w załączniku. To zwiększa rozmiary dwukrotnie. Może to błąd że czasami mi się ogień pojawiał bo mi temperatura spadała dość mocno więc musiałem drzwiczki otworzyć. Nie umiałem palić tak żeby się tylko tliło z zachowaniem temperatury. Jest też zdjęcie jak jest doprowadzenie dymu. Nie chcę nic budować czy coś w tym stylu bardzo mi odpowiada mobilność dlatego chciałbym ewentualnie wykorzystać to co kupiłempost-101727-0-47077800-1586090766_thumb.jpgpost-101727-0-30212700-1586090791_thumb.jpgpost-101727-0-77545700-1586090815_thumb.jpgpost-101727-0-70292600-1586090841_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662283
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Możesz to wykorzystać tylko skróć tę rurę bo będziesz musiał spalać dużo drewna mając tak dużą komorę.Szczególnie zimą będzie to lepsze rozwiązanie.Najlepszym rozwiązaniem było by palenisko pod tą powiększoną komorą i obicie komory na 1/3 wysokości od środka czarną blachą,żeby się nie spaliła,ale jak ma być mobilna to to rozwiązanie nie wchodzi w grę. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662284
Udostępnij na innych stronach

Kierunek prawidłowy, ale ..............., ale palenisko zrobiłbym pod skrzynią, jeżeli to możliwe, jednak to tylko moje prywatne zdanie :D .

Popatrz jak to zrobili inni koledzy z forum, ale oczywiście każdy ma prawo do swojej opinii :

 

post-52358-0-98167400-1388062117_thumb.j

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662285
Udostępnij na innych stronach

W pierwszej kolejności przerób piecyk na palenisko do wędzarni. Możesz wywalić drzwiczki i zrobić szufladę (z otworami doprowadzającymi powietrze), którą będzie można wysunąć z piecyka w razie wzrostu temperatury. Podwojenie wielkości komory już znacząco ustabilizuje kilka parametrów. Na górę deski do regulacji przepływu dymu lub gęsty worek jutowy.

Wejdź na naszą grupę a zobaczysz zdjęcia i filmiki z wędzeń w podobnych wędzarniach. Są także efekty tych działań. Na pewno 70% wędzących grupowiczów korzysta z wędzarni kanałowych, co widać na zdjęciach i w komentarzach. Wyniki Cię zaskoczą.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662286
Udostępnij na innych stronach

No dobrze powiedziane przerób. Mam do dyspozycji tylko podstawowe narzędzia a tu bez spawania się nie obejdzie. Mam jeszcze druga taka rurę to skroce ta aktualną zrobię kiełbasę z przepisu forum z zachowaniem wszystkiego i powedze ze zmianami z tym daszkiem i jak mi się uda to z innym termometrem.

Powiedzcie mi jak to robicie że palicie tak żeby mieć sam dym bez ognia jednocześnie zachowując temperature? Niby prosta rzecz a w praktyce jak przygaśnie że się dymi to temp spada, jak się pojawi ogień to temp na maxa w górę i tak w kółko :P

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662288
Udostępnij na innych stronach

Na początek, wygrzewając wędzarnię zrób jak najwięcej żaru. Potem wystarczy tylko dodawać po kawałku drewna i pilnować całości.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662289
Udostępnij na innych stronach

Wejdź na naszą grupę i pooglądaj sobie zdjęcia oraz filmiki z wędzeń w podobnych wędzarniach. Możesz także popytać ludzi, jak przerobili swoje, aby osiągnąć takie wyniki: https://www.facebook.com/groups/wedzarniczabrac/

Przy okazji naucz się w tym piecyku palić, by osiągnąć wymagane temperatury. Zobacz jak jest przy zamkniętych, otwartych czy uchylonych drzwiczkach. Z zamkniętym rozszczelnionym czy otwartym daszkiem nad komorą.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662290
Udostępnij na innych stronach

Tutaj masz pierwszy z brzegu przykład: https://www.facebook.com/pieczaratom/videos/3569486466456971/

i efekty wędzenia. Możesz zapytać Tomka jak ustawia paramatry, aby tak ładnie wszystko wyszło.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662291
Udostępnij na innych stronach

Jaką masz długość rury przy tym piecyku?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662292
Udostępnij na innych stronach

Ile by nie miała to zawsze będzie za długa jeśli idzie o ilość spalanego drewna.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662293
Udostępnij na innych stronach

Nie rozmawiamy o ilości spalonego drewna, tylko o sposobie uzyskania konkretnie na tym urządzeniu, właściwych efektów wędzenia.

Podawałem wcześniej, że ok. 70% grupowiczów pracuje na kanałówkach. Teraz przeleciałem grupę i widzę, że liczba ta dochodzi nawet do ponad 80%.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662294
Udostępnij na innych stronach

50cm tej prostej. Kolanko fi 10 o długości 20cm w sumie.

Może właśnie przez to że tego żaru nie miałem dużo to się to zepsuło całe wędzenie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662296
Udostępnij na innych stronach

Widziałeś na podanym linku, jak Kolega wędzi w podobnej wędzarni? Jeśli nie to zobacz. Przypominam, że to jest piecyk, który daje czadu. Możliwe, że powinieneś, przy tej konfiguracji, wydłużyć rurę. Ale jak mówię, nie wiem czy masz dobry termometr, i jakie tak naprawdę temperatury uzyskujesz. Wejdź na filmik i popatrz. Zalecałbym także kontakt na grupie z Kolegą Tomkiem Pieczakiem, gdyż on również robił swoje pierwsze wędzenie w tym urządzeniu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662298
Udostępnij na innych stronach

Już chyba masz. Jaki nick na grupie?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662301
Udostępnij na innych stronach

Dlatego wejdź tam i podpytaj kolegę jak ma to wszystko poustawiane i jak wędzi. On też dzisiaj działał pierwszy raz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662303
Udostępnij na innych stronach

Chris, jaki masz nick na grupie?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662304
Udostępnij na innych stronach

Yyy wpisałem tam nick z forum, a ja to Krzysztof Pyrdoł

[Dodano: 05 kwi 2020 - 16:24]

Wędzarnia prawie idento jak moja, piecyk, rura tak samo a to co wyciągnął z wędzarni a to co ja to hhhhmmmm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662306
Udostępnij na innych stronach

Rozpocząłem z nim dyskusję w Twoim imieniu (pod tematem). Zaglądaj tam i podyskutuj z nim jak odpowie. Napisałem kogo dotyczy nasza prośba, więc śmiało możesz pytać.

Następne wędzonki wyciągnięte z Twojej wedzarni będą takie same, albo i ładniejsze. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662307
Udostępnij na innych stronach

Pod filmem jest dyskusja i tam zadałem pytanie i poprosiłem o pomoc: https://www.facebook.com/pieczaratom/videos/3569486466456971/

Pilnuj już tego. Poda Ci pewnie wszystkie ustawienia i sam przebieg procesu wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662308
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich   chris  mam pytanie odnośnie tej kiełbasy czy używałeś do produkcji cukru i zwykłej soli  między innymi przyprawami 

Lubię te blondynki...:D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662310
Udostępnij na innych stronach

Cukru nie, zwykłej soli tak. Tak jak pisałem zrobiłem to tak jak zawsze robił mój dziadek przy biciu swini kiedy to na wieczór była miodzio kiełbaska

[Dodano: 05 kwi 2020 - 16:46]

Maxell dzięki, napisałem też na priv do niego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662314
Udostępnij na innych stronach

I bardzo dobrze. A teraz obiecaj tutaj :D , że następną kiełbasę zrobisz według naszego przepisu od a do z.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662315
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662316
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.