_chris_ Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Właśnie mam druga taka komorę. Zdjęcie w załączniku. To zwiększa rozmiary dwukrotnie. Może to błąd że czasami mi się ogień pojawiał bo mi temperatura spadała dość mocno więc musiałem drzwiczki otworzyć. Nie umiałem palić tak żeby się tylko tliło z zachowaniem temperatury. Jest też zdjęcie jak jest doprowadzenie dymu. Nie chcę nic budować czy coś w tym stylu bardzo mi odpowiada mobilność dlatego chciałbym ewentualnie wykorzystać to co kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Możesz to wykorzystać tylko skróć tę rurę bo będziesz musiał spalać dużo drewna mając tak dużą komorę.Szczególnie zimą będzie to lepsze rozwiązanie.Najlepszym rozwiązaniem było by palenisko pod tą powiększoną komorą i obicie komory na 1/3 wysokości od środka czarną blachą,żeby się nie spaliła,ale jak ma być mobilna to to rozwiązanie nie wchodzi w grę. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Kierunek prawidłowy, ale ..............., ale palenisko zrobiłbym pod skrzynią, jeżeli to możliwe, jednak to tylko moje prywatne zdanie .Popatrz jak to zrobili inni koledzy z forum, ale oczywiście każdy ma prawo do swojej opinii : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) W pierwszej kolejności przerób piecyk na palenisko do wędzarni. Możesz wywalić drzwiczki i zrobić szufladę (z otworami doprowadzającymi powietrze), którą będzie można wysunąć z piecyka w razie wzrostu temperatury. Podwojenie wielkości komory już znacząco ustabilizuje kilka parametrów. Na górę deski do regulacji przepływu dymu lub gęsty worek jutowy.Wejdź na naszą grupę a zobaczysz zdjęcia i filmiki z wędzeń w podobnych wędzarniach. Są także efekty tych działań. Na pewno 70% wędzących grupowiczów korzysta z wędzarni kanałowych, co widać na zdjęciach i w komentarzach. Wyniki Cię zaskoczą. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 No dobrze powiedziane przerób. Mam do dyspozycji tylko podstawowe narzędzia a tu bez spawania się nie obejdzie. Mam jeszcze druga taka rurę to skroce ta aktualną zrobię kiełbasę z przepisu forum z zachowaniem wszystkiego i powedze ze zmianami z tym daszkiem i jak mi się uda to z innym termometrem.Powiedzcie mi jak to robicie że palicie tak żeby mieć sam dym bez ognia jednocześnie zachowując temperature? Niby prosta rzecz a w praktyce jak przygaśnie że się dymi to temp spada, jak się pojawi ogień to temp na maxa w górę i tak w kółko :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Na początek, wygrzewając wędzarnię zrób jak najwięcej żaru. Potem wystarczy tylko dodawać po kawałku drewna i pilnować całości. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Wejdź na naszą grupę i pooglądaj sobie zdjęcia oraz filmiki z wędzeń w podobnych wędzarniach. Możesz także popytać ludzi, jak przerobili swoje, aby osiągnąć takie wyniki: https://www.facebook.com/groups/wedzarniczabrac/Przy okazji naucz się w tym piecyku palić, by osiągnąć wymagane temperatury. Zobacz jak jest przy zamkniętych, otwartych czy uchylonych drzwiczkach. Z zamkniętym rozszczelnionym czy otwartym daszkiem nad komorą. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Tutaj masz pierwszy z brzegu przykład: https://www.facebook.com/pieczaratom/videos/3569486466456971/i efekty wędzenia. Możesz zapytać Tomka jak ustawia paramatry, aby tak ładnie wszystko wyszło. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Jaką masz długość rury przy tym piecyku? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Ile by nie miała to zawsze będzie za długa jeśli idzie o ilość spalanego drewna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Nie rozmawiamy o ilości spalonego drewna, tylko o sposobie uzyskania konkretnie na tym urządzeniu, właściwych efektów wędzenia.Podawałem wcześniej, że ok. 70% grupowiczów pracuje na kanałówkach. Teraz przeleciałem grupę i widzę, że liczba ta dochodzi nawet do ponad 80%. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 50cm tej prostej. Kolanko fi 10 o długości 20cm w sumie.Może właśnie przez to że tego żaru nie miałem dużo to się to zepsuło całe wędzenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Widziałeś na podanym linku, jak Kolega wędzi w podobnej wędzarni? Jeśli nie to zobacz. Przypominam, że to jest piecyk, który daje czadu. Możliwe, że powinieneś, przy tej konfiguracji, wydłużyć rurę. Ale jak mówię, nie wiem czy masz dobry termometr, i jakie tak naprawdę temperatury uzyskujesz. Wejdź na filmik i popatrz. Zalecałbym także kontakt na grupie z Kolegą Tomkiem Pieczakiem, gdyż on również robił swoje pierwsze wędzenie w tym urządzeniu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Jeszcze nie widziałem czekam na akceptację dołączenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Już chyba masz. Jaki nick na grupie? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Już widziałem. Kurde u mnie wyglądało to bardzo podobnie a prawie identycznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Dlatego wejdź tam i podpytaj kolegę jak ma to wszystko poustawiane i jak wędzi. On też dzisiaj działał pierwszy raz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Chris, jaki masz nick na grupie? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Yyy wpisałem tam nick z forum, a ja to Krzysztof Pyrdoł [Dodano: 05 kwi 2020 - 16:24] Wędzarnia prawie idento jak moja, piecyk, rura tak samo a to co wyciągnął z wędzarni a to co ja to hhhhmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Rozpocząłem z nim dyskusję w Twoim imieniu (pod tematem). Zaglądaj tam i podyskutuj z nim jak odpowie. Napisałem kogo dotyczy nasza prośba, więc śmiało możesz pytać.Następne wędzonki wyciągnięte z Twojej wedzarni będą takie same, albo i ładniejsze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Pod filmem jest dyskusja i tam zadałem pytanie i poprosiłem o pomoc: https://www.facebook.com/pieczaratom/videos/3569486466456971/Pilnuj już tego. Poda Ci pewnie wszystkie ustawienia i sam przebieg procesu wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 witam wszystkich chris mam pytanie odnośnie tej kiełbasy czy używałeś do produkcji cukru i zwykłej soli między innymi przyprawami Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Cukru nie, zwykłej soli tak. Tak jak pisałem zrobiłem to tak jak zawsze robił mój dziadek przy biciu swini kiedy to na wieczór była miodzio kiełbaska [Dodano: 05 kwi 2020 - 16:46] Maxell dzięki, napisałem też na priv do niego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 I bardzo dobrze. A teraz obiecaj tutaj , że następną kiełbasę zrobisz według naszego przepisu od a do z. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Widziałeś jaką ładną wędzarenkę wrzucił właśnie Sławek Starsiak? https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/92564233_2276751769295745_235624427004362752_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_sid=07e735&_nc_oc=AQnwwxO2Y0K1T3AfecsRTeWpJ2ioangD6XJW4XMmRt_3jeo6YcAB0bkb6kN7D-z9ARg&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=4134c711d5bf04c37d03d5f27da35b75&oe=5EAF83FF Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/2/#findComment-662316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.