Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Za mało żaru do osuszania.

Wywal to "palenisko" z drutów - nie jest zupełnie do niczego potrzebne.

Skróć rurę między paleniskiem a wędzarnią - 50 cm wystarczy, jak masz możliwość to zrób jeszcze mniej. 

Z brykietem trzeba uważać - nie wiadomo z czego powstał i czym go kleili.

--

Romii

Edytowane przez Romii
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662488
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Widziałem że ktoś na forum pisał że wsadza prawie do wrzątku i potem się mu ta temperatura wyrównuje i tak robi od dawna

Jeśli wkładasz zimne wyroby, to możesz wkładać do bardziej gorącej wody.  Termometr do wody i pilnuj aby nie przekroczyć temperatury parzenia. W przepisie masz określony czas.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662490
Udostępnij na innych stronach

Zaraz zakładam temat, który rozpocznie serię tematów dotyczących budowy i obsługi wędzarni kanałowych. Na początek pójdzie trochę teorii o wędzeniu, czyli Pan Kurko. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662491
Udostępnij na innych stronach

Cholera podsuszana od prawie godziny w temperaturze 40 45 i ona cała tłusta i trochę z niej kapie. Przewiew jest muszę dokładać po troszkę a żeby nie było dymu w ogóle to na boku palnikiem podpalam małe kawałki i rozpalone wkładam. W takim tempie to ona nigdy nie wyschnie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662496
Udostępnij na innych stronach

Chris, wywal ruszt, bo teraz masz piecyk. Możesz przetrzeć kiełbasy ręcznikiem papierowym, a w tym czasie przygotować więcej żaru (bez rusztu). Przeczytaj to: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14419-akademia-dziadkacz%C4%99%C5%9B%C4%87-08-produkcja-kie%C5%82basy/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662497
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chris, wywal ruszt, bo teraz masz piecyk.

Już dwie strony mu o tym piszemy, może wreszcie wyrzuci :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662499
Udostępnij na innych stronach

To tak wyglada jak dwudziestu podpowiada.Nie chcę być zlym prorokiem ,ale on się po prostu gubi.Tu mu radzą ,na fb mu radzą, część merytorycznych  postów wyrzucają a gdzie kucharek sześć itd.

A teraz do rzeczy.Przy temp. 40-45° C z kiełbasy nic nie kapie chyba ,że to słoninowa.Tam musi być wyższa temperatura.Gdzie jest termometr i jaki bo ten hydrauliczny się nie nadaje.?Jak dorobiłeś żaru to będzie jeszcze więcej kapać tłuszczu bo Ci wzrośnie temperatura w komorze.Świetna  porada z tym żarem. :facepalm:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662504
Udostępnij na innych stronach

Dorobiłem ale przewietezylem wędzarnie do 40 stopni. Termometry mam 2 jeden co widać co był z wędzarnia a drugi taki kuchenny wbijany wsadziłem przez dziurkę do środka. Cały czas na obu utrzymuje max 45
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662505
Udostępnij na innych stronach

Termometr ma wisieć tam gdzie wisi kiełbasa.

[Dodano: 07 kwi 2020 - 15:50]

Pisałem Ci już o tym,ale szogun Maxell wywalił mój post.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662508
Udostępnij na innych stronach

Jak masz za wysoką temperaturę to nie wietrz komory tylko wygarniaj zar z paleniska . Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662511
Udostępnij na innych stronach

Podałem Ci linka do tematu produkcji kiełbas przez naszego Mistrza. Pilnuj się tego i zobacz jak ma wszystko przygotowane. On także wędzi w wędzarni kanałowej.

A Tobie "Mistrzu" pisałem już, że jeśli masz coś do powiedzenia, to powiedz, ale bez osobistych wycieczek, bo będę zmuszony wywalać wszystkie Twoje posty, bez względu na ich wartość. Może wtedy zrozumiesz. To ostatnia "rada". Nie mam czasu siedzieć w tym temacie, gdyż skanuję książkę, ale będę tutaj wpadał.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662512
Udostępnij na innych stronach

Czytałem to co podeslales jeszcze wczoraj. Jak tam jest napisane że spala tyle drewna aż będzie dość żaru. Dlatego wczoraj robiłem na sucho i starczyło mi na 40 minut prawie więc dzisiaj trochę więcej spaliłem.ale zostałem zaskoczony faktem że kiełbasa po 2h tak wyglądała jak na zdjęciu i nadal tak wygląda.

[Dodano: 07 kwi 2020 - 15:41]

Bo teraz się boje puścić dym żeby się nie zepsuła jak tamta. To co jest mokre jest tłuste. To nie woda tylko tłuszcz

post-101727-0-33066700-1586270093_thumb.jpg

Edytowane przez _chris_
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662515
Udostępnij na innych stronach

Może masz kiepski termometr i źle pokazuje temperaturę? Poosuszaj jeszcze trochę i zobaczysz co się dzieje. Osłonka powinna być sucha lub lekko kleista.

Rozmawiałeś z tym Kolegą z FB?

Nie osuszasz na czas, tylko do momentu osuszenia. Ta ilość tłuszczu na osłonce może świadczyć o zbyt wysokiej temperaturze. O składzie farszu na razie nie piszemy, gdyż nic już w tym temacie nie zrobisz.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662517
Udostępnij na innych stronach

Tak pogadaliśmy myślałem że wszystko jasne dlatego to próbne palenie na sucho wczoraj zrobiłem i z powodzeniem przez te kilkadziesiąt minut żar bez dymu był super i temperatura 40 45. A dzisiaj szok totalny że ona cały czas taka. Nie wierzę że 2 termometry tak dużo przekłamują. Musiałyby przekłamywać o 10 stopni (zaniżać). Chociaż cuda się zdarzają :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662518
Udostępnij na innych stronach

Możesz wytrzeć ją dokładnie jeszcze raz i zobaczysz co się dzieje. Nie ma szoku. Wszystko na spokojnie i według technologii. Nic nie przyspieszaj. Zmniejsz trochę żar (możesz część usunąć np. do wiaderka - może być potrzebny). Przeciągnij żar pod same drzwiczki. Nic nie piszesz o zakryciu komory i zamykaniu drzwiczek pieca. To może być przyczyna wysokiej temperatury.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662520
Udostępnij na innych stronach

W wolnej chwili zrób sobie szufladę w formie pojemnika na popiół, w której będziesz palił, a w razie czego mógł ją wysuwać lub wsuwać, w zależności od zapotrzebowania na żar i dym.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662521
Udostępnij na innych stronach

Problem mam nie z za duża ilością żaru e ze muszę go co jakiś czas po trochę dorabiać. Teraz się trzyma takie 40 stopni zobacze co będzie. Zaraz wytre z tego tłuszczu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662523
Udostępnij na innych stronach

Podam Ci numer telefonu na PW.Jak masz chęć możesz zadzwonić. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662524
Udostępnij na innych stronach

Kolego chris... Nic nie wyrzucaj... Z tego co piszesz jesteś na samym początku przygody .... Zrób tak jak podpowiada Maxwell.. Ludzie wędzą w byle czym i wychodzi.. Trzeba czytać i próbować... Poznaj swoją wędzarnie ,wyczuj... Gwarantuję że w tej wędzarni uwedzisz kiełbaski jak ta lala... Mam podobną tylko budę wyższa bo sam robiłem i można..

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662525
Udostępnij na innych stronach

Musisz się nauczyć, że żar robimy na początku, a potem pozostawiamy w spokoju, do wysuszenia wsadu.

Spokojnie, dasz radę. Opcji regulacji temperatury, przepływu dymu, masz kilka i na pewno wszystkie wkrótce sam opanujesz. Jeśli Twoim zdaniem jest za wysoka temperatura i przesunięcie żaru do tyłu nic nie daje, przykrywasz deseczkami górę, pozostawiając ok. 40-50% wolnego przepływu między nimi i zamykasz drzwiczki od piecyka. Jeśli będzie trzeba zmniejszasz lub zwiększasz wolne przestrzenie między deseczkami i uchylasz lub zamykasz drzwiczki piecyka. Sam zobaczysz, po kilku próbach, przy jakich ustawieniach przepływ powietrza będzie najlepszy dla osuszania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662526
Udostępnij na innych stronach

To nie woda tylko tłuszcz

 

 

Nie wierzę że 2 termometry tak dużo przekłamują. Musiałyby przekłamywać o 10 stopni (zaniżać). Chociaż cuda się zdarzają

Myślę, że zaniżają znacznie więcej.

W wędzarniach niestabilnych występuje przestrzenny rozrzut temperatur.

Dlatego sonda termometru najlepiej gdy jest umieszczona  w środku geometrycznym wędzarni na wysokości góry wsadu.

Poza tym temperaturę można sprawdzić ręką. 40 st.C odczuwa się jako temperaturę letnią.

Powyżej 60 st.C już lekko przyparza. Twoje kiełbaski musiały być mocno gorące, skoro wytopił się tłuszcz.

Kije z kiełbasami powinno się obracać i zmieniać ich położenie aby zniwelować efekt różnicy temperatur.

Daj znać, jak Ci poszło z wędzeniem.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662552
Udostępnij na innych stronach

A pytał ktoś chris-a czy puścił już dym czy nadal osusza?! :D:facepalm:

Ciekawe jak mu tam idzie.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662564
Udostępnij na innych stronach

Ma kontakt z kolega z grupy, który wczoraj wędził na takim samym urządzeniu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662566
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.