Romii Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Za mało żaru do osuszania.Wywal to "palenisko" z drutów - nie jest zupełnie do niczego potrzebne.Skróć rurę między paleniskiem a wędzarnią - 50 cm wystarczy, jak masz możliwość to zrób jeszcze mniej. Z brykietem trzeba uważać - nie wiadomo z czego powstał i czym go kleili.--Romii Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Widziałem że ktoś na forum pisał że wsadza prawie do wrzątku i potem się mu ta temperatura wyrównuje i tak robi od dawna Jeśli wkładasz zimne wyroby, to możesz wkładać do bardziej gorącej wody. Termometr do wody i pilnuj aby nie przekroczyć temperatury parzenia. W przepisie masz określony czas. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zaraz zakładam temat, który rozpocznie serię tematów dotyczących budowy i obsługi wędzarni kanałowych. Na początek pójdzie trochę teorii o wędzeniu, czyli Pan Kurko. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Cholera podsuszana od prawie godziny w temperaturze 40 45 i ona cała tłusta i trochę z niej kapie. Przewiew jest muszę dokładać po troszkę a żeby nie było dymu w ogóle to na boku palnikiem podpalam małe kawałki i rozpalone wkładam. W takim tempie to ona nigdy nie wyschnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Chris, wywal ruszt, bo teraz masz piecyk. Możesz przetrzeć kiełbasy ręcznikiem papierowym, a w tym czasie przygotować więcej żaru (bez rusztu). Przeczytaj to: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14419-akademia-dziadkacz%C4%99%C5%9B%C4%87-08-produkcja-kie%C5%82basy/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Chris, wywal ruszt, bo teraz masz piecyk. Już dwie strony mu o tym piszemy, może wreszcie wyrzuci Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Wywaliłem dzisiaj bez rusztu paliłem. Dorobiłem żaru obtarłem i czekam na efekty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) To tak wyglada jak dwudziestu podpowiada.Nie chcę być zlym prorokiem ,ale on się po prostu gubi.Tu mu radzą ,na fb mu radzą, część merytorycznych postów wyrzucają a gdzie kucharek sześć itd.A teraz do rzeczy.Przy temp. 40-45° C z kiełbasy nic nie kapie chyba ,że to słoninowa.Tam musi być wyższa temperatura.Gdzie jest termometr i jaki bo ten hydrauliczny się nie nadaje.?Jak dorobiłeś żaru to będzie jeszcze więcej kapać tłuszczu bo Ci wzrośnie temperatura w komorze.Świetna porada z tym żarem. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Dorobiłem ale przewietezylem wędzarnie do 40 stopni. Termometry mam 2 jeden co widać co był z wędzarnia a drugi taki kuchenny wbijany wsadziłem przez dziurkę do środka. Cały czas na obu utrzymuje max 45 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Termometr ma wisieć tam gdzie wisi kiełbasa.[Dodano: 07 kwi 2020 - 15:50]Pisałem Ci już o tym,ale szogun Maxell wywalił mój post. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 On jest wbity dokładnie w tym miejscu co kiełbasa. Cały w środku rączka tylko na zewnątrz na wysokości kiełbasy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Jak masz za wysoką temperaturę to nie wietrz komory tylko wygarniaj zar z paleniska . Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Podałem Ci linka do tematu produkcji kiełbas przez naszego Mistrza. Pilnuj się tego i zobacz jak ma wszystko przygotowane. On także wędzi w wędzarni kanałowej.A Tobie "Mistrzu" pisałem już, że jeśli masz coś do powiedzenia, to powiedz, ale bez osobistych wycieczek, bo będę zmuszony wywalać wszystkie Twoje posty, bez względu na ich wartość. Może wtedy zrozumiesz. To ostatnia "rada". Nie mam czasu siedzieć w tym temacie, gdyż skanuję książkę, ale będę tutaj wpadał. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Czytałem to co podeslales jeszcze wczoraj. Jak tam jest napisane że spala tyle drewna aż będzie dość żaru. Dlatego wczoraj robiłem na sucho i starczyło mi na 40 minut prawie więc dzisiaj trochę więcej spaliłem.ale zostałem zaskoczony faktem że kiełbasa po 2h tak wyglądała jak na zdjęciu i nadal tak wygląda.[Dodano: 07 kwi 2020 - 15:41]Bo teraz się boje puścić dym żeby się nie zepsuła jak tamta. To co jest mokre jest tłuste. To nie woda tylko tłuszcz Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez _chris_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Może masz kiepski termometr i źle pokazuje temperaturę? Poosuszaj jeszcze trochę i zobaczysz co się dzieje. Osłonka powinna być sucha lub lekko kleista.Rozmawiałeś z tym Kolegą z FB?Nie osuszasz na czas, tylko do momentu osuszenia. Ta ilość tłuszczu na osłonce może świadczyć o zbyt wysokiej temperaturze. O składzie farszu na razie nie piszemy, gdyż nic już w tym temacie nie zrobisz. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Tak pogadaliśmy myślałem że wszystko jasne dlatego to próbne palenie na sucho wczoraj zrobiłem i z powodzeniem przez te kilkadziesiąt minut żar bez dymu był super i temperatura 40 45. A dzisiaj szok totalny że ona cały czas taka. Nie wierzę że 2 termometry tak dużo przekłamują. Musiałyby przekłamywać o 10 stopni (zaniżać). Chociaż cuda się zdarzają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Możesz wytrzeć ją dokładnie jeszcze raz i zobaczysz co się dzieje. Nie ma szoku. Wszystko na spokojnie i według technologii. Nic nie przyspieszaj. Zmniejsz trochę żar (możesz część usunąć np. do wiaderka - może być potrzebny). Przeciągnij żar pod same drzwiczki. Nic nie piszesz o zakryciu komory i zamykaniu drzwiczek pieca. To może być przyczyna wysokiej temperatury. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 W wolnej chwili zrób sobie szufladę w formie pojemnika na popiół, w której będziesz palił, a w razie czego mógł ją wysuwać lub wsuwać, w zależności od zapotrzebowania na żar i dym. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Problem mam nie z za duża ilością żaru e ze muszę go co jakiś czas po trochę dorabiać. Teraz się trzyma takie 40 stopni zobacze co będzie. Zaraz wytre z tego tłuszczu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Podam Ci numer telefonu na PW.Jak masz chęć możesz zadzwonić. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Kolego chris... Nic nie wyrzucaj... Z tego co piszesz jesteś na samym początku przygody .... Zrób tak jak podpowiada Maxwell.. Ludzie wędzą w byle czym i wychodzi.. Trzeba czytać i próbować... Poznaj swoją wędzarnie ,wyczuj... Gwarantuję że w tej wędzarni uwedzisz kiełbaski jak ta lala... Mam podobną tylko budę wyższa bo sam robiłem i można.. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Musisz się nauczyć, że żar robimy na początku, a potem pozostawiamy w spokoju, do wysuszenia wsadu.Spokojnie, dasz radę. Opcji regulacji temperatury, przepływu dymu, masz kilka i na pewno wszystkie wkrótce sam opanujesz. Jeśli Twoim zdaniem jest za wysoka temperatura i przesunięcie żaru do tyłu nic nie daje, przykrywasz deseczkami górę, pozostawiając ok. 40-50% wolnego przepływu między nimi i zamykasz drzwiczki od piecyka. Jeśli będzie trzeba zmniejszasz lub zwiększasz wolne przestrzenie między deseczkami i uchylasz lub zamykasz drzwiczki piecyka. Sam zobaczysz, po kilku próbach, przy jakich ustawieniach przepływ powietrza będzie najlepszy dla osuszania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) To nie woda tylko tłuszcz Nie wierzę że 2 termometry tak dużo przekłamują. Musiałyby przekłamywać o 10 stopni (zaniżać). Chociaż cuda się zdarzająMyślę, że zaniżają znacznie więcej.W wędzarniach niestabilnych występuje przestrzenny rozrzut temperatur.Dlatego sonda termometru najlepiej gdy jest umieszczona w środku geometrycznym wędzarni na wysokości góry wsadu.Poza tym temperaturę można sprawdzić ręką. 40 st.C odczuwa się jako temperaturę letnią.Powyżej 60 st.C już lekko przyparza. Twoje kiełbaski musiały być mocno gorące, skoro wytopił się tłuszcz.Kije z kiełbasami powinno się obracać i zmieniać ich położenie aby zniwelować efekt różnicy temperatur.Daj znać, jak Ci poszło z wędzeniem. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 A pytał ktoś chris-a czy puścił już dym czy nadal osusza?! Ciekawe jak mu tam idzie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Ma kontakt z kolega z grupy, który wczoraj wędził na takim samym urządzeniu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/5/#findComment-662566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.