Mariusz26 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Stycznia 2021 co sądzicie o nadziewarkach firmy royal catering mam zamiar kupić 7l poziomą proszę o opinie i czy ktoś używa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Stycznia 2021 7l poziomą proszę o opinie i czy ktoś używa. Używam nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz26 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Stycznia 2021 a nadziewarka firmy hendi to to samo czy gorsza jakościowo bo budowa podobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Ja Nadziewarkę Hendi uzywam 7 lat i bardzo sobie chwalę. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) To wszystko ten sam sprzęt, tzw. "HEND-owate", budżetowy sprzęt do pracy. Wszelkie więc dywagacje w tej materii są można powiedzieć bez jakiegoś szczególnego znaczenia . Można by je ustawić umownie w takiej mniej więcej kolejności poczynając od klasy najsłabszej a kończąc na sprzęcie tzw. nie do zajechania : 1. Roosler2. "Hendowate"3. Mesla4. Dick etc. Mają aktualnie promocję na sprzęt : https://sklep.mesla.pl/nadziewarki-do-kielbas/nadziewarka-do-kie%C5%82bas-m15-detail Edytowane 28 Stycznia 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz26 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Sprzęt zakupiony jest, to pozioma 7 litrowa nadziewarka dałem za nią 700 zł ale jeszcze nie testowałem w przyszłym tygodniu będę wiedział jak się sprawuje dołączam zdjęcie:Przepraszam za obrócone zdjęcie ale mam problemy z prawidłowym ich wstawieniem. Edytowane 7 Lutego 2021 przez Mariusz26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaGr Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Lutego 2021 Witam, słuchajcie kontynuując temat nadziewarek - konkretnie odnosząc się do wpisu wcześniej i ilości, które tam się pojawiały - 60kg kiełbasy i 10kg kaszanki - nie lepiej zainwestować w nadziewarkę elektryczną? Wędzeniem zajmuję się już jakiś czas, mam kilka fajnych urządzeń i właśnie w chwili obecnej zastanawiam się nad kolejnym usprawnieniem pracy przy produkcji m.in. kiełbasy - nadziewarką elektryczną. Oczywiście to dużo większy wydatek w porównaniu z ręczną, ale czy nie jest warte swojej ceny przy produkcji takich ilości? Nasuwa się kilka pytań - jak wygląda praca, sprawność przy pracy z takim urządzeniem. Jak trwałe są takie urządzenia - widziałem wpis o wyglądającej solidnie nadziewarce (ten produkt biorę pod uwagę) - a rozsypującej się - cookpro. Fajnym urządzeniem wydaje się być nadziewarka t4all. Jeśli jest ktoś, kto korzysta z tego typu urządzeń - proszę o informację w tej materii. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Lutego 2021 Jeśli jest ktoś, kto korzysta z tego typu urządzeń - proszę o informację w tej materii. Zaczynałem od nadziewania Zelmerem 8ką kiełbasy białej, to było moje pierwsze i jedyne użycie maszynki do tej czynności -myślałem, że mnie szlag trafi -dla mnie TRAGEDIA od razu podjąłem decyzję że musi być nadziewarka. Wiem, ze są osoby które za pomocą maszynki nadziewają i im to wychopdzi dobrze, ja niestety nie mam takich manualnych zdolności. Trafiła mi się okazja i zakupiłem Royala 7l pionową, w porównaniu do Zelmera w zasadzie nie ma porównania, to jak byś chciał porównać samochód do samolotu (i jednym i 2-gim się przemieszczasz, ale...). W pionowej 7l największym dla mnie mankamentem był załadunek wsadu (aby go porządnie upchnąć) oraz mycie po pracy, pojemnik jest długi i wąski przez co moje wielkie łapska słabo się tam mieściły, poza tym mycie było uciążliwe, bo pojemnik nie ma żadnych nóżek, a od spodu wystaje rurka i nie było można go wygodnie postawić do mycia, wtedy też zacząłem się zastanawiać nad nadziewarką z szerokim pojemnikiem jakąś 10 czy 15litrową -jak rozeznałem ceny to wyszło, że lepiej dołożyć te kilka stówek i od razu kupić elektryczną, bo koszt wykonania napędu w moim przypadku wyszedł by nie dużo mniej (wszystkie prace ślusarskie musiałbym zlecać, a ostatnimi czasy "mój" ślusarz zaczął się cenić, bo ma dużo zleceń...)Mam więc porównanie w pracy na różnych sprzętach i powiem tak:- jeżeli robisz kiełbasę "od święta" (nawet i 60kg) ALE w 2 osoby (masz kogoś do pomocy chociażby tylko do kręcenia korbą) to napęd jest TYLKO miłym dodatkiem, nic nie wnosi do pracy, co innego jeżeli robisz samemu to napęd jest mega ułatwieniem pracy (i da się samemu ręczną nadziewarkę pionową obsłużyć, ale wymaga dużo większej koordynacji ruchowej Jak trwałe są takie urządzenia - widziałem wpis o wyglądającej solidnie nadziewarce (ten produkt biorę pod uwagę) - a rozsypującej się - cookpro. Czyżby mój post? Sprzęt po naprawie działa bez zarzutu (element dałem do pospawania dla zawodowego spawacza i wszystko działa teraz idealnie), co nie zmienia faktu, że ogólnie widać, że jest to "chińczyk", po naprawieniu elementu nadziewarkę całkowicie rozkręciłem (totalnie wszystko) i poskładałem od nowa używając dodatkowych podkładek, a przede wszystkim kalibrując wszystko podczas skręcania. Wyobraź Sobie, że jak do mnie przyjechała jako nowa to tłok nie chodził w pionie! W dolnym położeniu miał około 3cm odchyłki co powodowało b. duże naprężenia na całej konstrukcji -spowodowane to było krzywym skręceniem mechanizmu napędu względem obudowy, a wystarczyło tylko wszystko porządnie ustawić przed poskręcaniem bo otwory w elementach są odpowiednio większe umożliwiając regulację, po prostu Chińczyki tego nie zrobili podczas produkcji.Od czasu naprawy przerobiłem około 200-kilkadziesiąt kg kiełbasy i jest wszystko OK. Jak długo podziała? Nie mam pojęcia, ale w razie jak się coś posypie to da się to w miarę łatwo naprawić.Na pewno dla moich potrzeb nie zakupiłbym nadziewarki za 2 lub więcej tysięcy bo... kiełbasy to tylko mniejsza część produkcji w dodatku wymagająca najwięcej sprzętu (mieszałka, nadziewarka, porządna maszynka do mielenia )Fajnym urządzeniem wydaje się być nadziewarka t4all.A czy t4all nie jest kolejną firmą importującą z Chin swoje produkty? Po asortymencie tak wygląda... ale może mają porządniejszy nadzór nad jakością produktu, bo w dzisiejszych czasach prawie wszystko jest produkowane w Chinach a różnica polega na kontroli jakości i cenie. ale się rozpisałem pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaGr Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Lutego 2021 Sporo cennych informacji... jak pisałem - trochę sprzętu mam. Jest czym mięsko skręcić, wymieszać i nabić. Zastanawia mnie czy elektryczna nadziewarka usprawni pracę? Teraz mam 5kg poziomą, ręczną - nadziewarkę. W sumie dość sprawnie to idzie. Ale jednak... elektrykiem te 40,60 czy czasami pod 100kg... byłoby sprawniej? Viszna - jak już się przesiadłeś na elektryczną - jak szybko nabrałeś tzw. wprawy. Jaki model posiadasz, bo nie mogę znaleźć postu, czy jest poręczna, coś Ci nie pasuje podczas pacy? Może brałeś jakiś inny model pod uwagę? W Twojej ocenie warto zainwestować? Może ktoś jeszcze wypowie się w kwestii elektrycznej nadziewarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Marca 2021 Jaki model posiadasz, bo nie mogę znaleźć postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17698-zgon-nadziewarki-cookpro-elektrycznej/?p=682072 Zastanawia mnie czy elektryczna nadziewarka usprawni pracę?Tak jak pisałem jak masz kogoś do pomocy, do kręcenia korbą podczas nadziewania to napęd naprawdę jest zbędny (ale kto bogatemu zabroni ? ) jak już się przesiadłeś na elektryczną - jak szybko nabrałeś tzw. wprawyOd razu, po prostu nie potrzeba 2-giej osoby do kręcenia korbą (bo tak jak pisali przedmówcy podczas kręcenia jak masz nadziewarkę pionową i małą/lekką to podczas kręcenia najlepiej ją przytrzymywać 2gą ręką) no i już nie masz kolejnych rąk do obsługi flaka i farszu coś Ci nie pasuje podczas pacy?hmmm... najbardziej to by się przydał system "cofania tłoka" jak puszczasz pedał (robisz przerwę w nadziewaniu) bo jak puścisz pedał to farsz jeszcze przez chwile wychodzi -ja już wiem ile tego będzie i odpowiednio wcześniej zwalniam przełącznik, ale to już takie moje "czepialstwo na siłę" Co by się jeszcze przydało? Więcej siły (mojej) bo postawienie tego diabelstwa na blacie nieźle daje w kręgosłup, waga nadziewarki to 35kG!! w dodatku jest "nieporęczna" do chwycenia i podniesienia. No ale chciałem elektryczną to mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Temat stary, ale nie mogę znależć "ustrojstwa" które służyło do napełniania słoików mięsem lub pasztetem. Była to jakaś przystawka do maszynki lub nadziewarki, jej zaletą było napełnianie bez bąbli powietrznych. Jeśli ktoś wie gdzie szukać albo zna dobry sposób napełniania to proszę o pomoc. Cytuj szakira Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Grudnia 2022 nie mogę znależć "ustrojstwa" które służyło do napełniania słoików mięsem lub pasztetem. Szeroki lejek do nadziewania kiełbasy.Używasz maszynki do mięsa lub nadziewarki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Jeśli ktoś wie gdzie szukać https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8477-konserwy-dziadka-w-słojach-pasteryzowane-sposobem-domowym/?p=324196 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Dziękuję o ten temat mi chodziło. Muszę coś takiego skonstruować, bo ostatnio nadziewałem pasztet i to była porażka przy użyciu łyżki do ubijania... Cytuj szakira Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Dziękuję o ten temat mi chodziło. Muszę coś takiego skonstruować, bo ostatnio nadziewałem pasztet i to była porażka przy użyciu łyżki do ubijania...Drobiazg. Samym szerokim lejkiem, jak pisała EAnna też da się dobrze napełnić. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Do nadziewania słoików farszem pasztetowym należy używać ciepłego farszu ( powyżej 30 C ). Wkładamy kilka łyżek farszu do słoika, z tkaniny składamy grubą warstwę i kilkakrotnie uderzamy dnem słoika o warstwę tkaniny, czynność powtarzamy aż do napełnienia słoika.Tylko nadziewarki przemysłowe posiadają system odwietrzania farszu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.