Maxell Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Maja 2020 Kiełbaska w słoikach po Łukowsku.(Ten przepis pochodzi z centralnej Ukrainy od mojej babci). Składniki: 1. Karkówka wieprzowa.2. Polędwica wieprzowa.3. Opcjonalnie pierś indycza.4. Słonina. Wszystkie rodzaje mięsa bierzemy w równych częściach. Słoniny ok. 20-25%. Przyprawy i dodatki: 1. Sól kamienna + peklosól (50/50%) - 16-18 g na 1 kg mięsa (osoby, które nie stosują peklosoli do pieczenia, mogą z niej zrezygnować na korzyść soli.2. Czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę - według własnego uznania (może być dużo).3. Pieprz czarny mielony - według własnego uznania.4. Liść laurowy 1-2 listki na słoik.5. Pieprz czarny ziarnisty - po dwa ziarenka na słoik.6. Ziele angielskie - po dwa ziarenka na słoik.8. Jelita wieprzowe - kiełbaśnice. Sposób wykonania: Drobno pokroić nożem wieprzowinę (karkówka i polędwica), można dodać pierś z indyka, oraz słoninę w kawałkach ok. 10 mm. Ważne, żeby mięso było krojone, a nie mielone przez maszynką do mielenia.Wymieszać z solą (kamienna i peklowa, 50/50 lub mniej wg gustu), dodając jej po 16-18 gr na kilogram farszu. Doprawiamy do smaku mielonym, czarnym pieprzem (także do smaku), oraz czosnkiem przeciśniętym przez wyciskarkę - kto jak lubi, ale dużo nie zaszkodzi.Wszystko dobrze wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu(piwnic a, lodówka) na 48-72 godz. Wskazane jest przemieszanie farszu raz na dobę.Po zasoleniu (zapeklowaniu mięsa), dodajemy do farszu wody, w ilości ok. 300-400 ml na 5 kg mięsa, i bardzo dokładnie mieszamy do czasu, aż mięso wchłonie wszystką wodę.Jelita należy dobrze wymoczyć i wypłukać w wodzie kilka razy ją zmieniając.Możemy teraz przystąpić do nadziewania jelit farszem. Tak przygotowane kręgi kiełbasy, układamy na blasze, robimy drewnianą wykałaczką drobne dziurki po całości kiełbasy po to, aby nie pękła pod czas zapiekania i możemy juz wkładać blachę do piekarnika: Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni C., bez termoobiegu, przez okres 50-70 minut, do uzyskania charakterystycznego koloru: Po upieczeniu, kiełbaski kroimy na kawałki lub w całości (jeżeli się uda), wkładamy w sterylizowane słoiki i zalewamy gotującym smalcem. Pokrywki również muszą być sterylizowane. Smalec najlepiej zrobić samemu.Na dno każdego słoika wkładamy liść laurowy i po dwa ziarnka pieprzu czarnego i ziela angielskiego: rys6 Aby wydłużyć termin przydatności i wyeliminować bakterię kiełbasianą, można dodatkowo zrobić ultra-sterylizację kiełbas w słoikach w szybkowarze. SMACZNEGO! Autor przepisu:Anatolij Rybakov (nick z forum - Anatolii) Uwagi autora: Jeżeli zalewać gotującym smalcem od razu, po wyjęciu z piekarnika, i wkładając w sterylizowane słoiki ze sterylizowanymi zakrętkami, to u mnie stojało do roku. Ta kiełbasa bardzo szybko idzie.Kiedyś robiłem ultra sterylizację kiełbasy w słoikach i wtedy to mogło stać do 3 lat! Bez lodówki i piwnicy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Maja 2020 Chyba pojadę jutro po mięsko na ten specjał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Maja 2020 Podobna metoda konserwacji wędlin stosowana była także przez nasze babcie. pamiętam kamienny gar na strychu, wypełniony smalcem, w którym zatopiona była wiejska kiełbasa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Maja 2020 MaxellJa mam pytanie techniczne.Jak operator tej nadziewarki używał korby?Jak dla mnie jest ona w złą stronę zamontowana, i to na wszystkich fotkach, czyli to nie jest problem jednego ujęcia, tylko tak ta osoba użytkowała nadziewarkę podczas robienia dokumentacji fotograficznej. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) O to musisz zapytać Anatolija. Mnie interesował przepis. Mógł w nim nadziewać jelita nawet za pomocą klucza. Pewnie zmontował ja tylko do zdjęć i to na szybko, gdyż prosiłem go o pilne przesłania fotoprzepisu. Edytowane 14 Maja 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) Spoko nie bądźmy małostkowi na Oskarowych produkcjach zdarzaja się też montażowe wpadki.????Kiełbaska zacnie wygląda.???? Trzeba kiedyś popełnić Edytowane 14 Maja 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Maja 2020 Kolega był bardzo przestraszony i ucieszony, gdy poprosiłem go o przepis. Martwił się, jak zostanie odebrany na polskim forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Maja 2020 Bardzo apetycznie wyglada,z pewnoscia kiedys ja zrobie,przepis skopiowany Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Maja 2020 Wygląda super apetycznie Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Maja 2020 pamiętam kamienny gar na strychu, wypełniony smalcem, w którym zatopiona była wiejska kiełbasa. Teraz sobie też takie cudo przypomniałem , były to jakieś niewielkie garnki kilkulitrowe . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) Kiełbaska w słoikach po Łukowsku.Bardzo smakowicie wygląda , a smak napewno jest super.Pozdrowienia dla autora przepisu. Edytowane 14 Maja 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Maja 2020 W moim domu uwędzoną kiełbasę, prosto z wędzarni wkładało się do słoika typu weck ( 1 litr ) i zalewało się ciepłym smalcem. Całość była gotowana 1,5 godz. Smalec przechodził zapachem dymu i użytego czosnku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolii Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Maja 2020 MaxellJa mam pytanie techniczne.Jak operator tej nadziewarki używał korby?Jak dla mnie jest ona w złą stronę zamontowana, i to na wszystkich fotkach, czyli to nie jest problem jednego ujęcia, tylko tak ta osoba użytkowała nadziewarkę podczas robienia dokumentacji fotograficznej.Witam, To jest techniczny problem tej korby )))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Maja 2020 A nie da się przełozyć samego uchwytu? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Maja 2020 To jest techniczny problem tej korby )))) A nie da się przełozyć samego uchwytu? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Maja 2020 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Maja 2020 Tutaj tylko ta opcja wchodzi w grę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Maja 2020 Tutaj tylko ta opcja wchodzi w grę Zobaczymy co Anatolii Odpowie, co może odkręcić i odwrócić (cala korbkę, czy tylko uchwyt), lub dlaczego nie A dla zainteresowanych taka zawiniętą kiełbaskę, można nadziać na patyczek do szaszlikow pieczenia / grillowania, wtedy łatwiej obracać.Tak to wygląda w Szwajcarii praktycznie w każdym sklepie 2 - 3 rodzaje, we Włoszech jest na regalach o wiele więcej odmian. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Maja 2020 Mięsko zasolone,miało być 2,5 kg a jakoś nakroiło się 5 kg.Mam pytanie odnośnie pieczenia,na zdjęciu widać przypalony tłuszcz czy to nie wpłynie na smak kiełbasy?Nie lepiej będzie położyć kiełbasę na kratce a podnią podłożyć blachę wysypaną solą aby kapiący tłuszcz się do niej wchłonął?Kolene pytanie to ilę bedę potrzebował słoniny do wytopienia aby wystarczylo do zalania wsadu(słoiki 1 litr typ weck,i może coś w kamioncę na pierwszy rzut zrobię) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Maja 2020 Kolene pytanie to ilę bedę potrzebował słoniny do wytopienia aby wystarczylo do zalania wsadu(słoiki 1 litr typ weck,i może coś w kamioncę na pierwszy rzut zrobię) Dawno nie wykonywałem ale... 0,2-04 litra w zależności od ilości wsadu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Maja 2020 To zakładając że wejdzie max 0,4 litra to ile +- słoniny muszę miec do wytopienia takiej ilości? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolii Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Maja 2020 A nie da się przełozyć samego uchwytu?Nie ma sensu, ponieważ to nie jest maszynka do mielenia mięsa i tu trzeba podawać delikatnie mięso do jelit. Druga sprawa, ten defekt jest mi wygodny, bo zajmuję mniej miejsca. w pudelku ;-)[Dodano: 16 maj 2020 - 13:22]To zakładając że wejdzie max 0,4 litra to ile +- słoniny muszę miec do wytopienia takiej ilości?nie mierzyłem tego nigdy..[Dodano: 16 maj 2020 - 13:26] To jest techniczny problem tej korby )))) A nie da się przełozyć samego uchwytu? tempsnip.png kiedyś tak i zrobię ))))) cy napisać mi reklamacje do Bowin? )))[Dodano: 16 maj 2020 - 13:28] korba.jpg Tutaj tylko ta opcja wchodzi w grę. czy to tylko ja mam taki defekt????[Dodano: 16 maj 2020 - 13:36]Mięsko zasolone,miało być 2,5 kg a jakoś nakroiło się 5 kg.Mam pytanie odnośnie pieczenia,na zdjęciu widać przypalony tłuszcz czy to nie wpłynie na smak kiełbasy?Nie lepiej będzie położyć kiełbasę na kratce a podnią podłożyć blachę wysypaną solą aby kapiący tłuszcz się do niej wchłonął?Kolene pytanie to ilę bedę potrzebował słoniny do wytopienia aby wystarczylo do zalania wsadu(słoiki 1 litr typ weck,i może coś w kamioncę na pierwszy rzut zrobię)1. Przypalony tłuszcz nie pogorszył smak. 2. Ja zawsze robię tego smalca z zapasem. Jeżeli zostaję, to w na nim smażę ziemiaki po-wiesku na patelni, ale to inny temat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Maja 2020 Nie ma sensu, ponieważ to nie jest maszynka do mielenia mięsa i tu trzeba podawać delikatnie mięso do jelit. Druga sprawa, ten defekt jest mi wygodny, bo zajmuję mniej miejsca. w pudelku ;-) Na moje oko to nie może być żadnego problemu z przełożeniem tej korbki w drugą stronę.Mam taką nadziewarkę i nie ma żadnych problemów z montażem korbki w jedną czy druga stronę.Przed chwilą to sprawdziłem. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Maja 2020 to ile +- słoniny muszę miec do wytopienia takiej ilości? W zależności od grubości ( topliwości ) słoniny potrzebujesz 0,6- 1 kg. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Maja 2020 to ile +- słoniny muszę miec do wytopienia takiej ilości? W zależności od grubości ( topliwości ) słoniny potrzebujesz 0,6- 1 kg.Serdeczne dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.