Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbaska w słoikach po Łukowsku.

(Ten przepis pochodzi z centralnej Ukrainy od mojej babci).

 

post-39694-0-32283400-1589457324_thumb.jpg

 

Składniki:

 

1. Karkówka wieprzowa.

2. Polędwica wieprzowa.

3. Opcjonalnie pierś indycza.

4. Słonina.

 

Wszystkie rodzaje mięsa bierzemy w równych częściach. Słoniny ok. 20-25%.

 

Przyprawy i dodatki:

 

1. Sól kamienna + peklosól (50/50%) - 16-18 g na 1 kg mięsa (osoby, które nie stosują peklosoli do pieczenia, mogą z niej zrezygnować na korzyść soli.

2. Czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę - według własnego uznania (może być dużo).

3. Pieprz czarny mielony - według własnego uznania.

4. Liść laurowy 1-2 listki na słoik.

5. Pieprz czarny ziarnisty - po dwa ziarenka na słoik.

6. Ziele angielskie - po dwa ziarenka na słoik.

8. Jelita wieprzowe - kiełbaśnice.

 

Sposób wykonania: 

 

Drobno pokroić nożem wieprzowinę (karkówka i polędwica), można dodać pierś z indyka, oraz słoninę w kawałkach ok. 10 mm. Ważne, żeby mięso było krojone, a nie mielone przez maszynką do mielenia.

Wymieszać z solą (kamienna i peklowa, 50/50 lub mniej  wg gustu), dodając jej po 16-18 gr na kilogram farszu. Doprawiamy do smaku mielonym, czarnym pieprzem (także do smaku), oraz czosnkiem przeciśniętym przez wyciskarkę - kto jak lubi, ale dużo nie zaszkodzi.

Wszystko dobrze wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu(piwnic a, lodówka)  na 48-72 godz. Wskazane jest przemieszanie farszu raz na dobę.

Po zasoleniu (zapeklowaniu mięsa), dodajemy do farszu wody, w ilości ok. 300-400 ml na 5 kg mięsa, i bardzo dokładnie mieszamy do czasu, aż mięso wchłonie wszystką wodę.

Jelita należy dobrze wymoczyć i wypłukać w wodzie kilka razy ją zmieniając.

Możemy teraz przystąpić do nadziewania jelit farszem.

 

post-39694-0-61667700-1589457287_thumb.jpg

 

post-39694-0-93397100-1589457291_thumb.jpg

 

post-39694-0-86029000-1589457296_thumb.jpg

 

Tak przygotowane kręgi kiełbasy, układamy na blasze, robimy drewnianą wykałaczką drobne dziurki po całości kiełbasy po to, aby nie pękła pod czas zapiekania i możemy juz wkładać blachę do piekarnika:

 

post-39694-0-67664800-1589457302_thumb.jpg

 

Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni C., bez termoobiegu, przez okres 50-70 minut, do uzyskania charakterystycznego koloru:

   

post-39694-0-04950500-1589457310_thumb.jpg

 

Po upieczeniu, kiełbaski kroimy na kawałki lub w całości (jeżeli się uda), wkładamy w sterylizowane słoiki i zalewamy gotującym smalcem. Pokrywki również muszą być sterylizowane. Smalec najlepiej zrobić samemu.

Na dno każdego słoika wkładamy liść laurowy i po dwa ziarnka pieprzu czarnego i ziela angielskiego:

 

rys6post-39694-0-13853300-1589457317_thumb.jpg

 

Aby wydłużyć termin przydatności i wyeliminować bakterię kiełbasianą, można dodatkowo zrobić ultra-sterylizację kiełbas w słoikach w szybkowarze.

 

SMACZNEGO!

 

Autor przepisu:

Anatolij Rybakov

(nick z forum - Anatolii)

 

Uwagi autora:

 

Jeżeli zalewać gotującym smalcem od razu, po wyjęciu z piekarnika, i wkładając w sterylizowane słoiki ze sterylizowanymi zakrętkami, to u mnie stojało do roku. Ta kiełbasa bardzo szybko idzie.

Kiedyś robiłem ultra sterylizację kiełbasy w słoikach i wtedy to mogło stać do 3 lat! Bez lodówki i piwnicy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/
Udostępnij na innych stronach

Podobna metoda konserwacji wędlin stosowana była także przez nasze babcie. pamiętam kamienny gar na strychu, wypełniony smalcem, w którym zatopiona była wiejska kiełbasa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666683
Udostępnij na innych stronach

Maxell

Ja mam pytanie techniczne.
Jak operator tej nadziewarki używał korby?
Jak dla mnie jest ona w złą stronę zamontowana, i to na wszystkich fotkach, czyli to nie jest problem jednego ujęcia, tylko tak ta osoba użytkowała nadziewarkę podczas robienia dokumentacji fotograficznej.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666684
Udostępnij na innych stronach

:D O to musisz zapytać Anatolija. Mnie interesował przepis. Mógł w nim nadziewać jelita nawet za pomocą klucza. :D Pewnie zmontował ja tylko do zdjęć i to na szybko, gdyż prosiłem go o pilne przesłania fotoprzepisu.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666685
Udostępnij na innych stronach

Spoko nie bądźmy małostkowi na Oskarowych produkcjach zdarzaja się też montażowe wpadki.????

Kiełbaska zacnie wygląda.???? Trzeba kiedyś popełnić

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666686
Udostępnij na innych stronach

Kolega był bardzo przestraszony i ucieszony, gdy poprosiłem go o przepis. Martwił się, jak zostanie odebrany na polskim forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666687
Udostępnij na innych stronach

Wygląda super apetycznie :thumbsup::clap:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666694
Udostępnij na innych stronach

 

 

pamiętam kamienny gar na strychu, wypełniony smalcem, w którym zatopiona była wiejska kiełbasa.
Teraz sobie też takie cudo przypomniałem , były to jakieś niewielkie garnki kilkulitrowe . :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666699
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska w słoikach po Łukowsku.

Bardzo smakowicie wygląda , a smak napewno jest super.

Pozdrowienia dla autora przepisu.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666701
Udostępnij na innych stronach

 W moim domu uwędzoną kiełbasę, prosto z wędzarni wkładało się do słoika typu weck ( 1 litr ) i zalewało się ciepłym smalcem. Całość była gotowana 1,5 godz. Smalec przechodził zapachem dymu i użytego czosnku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666704
Udostępnij na innych stronach

Maxell

Ja mam pytanie techniczne.

Jak operator tej nadziewarki używał korby?

Jak dla mnie jest ona w złą stronę zamontowana, i to na wszystkich fotkach, czyli to nie jest problem jednego ujęcia, tylko tak ta osoba użytkowała nadziewarkę podczas robienia dokumentacji fotograficznej.

Witam,

 To jest techniczny problem tej korby ))))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666747
Udostępnij na innych stronach

A nie da się przełozyć samego uchwytu?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666752
Udostępnij na innych stronach

To jest techniczny problem tej korby ))))

 

 

 

A nie da się przełozyć samego uchwytu?

 

post-40314-0-43911600-1589543020_thumb.png

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666756
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup::D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666757
Udostępnij na innych stronach

post-39694-0-50758100-1589543543_thumb.jpg

 

Tutaj tylko ta opcja wchodzi w grę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666759
Udostępnij na innych stronach

Tutaj tylko ta opcja wchodzi w grę

 

 

Zobaczymy co Anatolii Odpowie, co może odkręcić i odwrócić (cala korbkę, czy tylko uchwyt), lub dlaczego nie

 

A dla zainteresowanych taka zawiniętą kiełbaskę, można nadziać na patyczek do szaszlikow pieczenia / grillowania, wtedy łatwiej obracać.

Tak to wygląda w Szwajcarii praktycznie w każdym sklepie 2 - 3 rodzaje, we Włoszech jest na regalach o wiele więcej odmian.

post-40314-0-10128800-1589559589_thumb.jpg    post-40314-0-40413700-1589559617_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666777
Udostępnij na innych stronach

Mięsko zasolone,miało być 2,5 kg a jakoś nakroiło się 5 kg.

Mam pytanie odnośnie pieczenia,na zdjęciu widać przypalony tłuszcz czy to nie wpłynie na smak kiełbasy?Nie lepiej będzie położyć kiełbasę na kratce a podnią podłożyć blachę wysypaną solą aby kapiący tłuszcz się do niej wchłonął?

Kolene pytanie to ilę bedę potrzebował słoniny do wytopienia aby wystarczylo do zalania wsadu(słoiki 1 litr typ weck,i może coś w kamioncę na pierwszy rzut zrobię)

post-63315-0-67058000-1589559800_thumb.jpg

post-63315-0-83342000-1589559823_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666778
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolene pytanie to ilę bedę potrzebował słoniny do wytopienia aby wystarczylo do zalania wsadu(słoiki 1 litr typ weck,i może coś w kamioncę na pierwszy rzut zrobię)

Dawno nie wykonywałem ale... 0,2-04 litra w  zależności od ilości wsadu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666791
Udostępnij na innych stronach

A nie da się przełozyć samego uchwytu?

Nie ma sensu, ponieważ to nie jest maszynka do mielenia mięsa i tu trzeba podawać delikatnie mięso do jelit. Druga sprawa, ten defekt jest mi wygodny, bo zajmuję mniej miejsca. w pudelku ;-)

[Dodano: 16 maj 2020 - 13:22]

To zakładając że wejdzie max 0,4 litra to ile +- słoniny muszę miec do wytopienia takiej ilości?

nie mierzyłem tego nigdy..

[Dodano: 16 maj 2020 - 13:26]

 

To jest techniczny problem tej korby ))))

 

 

 

A nie da się przełozyć samego uchwytu?

 

attachicon.giftempsnip.png

 

kiedyś tak i zrobię ))))) cy napisać mi reklamacje do Bowin? )))

[Dodano: 16 maj 2020 - 13:28]

 

attachicon.gifkorba.jpg

 

Tutaj tylko ta opcja wchodzi w grę.

 

czy to tylko ja mam taki defekt????

[Dodano: 16 maj 2020 - 13:36]

Mięsko zasolone,miało być 2,5 kg a jakoś nakroiło się 5 kg.

Mam pytanie odnośnie pieczenia,na zdjęciu widać przypalony tłuszcz czy to nie wpłynie na smak kiełbasy?Nie lepiej będzie położyć kiełbasę na kratce a podnią podłożyć blachę wysypaną solą aby kapiący tłuszcz się do niej wchłonął?

Kolene pytanie to ilę bedę potrzebował słoniny do wytopienia aby wystarczylo do zalania wsadu(słoiki 1 litr typ weck,i może coś w kamioncę na pierwszy rzut zrobię)

1. Przypalony tłuszcz nie pogorszył smak. 2. Ja zawsze robię tego smalca z zapasem. Jeżeli zostaję, to w na nim smażę ziemiaki po-wiesku na patelni, ale to inny temat  :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666825
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma sensu, ponieważ to nie jest maszynka do mielenia mięsa i tu trzeba podawać delikatnie mięso do jelit. Druga sprawa, ten defekt jest mi wygodny, bo zajmuję mniej miejsca. w pudelku ;-)

Na moje oko to nie może być żadnego problemu z przełożeniem tej korbki w drugą stronę.

Mam taką nadziewarkę i nie ma żadnych problemów z montażem korbki w jedną czy druga stronę.

Przed chwilą to sprawdziłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666828
Udostępnij na innych stronach

 

 

to ile +- słoniny muszę miec do wytopienia takiej ilości?

W zależności od grubości ( topliwości ) słoniny potrzebujesz 0,6- 1 kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666845
Udostępnij na innych stronach

 

to ile +- słoniny muszę miec do wytopienia takiej ilości?

 

W zależności od grubości ( topliwości ) słoniny potrzebujesz 0,6- 1 kg.
Serdeczne dzięki za informacje
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/#findComment-666851
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.