Atrax Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Witam wszystkich Jako że wędzarka zdała egzamin ,to zostało teraz się szkolić i robić. Na pierwszy ogień poszły sery typu włoskiego i pstrągi. Wyszły niespodziewanie dobrze. Więc potem przyszła pora na jakąś kiełbaskę( nadziewarka spisała się zaje..ście ). Również wyszła . Ale za słona ,dałem 18g na 1kg i niestety okazało się to dla mnie za dużo Następna będzie z mniejszą dawką . Zastanawiam się teraz jaką dawke Psoli dać do solanki na polędwicę aby się nie okazała za słona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Super kolorek,to chyba jest chłopska,jakimi zrąbkami wędziłeś?Ze słonością to jest tak,że jak podpiekasz na koniec w wędzarni to będzie trochę słona a jak parzysz w wodzie to będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Kiełbasa to zupełna improwizacja wędzona olchą,bukiem i czereśnią. Niestety parzona też za słona . Tragedii nie ma ,ale... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Czerwca 2020 (edytowane) Każdy ma inny próg słoności. Osobiście robię kiełbasy od zawsze dając nie mniej niż 18 - 20g. na kilogram, i tylko taka kiełbaska nam smakuje, inne wędzonki zresztą też .Zaś solankę do peklowania tylko tradycyjną, tak jak to drzewiej bywało 1:10, czyli, 100g.peklosoli x1 litr wody. Edytowane 24 Czerwca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Czerwca 2020 A no właśnie. Robić testować,sprawdzać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Innej metod nie ma niestety . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Innej metod nie ma niestety . Jakieś frycowe musi być Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Czerwca 2020 (edytowane) Ale za słona ,dałem 18g na 1kgDo parzenia też daję tyle i jest ok. Ale do pieczenia to 16g/kg i czasem jest to górny próg słoności.[Dodano: 24 cze 2020 - 10:20]Atrax, zapekluj 16g/kg i zobaczysz (lepiej zacząć od mniejszej słoności). Inna bajka że spróbujesz tą kiełbasę, którą zrobiłeś za parę dni i może się okazać że smaki jeszcze się wyrównają i już nie będzie za słona A wyroby z wyglądu Edytowane 24 Czerwca 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Dzięki wróbel75 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zaś solankę do peklowania tylko tradycyjną, tak jak to drzewiej bywało 1:10, czyli, 100g.peklosoli x1 litr wody. Jak długo peklujesz w tej solance i ile jej dajesz na kilogram mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Pekluję głownie w woreczkach foliowych zgrzanych próżniowo na zgrzewarce, i nigdy nie mierzę precyzyjnie ilości solanki. Robię to na tzw. "oko", tak aby tej solanki nie było zbyt dużo, ale aby mięsko było w niej jednak dokładnie zanurzone, więc myślę że to zawsze znajduje się gdzieś w okolicach takich jakie są zalecane, a więc 0,4 litra na 1 kg. surowca, choć jak piszę, nigdy tego nie odmierzam i nie ważę. Wkładam mięsko do torebki, zalewam solanką z umiarem i zgrzewam. Następnie woreczki lądują w lodówce na cza przewidziany do peklowania i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Niestety moją zgrzewarką CASO VC10nie dam tak rady. Wyssała by solanke Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Niestety moją zgrzewarką CASO VC10 nie dam tak rady. Wyssała by solanke Z tego co się orientuję (sam nigdy nie robiłem) chłopaki "ręcznie" wyciskają powietrze i tylko zgrzewają te worki (nie używają odsysania) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Z tego co się orientuję (sam nigdy nie robiłem) chłopaki "ręcznie" wyciskają powietrze i tylko zgrzewają te worki (nie używają odsysania) myślenie włączyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Niestety moją zgrzewarką CASO VC10 nie dam tak rady. Wyssała by solanke Z tego co się orientuję (sam nigdy nie robiłem) chłopaki "ręcznie" wyciskają powietrze i tylko zgrzewają te worki (nie używają odsysania) Dokładnie tak jak pisze Wróbelek. Poza tym stanowisko należy sobie przygotować, woreczek stawia się niżej w pozycji pionowej, a zgrzewarkę nieco wyżej, ja robię to przy kancie blatu kuchennego. Tak samo zamykam ogóraski kiszone w woreczkach próżniowych, na zimę, zamiast pakować do słoików, już o ty kiedyś pisałem, i nie tylko ja zresztą. Metoda sprawdza się doskonale . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Dokładnie tak jak pisze Wróbelek. Poza tym stanowisko należy sobie przygotować, woreczek stawia się niżej w pozycji pionowej, a zgrzewarkę nieco wyżej, ja robię to przy kancie blatu kuchennego. Tak samo zamykam ogóraski kiszone w woreczkach próżniowych, na zimę, zamiast pakować do słoików, już o ty kiedyś pisałem, i nie tylko ja zresztą. Metoda sprawdza się doskonale . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Jedna mała uwaga/rada - podstaw sobie jakiś pojemnik pod ten stół/blat. Przynajmniej do czasu zanim wprawy nabierzesz Po co sprzątać całe pomieszczenie gdyby coś (rzucałeś się kiedyś balonikami napełnionymi wodą?! ) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Czerwca 2020 (rzucałeś się kiedyś balonikami napełnionymi wodą?! ) Rzucałem i rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Jako że wędzarka zdała egzamin ,to zostało teraz się szkolić i robić. Zapewne TY też widać po efekcie Twojej pracy. Co do słoności to każdy a inny próg. 18g /kg mięsa przy peklowaniu mięsa drobnego. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zapewne TY też widać po efekcie Twojej pracy. Cieszy mocno taka pochwała. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Dodatek 1-2 gr cukru do kiełbasy zmieni odczuwalność słoności. Osobiście dodaję do kiełbas podpiekanych, do parzonych niekoniecznie. U mnie norma to 18 gr na kilogram. Zauważyłem, że im chudsza kiełbasa to bardziej słona. Ostatnio zrobiłem takiego chudziaka z polędwicy i drobnego mięsa drobiowego z ud kurczaka. Miałem tylko trochę dwójki i to takiej mało tłustej. Kiełbasa po upieczeniu wyszła ciut za słona. Po dwóch tygodniach zapakowana w "próżni" była ok. Tak więc z tą solą to różnie u mnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Czerwca 2020 (edytowane) No i właśnie. Dosłownie przed chwilą spróbowałem kiełbasy ponownie.Okazało się że jest już praktycznie ok. Edytowane 24 Czerwca 2020 przez Atrax Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Lipca 2020 (edytowane) Kiełbaska Barania , 1 polędwica ,bo pierwszy raz na próbę i eksperymentalnie kawałek udźca z owieczki .Ale co wyszło...? Edytowane 10 Lipca 2020 przez Atrax Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-671117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Lipca 2020 Że w świętokrzyskiem jest łysa góra to wiedziałem, ale że barania góra u was się znalazła? Chyba zmienię globus Polski na nowszy model . Kiełbaski takiej raczej nie spróbuję bo dostępu do owieczek nie mam, a polędwica podpiekana czy parzona , czy też z lekka surowa(mniam, mniam)?Ładnie to wygląda, zwłaszcza wśród winorośli. Dobry pomysł na ekspozycję mięsa wśród zieleni. Niech wegetarianie też popatrzą. Napisz coś jeszcze o tej kiełbasie, bo ja jak na razie tylko świnina i "drobina". P.s. widzę że sznurowałeś polędwicę, ja po raz pierwszy też tak podziałałem, ale teraz już tylko na hak jak Janosika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-671177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) Polędwica parzona.Następne będą polędwiczki łososiowe. A kiełbasa inspirowana przepisem Kolegi Maxella na Podhalańską Parzoną lub Pieczoną Podsuszaną. Edytowane 11 Lipca 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-671200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.