leserek Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Witam wszystkich,Wczoraj wedziłem wędzonki i dzisiaj po ostudzeniu przekroilem szynki na pół i mają dziwny kolor w środku. Reszta wedzonek jest ok, schaby, balerony.Peklowalem przez 10 dni, bez nastrzyku ale mięso było nakuwane. Następnie patrzyłem do osiągnięcia w środku 72 stopni. Czy jest to niedopeklowane mięso? Czy da się je uratowac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Czerwca 2020 przekroilem szynki na pół i mają dziwny kolor w środku Fotki poprosimy [Dodano: 28 cze 2020 - 10:41] Peklowalem przez 10 dni, bez nastrzyku ale mięso było nakuwane opisz to dokładnie z danymi Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leserek Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Tak przepraszam już dodaję. Peklowanie 10 dni na mokro. 0.4 litra wody na kilogram mięsa, 35g peklosoli na kilogram. Nakłuwanie było wykonane przy pomocy widelca w wielu miejscach ze wszystkich stron. Szynki malutkie około 1.5 kg sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Ten szary kolor w środku, to niezapeklowane mięso. Nakłuwanie było wykonane przy pomocy widelca w wielu miejscach ze wszystkich stron W jakim celu????Takie okrągłe / grube / elementy całomięśniowe się nastrzykuje, a nie nakłuwa.mimo ze to prawie to samo bo trzeba wbić coś, ale widelec raczej niczego nie wstrzyknie do środka. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leserek Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Tak podejrzewałem, czy jest sposób na uratowanie tego mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Czerwca 2020 TakSzybko zjeść Bo koloru już nie zrobisz No chyba ze już śmierdzi, no to kosz Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leserek Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zapach jest ok. Ile takie mięso może przetrwać w lodówce? Czy ugotowanie tej szynki zwiększy jej trwałość. Bo wiem że na pewno straci na smaku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Ile takie mięso może przetrwać w lodówce? Nie ma jakieś technologicznej normy na źle zrobiony produkt ) ja takiej nie znam), można jedynie oszacować.Osobiście nie ryzykowałbym więcej niż 48 - 72 godziny Czy ugotowanie tej szynki zwiększy jej trwałość Podobnie jak odpowiedz 1Szacunkowo o 50% zwiększy. Ale NIE gotuj tylko sparz!Wyznacznikiem jest jak szybko to zrobisz, czym szybciej tym zwiększasz szanse, Dla zachowania smaku, wsadź do woreczka foliowego.i tak sparz, jeżeli już wyczuwasz brak soli lub innej ulubionej przyprawy, dodaj do woreczka - niestety tu znowu nie ma normy wiec musisz to zrobić na oko W każdym przypadku liczy się zdrowy rozsadek i zapach. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leserek Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego nie gotować, tylko sparzyć? Czy gotowanie nie pozbędzie się bakterii z niezapeklowanego miejsca? Wybaczcie moje może laickie pytania ale jestem początkujący w temacie wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Parzy się e odpowiedniej temperaturze i do odpowiedniego momentu, (poczytaj sobie) aby zmienić konsystencje ma io wpływ na kolageny, białka itd, nie będę się tu rozpisywał, bo wszystko jest dokładnie już opisane na forum. Parzenie tez wpływa na likwidacje bakterii, ale nie wszystkich. Gotowanie natomiast utwardzi Ci mięso ( i znowu zadasz pytanie dlaczego Twoja szynka jest twarda) a i tak nie zabije wszystkich bakterii.Wiec zrób jak pisałem, albo kombinuj sam,Proponuje jednak trochę poczytać podstaw. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Dlaczego nie gotować, tylko sparzyć? Gotowanie przebiega w temp. 100st.C i powoduje silne obkurczenie włókien kolagenowych i twardnienie mięsa, o czym pisał już kol. @TOSHIBA. Aby unieczynnić bakterie wystarczy temp. 68 st. wewnątrz mięsa. Parzymy więc w wodzie o temp. 75-80st. C aby uzyskać różnicę temperatur niezbędną do rozsądnej redukcji czasu parzenia.Żadne jednak parzenie ani gotowanie (100st.C) nie zabije przetrwalników bakterii. Do tego potrzebne jest w przypadku wędzonek ich obsuszenie aby zredukować aktywność zawartej w nich wody. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leserek Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Wędzonki sparzone. Zobaczymy ile wytrzymają. Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Czerwca 2020 W peklowaniu na mokro peklosól dajemy nie na wagę mięsa ,tylko na ilość zużytej do peklowania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) tylko na ilość zużytej do peklowania wody. A solanki wg wagi mięsa Jak najbardziej liczy się waga mięsa do zapeklowania. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17404-dziwny-kolor-szynki-po-wedzeniu/#findComment-670101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.