Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. nigdy nie robiłem z indyka - kolega mnie prosił, bo niby dietetyczne i takie tam ;) - obiecałem zrobić i nie chciałbym polec na starcie :). Z pewnością mięsa to  ??? będzie zakupione w sklepie mięsnym, więc różnie może być  :facepalm: . A jaki jest kompromis temperaturowy parzenia miedzy : bezpiecznie  i soczyście?

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1741-filet-w%C4%99dzony-z-indyka/page/2/#findComment-543316
Udostępnij na innych stronach

No niestety nie ma ... :( jak bezpiecznie to 72 jak soczyście to 60_62 ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1741-filet-w%C4%99dzony-z-indyka/page/2/#findComment-543327
Udostępnij na innych stronach

Napisz jak robisz, bo ładnie wyglądają (proces-przyprawy)

Rozkład temperatury w wędzarni - z lewej strony chyba cieplej??

 

 

:( jak bezpiecznie to 72 jak soczyście to 60_62 ;)

Ach ta ptasia grypa :(

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1741-filet-w%C4%99dzony-z-indyka/page/2/#findComment-543334
Udostępnij na innych stronach

Jesli chcesz składać to musisz użyć siatki i najlepiej foli celulozoej Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1741-filet-w%C4%99dzony-z-indyka/page/2/#findComment-543384
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ach ta ptasia grypa
  Wirus H5N1 ginie już w temp. powyżej 70 C. Kilka lat temu przy większej epidemii ptasiej grypy zalecano obróbkę termiczna do 75 C.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1741-filet-w%C4%99dzony-z-indyka/page/2/#findComment-543428
Udostępnij na innych stronach

No, ale stracimy na soczystości (jak koledzy wcześniej pisali) Bo powyżej 70 to już chyba "drewniana" się robi? - nigdy nie robiłem piersi indyka, ale tak przypuszczam :hmm:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1741-filet-w%C4%99dzony-z-indyka/page/2/#findComment-543439
Udostępnij na innych stronach

Generalnie to większe, znacznie większe prawdopodobieństwo że zginisz w wypadku komunikacyjnym jako pieszy (czego Ci nie życzę) i co jutro nie wyjdziesz z domu?. Chyba nie. Dajcie spokój z tą ptasią grypa. Jak nie ma w prasie, necie info to spokojnie jedz surowe, nawet jak jest to musiałbyś być wielkim ale to wielkim pechowcem aby Ci się coś stało, na ale nie kuśmy losu i jak jest info że występuje to parzymy wyroby.

Sorry za błędy piszę z telefonu

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1741-filet-w%C4%99dzony-z-indyka/page/2/#findComment-543447
Udostępnij na innych stronach

nigdy nie robiłem piersi indyka, ale tak przypuszczam :hmm:

No właśnie, to nie przypuszczaj i najpierw zrób, wtedy nie będziesz miusiał błędnie przypuszczać. :)  Dla mnie i moich bliskich nie jest za sucha parzona do 68 czy 70 stopni. Więcej praktyki, mniej teorii.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1741-filet-w%C4%99dzony-z-indyka/page/2/#findComment-543450
Udostępnij na innych stronach

No to zrobię dwie i jedną sparzę do 62 a drugą 72 i będzie porównanie w celach naukowych :). Będzie wiadomo na przyszłość 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1741-filet-w%C4%99dzony-z-indyka/page/2/#findComment-543453
Udostępnij na innych stronach

 Filet z piersi kurczaka moczę przez 24 godziny w solance ze zwykłej soli nie peklosól w proporcji 60g/l  oczywiście w lodówce temperatura ok 4C . Wieczorem pakuję w siatki nic nie rozbijam niczym nie smaruję po prostu składam dwie połówki fileta i w siatkę a te pojedyncze  na haki . Tak zostawiam do odcieknięcia na noc w temperaturze ok 15-18C do rana .

Rano ładuję do wędzarni na ok 40-50 min na osuszanie temp. ok 35-40C plus wentylator i szyper zamknięty do 50% po tym czasie wędzenie ok 3,5 godziny w temp. 45-50C  zrębki buk 50% -olcha 50%  kiedy kolor będzie zadowalający pamiętając oczywiście że po parzeniu jeszcze ściemnieją parzę do 70C w środku w temp. ok 80C . Te w siatce wychodzą w miarę  soczyste a te pojedyncze wystarczy zaraz po wystygnięciu spakować w próżnie i też są ok . :)

Edytowane przez Maniek96
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1741-filet-w%C4%99dzony-z-indyka/page/2/#findComment-543460
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.