Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak uwedzic szynkę w Borniaku. Tzn jaka temperatura jak długo bez konieczności jej parzenia w wodzie na koniec. Bo moja pierwsza próba była nie udana. Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/
Udostępnij na innych stronach

Osuszylem mięso dokładnie. Ustawiłem temperaturę w Borniaku 60 stopni i symbolem 4-5 godzin na końcu wyłączyłem gd i na samej grzałce 80 stopni ponad godzina. Mięso wyszło super na zewnątrz ale surowe w środku . Nie chcę parzyć bo wedzilem w tradycyjnej wędzarni zawsze dopiekaniemi wychodziło. Może jest gdzieś przekłamanie w ustawieniu temperatury na pokrętle a faktyczne w szafie wędzarniczej proszę o porady podpowiedź Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680766
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może jest gdzieś przekłamanie w ustawieniu temperatury na pokrętle
 

No i jak ma Ci ktos pomoc na odległość?

Wsadź drugi lub nawet trzeci termometr i to sprawdź, przez internet nie da się tego zrobić.

Jak to sprawdzisz to daj znać, wtedy można dalej sprawę drążyć jeżeli się nie wyjaśni.

zrób zdjęcie gdzie sprawdzałeś temperaturę

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680767
Udostępnij na innych stronach

Najprościej to wbić termometr w wyrób i podpiekać do żądanej temp. w środku wyrobu. A tak na marginesie, godzinę to podpiekałem kiełbasę w Borniaku przy temp zew. ok.16st. temp.85st. w wędzarni. do temp. wew. kiełby 68st. Na pewno nie warto sugerować się nastawami pokręteł w analogowym Borniaku.

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680793
Udostępnij na innych stronach

 

 

odzinę to podpiekałem kiełbasę w Borniaku przy temp zew. ok.16st. temp.85st. w wędzarni. do temp. wew. kiełby 68st.

Zwiększenie wilgotności znacznie skróci czas podpiekania. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680804
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zwiększenie wilgotności znacznie skróci czas podpiekania. 
 

To wiem Anno :) w wędzarni miałem dwie miseczki z wodą. Napisałem o swoich doświadczeniach bo godzina na podpiekanie szynki to trochę mało jak kiełbasa podpieka się godzinę. 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680811
Udostępnij na innych stronach

To jak długo wędzić w jakiej temperatur,e faktycznej i jak długo podpiekac w jakiej temperaturze. Dzisiaj zamówiłem termometr więc zobaczymy jak działa potencjometr w Borniaku. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-681037
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo godzina na podpiekanie szynki to trochę mało jak kiełbasa podpieka się godzinę. 
 

1 Godzina w suchej wędzarni, może być mniej niż  przykładowo 45 min w takie samej temperaturze, ale większej wilgotności

Moim zdaniem o to chodziło Ani

I znowu kłania się termometr wbity w mięso, a nie czas w minutach czy nawet sekundach wg jakiegoś przepisu

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-681038
Udostępnij na innych stronach

I znowu kłania się termometr wbity w mięso, a nie czas w minutach czy nawet sekundach wg jakiegoś przepisu

 

 I tego się trzymam już od kilku miesięcy. Termometr zawsze wbity w wyrób. Wędzenie do odpowiedniego koloru , podpiekanie do odpowiedniej temp. 

Edytowane przez Pepuś

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-681078
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.