Guma1985 Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Października 2020 Panowie mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak uwedzic szynkę w Borniaku. Tzn jaka temperatura jak długo bez konieczności jej parzenia w wodzie na koniec. Bo moja pierwsza próba była nie udana. Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Października 2020 Opisz dokładnie krok po kroku, jak na spowiedzi, co robiłeś i jak, oraz jakie były efekty, to może cię ktoś nakieruje na właściwy tor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Października 2020 Nie ma znaczenia w czym wędzisz zasady obowiązują takie same. Poczytaj to : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guma1985 Opublikowano 14 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Października 2020 Osuszylem mięso dokładnie. Ustawiłem temperaturę w Borniaku 60 stopni i symbolem 4-5 godzin na końcu wyłączyłem gd i na samej grzałce 80 stopni ponad godzina. Mięso wyszło super na zewnątrz ale surowe w środku . Nie chcę parzyć bo wedzilem w tradycyjnej wędzarni zawsze dopiekaniemi wychodziło. Może jest gdzieś przekłamanie w ustawieniu temperatury na pokrętle a faktyczne w szafie wędzarniczej proszę o porady podpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Października 2020 Może jest gdzieś przekłamanie w ustawieniu temperatury na pokrętle No i jak ma Ci ktos pomoc na odległość?Wsadź drugi lub nawet trzeci termometr i to sprawdź, przez internet nie da się tego zrobić.Jak to sprawdzisz to daj znać, wtedy można dalej sprawę drążyć jeżeli się nie wyjaśni.zrób zdjęcie gdzie sprawdzałeś temperaturę Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Października 2020 bez konieczności jej parzenia w wodzie na koniec. A to jakiś kłopot ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guma1985 Opublikowano 14 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) Nie kłopot. Po prostu lubię szynkę podpiekana Edytowane 14 Października 2020 przez Guma1985 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Października 2020 Najprościej to wbić termometr w wyrób i podpiekać do żądanej temp. w środku wyrobu. A tak na marginesie, godzinę to podpiekałem kiełbasę w Borniaku przy temp zew. ok.16st. temp.85st. w wędzarni. do temp. wew. kiełby 68st. Na pewno nie warto sugerować się nastawami pokręteł w analogowym Borniaku. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Października 2020 odzinę to podpiekałem kiełbasę w Borniaku przy temp zew. ok.16st. temp.85st. w wędzarni. do temp. wew. kiełby 68st. Zwiększenie wilgotności znacznie skróci czas podpiekania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Października 2020 Zwiększenie wilgotności znacznie skróci czas podpiekania. To wiem Anno w wędzarni miałem dwie miseczki z wodą. Napisałem o swoich doświadczeniach bo godzina na podpiekanie szynki to trochę mało jak kiełbasa podpieka się godzinę. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-680811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guma1985 Opublikowano 17 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Października 2020 To jak długo wędzić w jakiej temperatur,e faktycznej i jak długo podpiekac w jakiej temperaturze. Dzisiaj zamówiłem termometr więc zobaczymy jak działa potencjometr w Borniaku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-681037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Października 2020 bo godzina na podpiekanie szynki to trochę mało jak kiełbasa podpieka się godzinę. 1 Godzina w suchej wędzarni, może być mniej niż przykładowo 45 min w takie samej temperaturze, ale większej wilgotnościMoim zdaniem o to chodziło AniI znowu kłania się termometr wbity w mięso, a nie czas w minutach czy nawet sekundach wg jakiegoś przepisu Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-681038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Października 2020 (edytowane) I znowu kłania się termometr wbity w mięso, a nie czas w minutach czy nawet sekundach wg jakiegoś przepisu I tego się trzymam już od kilku miesięcy. Termometr zawsze wbity w wyrób. Wędzenie do odpowiedniego koloru , podpiekanie do odpowiedniej temp. Edytowane 17 Października 2020 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17676-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-borniaku-70/#findComment-681078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.