Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

 

Jestem Maciek:) W życiu już parę razy wędziłem, w wędzarni w zaprzyjaźnionym domu w Czechach. Generalnie wędzonki wychodziły smaczne, więc myślę że peklowanie przyprawianie w miarę wychodzi. Od kiedy w końcu mam swój dom, postanowiłem i ja postawić coś co zadymi mięso:)

 

Do rzeczy: z racji permanentnego braku czasu (praca/koszenie trawy/grabienie liści/ małe dziecko/żona  :) ) zdecydowałem się zakupić gotowca z pewnego serwisu aukcyjnego. Malutka komora 50x50cm, 0.5 lub 1m kanału dymnego, małe palenisko...

 

jako że jedynym miejscem, gdzie zona zgodziłą się na postawienie zadymiarki  :) jest tył domu, niewidoczny z żadnej strony zmuszony byłem dodac komin, tak żeby nie okopcić doszczętnie ściany domu. Komin 2m wysoki, fi 100. 

 

I oczywiście pojawił się problem.

 

Wędzarka: 

 

post-105054-0-29355500-1605684728_thumb.jpg

post-105054-0-95207900-1605684798_thumb.jpg

post-105054-0-65650900-1605684817_thumb.jpg

post-105054-0-78771400-1605684827_thumb.jpg

post-105054-0-92602300-1605684841_thumb.jpg

post-105054-0-26097700-1605684866_thumb.jpg

post-105054-0-99876800-1605684922_thumb.jpg

 

Pierwsze wędzenie, wędzonki wyglądają tak 

 

post-105054-0-18830300-1605684883_thumb.jpg

post-105054-0-46692500-1605684894_thumb.jpg

post-105054-0-08772200-1605684908_thumb.jpg

 

Kolorystycznie nie jest źle...ale...

 

Z komina oczywiście lecą skropliny - ciepły dym+ chłodnica jaką jest wysoki metalowy komin. 

Po lekturze kilku wątków tutaj, widze że z kominem będzie problem, jednak usunięcie go nie wchodzi w grę. Ścianki i sufit wędzarki suche, więc to tylko z komina leci na dół...

 

Stan po wędzeniu:

 

początek komina z deską udającą szyber :)

 

post-105054-0-63597800-1605684960_thumb.jpg

 

Dno wędzarki (większość syfu już wytarta) 

 

post-105054-0-91518200-1605684936_thumb.jpg

post-105054-0-15221000-1605684974_thumb.jpg

 

Błędy oczywiście popełniłem :) (osuszanie w kotłowni przed wędzeniem tylko przez 1h, za mało żaru w palenisku na start..., za rzadko dokładałem/kontrolowałem sytuację (ahh, mały mój człowiek wymaga nieustannej uwagi i wspólnej zabawy :) )  wobec czego temp. spada do 35'C)

 

Wobec tego pytam Was, doświadczeni koledzy, jakie macie sposoby/ pomysły na usuwanie skroplin poza komorę? 

 

Wędzonki nie wyszły kwaśne, tylko syf na dnie wędzarki się zbiera. Wędzonki powieszone tak, żeby na nie nie kapało. Mimo to chciałbym zminimalizować skropliny wewnątrz, bo wiadomo że podgrzane dalej parują i bardziej "kiszę" wędzonki niż wędze prawdopodobnie

 

Z góry dziękuję za pomoc i wszelakie pomysły

 

Pozdrawiam

 

Maciek

 

 

P.S. Jak zrobić żeby zdjęcia po dodaniu nie były odwrócone? na kompie są jak trzeba, na telefonie też. 

 

post-105054-0-34307900-1605684853_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Poczekaj na zimę... Dopiero będziesz miał zabawę. Jeśli usunięcie komina nie wchodzi w grę to już zamknoles temat jak poradzić w tej kwestii.

 

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez januszfeniks
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684391
Udostępnij na innych stronach

No niestety, wędzarnia w tym miejscu musi stać, jedyne miejsce gdzie z żoną doszliśmy do porozumienia.... chyba że się mylę, i dom po kilku wedzeniach nie bedzie czarny? 

Dodatkowo chciałem dać żyć sąsiadowi, którego dom jest tuż za płotem.. bez komina to na podwórku miałby siwo... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684392
Udostępnij na innych stronach

Kominem wyjdz na bok, daj trójnik. Dym do góry, skropliny w dół, mała dziurka i rurka do odprowadzenia skroplin. Ale to tylko jeden z problemów wyeliminujesz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684393
Udostępnij na innych stronach

Komin jest problemem i "komin musi odejść". Żona stawia warunki ale bezwzględnie zostaje. Komin musiałbyś solidnie ocieplić i przed wędzeniem wygrzewać. Ale to przy takim kominie chyba ciężki temat...

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684394
Udostępnij na innych stronach

Na forum w kilku wątkach próbowali...ale no niestety nie da rady ogrzać cienkiej blachy, nawet doecieplonej, a tym bardziej 2m wysokiej... Ale pomysł z trójnikiem wygląda nieźle...boczne ujście nie będzie problemem? Co do ciągu czy regulacji przepływu o dziwo jest ok, nie hajcuje się jak w hucie... Jakie jeszcze inne problemy widzicie?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684395
Udostępnij na innych stronach

Zrób nad wędzarnią syfon (przy tej długości komina nie wpłynie on negatywnie, ale i ocieplić by się go przydało dodatkowo, bo w zimie czy z syfonem czy bez zrobi się korek termiczny i wędzonki będą kiszone w dymie) i tam odbiór skroplin (mała dziurka) dodatkowo pod samym wejściem do wędzarni umieść jakiś talerzyk zbierający resztki skroplin, cos podobnego jak kuweta mała w Borniaku. (teraz jestem w pracy, mogę załączyć foto dopiero wieczorem.
Np


PS
Jeżeli nie da się ocieplić komina, to wtedy tylko wentylator wspomagający z regulacją obrotów, abyś mógł je dostosować do warunków zewnętrznych oraz temperatury wędzenia.

 

PS2

Inne przykłady przechwytywaczy skroplin i smoły od strony dymogeneratora-kwestia średnicy, zasada pozostaje ta sama.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684396
Udostępnij na innych stronach

Kolorystycznie nie jest źle...ale..

 

Witaj. To Twoje to taki wczesny Zbój Madej  :D Nie gniewaj się moim zdaniem jest jednak źle, ale mam nadzieję ,że złapiesz bakcyla i dalej już będzie lepiej. Tak dla porównania to poniżej nie jest źle. Powinieneś moim zdaniem dążyć do takiego koloru wędzonek to wtedy będą ładnie wyglądały i będą zdrowe.

 

post-41296-0-05348500-1605687984_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684397
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze wpadłem na to, żeby pod wylotem komina zrobić odskraplacz, coś takiego: 

 

post-105054-0-47817800-1605688081_thumb.png

 

gdzie w dnie po prostu otwór fi 100, a brzegi zawinięte żeby wszystko spływało to co po ściankach komina leci... co Wy na to?

 


[Dodano: 18 lis 2020 - 09:37]

he, oczywiście nie gniewam się, szukam porad i wskazówek. Wędzarnia gdzie do tej pory wędziłem (na wyjazdach do Czech) co bym nie robił, wychodziło zawsze ładny kolor, zmak ok... coś w niej jest, że działa nawet dla amatorów :).... a kolorystycznie.... foto było od razu po wyjęciu :) dzisiaj jest tak :

 

post-105054-0-71193500-1605688575_thumb.jpg

 

no cóż, wędziłem tylko na jabłoni, 6h, popełniłem błąd że na samym pocżatku nie przypilnowałem i miałem 110'C, więc przypiekłem.. Wiem, że ten komin to nedza, ale cóż zrobić... BTW boczek i kurczak parzony przed wędzeniem, to też było złe... w sobotę kolejna próba, tym razem będę miał czas, mięso będzie zapeklowane, osuszone porządnie, żaru na start dużo... 

post-105054-0-27451800-1605687946_thumb.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684398
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie... Wszystko przekombinowane. Jedno się poprawi drugie zepsuje. I zamiast wedzic będziesz walczył z wedzarnia. Co w sumie już robisz. Sądzę że jest wyjście z sytuacji nie robiąc piramid pod nogami. Sama wędzarnia to już atrapa a teraz do atrapy dodajemy cekiny. To jak z tuningować Fiata 126 do pracy w polu w orce.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684409
Udostępnij na innych stronach

No oki ale wędzarni nie wyrzucę..a komina z powodów opisanych powyżej nie można usunąć..no chyba że potwierdzić, że ściana domu ocaleje...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684410
Udostępnij na innych stronach

 To jak z tuningować Fiata 126 do pracy w polu przy orce.

 

 

 

Nic dodać, nic ująć,  :thumbsup:  :clap:  :D  :facepalm:  !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684412
Udostępnij na innych stronach

No oki ale wędzarni nie wyrzucę..a komina z powodów opisanych powyżej nie można usunąć..no chyba że potwierdzić, że ściana domu ocaleje...

No to jak nie wyrzucisz to co już my możemy zrobić. Wybrałeś wędzarnię problematyczna i chcesz dokładać następne problematyczne elementy. Jak mi klient zaczyna taka dyskusje panie to co mam wyrzucić. To kończę temat bo nic już tu po mnie. Bo cudotwórca się nie jest. Wykonałeś nóż z z blachy po puszcze z konserwy i chcesz by Ci podpowiedzieć jak zrobić z niego miecz japoński. Na starcie źle wybrałeś.

 

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 18 lis 2020 - 12:09]

Porozmawiaj z sąsiadem. Podziel się swoim pomysłem z wedzarnia. Uprzedź czy by nie przeszkadzało mu za mocno jak co jakiś czas będziesz wedzic. AI przy okazji mu zrobisz itp postaw inna wędzarnię w innych warunkach i tu bym szukał drogi ewentualnej.

 

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684413
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj jest tak :

 

Dzisiaj jest tak samo a może i gorzej.  :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684419
Udostępnij na innych stronach

Lokalizacji wędzarni zmienić nie mogę, ściany zniszczyć dymem też nie za bardzo. W takim razie pozostaje w wędzonki zaopatrywać siew sklepu. Dzięki za porady i pomoc :) temat do zamknięcia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684421
Udostępnij na innych stronach

Mieszkam w mieście, wprawdzie malutkim więc tutaj też chodziło o to żeby dym nie snuł się po całej ulicy nisko tylko jednak ponad oknami. A sąsiada dom jest jakieś 4 m od mojej ściany, więc też odpada :) btw czy oprócz skroplin coś dla innego dyskwalifikuje ta wędzarnie? ( Oczywiście oprócz tego że to gotowiec a nie dobry i sprawdzony projekt) Dymu jest duzo, temp też da radę trzymac...jak się pilnuje... Edytowane przez MaCkBeTh
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684423
Udostępnij na innych stronach

Poszukaj kogoś w niedalekiej okolicy , może na forum ktoś jest kto ma wędzarnię która nie robi tylu problemów . Dogadaj się ,powędzicie razem zobaczysz co i jak może problem łatwiej Ci bedzie rozwiązać jak podpatrzysz  , napewno jednak milej ci się bedzię wędziło w towarzystwie 

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684425
Udostępnij na innych stronach

Z tym kominem będziesz miał problem. Jedyny pomysł to go dobrze ocieplić , ale czy da radę wędzić w zimie bez skroplin.? Możesz jeszcze dodatkowo zrobić jak na pierwszym filmie, ale i tak trzeba wszystko ocieplić. Wywal ten termometr znad drzwi i kup z sondą na kablu. Może być nawet taki  https://allegro.pl/oferta/termostat-elektroniczny-regulator-temperatury-230v-8556119066 na 220 V. Czujnik termometru powinien wisieć na wysokości wędzonek wewnątrz wędzarni. Stąd masz takie popalone wędzonki bo masz za wysoką temperaturę wędzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684426
Udostępnij na innych stronach

Dobra, ale co jest problemem? Jedyny jaki zauważyłem na razie to skroplony...

[Dodano: 18 lis 2020 - 12:20]

Oki, termometr to prosta sprawa. Skropliny... będę odprowadzał patentem, zobaczymy. Wędzonki przypaliłem.. bo na początku musiałem iść do dziecka, i jak wróciłem było już 110 na termometrze. W czasie wędzenia mierzyłem na wysokości wędzonek i było 50, ale to już było po ptokach - już były przypieczone. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684427
Udostępnij na innych stronach

Dobra, ale co jest problemem? Jedyny jaki zauważyłem na razie to skroplony...

 

Drugi to korek termiczny/

Poza tym jak się mieszka w mieście (ciasnej zabudowie) to raczej palenisko na drewno nie pasuje.

a jeżeli palenisko to komin na podobnym poziomie co inni, bo będziesz kopcił ludziom do domu

Jak wysoki komin to kolejne ww problemy i rozwiązania.

Jak to rozwiążesz to wrócisz do wędzarni

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684428
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jedyny jaki zauważyłem na razie to skroplony..

 

To i pomiar temperatury. Nic innego nie widzę .Jak poprawisz te dwie rzeczy to powinno być dobrze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684429
Udostępnij na innych stronach

 

Dobra, ale co jest problemem? Jedyny jaki zauważyłem na razie to skroplony...

Drugi to korek termiczny/

Poza tym jak się mieszka w mieście (ciasnej zabudowie) to raczej palenisko na drewno nie pasuje.

a jeżeli palenisko to komin na podobnym poziomie co inni, bo będziesz kopcił ludziom do domu

Jak wysoki komin to kolejne ww problemy i rozwiązania.

Jak to rozwiążesz to wrócisz do wędzarni

Dokładnie. Uporasz się z jednym a pojawi się drugi problem. I zawsze coś.

 

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684430
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy film opisuje w miarę dokładnie Twój problem

1 kondensat

2 przedłożenie rury ponad dach, aby nie kopcić po fasadzie budynku lub / i do okien

Zwróć uwagę na T łącznik, tam jest zainstalowana kierownica ułatwiająca kierunkowanie dymu do komina i zarazem utrudnieniu cofania się dymu, no i oczywiście jest mowa o ociepleniu min części komina od wędzarni  do trójnika włącznie

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684433
Udostępnij na innych stronach

Dobra, ale co jest problemem? Jedyny jaki zauważyłem na razie to skroplony...

[Dodano: 18 lis 2020 - 12:20]

Oki, termometr to prosta sprawa. Skropliny... będę odprowadzał patentem, zobaczymy. Wędzonki przypaliłem.. bo na początku musiałem iść do dziecka, i jak wróciłem było już 110 na termometrze. W czasie wędzenia mierzyłem na wysokości wędzonek i było 50, ale to już było po ptokach - już były przypieczone. 

 

 

Problem drugi to że przez większość roku będziesz musiał palić jak w lokomotywie żeby utrzymać temp. A to nie wskazane. Dziwni ci sąsiedzi bo dym z wędzarni to rarytas. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684435
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.