MaCkBeTh Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Listopada 2020 Cześć wszystkim! Jestem Maciek:) W życiu już parę razy wędziłem, w wędzarni w zaprzyjaźnionym domu w Czechach. Generalnie wędzonki wychodziły smaczne, więc myślę że peklowanie przyprawianie w miarę wychodzi. Od kiedy w końcu mam swój dom, postanowiłem i ja postawić coś co zadymi mięso:) Do rzeczy: z racji permanentnego braku czasu (praca/koszenie trawy/grabienie liści/ małe dziecko/żona ) zdecydowałem się zakupić gotowca z pewnego serwisu aukcyjnego. Malutka komora 50x50cm, 0.5 lub 1m kanału dymnego, małe palenisko... jako że jedynym miejscem, gdzie zona zgodziłą się na postawienie zadymiarki jest tył domu, niewidoczny z żadnej strony zmuszony byłem dodac komin, tak żeby nie okopcić doszczętnie ściany domu. Komin 2m wysoki, fi 100. I oczywiście pojawił się problem. Wędzarka: Pierwsze wędzenie, wędzonki wyglądają tak Kolorystycznie nie jest źle...ale... Z komina oczywiście lecą skropliny - ciepły dym+ chłodnica jaką jest wysoki metalowy komin. Po lekturze kilku wątków tutaj, widze że z kominem będzie problem, jednak usunięcie go nie wchodzi w grę. Ścianki i sufit wędzarki suche, więc to tylko z komina leci na dół... Stan po wędzeniu: początek komina z deską udającą szyber Dno wędzarki (większość syfu już wytarta) Błędy oczywiście popełniłem (osuszanie w kotłowni przed wędzeniem tylko przez 1h, za mało żaru w palenisku na start..., za rzadko dokładałem/kontrolowałem sytuację (ahh, mały mój człowiek wymaga nieustannej uwagi i wspólnej zabawy ) wobec czego temp. spada do 35'C) Wobec tego pytam Was, doświadczeni koledzy, jakie macie sposoby/ pomysły na usuwanie skroplin poza komorę? Wędzonki nie wyszły kwaśne, tylko syf na dnie wędzarki się zbiera. Wędzonki powieszone tak, żeby na nie nie kapało. Mimo to chciałbym zminimalizować skropliny wewnątrz, bo wiadomo że podgrzane dalej parują i bardziej "kiszę" wędzonki niż wędze prawdopodobnie Z góry dziękuję za pomoc i wszelakie pomysły Pozdrawiam Maciek P.S. Jak zrobić żeby zdjęcia po dodaniu nie były odwrócone? na kompie są jak trzeba, na telefonie też. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) Poczekaj na zimę... Dopiero będziesz miał zabawę. Jeśli usunięcie komina nie wchodzi w grę to już zamknoles temat jak poradzić w tej kwestii. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Listopada 2020 przez januszfeniks Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaCkBeTh Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Listopada 2020 No niestety, wędzarnia w tym miejscu musi stać, jedyne miejsce gdzie z żoną doszliśmy do porozumienia.... chyba że się mylę, i dom po kilku wedzeniach nie bedzie czarny? Dodatkowo chciałem dać żyć sąsiadowi, którego dom jest tuż za płotem.. bez komina to na podwórku miałby siwo... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Listopada 2020 Kominem wyjdz na bok, daj trójnik. Dym do góry, skropliny w dół, mała dziurka i rurka do odprowadzenia skroplin. Ale to tylko jeden z problemów wyeliminujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Listopada 2020 Komin jest problemem i "komin musi odejść". Żona stawia warunki ale bezwzględnie zostaje. Komin musiałbyś solidnie ocieplić i przed wędzeniem wygrzewać. Ale to przy takim kominie chyba ciężki temat... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaCkBeTh Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Listopada 2020 Na forum w kilku wątkach próbowali...ale no niestety nie da rady ogrzać cienkiej blachy, nawet doecieplonej, a tym bardziej 2m wysokiej... Ale pomysł z trójnikiem wygląda nieźle...boczne ujście nie będzie problemem? Co do ciągu czy regulacji przepływu o dziwo jest ok, nie hajcuje się jak w hucie... Jakie jeszcze inne problemy widzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) Zrób nad wędzarnią syfon (przy tej długości komina nie wpłynie on negatywnie, ale i ocieplić by się go przydało dodatkowo, bo w zimie czy z syfonem czy bez zrobi się korek termiczny i wędzonki będą kiszone w dymie) i tam odbiór skroplin (mała dziurka) dodatkowo pod samym wejściem do wędzarni umieść jakiś talerzyk zbierający resztki skroplin, cos podobnego jak kuweta mała w Borniaku. (teraz jestem w pracy, mogę załączyć foto dopiero wieczorem.Np PSJeżeli nie da się ocieplić komina, to wtedy tylko wentylator wspomagający z regulacją obrotów, abyś mógł je dostosować do warunków zewnętrznych oraz temperatury wędzenia. PS2Inne przykłady przechwytywaczy skroplin i smoły od strony dymogeneratora-kwestia średnicy, zasada pozostaje ta sama. Edytowane 18 Listopada 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) Kolorystycznie nie jest źle...ale.. Witaj. To Twoje to taki wczesny Zbój Madej Nie gniewaj się moim zdaniem jest jednak źle, ale mam nadzieję ,że złapiesz bakcyla i dalej już będzie lepiej. Tak dla porównania to poniżej nie jest źle. Powinieneś moim zdaniem dążyć do takiego koloru wędzonek to wtedy będą ładnie wyglądały i będą zdrowe. Edytowane 18 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaCkBeTh Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Listopada 2020 Jeszcze wpadłem na to, żeby pod wylotem komina zrobić odskraplacz, coś takiego: gdzie w dnie po prostu otwór fi 100, a brzegi zawinięte żeby wszystko spływało to co po ściankach komina leci... co Wy na to? [Dodano: 18 lis 2020 - 09:37]he, oczywiście nie gniewam się, szukam porad i wskazówek. Wędzarnia gdzie do tej pory wędziłem (na wyjazdach do Czech) co bym nie robił, wychodziło zawsze ładny kolor, zmak ok... coś w niej jest, że działa nawet dla amatorów .... a kolorystycznie.... foto było od razu po wyjęciu dzisiaj jest tak : no cóż, wędziłem tylko na jabłoni, 6h, popełniłem błąd że na samym pocżatku nie przypilnowałem i miałem 110'C, więc przypiekłem.. Wiem, że ten komin to nedza, ale cóż zrobić... BTW boczek i kurczak parzony przed wędzeniem, to też było złe... w sobotę kolejna próba, tym razem będę miał czas, mięso będzie zapeklowane, osuszone porządnie, żaru na start dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) Dla mnie... Wszystko przekombinowane. Jedno się poprawi drugie zepsuje. I zamiast wedzic będziesz walczył z wedzarnia. Co w sumie już robisz. Sądzę że jest wyjście z sytuacji nie robiąc piramid pod nogami. Sama wędzarnia to już atrapa a teraz do atrapy dodajemy cekiny. To jak z tuningować Fiata 126 do pracy w polu w orce.Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Listopada 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaCkBeTh Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Listopada 2020 No oki ale wędzarni nie wyrzucę..a komina z powodów opisanych powyżej nie można usunąć..no chyba że potwierdzić, że ściana domu ocaleje... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Listopada 2020 To jak z tuningować Fiata 126 do pracy w polu przy orce. Nic dodać, nic ująć, !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Listopada 2020 No oki ale wędzarni nie wyrzucę..a komina z powodów opisanych powyżej nie można usunąć..no chyba że potwierdzić, że ściana domu ocaleje...No to jak nie wyrzucisz to co już my możemy zrobić. Wybrałeś wędzarnię problematyczna i chcesz dokładać następne problematyczne elementy. Jak mi klient zaczyna taka dyskusje panie to co mam wyrzucić. To kończę temat bo nic już tu po mnie. Bo cudotwórca się nie jest. Wykonałeś nóż z z blachy po puszcze z konserwy i chcesz by Ci podpowiedzieć jak zrobić z niego miecz japoński. Na starcie źle wybrałeś. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 18 lis 2020 - 12:09]Porozmawiaj z sąsiadem. Podziel się swoim pomysłem z wedzarnia. Uprzedź czy by nie przeszkadzało mu za mocno jak co jakiś czas będziesz wedzic. AI przy okazji mu zrobisz itp postaw inna wędzarnię w innych warunkach i tu bym szukał drogi ewentualnej. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) dzisiaj jest tak : Dzisiaj jest tak samo a może i gorzej. Edytowane 18 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaCkBeTh Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Listopada 2020 Lokalizacji wędzarni zmienić nie mogę, ściany zniszczyć dymem też nie za bardzo. W takim razie pozostaje w wędzonki zaopatrywać siew sklepu. Dzięki za porady i pomoc temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Listopada 2020 Może to głupi pomysł, ale możesz założyć kółka i tylko na czas wędzenia ustawiać dalej od ściany. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaCkBeTh Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) Mieszkam w mieście, wprawdzie malutkim więc tutaj też chodziło o to żeby dym nie snuł się po całej ulicy nisko tylko jednak ponad oknami. A sąsiada dom jest jakieś 4 m od mojej ściany, więc też odpada btw czy oprócz skroplin coś dla innego dyskwalifikuje ta wędzarnie? ( Oczywiście oprócz tego że to gotowiec a nie dobry i sprawdzony projekt) Dymu jest duzo, temp też da radę trzymac...jak się pilnuje... Edytowane 18 Listopada 2020 przez MaCkBeTh Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Listopada 2020 Poszukaj kogoś w niedalekiej okolicy , może na forum ktoś jest kto ma wędzarnię która nie robi tylu problemów . Dogadaj się ,powędzicie razem zobaczysz co i jak może problem łatwiej Ci bedzie rozwiązać jak podpatrzysz , napewno jednak milej ci się bedzię wędziło w towarzystwie Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Listopada 2020 Z tym kominem będziesz miał problem. Jedyny pomysł to go dobrze ocieplić , ale czy da radę wędzić w zimie bez skroplin.? Możesz jeszcze dodatkowo zrobić jak na pierwszym filmie, ale i tak trzeba wszystko ocieplić. Wywal ten termometr znad drzwi i kup z sondą na kablu. Może być nawet taki https://allegro.pl/oferta/termostat-elektroniczny-regulator-temperatury-230v-8556119066 na 220 V. Czujnik termometru powinien wisieć na wysokości wędzonek wewnątrz wędzarni. Stąd masz takie popalone wędzonki bo masz za wysoką temperaturę wędzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaCkBeTh Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Listopada 2020 Dobra, ale co jest problemem? Jedyny jaki zauważyłem na razie to skroplony...[Dodano: 18 lis 2020 - 12:20]Oki, termometr to prosta sprawa. Skropliny... będę odprowadzał patentem, zobaczymy. Wędzonki przypaliłem.. bo na początku musiałem iść do dziecka, i jak wróciłem było już 110 na termometrze. W czasie wędzenia mierzyłem na wysokości wędzonek i było 50, ale to już było po ptokach - już były przypieczone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) Dobra, ale co jest problemem? Jedyny jaki zauważyłem na razie to skroplony... Drugi to korek termiczny/Poza tym jak się mieszka w mieście (ciasnej zabudowie) to raczej palenisko na drewno nie pasuje.a jeżeli palenisko to komin na podobnym poziomie co inni, bo będziesz kopcił ludziom do domuJak wysoki komin to kolejne ww problemy i rozwiązania.Jak to rozwiążesz to wrócisz do wędzarni Edytowane 18 Listopada 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Listopada 2020 Jedyny jaki zauważyłem na razie to skroplony.. To i pomiar temperatury. Nic innego nie widzę .Jak poprawisz te dwie rzeczy to powinno być dobrze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Listopada 2020 Dobra, ale co jest problemem? Jedyny jaki zauważyłem na razie to skroplony...Drugi to korek termiczny/Poza tym jak się mieszka w mieście (ciasnej zabudowie) to raczej palenisko na drewno nie pasuje.a jeżeli palenisko to komin na podobnym poziomie co inni, bo będziesz kopcił ludziom do domuJak wysoki komin to kolejne ww problemy i rozwiązania.Jak to rozwiążesz to wrócisz do wędzarniDokładnie. Uporasz się z jednym a pojawi się drugi problem. I zawsze coś. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Listopada 2020 Pierwszy film opisuje w miarę dokładnie Twój problem1 kondensat2 przedłożenie rury ponad dach, aby nie kopcić po fasadzie budynku lub / i do okienZwróć uwagę na T łącznik, tam jest zainstalowana kierownica ułatwiająca kierunkowanie dymu do komina i zarazem utrudnieniu cofania się dymu, no i oczywiście jest mowa o ociepleniu min części komina od wędzarni do trójnika włącznie Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Listopada 2020 Dobra, ale co jest problemem? Jedyny jaki zauważyłem na razie to skroplony...[Dodano: 18 lis 2020 - 12:20]Oki, termometr to prosta sprawa. Skropliny... będę odprowadzał patentem, zobaczymy. Wędzonki przypaliłem.. bo na początku musiałem iść do dziecka, i jak wróciłem było już 110 na termometrze. W czasie wędzenia mierzyłem na wysokości wędzonek i było 50, ale to już było po ptokach - już były przypieczone. Problem drugi to że przez większość roku będziesz musiał palić jak w lokomotywie żeby utrzymać temp. A to nie wskazane. Dziwni ci sąsiedzi bo dym z wędzarni to rarytas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17764-pierwsza-w%C4%99dzarka-gotowiec-i-oczywi%C5%9Bcie-skropliny/#findComment-684435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.