Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Stycznia 2021 To był schab, kiedy był na półce w Lidlu. Kiedy jednak przyniosłeś go do domy i przygotowujesz do obróbki, to już jest polędwica. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Stycznia 2021 (edytowane) To był schab, kiedy był na półce w Lidlu. Kiedy jednak przyniosłeś go do domy i przygotowujesz do obróbki, to już jest polędwica. Meater w menu ma schab lecz po kliknięciu zmienia się na polędwice,nie edytowałem przed rozpoczęciem ,,gotowania'' Edytowane 5 Stycznia 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Bilu a co stało się z kostką tego schabu ? Było nie ma ruskie czary... Można mieć zastrzeżenia do obrobienia tego mięśnia (ścięgna, mizdra etc) ale kości tam nie widzę Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Bilu a co stało się z kostką tego schabu ? Można mieć zastrzeżenia do obrobienia tego mięśnia ale kości tam nie widzę Wysłane z P30 przy użyciu TapatalkaSchab wieprzowy poddany procesowi (solenia) pozostanie jednak zawsze schabem, tak samo jak produkty nie peklowane, kiedy uzyskujemy tak zwane białe mięso w procesie obróbki. Ten element, jego część jak i wyroby z niego będą zawsze schabem wieprzowym lub wyrobami schabowymi, bez względu na to, czy są z kością czy bez kości. Edytowane 5 Stycznia 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Bilu, nie bardzo się z Tobą zgadzam. Mamy dwa typy nazw: handlowe i te, które obowiązują w technologii mięsa. Na forum posługujemy się nazewnictwem wchodzącym w zakres tej drugiej grupy. I tak, w handlu mam dwa rodzaje schabu: schab bez kości i schab z kością. Natomiast w przemyśle mięsnym to nazewnictwo jest nieco inne. Przyjmuje się, że schab z kością, po odkostnieniu staje się polędwicą. Możesz ją teraz przyrządzać np. na łososiowo lub po sopocku, albo użyć jako dodatek do wędlin, np. kiełbasa polędwicowa. Dzięki temu znacznie łatwiej jest zrozumieć receptury technologiczne oraz je opracowywać.Dodam, że nazewnictwo handlowe wzięło się m.in. z tego, iż klienci nie za bardzo rozróżniali mięsa jakie ukrywały się pod nazwami polędwicy i polędwiczki w przeciwieństwie do przemysłu mięsnego, gdzie to zróżnicowanie jest niezwykle istotne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Stycznia 2021 No i tak to wygląda jak wyżej opisano... P STeż cholernie lubię schabowe... Czyli z kostką i na smalcu, te inne to już nie to Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Stycznia 2021 te inne to już nie to Bo to kotlety polędwicowe są. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Dla mnie wyrób uzyskany z wytrybowanego schabu wieprzowego staje się wtedy polędwicą, kiedy w wyniku zamierzonych działań produkcyjnych uzyskam wyrób o tak zwanej barwie czerwonej na przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Dla mnie wyrób uzyskany z wytrybowanego schabu wieprzowego staje się wtedy polędwicą, kiedy w wyniku zamierzonych działań produkcyjnych uzyskam wyrób o tak zwanej barwie czerwonej na przekroju. Dla innych mogą to być jeszcze inne definicje.Dlatego na forum staramy się stosować terminologię technologiczną, co gwarantuje w miarę jednoznaczne i zrozumiałe receptury. Niestety, nazewnictwo handlowe robi swoje i musimy to uwzględniać w stosunku do osób zupełnie świeżych.Jednak z powyższych względów, dbając o utrzymanie poziomu forum starajmy się jednak stosować nazwy technologiczne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Dla mnie wyrób uzyskany z wytrybowanego schabu wieprzowego staje się wtedy polędwicą, kiedy w wyniku zamierzonych działań produkcyjnych uzyskam wyrób o tak zwanej barwie czerwonej na przekroju.Na jakiej podstawie??? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Efekt końcowy po obróbce w piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Dodam, że nazewnictwo handlowe wzięło się m.in. z tego, iż klienci nie za bardzo rozróżniali mięsa jakie ukrywały się pod nazwami polędwicy i polędwiczki Dodałbym jeszcze... brak wykształconych ( towaroznawstwo mięsne ) kadr, które pracowały w handlu jako właściciele i pracownicy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Tylko w soli. Oraz w ekstrakcie przypraw, syropie glukozowym, aromacie, ekstrakcie drożdży, glukozie, białku wieprzowym kolagenowym i sproszkowanej aceroli. Samo zdrowie, zwłaszcza to ostatnie od razu działa na przeziębienie. Schab wieprzowy poddany procesowi (solenia) pozostanie jednak zawsze schabemTo by się nawet zgadzało, pod warunkiem że będzie kość. Wtedy po uwędzeniu i upieczeniu wyjdzie pyszny kassler. Zastanawiam sie ile razy trzeba na forum wklejać ten cytat z książki: „Umięśnienie schabu składa się w przeważającej części z mięśnia najdłuższego grzbietu zwanego polędwicą, mięsień ten okryty jest od zewnątrz ścięgnistą błoną. Polędwica jest jednym z najdelikatniejszych i najwartościowszych mięśni półtuszy wieprzowej.Polędwicę przeznacza się do produkcji wysoko wartościowych wędzonek lub konserw. Wzdłuż dolnej granicy mięśnia najdłuższego grzbietu biegnie wąski m. biodrowo-żebrowy; mięsień ten i pozostałe drobne mięśnie przeznacza się na wieprzowinę kl. III. M. lędźwiowy — polędwiczka — przeznacza, się na wieprzowinę kl. I. Schab jako całość przeznacza się na kotlety lub do pieczenia.”(źródło: „Podział tusz zwierząt rzeźnych” mgr inż. Józef Grzegorzewicz 1953 r.) Na początku mojej bytności na forum nawet miałem w stopce, że polędwica to nie schab albo odwrotnie. Też tak jak Ty i jeszcze parę innych osób na forum prezentowałem postawę ignoranta wynikającą z braku wiedzy. Mnie natomiast przekonał artykuł z czasopisma z 1938 roku, które sam kupiłem i chyba jest na forum jako ciekawostka. Natomiast jeśli chodzi o twierdzenia, że polędwica to wyrób gotowy, gdy schab cudownie przemienia się w polędwicę po peklowaniu i wędzeniu, to wystarczy logicznie pomysleć. Mamy polędwicę wędzoną, sopocką, łososiową. Technolodzy wymyślili różne sposoby obróbki mięśnia zwanego polędwicą i nazwali te sposoby czy efekt końcowy tej obróbki. W każdym z przypadków wpólnym mianownikiem jest polędwica. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.