CorNaro Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Dzień dobry,dzisiaj w lodówce znalazłem kiełbasę z mieszanki dzik-świnia, uwędzoną i parzoną, otrzymaną od znajomego, którą sam zapakowałem za pomocą popularnej pakowarki próżniowej ze zgrzewarką. Problem polega na tym, że przy kiełbasie pojawił się biały płyn w niewielkiej ilości (słony), kiedy leżały wyglądał trochę jak zestalony smalec, same kiełbasy wyglądają dobrze, są twarde, pachną ładnie, jedną rozkroiłem i posmakowałem kawałek ze środka, był ok.Czy wszystko jest ok i to po prostu wyszła sól, czy powinienem się jednak wyrobu pozbyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) W zasadzie żadnego wycieku z kiełbasy nie powinno być. Edytowane 21 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Problem polega na tym, że przy kiełbasie pojawił się biały płyn w niewielkiej ilości Przedwczoraj przyniosłem z piwnicznej lodówki kiełbasę a`la chłopską zapakowaną 2020.09.19 w woreczku vacum. Tam był biały płyn, z którym nigdy wcześniej się nie spotkałem. Kiełbasa pachniała dobrze, Gocha też ją wąchała, płynu nie lizałem tylko wytarłem go ręcznikiem papierowym a potem kiełbasę polałem wrzątkiem. Zjadłem jeden kawałek, kiełbasa dobra, drugi kawałek jeszcze leży w lodówce aż tu taki post od @CorNaro ... Alarm !!! Poszedłem do piwnicy, bo w lodówce mam jeszcze ciut kiełbasy. Kiełbasa w tego samego wyrobu, ale surowa i podsuszana ma się dobrze, kiełbasa a`la polska z 25.03.2020 też jest dobra, natomiast chłopska parzona z 16.10.2020 ma początki takiego białego nacieku. Zrobiłem dwa zdjęcia, bo biały naciek jest tylko z jednej strony kiełbasy. Ki diabeł ? widać biały płyn. druga strona kiełbasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Przyniosłem z piwnicznej lodówki kiełbasę a`la chłopską zapakowaną 2020.09.19 w woreczku vacum. Tam był biały płyn, z którym nigdy wcześniej się nie spotkałem chłopska parzona z 16.10.2020 ma początki takiego białego nacieku.Nic nie piszesz, czy ta kiełbasa zapakowana była już po parzeniu, czy też parzona w tym samym woreczku już po zapakowaniu.Nawet, jeżeli zaistniała ta druga sytuacja to przecież jest to kiełbasa nie-sterylizowana, z dużą dostępnością wody i wyciek świadczy o tym, że z przetrwalników wyrosły bakterie i właśnie dały o sobie znać. W dodatku są to bakterie beztlenowe lub warunkowo-tlenowe.Pierwsza kiełbasa ma 3 miesiące, druga dwa.Takie nie-suszone, nie-dojrzewające kiełbasy przechowuje się wyłącznie zamrożone.Skąd ten pomysł, aby tego typu kiełbasy przechowywać tak długo w warunkach lodówkowych i to bez dostępu powietrza .Gdyby miały warunki do wyschnięcia w lodówce, to co innego.Mięso przed zepsuciem chroni:niska dostępność wody (po procesie suszenia, dojrzewania lub wysokim zasoleniu)sterylizacja lub tyndalizcja (konserwy słoikowe lub metalowe)mrożenie Edytowane 21 Grudnia 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Skąd ten pomysł, aby tego typu kiełbasy przechowywać tak długo w warunkach lodówkowych i to bez dostępu powietrza . Kiełbasa zapakowana do woreczków następnego dnia po parzeniu, a co do pomysłu ...to mój autorski pomysł z cyklu : " Co jest większe - bezmiar wszechświata, czy moja głupota " ? . Już mi odpowiedziałaś... Teraz wywalę kiełbasę z woreczków (mam raptem 4 sztuki) i niech sobie wysycha w lodówce. Mam jeszcze jedno pytanie. Kiedyś napisałaś, że kiełbasy po parzeniu powtórnie wędzisz, bo tak lubisz. Ja tak zrobiłem z małymi boczkami. Po parzeniu, następnego dnia ponownie wędziłem przez 4 godziny, potem zapakowałem w woreczki vacum i dzisiaj są wyśmienite mimo przechowywania w lodówce. Czy to nie będzie sposób na przechowywanie kiełbasy parzonej w lodówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Podczas drugiego wędzenia stracą trochę wilgoci więc pewnie dłużej poleżą. Ja podsuszam i w vacum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Podczas drugiego wędzenia stracą trochę wilgoci więc pewnie dłużej poleżą. Ja podsuszam i w vacum. Tak zrobię - jeszcze raz uwędzę i do vacum. Trochę kusi mnie parzenie kiełbasy w woreczku.Tak wygląda dzisiaj kiełbasa, która 3 miesiące leżała w lodówce - zjadłem trochę na kolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Nie boicie się tak??? "Toksyna botulinowa, inaczej jad kiełbasiany, to toksyna wytwarzana przez bakterie (laseczki) jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum). Toksyna botulinowa jest najsilniejszą znaną trucizną działającą na układ nerwowy. W skrajnych przypadkach powoduje porażenie mięśni układu oddechowego i śmierć. Toksyna botulinowa pojawia się w produktach spożywczych na skutek niewłaściwego ich przechowywania lub niewłaściwej konserwacji jedzenia. Laseczki jadu kiełbasianego rozmnażają się w warunkach beztlenowych, dlatego najczęściej do zatrucia toksyną botulinową dochodzi w wyniku spożycia produktów przechowywanych w konserwach – mięsa i jego przetworów, ale także konserw warzywnych i owocowych. Konserwa opanowana przez bakterie jadu kiełbasianego ma wypukłe denko, a przy otworzeniu wydaje charakterystyczny syk. Bakterie jadu kiełbasianego mogą występować także w miodzie." --Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Tak zrobię - jeszcze raz uwędzę i do vacum. Trochę kusi mnie parzenie kiełbasy w woreczku. Tak wygląda dzisiaj kiełbasa, która 3 miesiące leżała w lodówce - zjadłem trochę na kolację. Powiem Ci: dużo ryzykujesz.Jeżeli do jutra nie będziesz miał sensacji to tę kiełbasę podgotuj w bigosie do szybkiego spożycia.Wyciek powstał z ożycia nie wiadomo jakich bakterii i nie ma co wydłużać życia takiej wędliny.To, że kiełbasa jest nadal smaczna nie znaczy, że nie zawiera toksyn bakteryjnych i namnożonych przetrwalników.Kiełbas parzona w zamkniętym worku nie zakaża się wtórnie co nie znaczy, że nie zawiera przetrwalników.Jej żywot jest tylko nieznacznie dłuższy niż kiełbasy przepakowywanej.Na dłuższe przechowywanie w vacum można przeznaczyć kiełbasę już podsuszoną, utrata wagi ok. 40%. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CorNaro Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, nie sądziłem, że wywołam taką dyskusję u mnie wyglądało to dokładnie jak u użytkownika markisa. Kiełbasa idzie out, a temat mam nadzieję, komuś jeszcze się przyda. Jeszcze raz dzięki i lepszego nowego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.