Gonzo Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Września 2008 Witam. A to takie ustrojstwo.To za Twój komin robiły te dziury - 10szt, f-30mm.Trochę mało. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-40615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opyr Opublikowano 15 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Września 2008 No może nie jest piękna ale coś takiego zmajstrowałem :blush: Też tak po cichu przypuszczałem jak twierdzi Dziadek i inni za mały przelot w kominie ale kto pyta nie błądzi Muszę ją trochę przerobić no i na nowo będzie próba dzięki wszystkim Cytuj opyr Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-40618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Września 2008 Kochani ja mialem te problemy z gotowymi wedzarniami terz.Pozbylem sie ich jak tylko zrobilem sam wedzarnie najstarsza i najprostrza jaka znam poprostu z beczki drewnianej i przyktycie mam z koca do gaszenia ognia ale nie z azbestu i teraz moge regolowac doplyw powietrza jak chce i nie ma okopconych wedlinek .Naturalnie bardzo warznym elementem wedzenia jest osuszanie wedlin. Wasz Karpik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-41878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Października 2008 oto zdjęcie mojej nieszczęsnej wędzarni. chyba wytnę z góry dziurę a okap będę sciągał do wędzenia dzięki za porady Jeśli mogę Ci zaproponować to zrób sobie daszek/okap na zawiasach z tyłu. Jak będziesz miał suszenie, to uniesiesz, a wtedy wilgoć ładnie wyjdzie sobie, a jak będziesz wędził to zamykasz daszek, zmniejszasz cug, przez co od razu zagęszczasz dym. Niemniej jednak myslę, że ten przelot i tak jest za mały, tak więc wytnij komin zupełnie ( sądzę że cug i tak będzie bo róznica wysokości pomiędzy palenisiem, a końcem okapu wygląda na co najmniej 2m ), zostaw okap z większą dziurą, a dla pewności zamontuj zawiasy. No i zamontuj jakiś daszek nad kominam, bo jak będzie padał deszcz/śnieg przed Bożym Narodzeniem to cieńko Cię widzę To tyle jesli chodzi o szybki i tani sposób przeróbki, jednak i tak uważam że nic nie zastapi porządnego komina z szybrem. Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-41892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Października 2008 Opyr! Troszkę pracy i będzie dobrze wędzić tylko ten duży lejek z kominkiem usuń, i zrób prosty płaski daszek trochę większy od wędzarni i ocieplony. Daszek zamocuj tak, aby podnosić do góry z dowolnej strony w zależności od wiatru. Regulując szczeliną uzyskasz regulację temperatury, dobre ujście pary wodnej bez skroplin podczas suszenia i wędzenia. Taka ruchoma pokrywa większa o około 15 cm ochroni również przed deszczem, śniegiem. Pozdrawiam. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-41909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Października 2008 wydaje mi się że tego dymu było bardzo dużo wylatywał mocno też przez drzwi z wędzarni Sam widzisz, że komin nie dał rady odprowadzać dymu, przez ten "sufit" z dziesięcioma otworami fi30 na górze wędzarni jest okap kuchenny ale pod nim w górnej częsci skrzyni są wywiertane dziury w deskach około 10 szt fi 30 Po pierwsze według mnie trzeba zlikwidować górną część skrzyni pod daszkiem z tymi małymi otworami lub wyciąć jeden porządny otwór np. fi 300 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-41923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Dziś po raz drugi spartoliłem wędzenie i nie wiem gdzie tkwi błąd-ostatnio kurak a dziś kiełbasa- po wędzeniu ten sam kwaśny smak z wierzchu,wędziłem drewnem gruszki,moja wędzarnia to warsztatowy piecyk połączony metalową rurą do metalowej beczki-poradzcie jak możecie.Pozdrawiam Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-48096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Nie osuszona wędzarnia i wędzonki, mokre drewno, spocone wędzonki podczas wędzenia (zmiany temperatur), mały ruch dymu z powietrzem z wędzarni, kondensacja pary wodnej na suficie i ścianach wędzarniTo wszystko razem, lub z osobna :!: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-48098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Po prostu nie przykrywać beczki w czasie osuszania Po osuszeniu przykryć szmatą . I jeszcze jedno w czasie osuszania palić suchym drewnem. częstym błędem jest nie umiejętne używanie szybra gdy temperatura podskoczy zamyka się szyber całkowicie i wtedy temperaturę zbijemy ale za to wydziela sie nam dużo dymu .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-48099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Dziś po raz drugi spartoliłem wędzenie i nie wiem gdzie tkwi błąd-ostatnio kurak a dziś kiełbasa- po wędzeniu ten sam kwaśny smak z wierzchu,wędziłem drewnem gruszki,moja wędzarnia to warsztatowy piecyk połączony metalową rurą do metalowej beczki-poradzcie jak możecie.Pozdrawiam Poczytaj o pirolizie http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1952&highlight=pirolizy pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-48106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Grudnia 2008 :shock: Aha chyba zakumałem-przeczytałem art. o pirolizie i przeanalizowałem sytuację-czeka mnie mała przeróbka mojej wędzarni.Dzięki za fachową poradę.POZDRAWIAM! :smile: Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-48122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.