Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No może nie jest piękna ale coś takiego zmajstrowałem :blush: Też tak po cichu przypuszczałem jak twierdzi Dziadek i inni za mały przelot w kominie ale kto pyta nie błądzi Muszę ją trochę przerobić no i na nowo będzie próba dzięki wszystkim
opyr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-40618
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kochani ja mialem te problemy z gotowymi wedzarniami terz.

Pozbylem sie ich jak tylko zrobilem sam wedzarnie najstarsza i najprostrza jaka znam poprostu z beczki drewnianej i przyktycie mam z koca do gaszenia ognia ale nie z azbestu i teraz moge regolowac doplyw powietrza jak chce i nie ma okopconych wedlinek .

Naturalnie bardzo warznym elementem wedzenia jest osuszanie wedlin.

 

Wasz Karpik

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-41878
Udostępnij na innych stronach

oto zdjęcie mojej nieszczęsnej wędzarni. chyba wytnę z góry dziurę a okap będę sciągał do wędzenia dzięki za porady

Jeśli mogę Ci zaproponować to zrób sobie daszek/okap na zawiasach z tyłu. Jak będziesz miał suszenie, to uniesiesz, a wtedy wilgoć ładnie wyjdzie sobie, a jak będziesz wędził to zamykasz daszek, zmniejszasz cug, przez co od razu zagęszczasz dym. Niemniej jednak myslę, że ten przelot i tak jest za mały, tak więc wytnij komin zupełnie ( sądzę że cug i tak będzie bo róznica wysokości pomiędzy palenisiem, a końcem okapu wygląda na co najmniej 2m ), zostaw okap z większą dziurą, a dla pewności zamontuj zawiasy. No i zamontuj jakiś daszek nad kominam, bo jak będzie padał deszcz/śnieg przed Bożym Narodzeniem to cieńko Cię widzę

To tyle jesli chodzi o szybki i tani sposób przeróbki, jednak i tak uważam że nic nie zastapi porządnego komina z szybrem.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-41892
Udostępnij na innych stronach

Opyr! Troszkę pracy i będzie dobrze wędzić tylko ten duży lejek z kominkiem usuń, i zrób prosty płaski daszek trochę większy od wędzarni i ocieplony. Daszek zamocuj tak, aby podnosić do góry z dowolnej strony w zależności od wiatru. Regulując szczeliną uzyskasz regulację temperatury, dobre ujście pary wodnej bez skroplin podczas suszenia i wędzenia. Taka ruchoma pokrywa większa o około 15 cm ochroni również przed deszczem, śniegiem. Pozdrawiam. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-41909
Udostępnij na innych stronach

wydaje mi się że tego dymu było bardzo dużo wylatywał mocno też przez drzwi z wędzarni

Sam widzisz, że komin nie dał rady odprowadzać dymu, przez ten "sufit" z dziesięcioma otworami fi30

 

na górze wędzarni jest okap kuchenny ale pod nim w górnej częsci skrzyni są wywiertane dziury w deskach około 10 szt fi 30

Po pierwsze według mnie trzeba zlikwidować górną część skrzyni pod daszkiem z tymi małymi otworami lub wyciąć jeden porządny otwór np. fi 300

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-41923
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Dziś po raz drugi spartoliłem wędzenie i nie wiem gdzie tkwi błąd-ostatnio kurak a dziś kiełbasa- po wędzeniu ten sam kwaśny smak z wierzchu,wędziłem drewnem gruszki,moja wędzarnia to warsztatowy piecyk połączony metalową rurą do metalowej beczki-poradzcie jak możecie.Pozdrawiam
Tomzo32
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-48096
Udostępnij na innych stronach

Nie osuszona wędzarnia i wędzonki, mokre drewno, spocone wędzonki podczas wędzenia (zmiany temperatur), mały ruch dymu z powietrzem z wędzarni, kondensacja pary wodnej na suficie i ścianach wędzarni

To wszystko razem, lub z osobna :!:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-48098
Udostępnij na innych stronach

Po prostu nie przykrywać beczki w czasie osuszania Po osuszeniu przykryć szmatą . I jeszcze jedno w czasie osuszania palić suchym drewnem. częstym błędem jest nie umiejętne używanie szybra gdy temperatura podskoczy zamyka się szyber całkowicie i wtedy temperaturę zbijemy ale za to wydziela sie nam dużo dymu .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-48099
Udostępnij na innych stronach

Dziś po raz drugi spartoliłem wędzenie i nie wiem gdzie tkwi błąd-ostatnio kurak a dziś kiełbasa- po wędzeniu ten sam kwaśny smak z wierzchu,wędziłem drewnem gruszki,moja wędzarnia to warsztatowy piecyk połączony metalową rurą do metalowej beczki-poradzcie jak możecie.Pozdrawiam

Poczytaj o pirolizie

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1952&highlight=pirolizy

 

pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-48106
Udostępnij na innych stronach

:shock: Aha chyba zakumałem-przeczytałem art. o pirolizie i przeanalizowałem sytuację-czeka mnie mała przeróbka mojej wędzarni.Dzięki za fachową poradę.POZDRAWIAM! :smile:
Tomzo32
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1799-mocno-okopcone/page/2/#findComment-48122
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.