AndrzejGdz Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Witam , Dostałem w sklepie golonki peklowane w siateczce ( małe kulki średnica 12 cm ).Do jakiej temperatury w środku parzyć ? Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18019-parzenie-golonki-peklowanej-jaka-temp-w-%C5%9Brodku-golonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Do jakiej temperatury w środku parzyć ? Golonka mniam mniam - musi być mięciutka - do 95 - 98 st Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18019-parzenie-golonki-peklowanej-jaka-temp-w-%C5%9Brodku-golonki/#findComment-691892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Do jakiej temperatury w środku parzyć ?Golonka mniam mniam - musi być mięciutka - do 95 - 98 st W środku ma mieć 95 - 98 C ? Czy to nie pomyłka ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18019-parzenie-golonki-peklowanej-jaka-temp-w-%C5%9Brodku-golonki/#findComment-691894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Golonka jest, moim zdaniem, jednym z tych elementów do których nie stosuje się jeden z królujących tytaj dogmatów: "parzymy do uzyskania temperatury, nie na czas!. Reakceje chemiczne, powodujące jej zmiękczanie wymagają nie tylko temperatury ale i czasu. Ma być mięciutka to parz (nie gotuj) do miękkości, którą można sprawdzić szpikulcem. Myślę, że może to potrwać około 3 godzin.Przepisy na gotowanie golonki w workach próżniowych przewidują 10-12 godzin w 68 stopniach. A jeden z niewątpliwych autorytetów kol Beiot pisze tak:"Golonkę peklujemy w chłodnym miejscu w całości na mokro 5-7 dni z nastrzykiem, szczególnie blisko kości. Solankę przygotowujemy na ogólnych zasadach dodajemy przyprawy i czosnek. Następnie po tym czasie golonkę wkładamy do woreczka do pakowania próżniowego, można wrzucić tam dodatkowo dwa ząbki czosnku i listki laurowe. Zamykamy worek w pacz kowarce.Następnie golonkę poddajemy obróbce termicznej metoda sous vide. Czas obróbki wynosi 10-16h w temp. 70-72stopni. Zasada jest taka im większa golonka lub z starszego świniaka tym czas trzeba wydłużyć." Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18019-parzenie-golonki-peklowanej-jaka-temp-w-%C5%9Brodku-golonki/#findComment-691906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Jeżeli się parzy golonkę bez worka, czyli "tradycyjnie" w wodzie, należy ta wędę posolić do smaku, woda powinna mieć słoność jak niedosolony rosół Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18019-parzenie-golonki-peklowanej-jaka-temp-w-%C5%9Brodku-golonki/#findComment-691908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Tyle lat żyję i jeszcze nigdy wody do golonki nie soliłem!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18019-parzenie-golonki-peklowanej-jaka-temp-w-%C5%9Brodku-golonki/#findComment-691911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) W środku ma mieć 95 - 98 C ? Czy to nie pomyłka ?Jak nie SV to 95 nie gotujesz ale prawie przy 2,5-3,5 godz taka temperatura będzie w środku kwestia wielkośći golonki - przy dużej to nawet 4 godz - jak w SV - to ja parzę 72-73 st ok 20-24 godz Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18019-parzenie-golonki-peklowanej-jaka-temp-w-%C5%9Brodku-golonki/#findComment-691914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dostałem w sklepie golonki peklowane w siateczce ( małe kulki średnica 12 cm ). Do jakiej temperatury w środku parzyć ? Parzymy w temp. około 85 C do momentu kiedy: skórka będzie miękka lub kość będzie można swobodnie usunąć. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18019-parzenie-golonki-peklowanej-jaka-temp-w-%C5%9Brodku-golonki/#findComment-691920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) lub kość będzie można swobodnie usunąćTe "okrągłe kulki w siateczce" są raczej bez kości.Przy temperaturze wewnątrz pow. 70 °C cały kolagen powinien być już praktycznie zdenaturowany.Co do elastyny to ona potrzebuje "długiej" obróbki. Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18019-parzenie-golonki-peklowanej-jaka-temp-w-%C5%9Brodku-golonki/#findComment-691921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dziękuję za odpowiedzi. Wszystko już wiem . Tu akurat jednak nie sprawdza się taktyka parzenia na temperaturę w środku wyrobu . Będę parzył te kuleczki aż skórka będzie mięciutka. P.s Zanim dostałem odpowiedź jedna kulka była parzona do 71 C w środku. Niestety środek może jest ok , ale zewnętrzna skórka to guma do żucia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18019-parzenie-golonki-peklowanej-jaka-temp-w-%C5%9Brodku-golonki/#findComment-691931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Tyle lat żyję i jeszcze nigdy wody do golonki nie soliłem!!! Karolu jeżeli kupisz peklowaną golonkę w sklepie to i solić wody nie musisz wręcz podczas "gotowania " najlepiej ją odsalać Ja natomiast jak sam pekluję golonki . to wodę do parzenia lekko solę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18019-parzenie-golonki-peklowanej-jaka-temp-w-%C5%9Brodku-golonki/#findComment-691965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.