AndrzejGdz Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Witam , Dostałem w sklepie golonki peklowane w siateczce ( małe kulki średnica 12 cm ).Do jakiej temperatury w środku parzyć ? Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Do jakiej temperatury w środku parzyć ? Golonka mniam mniam - musi być mięciutka - do 95 - 98 st Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Do jakiej temperatury w środku parzyć ?Golonka mniam mniam - musi być mięciutka - do 95 - 98 st W środku ma mieć 95 - 98 C ? Czy to nie pomyłka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Golonka jest, moim zdaniem, jednym z tych elementów do których nie stosuje się jeden z królujących tytaj dogmatów: "parzymy do uzyskania temperatury, nie na czas!. Reakceje chemiczne, powodujące jej zmiękczanie wymagają nie tylko temperatury ale i czasu. Ma być mięciutka to parz (nie gotuj) do miękkości, którą można sprawdzić szpikulcem. Myślę, że może to potrwać około 3 godzin.Przepisy na gotowanie golonki w workach próżniowych przewidują 10-12 godzin w 68 stopniach. A jeden z niewątpliwych autorytetów kol Beiot pisze tak:"Golonkę peklujemy w chłodnym miejscu w całości na mokro 5-7 dni z nastrzykiem, szczególnie blisko kości. Solankę przygotowujemy na ogólnych zasadach dodajemy przyprawy i czosnek. Następnie po tym czasie golonkę wkładamy do woreczka do pakowania próżniowego, można wrzucić tam dodatkowo dwa ząbki czosnku i listki laurowe. Zamykamy worek w pacz kowarce.Następnie golonkę poddajemy obróbce termicznej metoda sous vide. Czas obróbki wynosi 10-16h w temp. 70-72stopni. Zasada jest taka im większa golonka lub z starszego świniaka tym czas trzeba wydłużyć." Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Jeżeli się parzy golonkę bez worka, czyli "tradycyjnie" w wodzie, należy ta wędę posolić do smaku, woda powinna mieć słoność jak niedosolony rosół Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Tyle lat żyję i jeszcze nigdy wody do golonki nie soliłem!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) W środku ma mieć 95 - 98 C ? Czy to nie pomyłka ?Jak nie SV to 95 nie gotujesz ale prawie przy 2,5-3,5 godz taka temperatura będzie w środku kwestia wielkośći golonki - przy dużej to nawet 4 godz - jak w SV - to ja parzę 72-73 st ok 20-24 godz Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dostałem w sklepie golonki peklowane w siateczce ( małe kulki średnica 12 cm ). Do jakiej temperatury w środku parzyć ? Parzymy w temp. około 85 C do momentu kiedy: skórka będzie miękka lub kość będzie można swobodnie usunąć. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) lub kość będzie można swobodnie usunąćTe "okrągłe kulki w siateczce" są raczej bez kości.Przy temperaturze wewnątrz pow. 70 °C cały kolagen powinien być już praktycznie zdenaturowany.Co do elastyny to ona potrzebuje "długiej" obróbki. Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dziękuję za odpowiedzi. Wszystko już wiem . Tu akurat jednak nie sprawdza się taktyka parzenia na temperaturę w środku wyrobu . Będę parzył te kuleczki aż skórka będzie mięciutka. P.s Zanim dostałem odpowiedź jedna kulka była parzona do 71 C w środku. Niestety środek może jest ok , ale zewnętrzna skórka to guma do żucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Tyle lat żyję i jeszcze nigdy wody do golonki nie soliłem!!! Karolu jeżeli kupisz peklowaną golonkę w sklepie to i solić wody nie musisz wręcz podczas "gotowania " najlepiej ją odsalać Ja natomiast jak sam pekluję golonki . to wodę do parzenia lekko solę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.