Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

U nas będą placki kartoflane z serem: Do 1 kg.utartych kartofli dodajemy 25 dkg. pokruszonego widelcem białego sera, mieszamy po dodaniu 1 jajka,3 ząbków czosnku ,2 łyżek tartej bułki plus pieprz i sól do smaku.Smażenie na oleju.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-63470
Udostępnij na innych stronach

Tak, są b. smaczne nawet jak wystygną. Ja dodaję jeszcze posiekanej natki pietruszki dla koloru i smaku. A i 1 ząbek czosnku, bo trzy dla rodzinki to za dużo.

Pozdrawiam

 

Tegwoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-63500
Udostępnij na innych stronach

Witam ,a ja tak dietetycznie troszkę czosnku i selera naciowego i jedzonko że hoho

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-63512
Udostępnij na innych stronach

Witam ,a ja tak dietetycznie troszkę czosnku i selera naciowego i jedzonko że hoho

Ja dodaję jeszcze żdżebełko keratruby i zielonego marynowanego pieprzu , i doprawiam sokiem z cadunii ma wtedy super smak i nie robi się gumowata.
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-63540
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witajcie!

 

No i znowu się zaczeło, dzisiaj pierwszy raz w tym roku dostałem na obiad " leczo ".

Podobno to zdrowe, - czy ja wiem?, w każdym bądz razie do jesieni mam przechlapane,

conajmniej raz w tygodniu będę miał na obiad leczo.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73628
Udostępnij na innych stronach

conajmniej raz w tygodniu będę miał na obiad leczo.

To się pochwal z czego było . Teraz nawet na rzadki bigos mówi się leczo w moim rejonie , pewnie taka moda na to słowo-leczo

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73629
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam że mnie chwilę nie było, piorun uderzył w budynek i rozłączył mi kompa.

 

Ale do rzeczy, u nas robi się tak - do rondla wlać oliwe, na to wrzucić różne pokrojone wędliny, następnie pokrojoną w półplasterki cebule, jak się zeszkli wrzucić pokrojoną w paski różną (kolorową) paprykę, a na koniec pokrojoną w grubą kostke cukinie (jeśli młoda to razem z nasionami).

Jak się lekko zeszkli, dodać czosnek,bazylie,tymianek,sól,pieprz, i jeden przecier pomidorowy

Podawać z chlebem lub z ryżem lub samo.

 

Smacznego.

 

PS. Cukinia i papryka ma być lekko chrupiąca.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73631
Udostępnij na innych stronach

Paprykę to nie zaleca się smażyć, niszczymy witaminę C.

Pomidorom smażenie nie szkodzi ,bo prawdopodobnie wzrasta wtedy zawartość likopenu.

Pozdrawiam:nestor.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73632
Udostępnij na innych stronach

Witam nestor.

 

W zasadzie to leczo to się dusi na wolnym ogniu.

 

A jak dojrzeją pomidory, to się je używa zamiast przecieru, muszą być tylko obrane ze skóry i bez pestek.

 

Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Pią Lip 10, 2009 17:27 ]

I jeszcze jedno nestor, aby uzupełnić niedobór witaminy C wystarczy podać do obiadu wytrawne wino z czarnej porzeczki, oczywiście własnej roboty. Pychota.

Ja już nastawiłem dwa butle.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73633
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Paprykę to nie zaleca się smażyć, niszczymy witaminę C.

nestor . Ja niedawno wyczytałem że jedyne warzywo - papryka podczas obróbki termicznej nie pozbywa się witaminy C . :!: Może to był chwyt reklamowy :question: .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73637
Udostępnij na innych stronach

a ja kiedys wyczytalem ze KAZDE warzywo poddane obrobce cieplnej pozbywa sie witaminy C

podstawa to : zalezy co czytamy :wink:

Ok .juz sie nie odzywam :blush:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73640
Udostępnij na innych stronach

a ja kiedys wyczytalem ze KAZDE warzywo poddane obrobce cieplnej pozbywa sie witaminy C

Z pewnością w każdym warzywie poddanym takiej obróbce następuje redukcja wit. C. Redukcja to tylko zmniejszenie ilości a nie całkowite pozbycie się.

Popatrzmy na praktykę. Znanym jest fakt, że wprowadzenie ziemniaków do konsumpcji na szeroką skalę w XIXw. zlikwidowało w Europie szkorbut. A ziemniaków przecież nie jemy na surowo. Poddajemy je długotrwałej obróbce cieplnej, po której zachowują jednak nadal taką ilość wit. C, która jest dla ludzi niezbędna w codziennej racji pokarmowej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73652
Udostępnij na innych stronach

tez nie napisalem ze do konca sie pozbywa ,moj blad

EAnno oczywiscie sie z Toba zgadzam

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73654
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

 

Dzisiaj na obiadek miałem ziemniaczki , szpinak , jajka smażone i mleczko ukwaszone "prosto od krówki "

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-74441
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Oj dawno tu nikogo nie było. Przestaliście gotować wspaniałe obiadki ? Ja dzisiaj gotuję kociołek czerniny z kluskami ziemniaczanymi. Pozdrawiam smakoszy tej zupiny :tongue:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-75874
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzisiaj boeuf strogonow (wersja z pieczarkami) + fasolka szparagowa.

Później upiekę szarlotkę z jabłkami prosto z sadu :smile: .Na razie za duży upał..poczekam do późnego popołudnia. :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-75876
Udostępnij na innych stronach

Kochana żoncia też mi przyobiecała, że zrobi jakieś ciasto po południu bo teraz gorączka za duża. Jakie to nie wiem. Za wiele słodyczy nie jadam, ale kawałeczek wypieku domowego zawsze.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-75877
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Hi

 

U nas dzis kurczak grilowany w sosie barbecue i kapustka modra duszona wg przepisu Chefa Pawla .

 

Ps zazdroszcze wam tych ,,upalow " - cos ala piekna jesien tutaj , ciekawe jakbyscie nazwali pogode tutaj - zapewne pieklo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-75888
Udostępnij na innych stronach

U nas dzisiej chłodnik litewski w wykonaniu Żonki /pycha/i na drugie zajadamy się mięsem z gotowanych kości bo wczoraj zakupiłem połóweczkę.Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-75889
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.