nestor Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 30 Marca 2009 U nas będą placki kartoflane z serem: Do 1 kg.utartych kartofli dodajemy 25 dkg. pokruszonego widelcem białego sera, mieszamy po dodaniu 1 jajka,3 ząbków czosnku ,2 łyżek tartej bułki plus pieprz i sól do smaku.Smażenie na oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-63470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honzaty Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 30 Marca 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1502 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-63473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 30 Marca 2009 Jadłem te placki są bardzo smaczne,były jeszcze polane swojską gęstą śmietaną Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-63485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tegwoj Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 30 Marca 2009 Tak, są b. smaczne nawet jak wystygną. Ja dodaję jeszcze posiekanej natki pietruszki dla koloru i smaku. A i 1 ząbek czosnku, bo trzy dla rodzinki to za dużo.Pozdrawiam Tegwoj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-63500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 30 Marca 2009 Witam ,a ja tak dietetycznie troszkę czosnku i selera naciowego i jedzonko że hoho Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-63512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 30 Marca 2009 Witam ,a ja tak dietetycznie troszkę czosnku i selera naciowego i jedzonko że hohoJa dodaję jeszcze żdżebełko keratruby i zielonego marynowanego pieprzu , i doprawiam sokiem z cadunii ma wtedy super smak i nie robi się gumowata. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-63540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 10 Lipca 2009 Witajcie! No i znowu się zaczeło, dzisiaj pierwszy raz w tym roku dostałem na obiad " leczo ".Podobno to zdrowe, - czy ja wiem?, w każdym bądz razie do jesieni mam przechlapane,conajmniej raz w tygodniu będę miał na obiad leczo. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 10 Lipca 2009 conajmniej raz w tygodniu będę miał na obiad leczo. To się pochwal z czego było . Teraz nawet na rzadki bigos mówi się leczo w moim rejonie , pewnie taka moda na to słowo-leczo Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 10 Lipca 2009 Przepraszam że mnie chwilę nie było, piorun uderzył w budynek i rozłączył mi kompa. Ale do rzeczy, u nas robi się tak - do rondla wlać oliwe, na to wrzucić różne pokrojone wędliny, następnie pokrojoną w półplasterki cebule, jak się zeszkli wrzucić pokrojoną w paski różną (kolorową) paprykę, a na koniec pokrojoną w grubą kostke cukinie (jeśli młoda to razem z nasionami).Jak się lekko zeszkli, dodać czosnek,bazylie,tymianek,sól,pieprz, i jeden przecier pomidorowyPodawać z chlebem lub z ryżem lub samo. Smacznego. PS. Cukinia i papryka ma być lekko chrupiąca. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 10 Lipca 2009 Paprykę to nie zaleca się smażyć, niszczymy witaminę C.Pomidorom smażenie nie szkodzi ,bo prawdopodobnie wzrasta wtedy zawartość likopenu.Pozdrawiam:nestor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 10 Lipca 2009 Witam nestor. W zasadzie to leczo to się dusi na wolnym ogniu. A jak dojrzeją pomidory, to się je używa zamiast przecieru, muszą być tylko obrane ze skóry i bez pestek. Pozdrawiam. [ Dodano: Pią Lip 10, 2009 17:27 ] I jeszcze jedno nestor, aby uzupełnić niedobór witaminy C wystarczy podać do obiadu wytrawne wino z czarnej porzeczki, oczywiście własnej roboty. Pychota. Ja już nastawiłem dwa butle. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 10 Lipca 2009 Chciałbym jeszcze dodać, ze leczo nie powinno się robić w aluminiowej patelni,gdyż aluminium wchodzi w reakcję z kwasnymi pomidorami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 10 Lipca 2009 Witam Paprykę to nie zaleca się smażyć, niszczymy witaminę C. nestor . Ja niedawno wyczytałem że jedyne warzywo - papryka podczas obróbki termicznej nie pozbywa się witaminy C . :!: Może to był chwyt reklamowy :question: . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 10 Lipca 2009 a ja kiedys wyczytalem ze KAZDE warzywo poddane obrobce cieplnej pozbywa sie witaminy Cpodstawa to : zalezy co czytamy :wink: Ok .juz sie nie odzywam :blush: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 10 Lipca 2009 Zanim organizm się pozbędzie tego co czytamy to przechwyci małe co nieco.] Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 10 Lipca 2009 a ja kiedys wyczytalem ze KAZDE warzywo poddane obrobce cieplnej pozbywa sie witaminy CZ pewnością w każdym warzywie poddanym takiej obróbce następuje redukcja wit. C. Redukcja to tylko zmniejszenie ilości a nie całkowite pozbycie się. Popatrzmy na praktykę. Znanym jest fakt, że wprowadzenie ziemniaków do konsumpcji na szeroką skalę w XIXw. zlikwidowało w Europie szkorbut. A ziemniaków przecież nie jemy na surowo. Poddajemy je długotrwałej obróbce cieplnej, po której zachowują jednak nadal taką ilość wit. C, która jest dla ludzi niezbędna w codziennej racji pokarmowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 10 Lipca 2009 tez nie napisalem ze do konca sie pozbywa ,moj blad EAnno oczywiscie sie z Toba zgadzam Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-73654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 23 Lipca 2009 Witam Dzisiaj na obiadek miałem ziemniaczki , szpinak , jajka smażone i mleczko ukwaszone "prosto od krówki " Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-74441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja podobnie,pyry z cebulką i skwarkami,jaja sadzone,maślanka ale szpinaku nie było. :blush: :blush: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-74443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Oj dawno tu nikogo nie było. Przestaliście gotować wspaniałe obiadki ? Ja dzisiaj gotuję kociołek czerniny z kluskami ziemniaczanymi. Pozdrawiam smakoszy tej zupiny :tongue: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-75874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 U mnie dzisiaj boeuf strogonow (wersja z pieczarkami) + fasolka szparagowa.Później upiekę szarlotkę z jabłkami prosto z sadu :smile: .Na razie za duży upał..poczekam do późnego popołudnia. :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-75876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Kochana żoncia też mi przyobiecała, że zrobi jakieś ciasto po południu bo teraz gorączka za duża. Jakie to nie wiem. Za wiele słodyczy nie jadam, ale kawałeczek wypieku domowego zawsze. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-75877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Hi U nas dzis kurczak grilowany w sosie barbecue i kapustka modra duszona wg przepisu Chefa Pawla . Ps zazdroszcze wam tych ,,upalow " - cos ala piekna jesien tutaj , ciekawe jakbyscie nazwali pogode tutaj - zapewne pieklo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-75888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 U nas dzisiej chłodnik litewski w wykonaniu Żonki /pycha/i na drugie zajadamy się mięsem z gotowanych kości bo wczoraj zakupiłem połóweczkę.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-75889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Arkadiusz,poproś żonę o przepis na chłodnik litewski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/25/#findComment-75891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.