Skocz do zawartości

Co macie dziś na obiad?


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Plasterki położyłam w ostatnich minutach podpiekania. Po domu rozszedł się nieziemski zapach kompozycji ziemniaczano-wędlinowej :tongue: zaś lodówkowe zapasy znalazły zastosowanie w nadzieniu.

O, EAnno, Nie znam Ciebie osobiście, ale już zakochałem się w twoich.... potrawach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A u mnie dzis tradycyjna szwedzka kuchnia  z polnocy..

Pitepalt cos jak nasze pyzy  w srodku z boczkiem ,tylko bez gotowanych ziemniakow , tylko tarte , maka jeczmnienna i pszenna 

podane z maslem i dzemem z borowek..czyli bomba kalorii :)

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak wyglada :

pitepalt , regionalna potrawa  z Piteå. 

post-58387-0-68837900-1542713920_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Interesujące zestawienie  :) mogłabyś podać mniej więcej proporcje składników na to "ciasto" na pyzy ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oczywiscie moge dac caly przepis  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pitepat;
ok 1 kg ziemniakow 
200 g peklowanego boczku (pokrojony w drobna kostke)
100 ml maki jeczmiennej 
200 ml maki pszennej 
1 lyzeczka soli 
 
Ziemniaki obieramy i trzemy (tradycyjnie jak na nasze pyzy) 
wykladamy na sitko zeby ociekly 
do ocieknietych ziemniakow dodajemy obie maki, sol i wyrabiamy ciasto ma byc dosc scisle.
robimy kule z ciasta, wglebienie ,i wkladamy w nie ok lyzki boczku , zalepiamy dokladnie .
 
w duzym garnku zagotowujemy osolona wode wkladamy kluski delikatnie na lyzce cedzakowej i mieszamy zeby nie przywarly do dna 
 
Gotujemy bardzo powoli ok 45-60 min
serwujemy z dzemem borowkowym i kawalkami masla ktore roztopia siena kluskach , Do popicia koniecznie szklanka mleka

[Dodano: 20 lis 2018 - 13:59]

Jesli nie zdabedziecie  maki jeczmiennej to moze byc sama pszenna , lecz nie bedzie to juz pitepalt a palt , maka jeczmienna daje troche inny posmak taki bardziej orzechowy  :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Różyczki kalafiora zapiekane.

 

1. Ugotowany al dente kalafior ze solą i kminkiem rozłożony w naczyniu żaroodpornym, posypany ziołami (cząber lub tymianek), z plastrami surowego masła i pokryty płatkami długo dojrzewającej karkówki #29 z "nie tylko polędwicowego..."  :tongue:   :frantics:

post-40040-0-52284400-1542998560_thumb.jpg

 

2. Na to cieniutkie  płatki sera typu parmezan

post-40040-0-51088600-1542998576_thumb.jpg

 

3. Zapieczone od góry delikatnie - 6 minut:

post-40040-0-70048300-1542998609_thumb.jpg

 

Danie szybkie, lekkie, aromatyczne i smaczne :D

Aromat podgrzanej wędliny wybił się ponad wszystko  :thumbsup:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szybkie, lekkie, aromatyczne i smaczne

Wszystkie składniki klasy premium - to i danie Musi być smakowite - Coś do szybkiego wykonania - jutro jadę na bazarek po kalafiora :D  :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przepiórki z dyskiontu po 9,99 zł za dwie.

Owinięte boczkiem. Posolone, popieprzone i posypane tymiankem. Marynowały się ok. godziny. Obrumienione na patelni (miałem akurat smalec gęsi) i włożone do piekarnika na 40 min, 180 st. Pod koniec z termoobiegiem dla dodatkowego zrumienienia po 3 min z każdej strony.

Podane z frytkami z batatów i sałatą.

Smakuje jak kurczak :) taki domowy.

post-41759-0-66978200-1544521681_thumb.jpg

post-41759-0-85661600-1544521698_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podane z frytkami z batatów i sałatą.
:D  :thumbsup: Jak bym widział własny obiad z przepiórką  :facepalm:  Też pieczone obłożone boczkiem - no dzisiaj pieczony kurczak z surówką selerowo marchewkową 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzis gulaszowa , z mielonego wolowego miesa na szybko , bo czasu nie mam ...jeszcze pitrasi sie w garnku :)


[Dodano: 18 gru 2018 - 14:31]

@andrzej k, czy sa tam plucka ?..jadlam cos takiego w gorach chyba ze 40lat temu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A moglbys podac przepis jak robisz? Pamietam ze kiedys w domu robilo sie bialy barszcz z pluckami , ale jakos nam smak tych plucek przestal smakowac , dzis juz nawet pluca kupic to chyba niemozliwe ( chyba ze BARF dla psa) serca i ozorki to sa i moze taka zupka by posmakowala :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A moglbys podac przepis jak robisz?

 

Nie jest to przepis ale dzisiaj robiłem tak :

 

 Około kilograma płucek , ( płuca już miałem sparzone z ostatniego wyrobu kaszanki )  dwa serca  i trzy ozorki wp .  pokrojone w kostkę i obgotowane prawie do miękkości . Warzywa : dwa ziemniaki , dwie marchewki , pietruszka korzeń i kawałek selera obrane i pokrojone w kostkę i ugotowane alldente .

 

Wszystko połączone do jednego gara i dodane do smaku  : sól , majeranek , pieprz mielony , liść laurowy , ziele angielskie , owoc jałowca , świeży czosnek , lubczyk suszony .  w trakcie gotowania na małym ogniu zakwasiłem octem jabłkowym . Po lekkim przestudzeniu zabieliłem śmietanką 30% . 

 

 Zapomniałem :  zarumieniłem jedną cebulę pokrojoną w kostkę na maśle klarowanym i dodałem przed dodaniem śmietanki .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@andrzej k, Dziekuje pieknie za przepis taki mi wystarczy wlasnie jak robiles :)

Zapisalam 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

post-58387-0-22432800-1548862472_thumb.jpg

dzis klasyk jednogarnkowy Sjömansbiff (Marynarski gulasz )czyli kuchnia skandynawska  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzis klasyk jednogarnkowy Sjömansbiff (Marynarski gulasz )czyli kuchnia skandynawska :)

 

Wygląda smakowicie - ale jaki ma skład ?

 

Znalazłam :)  - dla tych co też chcą poznać przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page-4?do=findComment&comment=622140

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

To pociągnijmy dalej dziczyznę:

Ossobuco z dzika (już resztki :D).

Jest to potrawa z golonek/giczy, poplasterkowanych w poprzek z kością.

 

post-40040-0-03295700-1550511893_thumb.jpg  

 

 

Szpik kostny został wykorzystany do sosu na bazie jarzyn i przypraw z bejcy, czerwonego wina i bulionu dziczego.

post-40040-0-47023500-1550511942_thumb.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u mnie miala byc wczoraj ryba w sosie z mlekiem kokosowym..ale TZ wrocil z z torba swieżutkich krewetek..wiec bylo smacznie salatka krewetkowa z pieczonym ziemniakiem  :thumbsup: a na skorupkach ugotowalam buljon na zupe krewetkowa ..fotek nie ma bo czasu jakos zbraklo :hmm:

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.