Papla Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Września 2008 Bahus, te pyry Papla napisał,żebyś Ty wiedział o co chodzi :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Przypomniało mi się jak jeździł kiedyś u nas na ulicy handlarz i wołał: kartofle, ziemniaki, pyry :grin: A ze stron rodzinnych mojej żony, czyli Kielc, u nich się mówi zimioki. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Września 2008 A ja dzisiaj miałam barszcz Winiar z torebki i gołąbki ze słoika(Międzychód?).. :grin: :tongue: ..oczywiście żartowałam....ni ma obiadu,bo sie odchudzam.a Marek wcina u mamuni(Bóg jeden raczy wiedzieć co??)..pewnie patrz pkt.1 :grin: .... :grin: żartowałam :tongue: Dzisiaj miałam rosołek i kotleciki z piersi kurczaka z sałatką z pomidorków :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Września 2008 Małgoś ty to chyba mocno od tych Winiar nie przytyjesz????ha,ha,ha. Wpadnij do mnie na obiadek(chyba niedaleko masz) My jedno danie jadamy za to (mam nadzieję) solidne. Dziś był żurek na króliczku z jajeczkami przepiórczymi.A co tam-jak zdrowo to zdrowo. Moj pan i władca mlaskał i sapał jednoznacznie.Dokładki nie dostał!!! Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 16 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Września 2008 Bahus, te pyry Papla napisał,żebyś Ty wiedział o co chodzi :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. W pewnym momencie też tak sobie pomyślałem.....Coś mi te pyry do reszty nie pasowały :grin: Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Września 2008 Koperkowa i Kugiel odsmażany ze sosem , ale nie powiem jakim :lol: :lol: :lol: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Września 2008 EAnna, Witam Aniu nad "o" po "p" powinno być "umlau" jest to węgierski odpowiednik polskiego gulaszu. Nazwa potrawy pochodzi od "pyrkotania" w tzw "długim sosie" Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Września 2008 jak słyszę, że kobieta mówi o czerwonym barszczyku to ech... nic z tegoKempes, tobie to tylko wino w głowie :shock: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Września 2008 jest to węgierski odpowiednik polskiego gulaszuDziękuje, teraz już wiem, że chodzi o węgierski pörkölt Tak w ogóle, to węgierskie, mocno przyprawione potrawy są rozgrzewajace i idealne przy takim załamaniu pogody jaka nas obecnie dotknęła. Nie wiem jak u Was, ale w Tychach temperatura aktualnie wynosi 7,5st.C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Września 2008 Jasne! Administratorze.Z radości wielkiej sie rozpędziłam-przepraszam :blush: U mnie dziś mielone w sosie grzybowym,ziemniaczki i buraczki Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Września 2008 Ela, aż się boję zapytać :blush: jecie koźlinę :question: tak tylko pytam bo nigdy nie jadłem :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Września 2008 Chyba kozinę-zresztą i tak wiadomo o co chodzi.Noooo jemy.Początki przyznam były ciężkie,bo widzisz jak biega.Ja to niekoniecznie jestem zachwycona. Ale w kiełbasce jest rewelacyjna.Zrszta ja sama kiełbasek nie robię,a fachowiec twierdzi to to najlesze "spoiwo" co by to nie znaczyło. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Września 2008 A kozina to nie ma czasem takiego własnego "zapaszku"?Pytam bo nie jadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Września 2008 Nooo jemy.Początki przyznam były ciężkie,bo widzisz jak biega.Ja to niekoniecznie jestem zachwycona.Przeczuwałem :grin: Nieraz widzę takie małe są najfajniejsze, ciekawskie i można pogłaskać :lol: Zabawne i miłe. Nigdy nie próbowałem mleka koziego ( :blush: krowiego białego też nie piję) , powiedz Elu czy trzeba się przekonać do tego mleka? smakuje inaczej chyba ale na + :question: zdaję sobie sprawę z pozytywnych wartości weń zawartych. Jak duże masz stadko jeśli można :question: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Września 2008 :blush: pomyliłem tematy miałem pisać w kozich serach, a pognało mnie do tych obiadów :lol: przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Września 2008 No cóż nie mamy monitorów z opcją zapachową-a wielka szkoda.Kozina ma oczywiście inny smak niż ięska które jadamy.Ale niestery nie opiszę wam jaki-bo jak??? Jest dobra i tyle. Jeśli chodzi o mleko to wydaje mi się że to kwestia przyzwyczajenia. może inaczej-mój synek od małego znał tylko kozie mleko i przetwory.Teraz ma 4 lata i mleko i przetwory krowie mu nie smakują,bo poprostu ich nie zna. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Września 2008 A stadko małe bo i większe być nie może-7 kózek i cap Wojtek.A jeśli kozy są z capem w jednym pomieszczeniu to mleko śmierdzi.Teraz już przenieśmy się na kozie sery.Choć kozina to też obiadek Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Września 2008 Może faktycznie to nie ten temat, ale jeśli już, to potwierdzam-kozina jest super i jako mięso i jako składnik kiełbaski. Co do zapachu-my nic nie czujemy, ale mamy znajomych, którzy wyczują zawsze, czemu sie bardzo dziwię.Ale ich strata. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Września 2008 Ela czy to prawda, że mięso kozie, owcze trzeba przed dalszą obróbką moczyć w 1-2% roztworze octu?Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Września 2008 No cóż nie mamy monitorów z opcją zapachową-a wielka szkoda. Kozina ma oczywiście inny smak niż ięska które jadamy.Ale niestery nie opiszę wam jaki-bo jak??? Jest dobra i tyle. Jeśli chodzi o mleko to wydaje mi się że to kwestia przyzwyczajenia. może inaczej-mój synek od małego znał tylko kozie mleko i przetwory.Teraz ma 4 lata i mleko i przetwory krowie mu nie smakują,bo poprostu ich nie zna.ELU zgadzam sie z Toba,ze to mleko trzeba pic we wczesnym wieku.Moj maz mial kiedys ochote napic sie koziego mleka i takowe kupil od pasterza,ale nie powiem zeby jemu i dziecia sluzylo.Chyba dwa dni cala trojka na zmiane do lazienki biegala.Mnie nie udalo im sie namowic do sprobowania czego nie zaluje. :grin: Przypomnialo mi sie ,ze Ernest Hemingway specyjalnie dla swojego dziecka kupil koze,zeby pilo zdrowe mleko. Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Września 2008 Ela czy to prawda, że mięso kozie, owcze trzeba przed dalszą obróbką moczyć w 1-2% roztworze octu? Pzdr.Nie wiem jak sie ma to do koziny,ale baranine dobrze jest natrzec octem i oblozyc lisciem lalrowym,zielem angielskim i mozna dac kilka gozdzikow.Mozna tez moczyc w jogurcie z przyprawami. Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Września 2008 Ela czy to prawda, że mięso kozie, owcze trzeba przed dalszą obróbką moczyć w 1-2% roztworze octu? Pzdr.Szczerze mówiąc nie wiem.My każde mięso (królik,koza swinka) poprostu przemrażamy .Myślę że to wystarczy by skruszało,a potem i tak przynajmiej dobę leży w róznych specyfikach.Czasem do króliczego daję ocet balsamiczny. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Września 2008 Może faktycznie to nie ten temat, ale jeśli już, to potwierdzam-kozina jest super i jako mięso i jako składnik kiełbaski. Co do zapachu-my nic nie czujemy, ale mamy znajomych, którzy wyczują zawsze, czemu sie bardzo dziwię.Ale ich strata.Nie jem ani koziny,ani baraniny jedyny wyjatek stanowia szaszlyki baranie.Kiedys poczestowano mnie kielbasa bardzo smaczna zreszta i jak sie okazalo byla z dodatkiem baraniny,ktorej wogole nie wyczowalam.Wlasnie wtedy sie dowiedzialam,ze mieso baranie jest dobrym spoiwem. Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Września 2008 :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Września 2008 Co Wy kombinujecie z tym kozim mięsem.trochę oleju plus dodatki które lubicie,aq nawet sam pieprz ,sól i czosnek ,natrzeć tym mięso,do lodówki,przełożyć kilka razy i po 24h do piekarnika.Pychota w gębie :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: A dziś najukochańsza żona na obiad podała sadzone jajka,ziemniaki,duuuużo dobrych skwarek i ogórki kwaszone.Też pychota :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Września 2008 A ja nabroiłem Babci i na obiad dostałem figę z makiem . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/2/#findComment-40769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.