Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Pierś z kaczki Sous Vide

Podaj proszę czas i temperaturę obróbki.

Pytanie pomocnicze: kaczka podwórkowa czy z chowu masowego?

Inaczej: żółta czy biała?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-790629
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hotel Hotton Gdynia

W tym miejscu lat temu trzydzieści parę była fajna,przytulna knajpka.Koło drukarni.Zostały tylko wspomnienia.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-790635
Udostępnij na innych stronach

 

Pierś z kaczki Sous Vide

Podaj proszę czas i temperaturę obróbki.

Pytanie pomocnicze: kaczka podwórkowa czy z chowu masowego?

Inaczej: żółta czy biała?

To nie ja przygotowywałem to danie ale dopytałem kucharza.Gotował w 62 st.C przez 120 min. następnie była pieczona w 170 st.C w piecu przez 7 min.Kaczka hodowlana.

 

Dzisiaj na obiad łosoś sous vide z sezonowanymi warzywami i ziemniakami Au Gratin

post-63315-0-23347500-1665180902_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-790791
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że @bilu72 jada wytwornie, resteuracyjnie  :D

U mnie dzisiaj domowo, chociaż IMO niebanalnie.

Stek z jelenia na musie selerowym, polany sosem żurawiny błotnej.

To była próba generalna przed "ważnymi" obiadami następnego tygodnia.

Stek z mięśnia półbłoniastego cielaka jelenia (ok. 150 i 200g każdy), po stosownej obróbce rozpływa się w ustach.

 

post-40040-0-74840900-1665251555_thumb.jpg  post-40040-0-00065500-1665251568_thumb.jpg

                              ON                                                                                   ONA

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-790883
Udostępnij na innych stronach

Pięknie, pysznie, tradycyjnie Bilu, Ty wiesz co dobre :D:thumbsup::clap: !!!

 

U mnie też będą dziś na obiadek mielone, ale nieco bardziej na szwedzki sposób, tzw. "köttbullar" czyli smażone kulki z mięsa mielonego takiego jak na kotlety mielone, do tego "lingon", czyli borówki na słodko kwaśno, i ziemniaki puree . To tradycyjne danie w Szwecji, kochane szczególnie przez dzieciaki choć nie tylko, ba można pokusić się nawet o powiedzenie że to szwedzkie danie narodowe :D:thumbsup:.

 

kottbullar-med-potatismos-graddsas-raror

 

Ogórek w plasterkach nie jest obowiązkowy, jeżeli już to dodaje się raczej oryginalny szwedzki wynalazek tzw. "Bostongurka" :thumbsup:.

 

bostongurka.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-792132
Udostępnij na innych stronach

Bilu, "köttbullar" robię wg. własnej receptury na swój smak, dokładnie tak samo jak mielone kotleciki, nie dodaję śmietany ani musztardy, ale można jeżeli ktoś lubi. Borówki kupuję gotowe w kubełku, są u nas bardzo popularne i niezbyt drogie, ziemniaki puree typowo z masełkiem i mlekiem, a sos natomiast, to również robię typowo mięsny brązowy sosik. Można go robić całkowicie dowolnie. Natomiast  "Bostongurka"  kupuję gotowe firmy "FELIX", bo są pyszne, będąc zaś w Polsce, to robię ogóraski sam, i wkładam do słoików i je pasteryzuję. Robię wtedy wg. receptury jaką wskazujesz, jest bardzo dobra zarówno jedna, jak i druga, wypróbuj je, a na pewno będzie Ci smakować :D:thumbsup:.

 

felix-bostongurka-375g-1.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-792142
Udostępnij na innych stronach

Ja bostonskie robie sama ,kotleciki obowiazkowo z cieleciny ,najmaczniejsze moim zdaniem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-792176
Udostępnij na innych stronach

Będąc w Polsce też sam robię Bostońskie ogóreczki, ale w Szwecji mogąc sobie kupić gotowe od Felixa, to mi się najzwyczajniej nie chce. Nota bene firma FELIX jest wynalazcą tego specjału, więc potrafią je robić tak aby smakowały nie gorzej od tych własnoręcznie wykonanych :Dhttps://sv.wikipedia.org/wiki/Bostongurka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-792178
Udostępnij na innych stronach

Nie mowie ze smakuja gorzej niz domowe, tylko zawieraja jeszcze polowe tablicy mendelejewa , domowe nie sa tak pieknie zielone :-).Ja mowiac szczerze odkad zrobilam swoje na podstawie roznych porad nie kupuje juz ich w sklepie .Kupuje natomiast icg buraczki bo tych nie chce mi sie robic .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-792237
Udostępnij na innych stronach

 

 

To tradycyjne danie w Szwecji,
 

 

 To rowniez moje ulubione, chociaz mieszkam bardzo daleko od Szwecji :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-792248
Udostępnij na innych stronach

 

To tradycyjne danie w Szwecji,
 

 

 To również moje ulubione, chociaż mieszkam bardzo daleko od Szwecji :D

 

 

Bo ono jest pyszne niezależnie gdzie mieszkamy Anno, i niewiele jest osób którym ono nie smakuje, ale to jest nie tylko tradycyjne  danie szwedzkie, ale najzwyczajniej  to jest "Szwedzkie danie Narodowe", można tak spokojnie powiedzieć :D:thumbsup:. W ulicznych kioskach z kiełbaskami sprzedawane są na również "Köttbullar med lingon och potatimos" , a 23 sierpnia danie ma nawet swoje narodowe święto :D:thumbsup:. https://svensktkott.se/aktuellt/idag-firar-vi-kottbullens-dag/

 

1200px-K%C3%B6ttbullar_och_potatismos_fr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-792272
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie do tego musi byc jeszcze sos. Pomieszany z borowkami jest wspanialy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-792277
Udostępnij na innych stronach

Są i sosy Anno, wszystkie dodatki są na życzenie jak sosy, bostongurka, cebulka prażona, musztarda, etc. jest spory wybór, ale jak wiesz wszystko rzecz gustu :D. Osobiście wolę bez, bo najbardziej smakują mi takie "bulle"  prosto z patelni, plus ziemniaki puree, borówki i ogóreczki Bostońskie. Jeżeli już sosik, to tylko troszkę na ziemniaki, jednak "bulle" muszą być jak pisałem wyżej,prosto z patelni. Wczoraj usmażyłem sporo tych kulek, więc dziś będzie powtórka z rozrywki :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-792283
Udostępnij na innych stronach

U mnie dziś grzyby.

GRZYBY DUSZONE ZE SMIETANĄ

 

 

post-55133-0-33293300-1666195366_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-792692
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle niedzielny rosołek oraz ziemniaczki z mięskiem z gotowania rosołu(szponder,kaczka z hodowli własnej) i mizeria.

post-63315-0-66305700-1666522368_thumb.png

post-63315-0-89804400-1666522388_thumb.png

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-793286
Udostępnij na innych stronach

Angelika89 jak zawsze pysznosci z pod Twojej ręki wychodzą.Super.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-793347
Udostępnij na innych stronach

Gołąbki zawijane w kiszone liście z farszem z mielonego mięsa wieprzowego, kaszy pęczak i suszonych borowików.

Sos grzybowy ze świeżych podgrzybków.

 

post-70976-0-33602500-1667048677_thumb.jpg

post-70976-0-79041400-1667048687_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-794369
Udostępnij na innych stronach

Nooo Komendancie dałeś czadu, taki zestaw to prawdziwie "pańskie danie", fakt że ja osobiście wolę kaszę gryczaną, ale tak czy siak rarytas :D:clap:. Mam jeszcze trochę borowików z poprzedniego roku, więc też się chyba skuszę  :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/227/#findComment-794388
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.