Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wczoraj robiłam babę ziemnaczaną.Do niej sosik grzybowy i sałatka (własna ) na ostro z ogórków.Na dziś została,a podsmazana jeszcze lepsza.I nikt dziś nie liczy kalorii.Czerwone wino do poprawienia trawienia.Ummmm pychotka

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41289
Udostępnij na innych stronach

Ja wczoraj robiłam babę ziemnaczaną.Do niej sosik grzybowy i sałatka (własna ) na ostro z ogórków.Na dziś została,a podsmazana jeszcze lepsza.I nikt dziś nie liczy kalorii.Czerwone wino do poprawienia trawienia.Ummmm pychotka

Ooo tak ! Baba ziemniaczana jest cool i zjem każdą jej ilość ...

Ja tym czasem nie mogę wyjść z ciągu rybnego po Chorwacji i postanowiłam dziś wykonać spaghetti z małżami. Jest to tak dobre, że pochłonę wielki talerz w przeciągu minuty :lol:

Jeżli ktoś chciałby sobie to zrobić to podaję przepisik :

 

1/2 opakowania dobrej jakości makaronu spaghetti

150 g mrożonych małży

1/2 puszki tuńczyka

250 ml śmietanki 18%

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku

1 łyżka vegety

1 płaska łyżeczka białego pieprzu

 

Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym czasie do rondla wlewamy śmietankę oraz zamrożone małże i zagotowujemy. Następnie należy dodać rozdrobnionego tuńczyka i zaczekać aż sos zacznie się redukować i gęstnieć. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy kolejno rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawy oraz dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Następnie ugotowany makaron wrzucamy do sosu i energicznie łączymy oba składniki. I już gotowe można podawać ! ...najlepiej z półwytrawnym schłodzonym białym winem ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41295
Udostępnij na innych stronach

Grazia,Bahus! A nie jecie czerniny?Pamiętam z dzieciństwa ( w okolicach Czarnkowa)że to typowa zupa w poznańskiem.

Uwielbiam czerninę ( u mnie w rodzinie mówi się "czarnina")...ale bardzo trudno o krew z kaczki :cry:

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41305
Udostępnij na innych stronach

...ale bardzo trudno o krew z kaczki :cry:

 

Dziwisz się :shock: :grin:

Na wsi ludzie kur nie mają i jaja kupują w makro czy oszołomie a co dopiero kaczka.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41306
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam czerninę ( u mnie w rodzinie mówi się "czarnina")...ale bardzo trudno o krew z kaczki :cry:

Bahus

Nie musi być krew z kaczki

może z powodzeniem być krew wieprzowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41313
Udostępnij na innych stronach

Zupa pomidorowa z niedzielnego rosołu, pieczeń rzymska tym razem w sosie pieczarkowym. Skorzystałem z porad EAnny (masz doskonałe pomysły i rady) Mam więcej czasu dla siebie :) :) A tak to kombinowałem jak "koń pod górkę!"

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41314
Udostępnij na innych stronach

A ja rosołek zjadłem w niedzielę :sad: - z soboty :wink:

 

I dziś na szybkiego, kaszaneczka z zamrażarki i do piekarnika :tongue:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41320
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

.ale bardzo trudno o krew z kaczki :cry:

Przyjedź do Pobiedzisk lub Kostrzyna Wlkp na targ , to będziesz miał krew i kaczkę .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41330
Udostępnij na innych stronach

Tadziu jaka to czernina z wieprzowej ? Musimy trzymać standardy

HA ha moja pierwsza kaszanka była z kaczej krwi bo taką tylko miałam :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41333
Udostępnij na innych stronach

Grazia,Bahus! A nie jecie czerniny?Pamiętam z dzieciństwa ( w okolicach Czarnkowa)że to typowa zupa w poznańskiem.

Ta zupa znana jest też pod nazwą "czarna polewka" :devil: :blush: ,ja takową pierwszy raz w życiu jadłem 30 lat temu ,a podała mi ją moja obecna teśćiowa :lol: a ja się nie dałem :wink:i 26 lat walczę :wink:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41335
Udostępnij na innych stronach

najlepsza zupa pod słońcem mnie też nauczyła ją jeść teściowa :grin: i gotować też - czarninę

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41337
Udostępnij na innych stronach

U mnie dziś był żurek na bazie wczorajszego rosołu z dodatkiem jajek na twardo i makaronu.

Jutro pierś z indyka w sosie koperkowo-marchewkowym z ziemniaczkami, do tego surówka z "oszukanymi" buraczkami :smile:

"Oszukane" buraczki właśnie ( jeszcze ) gotuję w słoikach )-to pyszna suróweczka na zimę

2 kg ugotowanych , startych na dużej tarce buraczków

2 kg zszatkowanej, podgotowanej i odcedzonej kapusty (około 20 min od zagotowania)

1/2 szklanki octu

2 łyżki soli

4 łyżki soli

pieprz do smaku

30 dkg cebuli pokrojonej w pół talarki

Wszystko wymieszać i zostawić na 24 godziny, potem nakładać do słoików i pasteryzować 25-40 min , w zależności od wielkości słoika.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41365
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

"Oszukane" buraczki właśnie ( jeszcze ) gotuję w słoikach )-to pyszna suróweczka na zimę

2 kg ugotowanych , startych na dużej tarce buraczków

2 kg zszatkowanej, podgotowanej i odcedzonej kapusty (około 20 min od zagotowania)

1/2 szklanki octu

2 łyżki soli

4 łyżki soli

pieprz do smaku

30 dkg cebuli pokrojonej w pół talarki

Wszystko wymieszać i zostawić na 24 godziny, potem nakładać do słoików i pasteryzować 25-40 min , w zależności od wielkości słoika.

chyba gdzieś się cukier zamienił w sól

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41366
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja dzisiaj na obiad mam to co wczoraj czyli głowizna z kiszoną kapustą swojego kiszenia i warzywami , coś w rodzaju :ala bigos wspaniała sprawa !

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41367
Udostępnij na innych stronach

Gonzo napisał

chyba gdzieś się cukier zamienił w sól

Oj faktycznie,, ale późno już było i zmęczona byłam okrutnie :wink:

2 łyżki soli i 4 łyżki cukru

Jutro znowu na grzybki wyprawa to i pewnie coś na obiad też będzie grzybowego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41382
Udostępnij na innych stronach

zupa grysikowa z kapustą włoską na rosole z niedzieli :grin:

placki ziemniaczane z sosem z okrawków od schabu, który się pekluje na wędzonko w sobote

surówka z por, jabłka i selera

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41383
Udostępnij na innych stronach

U mnie wczorajsza zupa pomidorowa, na drugie czarny kawior podsmażany z cebulą. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41405
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.