Ela Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 23 Września 2008 Ja wczoraj robiłam babę ziemnaczaną.Do niej sosik grzybowy i sałatka (własna ) na ostro z ogórków.Na dziś została,a podsmazana jeszcze lepsza.I nikt dziś nie liczy kalorii.Czerwone wino do poprawienia trawienia.Ummmm pychotka Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 23 Września 2008 Ja wczoraj robiłam babę ziemnaczaną.Do niej sosik grzybowy i sałatka (własna ) na ostro z ogórków.Na dziś została,a podsmazana jeszcze lepsza.I nikt dziś nie liczy kalorii.Czerwone wino do poprawienia trawienia.Ummmm pychotka Ooo tak ! Baba ziemniaczana jest cool i zjem każdą jej ilość ... Ja tym czasem nie mogę wyjść z ciągu rybnego po Chorwacji i postanowiłam dziś wykonać spaghetti z małżami. Jest to tak dobre, że pochłonę wielki talerz w przeciągu minuty :lol: Jeżli ktoś chciałby sobie to zrobić to podaję przepisik : 1/2 opakowania dobrej jakości makaronu spaghetti 150 g mrożonych małży 1/2 puszki tuńczyka 250 ml śmietanki 18% 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka vegety 1 płaska łyżeczka białego pieprzu Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym czasie do rondla wlewamy śmietankę oraz zamrożone małże i zagotowujemy. Następnie należy dodać rozdrobnionego tuńczyka i zaczekać aż sos zacznie się redukować i gęstnieć. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy kolejno rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawy oraz dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Następnie ugotowany makaron wrzucamy do sosu i energicznie łączymy oba składniki. I już gotowe można podawać ! ...najlepiej z półwytrawnym schłodzonym białym winem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 23 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 23 Września 2008 Grazia,Bahus! A nie jecie czerniny?Pamiętam z dzieciństwa ( w okolicach Czarnkowa)że to typowa zupa w poznańskiem. Uwielbiam czerninę ( u mnie w rodzinie mówi się "czarnina")...ale bardzo trudno o krew z kaczki Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 23 Września 2008 ...ale bardzo trudno o krew z kaczki Dziwisz się :shock: :grin: Na wsi ludzie kur nie mają i jaja kupują w makro czy oszołomie a co dopiero kaczka. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 23 Września 2008 A u mnie w mieście na rynku zawsze dołączają do kaczki krew w słoiczku.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 23 Września 2008 Uwielbiam czerninę ( u mnie w rodzinie mówi się "czarnina")...ale bardzo trudno o krew z kaczki Bahus Nie musi być krew z kaczki może z powodzeniem być krew wieprzowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 23 Września 2008 Zupa pomidorowa z niedzielnego rosołu, pieczeń rzymska tym razem w sosie pieczarkowym. Skorzystałem z porad EAnny (masz doskonałe pomysły i rady) Mam więcej czasu dla siebie :) A tak to kombinowałem jak "koń pod górkę!" Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 23 Września 2008 zupa grzybowa z niedzielnego rosołku :-)knedle ze śliwkami Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 23 Września 2008 A ja rosołek zjadłem w niedzielę :sad: - z soboty :wink: I dziś na szybkiego, kaszaneczka z zamrażarki i do piekarnika :tongue: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 23 Września 2008 Witam .ale bardzo trudno o krew z kaczki Przyjedź do Pobiedzisk lub Kostrzyna Wlkp na targ , to będziesz miał krew i kaczkę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 23 Września 2008 Nie musi być krew z kaczki może z powodzeniem być krew wieprzowa. Tadziu jaka to czernina z wieprzowej ? Musimy trzymać standardy :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 23 Września 2008 Tadziu jaka to czernina z wieprzowej ? Musimy trzymać standardyHA ha moja pierwsza kaszanka była z kaczej krwi bo taką tylko miałam :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 23 Września 2008 Grazia,Bahus! A nie jecie czerniny?Pamiętam z dzieciństwa ( w okolicach Czarnkowa)że to typowa zupa w poznańskiem. Ta zupa znana jest też pod nazwą "czarna polewka" :devil: :blush: ,ja takową pierwszy raz w życiu jadłem 30 lat temu ,a podała mi ją moja obecna teśćiowa :lol: a ja się nie dałem :wink:i 26 lat walczę :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 23 Września 2008 najlepsza zupa pod słońcem mnie też nauczyła ją jeść teściowa :grin: i gotować też - czarninę Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marela Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 23 Września 2008 U mnie dziś był żurek na bazie wczorajszego rosołu z dodatkiem jajek na twardo i makaronu.Jutro pierś z indyka w sosie koperkowo-marchewkowym z ziemniaczkami, do tego surówka z "oszukanymi" buraczkami :smile: "Oszukane" buraczki właśnie ( jeszcze ) gotuję w słoikach )-to pyszna suróweczka na zimę2 kg ugotowanych , startych na dużej tarce buraczków2 kg zszatkowanej, podgotowanej i odcedzonej kapusty (około 20 min od zagotowania)1/2 szklanki octu2 łyżki soli4 łyżki solipieprz do smaku30 dkg cebuli pokrojonej w pół talarkiWszystko wymieszać i zostawić na 24 godziny, potem nakładać do słoików i pasteryzować 25-40 min , w zależności od wielkości słoika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 23 Września 2008 Witam. "Oszukane" buraczki właśnie ( jeszcze ) gotuję w słoikach )-to pyszna suróweczka na zimę 2 kg ugotowanych , startych na dużej tarce buraczków 2 kg zszatkowanej, podgotowanej i odcedzonej kapusty (około 20 min od zagotowania) 1/2 szklanki octu 2 łyżki soli 4 łyżki soli pieprz do smaku 30 dkg cebuli pokrojonej w pół talarki Wszystko wymieszać i zostawić na 24 godziny, potem nakładać do słoików i pasteryzować 25-40 min , w zależności od wielkości słoika. chyba gdzieś się cukier zamienił w sól Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 24 Września 2008 Witam Ja dzisiaj na obiad mam to co wczoraj czyli głowizna z kiszoną kapustą swojego kiszenia i warzywami , coś w rodzaju :ala bigos wspaniała sprawa ! Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 24 Września 2008 Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym z kaszą gryczaną i ogórek kiszony. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 24 Września 2008 U nas dziś spagetti w sosie pomidorowym i mięskiem ,dużo warzyw do tego dokładam.Ale chętnie na te ozorki bym wpadła. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marela Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 24 Września 2008 Gonzo napisał chyba gdzieś się cukier zamienił w sólOj faktycznie,, ale późno już było i zmęczona byłam okrutnie :wink: 2 łyżki soli i 4 łyżki cukru Jutro znowu na grzybki wyprawa to i pewnie coś na obiad też będzie grzybowego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 24 Września 2008 zupa grysikowa z kapustą włoską na rosole z niedzieli :grin:placki ziemniaczane z sosem z okrawków od schabu, który się pekluje na wędzonko w sobotesurówka z por, jabłka i selera Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 24 Września 2008 a my dzis mamy na pierwsze danie pomidorową z wkladką na drugie danie nalesniki z czekoladka :wink: na deser to co na drugie :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 24 Września 2008 U mnie wczorajsza zupa pomidorowa, na drugie czarny kawior podsmażany z cebulą. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 24 Września 2008 U nas dzisiaj zupa ogórkowa i mięsko duszone w kapuscie :wink: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko78 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 24 Września 2008 czarny kawior,ech Ja jem śliwki i popijam kawą.No cóż świeżo upieczeni tatusiowie chyba tak mają :idea: Cytuj Marek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/5/#findComment-41407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.