szafarz Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Lutego 2021 Jak w temacie Skład nogi wieprzowe 2 kgGolonki 3 kgPodgardle ze skórą 3 kgCebula 3 kgSerca wołowe 3 kgKasza 5 kg Wątróbka 1.5 kgWaga z kością Przyprawy sól 18 g kgPieprz 3 g kgGałka 1 g kgPierwszego dnia sparzyłem mięso wstawiłem do lodówki wczoraj zmieliłem wymieszałem z kaszą wyniosłem do pomieszczenia o temperaturze 5 stopni trzeciego dnia chciałem nabijać i czuję kwaśny posmak czy to możliwe że tak szybko skwaśniała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Lutego 2021 (edytowane) Wszystkie wyroby powinno się robić w jednym ciągu technologicznym ... Jak skwaśniała to widocznie jest możliwe Edytowane 11 Lutego 2021 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Lutego 2021 Pierwszego dnia sparzyłem mięso wstawiłem do lodówki wczoraj zmieliłem wymieszałem z kaszą wyniosłem do pomieszczenia o temperaturze 5 stopni trzeciego dnia chciałem nabijać i czuję kwaśny posmak czy to możliwe że tak szybko skwaśniała Tak, jest możliwe.Szczególnie, jeżeli sparzoną, gorącą kaszę wymieszałeś ze zmielonym mięsem.Kasza to węglowodany, łatwo dostępne dla bakterii fermentacyjnych.Po wymieszaniu składników kaszanki należy niezwłocznie nabić ją w jelita i całość sparzyć oraz schłodzić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lutego 2021 Cebula 3 kg A co zrobiłeś z 3-ma kg cebuli . ???? Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lutego 2021 Ciekawy skład. i ciekawy proces produkcji.Mogłeś sparzyć mięso i na drugi dzien zrobić resztę,ale już jednym ciągiem.Nic dziwnego ze skisło Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 11 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lutego 2021 (edytowane) Cebula 3 kg A co zrobiłeś z 3-ma kg cebuli . ????[Dodano: 11 lut 2021 - 22:05]Usmarzyłem zmieliłem i dodałem do kaszy[Dodano: 11 lut 2021 - 22:05]Ciekawy skład. i ciekawy proces produkcji.Mogłeś sparzyć mięso i na drugi dzien zrobić resztę,ale już jednym ciągiem.Nic dziwnego ze skisło[Dodano: 11 lut 2021 - 22:06]Zły skład ?[ Edytowane 11 Lutego 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lutego 2021 Rzecz gustu,ale mocno eksperymentalny i bardzo odbiega od klasycznego składu.Cebulę też chyba bardzo lubisz bo dałeś tyle co na 100 kg surowca. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 11 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2021 (edytowane) Wiem,że eksperymentalny bo miastowy to nie świniobicie tylko selgros.Wymyśliłem taki skład na szybko nie było skórek kupiłem golonki i nóżki na klej.Mięso serca bo nie drogie i dobre mięso.Podgardle żeby był tłuszcz no i wątróbka dla smaku.Cebuli dużo bo lubię a jak za dużo to ile zgodnie z przyjętymi normami?Podpowiedzcie czy pomysł dobry co zmienić lub dodać odjąć? I dlaczego Edytowane 11 Lutego 2021 przez szafarz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Lutego 2021 Dorzuć policzki wieprzowe, płuca. Poza tym kiedyś do ugotowanego mięsa dołożyłem wątrobę na kilka minut do sparzenia a produkcja miała być następnego dnia. Niezależnie od tego co z tego miało być rano już „pracowało”. Więc albo produkcja jednego dnia albo mięsa parzone oddzielnie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Lutego 2021 Tu masz krok po kroku.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897Jeśli chcesz zakupić surowiec w Warszawie to zadzwoń tel. 669874805 i zamów co Ci potrzeba. To jest telefon do budy nr. 45 na bazarku w Warszawie przy ul. Racławickiej. Adres znajdziesz w internecie. Czynni są w piątki i soboty. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Lutego 2021 Tu masz krok po kroku.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897Jeśli chcesz zakupić surowiec w Warszawie to zadzwoń tel. 669874805 i zamów co Ci potrzeba. To jest telefon do budy nr. 45 na bazarku w Warszawie przy ul. Racławickiej. Adres znajdziesz w internecie. Czynni są w piątki i soboty.Dzięki za namiar na sklep i przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.