Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie

Skład nogi wieprzowe 2 kg

Golonki 3 kg

Podgardle ze skórą 3 kg

Cebula 3 kg

Serca wołowe 3 kg

Kasza 5 kg

Wątróbka 1.5 kg

Waga z kością

Przyprawy sól 18 g kg

Pieprz 3 g kg

Gałka 1 g kg

Pierwszego dnia sparzyłem mięso wstawiłem do lodówki wczoraj zmieliłem wymieszałem z kaszą wyniosłem do pomieszczenia o temperaturze 5 stopni trzeciego dnia chciałem nabijać i czuję kwaśny posmak czy to możliwe że tak szybko skwaśniała

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie wyroby powinno się robić w jednym ciągu technologicznym ...

 

 

Jak skwaśniała to widocznie jest możliwe

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696283
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierwszego dnia sparzyłem mięso wstawiłem do lodówki wczoraj zmieliłem wymieszałem z kaszą wyniosłem do pomieszczenia o temperaturze 5 stopni trzeciego dnia chciałem nabijać i czuję kwaśny posmak czy to możliwe że tak szybko skwaśniała

Tak, jest możliwe.

Szczególnie, jeżeli sparzoną, gorącą  kaszę wymieszałeś ze zmielonym mięsem.

Kasza to węglowodany, łatwo dostępne dla bakterii fermentacyjnych.

Po wymieszaniu składników kaszanki należy niezwłocznie nabić ją w jelita i całość sparzyć oraz schłodzić.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696284
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy skład. :w00t: i ciekawy proces produkcji.Mogłeś sparzyć mięso i na drugi dzien zrobić resztę,ale już jednym ciągiem.Nic dziwnego ze skisło

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696291
Udostępnij na innych stronach

 

Cebula 3 kg

 

A co zrobiłeś z 3-ma kg cebuli . ????

[Dodano: 11 lut 2021 - 22:05]

Usmarzyłem zmieliłem i dodałem do kaszy

[Dodano: 11 lut 2021 - 22:05]

Ciekawy skład. :w00t: i ciekawy proces produkcji.Mogłeś sparzyć mięso i na drugi dzien zrobić resztę,ale już jednym ciągiem.Nic dziwnego ze skisło

[Dodano: 11 lut 2021 - 22:06]

Zły skład ?

[

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696293
Udostępnij na innych stronach

Rzecz gustu,ale mocno eksperymentalny i bardzo odbiega od klasycznego składu.Cebulę też chyba bardzo lubisz bo dałeś tyle co na 100 kg surowca. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696310
Udostępnij na innych stronach

Wiem,że eksperymentalny bo miastowy to nie świniobicie tylko selgros.

Wymyśliłem taki skład na szybko nie było skórek kupiłem golonki i nóżki na klej.

Mięso serca bo nie drogie i dobre mięso.

Podgardle żeby był tłuszcz no i wątróbka dla smaku.

Cebuli dużo bo lubię a jak za dużo to ile zgodnie z przyjętymi normami?

Podpowiedzcie czy pomysł dobry co zmienić lub dodać odjąć? I dlaczego

Edytowane przez szafarz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696311
Udostępnij na innych stronach

Dorzuć policzki wieprzowe, płuca. Poza tym kiedyś do ugotowanego mięsa dołożyłem wątrobę na kilka minut do sparzenia a produkcja miała być następnego dnia. Niezależnie od tego co z tego miało być rano już „pracowało”. Więc albo produkcja jednego dnia albo mięsa parzone oddzielnie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696322
Udostępnij na innych stronach

Tu masz krok po kroku.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897

Jeśli chcesz zakupić surowiec w Warszawie to zadzwoń tel. 669874805 i zamów co Ci potrzeba. To jest telefon do budy nr. 45 na bazarku w Warszawie przy ul. Racławickiej. Adres znajdziesz w internecie. Czynni są w piątki i soboty.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696343
Udostępnij na innych stronach

Tu masz krok po kroku.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897

Jeśli chcesz zakupić surowiec w Warszawie to zadzwoń tel. 669874805 i zamów co Ci potrzeba. To jest telefon do budy nr. 45 na bazarku w Warszawie przy ul. Racławickiej. Adres znajdziesz w internecie. Czynni są w piątki i soboty.

Dzięki za namiar na sklep i przepis.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18139-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-bia%C5%82a-kaszanka/#findComment-696397
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.