Skocz do zawartości

Nowy dom, nowa wędzarnia


dendrob

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie dla tych co myślą o budowie tego typu wędzarni, to powiem że wędzenie w tej wędzarni to całkowita przyjemność. 

 

Szybru praktycznie nie ruszam, jest otwarty na 100%, dziury do dymu mam na 50% ustawione i reguluje tylko ilością drzewa i wentylacją w drzwiczkach.  Jak chce temp podnieść to tylko je uchyle.  Do tego dodadm, że bardzo mało drzewa mi idzie teraz w porównaniu ze starym pomnikiem.  Nie policzyłem, ale 6.5godz zużyłem bardzoe mało drzewa.  Na początku przesuszyłem wędzarnie i troche żaru zrobiłem dębem i kilkoma krzywymi kawałkami jabłoni.  Przyznam, że nie jest piękny, bo kilku mi powiedziało że fajny wychodek mam, ale wędzi *cenzura*.  Polecam to rozwiązanie Andyandy, naprawde extra, szczególnie jak go możesz gdzieś za stodołą postawić, haha. 

 

zrobiłem go troszkę większego niż andyandy miał w planach, i bardzoe sie z tego ciesze, bo miejsca nie brakuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Lepszej jak "Chłopska Szczepana" nie spotkałem, być może zbyt słabo szukałem, ale "Szczepanowa" to kwintesencja prawdziwej domowej kiełbasy, takiej do wszystkiego i w każdej postaci :D:clap: !!! https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kielbasa-szczepana/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zrobiłem grillową z serem według tego przepisu, wszyscy bardzo chwalili ,osobiście polecam :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Jedna z sugesti padła wcześniej aby zrobić palenisko szufladowe.   Najpierw mi się wydawało to zbędne, ale po kilku wędzeniach jednak był to dobry pomysł.  Na ten sezon dorobiłem szuflade.  Powinno wszystko być troche bardziej funkcjonalne w obsłudze.

post-73834-0-58536000-1647309951_thumb.jpg

post-73834-0-92187500-1647310031_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dorobiłem szuflade.  Powinno wszystko być troche bardziej funkcjonalne w obsłudze.

:thumbsup:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

4°C i śnieg.

 

A tu kiełbasy i kabanosy mam do wędzenia

 

Wczoraj jak robiliśmy farsz to była pogoda na szorty.

 

Kilka fotek. Teść z kijem kabanosów. Wędzarnia się sprawdziła na 5+ nawet w takiej pogodzie wędzenie nie stwarzało żadnego problemu

post-73834-0-97958200-1668302917_thumb.jpg

post-73834-0-02910300-1668303048_thumb.jpg

post-73834-0-27190300-1668303257_thumb.jpg

post-73834-0-91596400-1668303314_thumb.jpg

post-73834-0-50702800-1668303357_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia się sprawdziła na 5+ nawet w takiej pogodzie wędzenie nie stwarzało żadnego problemu

I to jest najważniejsze  :thumbsup:  

Piękne "makarony"  :D  ;)

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędziłem bukiem i wykończyłem wiśnią dla koloru.
Piękny wyrób  :thumbsup:  :clap:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.