dendrob Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 17 Maja 2021 Ogólnie dla tych co myślą o budowie tego typu wędzarni, to powiem że wędzenie w tej wędzarni to całkowita przyjemność. Szybru praktycznie nie ruszam, jest otwarty na 100%, dziury do dymu mam na 50% ustawione i reguluje tylko ilością drzewa i wentylacją w drzwiczkach. Jak chce temp podnieść to tylko je uchyle. Do tego dodadm, że bardzo mało drzewa mi idzie teraz w porównaniu ze starym pomnikiem. Nie policzyłem, ale 6.5godz zużyłem bardzoe mało drzewa. Na początku przesuszyłem wędzarnie i troche żaru zrobiłem dębem i kilkoma krzywymi kawałkami jabłoni. Przyznam, że nie jest piękny, bo kilku mi powiedziało że fajny wychodek mam, ale wędzi *cenzura*. Polecam to rozwiązanie Andyandy, naprawde extra, szczególnie jak go możesz gdzieś za stodołą postawić, haha. zrobiłem go troszkę większego niż andyandy miał w planach, i bardzoe sie z tego ciesze, bo miejsca nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 19 Lipca 2021 Małe pytanie, potrzebuje sprawdzony przepis na kiełbase która będzie idealna na ognisko albo na grilla. Coś ala Śląska. Czy ma ktoś sprawdzoną recepture aby się podzielić? z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 19 Lipca 2021 Lepszej jak "Chłopska Szczepana" nie spotkałem, być może zbyt słabo szukałem, ale "Szczepanowa" to kwintesencja prawdziwej domowej kiełbasy, takiej do wszystkiego i w każdej postaci !!! https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kielbasa-szczepana/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 19 Lipca 2021 Szczepanowa wygląda super. Warto spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 19 Lipca 2021 Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, zapewniam, nie tylko ja zresztą !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 19 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 19 Lipca 2021 Ostatnio zrobiłem grillową z serem według tego przepisu, wszyscy bardzo chwalili ,osobiście polecam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/ Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 15 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 15 Marca 2022 Jedna z sugesti padła wcześniej aby zrobić palenisko szufladowe. Najpierw mi się wydawało to zbędne, ale po kilku wędzeniach jednak był to dobry pomysł. Na ten sezon dorobiłem szuflade. Powinno wszystko być troche bardziej funkcjonalne w obsłudze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 15 Marca 2022 dorobiłem szuflade. Powinno wszystko być troche bardziej funkcjonalne w obsłudze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 13 Listopada 2022 4°C i śnieg. A tu kiełbasy i kabanosy mam do wędzenia Wczoraj jak robiliśmy farsz to była pogoda na szorty. Kilka fotek. Teść z kijem kabanosów. Wędzarnia się sprawdziła na 5+ nawet w takiej pogodzie wędzenie nie stwarzało żadnego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) Wędzarnia się sprawdziła na 5+ nawet w takiej pogodzie wędzenie nie stwarzało żadnego problemuI to jest najważniejsze Piękne "makarony" Edytowane 13 Listopada 2022 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 13 Listopada 2022 Skończony wyrób Fotki widzę do góry nogami bo z telefonu doczepiałem i jakieś duplikaty Wędziłem bukiem i wykończyłem wiśnią dla koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 13 Listopada 2022 Wędziłem bukiem i wykończyłem wiśnią dla koloru. Piękny wyrób Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 16 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 16 Listopada 2022 (edytowane) Edytowane 16 Listopada 2022 przez dendrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.