Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze NIEUDANE wędzenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
281 odpowiedzi w tym temacie

#1 Matusz

Matusz
  • Użytkownicy
  • 68 postów
  • MiejscowośćSłońsk

Napisano 06 maj 2021 - 16:48

Witam wszystkich.
Postaram się Krótko.
Moje pierwsze wędzenie. Padło na udka z kurczaka.
Peklowanie (9%) 24h w lodówce, parzenie do osiągnięcia temperatury w środku 72 st, ociekanie w lodówce 12h, suszenie w wedzarni w 50st przez 1h, później 60st i dym przez 2,3,4,5h... itd I wlasnie tu jest problem, bo niezależnie od czasu wędzenia udka tak samo blade jak po ok 3h.

Moje spostrzeżenia:
Po wyciągnięciu z lodówki po ociekaniu wydawały mi się bardziej suche niż po 1h suszenia w wędzarni w 50st (zrobiły się jakby tłuste)

Zrembki olchowe, które leżały w foliowym worku kilka lat, są baardzo suche.

Tam gdzie nie ma skórki złapało ładny kolor

W smaku super ale na wędzone nie wyglądają w ogóle

Bardzo proszę o rady i sugestie co zrobiłem źle lub gdzie leży problem..


Zdjecia:
1. Po suszeniu w wędzarni
2. Po 2h w dymie
3.4.5. Po 4h w dymie4bea48a30b4d956f6735edd1c6b2dcd6.jpgf1dc16fc673318dccfa5a310ed89fdfd.jpg57c2900b704701b8fbf5e6e646d2c2a7.jpg701b1ccb7ae5a6802906a2045722168e.jpgeddd9123a6cfc2542ec92e2d4bb06d49.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#2 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3881 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 06 maj 2021 - 17:42

To było pierwsze wędzenie, czy pierwsze nieudane? / widzę że wędzarnia też nie jest jeszcze "owędzona"

Sprawdziłeś sterownik / działanie i wskazanie temperatury?

Kurczaki jak wsadzałeś były jeszcze lekko klejące, czy suche jak papier?

Masz drugi termometr kontrolny w wędzarni?

 

Załączony plik  tem.JPG   34,03 KB   9 Ilość pobrań

 

Czym dymisz / jaki DG?


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 06 maj 2021 - 17:55


#3 Romii

Romii
  • Użytkownicy
  • 627 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 06 maj 2021 - 18:24

Na moje oko za gorąco w wędzarni i za mało dymu.

Po 6h wędzenia sznurki na których wieszałeś powinny być brązowe pomijając przygotowanie/osuszenie udek.

I te 60 stopni było przekroczone jeśli z udek kapie.

To o czym piszesz że mięso złapało ładny kolor to raczej z upieczenia/przegrzania niż z uwędzenia.

--

Romii



#4 abadeon

abadeon
  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćKrasnik

Napisano 06 maj 2021 - 18:59

Jak dla mnie za mało dymu. Nawet sznurki, jak zauważył przedmówca, są jak nowe. Nawet nie blade. Na DG się nie znam, ale dymu ta wędzarnia nie widziała.



#5 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 1001 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 06 maj 2021 - 18:59

Za mało dymu.



#6 Matusz

Matusz
  • Użytkownicy
  • 68 postów
  • MiejscowośćSłońsk

Napisano 06 maj 2021 - 19:33

Było to pierwsze i zarazem nieudane wędzenie (chrzest bojowy mojej wędzarni)

To samo z tym sznurkiem pomyślałem ale szczerze powiem że naczytałem się że lepiej mniej dymu niż za dużo więc starałem się być ostrożny z zadymieniem..

DG jest wykonany przeze mnie ale dymi naprawdę mocno
Nie wiem jak dodać film więc podaję link:
https://photos.app.g...XnexDfcNE6VpDj8
A tak to wygladało w środku podczas wędzenia:
https://photos.app.g...fro7pZEwtyRQHp8

Zastanawiam się jeszcze czy to nie wina zrembek, bo są one naprawdę długoletnie i dostałem je z dawno juz zakończonej produkcji..

Wszystkie przepisy jakie czytałem wskazywały, że temperatura wędzenia kurczaka powinna wynosić ok 60st.
Mam dwa termometry i dodatkowo sprawdzałem temperaturę takim "miernikowym" i wszystkie pokazywały taką samą wartość.


39a35249fc3c6434e6f31f61715e4d9a.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#7 dmirek62

dmirek62
  • Użytkownicy
  • 116 postów

Napisano 06 maj 2021 - 19:39

Może za mała wentylacja tzn. zbyt mała średnica komina



#8 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3881 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 06 maj 2021 - 19:40

Na "oko" ilościowo (dym) OK czyli widzialność max 0,4 - 0,5 m

Sprawdź termometry

Jeżeli termometry OK

To za mały przepływ powietrza

Dolne partie udek upieczone od radiacji grzałek, ale nie od temperatury otoczenia


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 06 maj 2021 - 19:50


#9 Romii

Romii
  • Użytkownicy
  • 627 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 06 maj 2021 - 19:44

Tak na moje oko to masz komorę z 70x100 cm i minimum 100 wysoką - tam trzeba naprawdę mocno dymić, żeby ładnie pokolorować.

700l to nie 200l w beczce.

--

Romii



#10 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 1001 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 06 maj 2021 - 19:55

Dym się ścieli po dnie komory, nie idzie w górę między wędzonki. Coś nie tak z obiegiem powietrza. 



#11 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 456 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 06 maj 2021 - 19:56

tam trzeba naprawdę mocno dymić, żeby ładnie pokolorować.

Romii dmuchawka daje dymu wystarczająco. Matusz powiem Tobie co ja bym zrobił, w pierwszej kolejności wywaliłbym słoik w miejsce trójnika wstawiłbym kolano i do środka wędzarni wstawiłbym miskę na wykropliny kondensatu wtedy wszytko będzie się ładnie malowało.


Użytkownik Grzewlod edytował ten post 06 maj 2021 - 19:59


#12 Matusz

Matusz
  • Użytkownicy
  • 68 postów
  • MiejscowośćSłońsk

Napisano 06 maj 2021 - 19:58

Może za mała wentylacja tzn. zbyt mała średnica komina

Komin fi130 ale jakby był wiekszy to jeszcze mniej byłoby dymu w srodku..


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 06 maj 2021 - 19:57]

Tak na moje oko to masz komorę z 70x100 cm i minimum 100 wysoką - tam trzeba naprawdę mocno dymić, żeby ładnie pokolorować.
700l to nie 200l w beczce.
--
Romii

Dobre masz oko. Takie wymiary są.. mniej wiecej.. wszystko zbite z europalet. W środku 85x70x120.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 06 maj 2021 - 19:58]

Na "oko" ilościowo (dym) OK czyli widzialność max 0,4 - 0,5 m
Sprawdź termometry
Jeżeli termometry OK
To za mały przepływ powietrza
Dolne partie udek upieczone od radiacji grzałek, ale nie od temperatury otoczenia

Termometry są ok-tak myślę, trzy naraz chyba by się nie myliły, przynajmniej nie znaczące.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#13 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3881 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 06 maj 2021 - 20:00

Termometry są ok-tak myślę, trzy naraz chyba by się nie myliły, przynajmniej nie znaczące.
 

Pokaz dno wędzarni / grzałki i dopływ powietrza 



#14 Matusz

Matusz
  • Użytkownicy
  • 68 postów
  • MiejscowośćSłońsk

Napisano 06 maj 2021 - 20:04

tam trzeba naprawdę mocno dymić, żeby ładnie pokolorować.

Romii dmuchawka daje dymu wystarczająco. Mateusz powiem Tobie co ja bym zrobił, w pierwszej kolejności wywaliłbym słoik w miejsce trójnika wstawiłbym kolano i do środka wędzarni wstawiłbym miskę na wykropliny kondensatu wtedy wszytko będzie się ładnie malowało.
To zostało w słoiku po jednym wędzeniu..
Chyba nie chciałbym tego jeść..
0409f5734450e9570c30df57835f15ed.jpge23e1ddc6b57597a0b60b05ca62c8119.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 06 maj 2021 - 20:04]

Dym się ścieli po dnie komory, nie idzie w górę między wędzonki. Coś nie tak z obiegiem powietrza.

Coś może być na rzeczy, bo rura z DG wyszła mi trochę pod kątem i termoobieg wali prosto w nią więc muszę dawać dużo więcej mocy z DG niż bez termoobiegu żeby w ogóle coś chciało dymić

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#15 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 1001 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 06 maj 2021 - 20:05

wywaliłbym słoik w miejsce trójnika wstawiłbym kolano i do środka wędzarni wstawiłbym miskę na wykropliny kondensatu i wszytko będzie się ładnie malowało.
 

 

To nie jest przyczyna, jak jest dość dymu (a tu ewidentnie jest), to umaluje i z filtrem. Słoik nie bierze udziału w procesie wędzenia, i nie przeszkadza, to tylko odstojnik. Ja ze słoików zrezygnowałem, bo wolę jak smoła wycieka swobodnie do podstawionego większego naczynia. 



#16 Matusz

Matusz
  • Użytkownicy
  • 68 postów
  • MiejscowośćSłońsk

Napisano 06 maj 2021 - 20:07

Termometry są ok-tak myślę, trzy naraz chyba by się nie myliły, przynajmniej nie znaczące.


Pokaz dno wędzarni / grzałki i dopływ powietrza
Chciałbym od razu zaznaczyć, że kwestie estetyczne w ogóle nie były brane ood uwagę. Może później jak wszystko będzie działać jak należy...0fa3deb8e2b6adfa9a83c3af74243a90.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#17 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 1001 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 06 maj 2021 - 20:08

termoobieg wali prosto w nią
 

 

Znalazłeś przyczynę. Termoobieg pracuje przeciw podciśnieniu z injektora. 



#18 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3881 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 06 maj 2021 - 20:09

To zostało w słoiku po jednym wędzeniu.. Chyba nie chciałbym tego jeść..

 

To zasługa zbyt dużej ilości powietrza i dalej wilgoci które się z tym niesie, czyli wentylatora zamiast pompki dopasowanej do ilości spalanej drewna a stosunku do ilości powietrza dostarczanego do wędzarni.

Krotko mówiąc porowaciejąc do samochodowego gaźnika, zbyt bogata mieszanka w DG

Zmniejsz ilość dostarczanego powietrza do DG i dołóż świeże powietrze do wędzarni


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 06 maj 2021 - 20:18


#19 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 1001 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 06 maj 2021 - 20:14

Rurę dymową wprowadź do komory powyżej górnej krawędzi termoobiegu. Jak duże masz otwory zapałowe w DG?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 456 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 06 maj 2021 - 20:22

To zostało w słoiku po jednym wędzeniu.. Chyba nie chciałbym tego jeść..

 

Nie będziesz po to wstaw miseczkę do wędzarni. Zrobisz jak uważasz innej przyczyny moim zdaniem nie ma. Tak z ciekawości po co peklowałeś pierzaste?

 

Słoik nie bierze udziału w procesie wędzenia, i nie przeszkadza, to tylko odstojnik.

 

Mylisz się ale nie będę wchodził głębiej w temat, powiem Tobie tylko tyle, że przeprowadziłem kilku dniowe testy biorąc pod uwagę warunki wilgotności panujące w danym momencie w powietrzu robiąc pomiary i te całe słoiki są zupełnie nie potrzebne przedłużają tylko proces w czasie jedynie co to tylko schładzają dym ale schłodzenie temp. dymu możesz uzyskać dłuższą drogą linii która wprowadza dym do wędzarni. Jak chcesz osiągnąć zamierzony efekt ze słoikami to cały proces trwa przynajmniej 2,5x dłużej.  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych