Matusz Posted May 6, 2021 Report Share #1 Posted May 6, 2021 Witam wszystkich.Postaram się Krótko.Moje pierwsze wędzenie. Padło na udka z kurczaka.Peklowanie (9%) 24h w lodówce, parzenie do osiągnięcia temperatury w środku 72 st, ociekanie w lodówce 12h, suszenie w wedzarni w 50st przez 1h, później 60st i dym przez 2,3,4,5h... itd I wlasnie tu jest problem, bo niezależnie od czasu wędzenia udka tak samo blade jak po ok 3h. Moje spostrzeżenia:Po wyciągnięciu z lodówki po ociekaniu wydawały mi się bardziej suche niż po 1h suszenia w wędzarni w 50st (zrobiły się jakby tłuste) Zrembki olchowe, które leżały w foliowym worku kilka lat, są baardzo suche. Tam gdzie nie ma skórki złapało ładny kolor W smaku super ale na wędzone nie wyglądają w ogóle Bardzo proszę o rady i sugestie co zrobiłem źle lub gdzie leży problem.. Zdjecia:1. Po suszeniu w wędzarni2. Po 2h w dymie3.4.5. Po 4h w dymie Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/ Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 6, 2021 Report Share #2 Posted May 6, 2021 (edited) To było pierwsze wędzenie, czy pierwsze nieudane? / widzę że wędzarnia też nie jest jeszcze "owędzona"Sprawdziłeś sterownik / działanie i wskazanie temperatury?Kurczaki jak wsadzałeś były jeszcze lekko klejące, czy suche jak papier?Masz drugi termometr kontrolny w wędzarni? Czym dymisz / jaki DG? Edited May 6, 2021 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706576 Share on other sites More sharing options...
Romii Posted May 6, 2021 Report Share #3 Posted May 6, 2021 Na moje oko za gorąco w wędzarni i za mało dymu.Po 6h wędzenia sznurki na których wieszałeś powinny być brązowe pomijając przygotowanie/osuszenie udek.I te 60 stopni było przekroczone jeśli z udek kapie.To o czym piszesz że mięso złapało ładny kolor to raczej z upieczenia/przegrzania niż z uwędzenia.--Romii Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706584 Share on other sites More sharing options...
abadeon Posted May 6, 2021 Report Share #4 Posted May 6, 2021 Jak dla mnie za mało dymu. Nawet sznurki, jak zauważył przedmówca, są jak nowe. Nawet nie blade. Na DG się nie znam, ale dymu ta wędzarnia nie widziała. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706596 Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted May 6, 2021 Report Share #5 Posted May 6, 2021 Za mało dymu. Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706597 Share on other sites More sharing options...
Matusz Posted May 6, 2021 Author Report Share #6 Posted May 6, 2021 Było to pierwsze i zarazem nieudane wędzenie (chrzest bojowy mojej wędzarni) To samo z tym sznurkiem pomyślałem ale szczerze powiem że naczytałem się że lepiej mniej dymu niż za dużo więc starałem się być ostrożny z zadymieniem.. DG jest wykonany przeze mnie ale dymi naprawdę mocnoNie wiem jak dodać film więc podaję link:https://photos.app.goo.gl/HCXnexDfcNE6VpDj8A tak to wygladało w środku podczas wędzenia:https://photos.app.goo.gl/ixfro7pZEwtyRQHp8 Zastanawiam się jeszcze czy to nie wina zrembek, bo są one naprawdę długoletnie i dostałem je z dawno juz zakończonej produkcji.. Wszystkie przepisy jakie czytałem wskazywały, że temperatura wędzenia kurczaka powinna wynosić ok 60st. Mam dwa termometry i dodatkowo sprawdzałem temperaturę takim "miernikowym" i wszystkie pokazywały taką samą wartość. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706605 Share on other sites More sharing options...
dmirek62 Posted May 6, 2021 Report Share #7 Posted May 6, 2021 Może za mała wentylacja tzn. zbyt mała średnica komina Quote Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706608 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 6, 2021 Report Share #8 Posted May 6, 2021 (edited) Na "oko" ilościowo (dym) OK czyli widzialność max 0,4 - 0,5 mSprawdź termometryJeżeli termometry OKTo za mały przepływ powietrzaDolne partie udek upieczone od radiacji grzałek, ale nie od temperatury otoczenia Edited May 6, 2021 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706609 Share on other sites More sharing options...
Romii Posted May 6, 2021 Report Share #9 Posted May 6, 2021 Tak na moje oko to masz komorę z 70x100 cm i minimum 100 wysoką - tam trzeba naprawdę mocno dymić, żeby ładnie pokolorować.700l to nie 200l w beczce.--Romii Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706610 Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted May 6, 2021 Report Share #10 Posted May 6, 2021 Dym się ścieli po dnie komory, nie idzie w górę między wędzonki. Coś nie tak z obiegiem powietrza. Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706612 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 6, 2021 Report Share #11 Posted May 6, 2021 (edited) tam trzeba naprawdę mocno dymić, żeby ładnie pokolorować.Romii dmuchawka daje dymu wystarczająco. Matusz powiem Tobie co ja bym zrobił, w pierwszej kolejności wywaliłbym słoik w miejsce trójnika wstawiłbym kolano i do środka wędzarni wstawiłbym miskę na wykropliny kondensatu wtedy wszytko będzie się ładnie malowało. Edited May 6, 2021 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706613 Share on other sites More sharing options...
Matusz Posted May 6, 2021 Author Report Share #12 Posted May 6, 2021 Może za mała wentylacja tzn. zbyt mała średnica kominaKomin fi130 ale jakby był wiekszy to jeszcze mniej byłoby dymu w srodku.. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 06 maj 2021 - 19:57]Tak na moje oko to masz komorę z 70x100 cm i minimum 100 wysoką - tam trzeba naprawdę mocno dymić, żeby ładnie pokolorować.700l to nie 200l w beczce.--RomiiDobre masz oko. Takie wymiary są.. mniej wiecej.. wszystko zbite z europalet. W środku 85x70x120. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 06 maj 2021 - 19:58]Na "oko" ilościowo (dym) OK czyli widzialność max 0,4 - 0,5 mSprawdź termometryJeżeli termometry OKTo za mały przepływ powietrzaDolne partie udek upieczone od radiacji grzałek, ale nie od temperatury otoczeniaTermometry są ok-tak myślę, trzy naraz chyba by się nie myliły, przynajmniej nie znaczące. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706614 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 6, 2021 Report Share #13 Posted May 6, 2021 Termometry są ok-tak myślę, trzy naraz chyba by się nie myliły, przynajmniej nie znaczące. Pokaz dno wędzarni / grzałki i dopływ powietrza Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706615 Share on other sites More sharing options...
Matusz Posted May 6, 2021 Author Report Share #14 Posted May 6, 2021 tam trzeba naprawdę mocno dymić, żeby ładnie pokolorować.Romii dmuchawka daje dymu wystarczająco. Mateusz powiem Tobie co ja bym zrobił, w pierwszej kolejności wywaliłbym słoik w miejsce trójnika wstawiłbym kolano i do środka wędzarni wstawiłbym miskę na wykropliny kondensatu wtedy wszytko będzie się ładnie malowało.To zostało w słoiku po jednym wędzeniu..Chyba nie chciałbym tego jeść.. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 06 maj 2021 - 20:04]Dym się ścieli po dnie komory, nie idzie w górę między wędzonki. Coś nie tak z obiegiem powietrza.Coś może być na rzeczy, bo rura z DG wyszła mi trochę pod kątem i termoobieg wali prosto w nią więc muszę dawać dużo więcej mocy z DG niż bez termoobiegu żeby w ogóle coś chciało dymić Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706616 Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted May 6, 2021 Report Share #15 Posted May 6, 2021 wywaliłbym słoik w miejsce trójnika wstawiłbym kolano i do środka wędzarni wstawiłbym miskę na wykropliny kondensatu i wszytko będzie się ładnie malowało. To nie jest przyczyna, jak jest dość dymu (a tu ewidentnie jest), to umaluje i z filtrem. Słoik nie bierze udziału w procesie wędzenia, i nie przeszkadza, to tylko odstojnik. Ja ze słoików zrezygnowałem, bo wolę jak smoła wycieka swobodnie do podstawionego większego naczynia. Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706618 Share on other sites More sharing options...
Matusz Posted May 6, 2021 Author Report Share #16 Posted May 6, 2021 Termometry są ok-tak myślę, trzy naraz chyba by się nie myliły, przynajmniej nie znaczące. Pokaz dno wędzarni / grzałki i dopływ powietrza Chciałbym od razu zaznaczyć, że kwestie estetyczne w ogóle nie były brane ood uwagę. Może później jak wszystko będzie działać jak należy... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706619 Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted May 6, 2021 Report Share #17 Posted May 6, 2021 termoobieg wali prosto w nią Znalazłeś przyczynę. Termoobieg pracuje przeciw podciśnieniu z injektora. Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706621 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 6, 2021 Report Share #18 Posted May 6, 2021 (edited) To zostało w słoiku po jednym wędzeniu.. Chyba nie chciałbym tego jeść.. To zasługa zbyt dużej ilości powietrza i dalej wilgoci które się z tym niesie, czyli wentylatora zamiast pompki dopasowanej do ilości spalanej drewna a stosunku do ilości powietrza dostarczanego do wędzarni.Krotko mówiąc porowaciejąc do samochodowego gaźnika, zbyt bogata mieszanka w DGZmniejsz ilość dostarczanego powietrza do DG i dołóż świeże powietrze do wędzarni Edited May 6, 2021 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706622 Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted May 6, 2021 Report Share #19 Posted May 6, 2021 Rurę dymową wprowadź do komory powyżej górnej krawędzi termoobiegu. Jak duże masz otwory zapałowe w DG? Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706623 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 6, 2021 Report Share #20 Posted May 6, 2021 To zostało w słoiku po jednym wędzeniu.. Chyba nie chciałbym tego jeść.. Nie będziesz po to wstaw miseczkę do wędzarni. Zrobisz jak uważasz innej przyczyny moim zdaniem nie ma. Tak z ciekawości po co peklowałeś pierzaste? Słoik nie bierze udziału w procesie wędzenia, i nie przeszkadza, to tylko odstojnik. Mylisz się ale nie będę wchodził głębiej w temat, powiem Tobie tylko tyle, że przeprowadziłem kilku dniowe testy biorąc pod uwagę warunki wilgotności panujące w danym momencie w powietrzu robiąc pomiary i te całe słoiki są zupełnie nie potrzebne przedłużają tylko proces w czasie jedynie co to tylko schładzają dym ale schłodzenie temp. dymu możesz uzyskać dłuższą drogą linii która wprowadza dym do wędzarni. Jak chcesz osiągnąć zamierzony efekt ze słoikami to cały proces trwa przynajmniej 2,5x dłużej. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706625 Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted May 6, 2021 Report Share #21 Posted May 6, 2021 Ten termoobieg kisi ci dym na dole komory. Osłonę przedłuż jak czerwono zaznaczyłem, a od strony komory daj blachę z otworem nad środkiem wentylatora. Rurę dymową wprowadź w miejscu czerwonego punktu. Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706626 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 6, 2021 Report Share #22 Posted May 6, 2021 (edited) Mylisz się ale nie będę wchodził głębiej w temat, powiem Tobie tylko tyle, że przeprowadziłem kilku dniowe testy biorąc pod uwagę warunki wilgotności panujące w danym momencie w powietrzu robiąc pomiary te całe słoiki są zupełnie nie potrzebne [Dodano: 06 maj 2021 - 21:35]Teraz tylko żeby komos się chciało połączyć fakty Krotko mówiąc porowaciejąc do samochodowego gaźnika, zbyt bogata mieszanka w DG Edited May 6, 2021 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706627 Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted May 6, 2021 Report Share #23 Posted May 6, 2021 i te całe słoiki Istotna jest tylko długość drogi dymu, zwłaszcza pionowego odcinka. Dlatego daję tylko 9 cm obecnie, i praktycznie skroplin nie mam. Filtr czy dłuższy odcinek rury dymowej jest potrzebny do zimnego wędzenia, żeby schłodzić dym. Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706628 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 6, 2021 Report Share #24 Posted May 6, 2021 (edited) Chciałbym od razu zaznaczyć, że kwestie estetyczne w ogóle nie były brane ood uwagę. Tylko pytanie techniczne Co robi ten wentylator oprócz tego ze się kreci ? Masz przyczynę radiacji ciepła = przypiekanie od dołu mięsa i złych wskazań termometru/czujnikówZrób z tego turbinę, a będziesz bliżej celu = gwarantujeKawałek blaszki z dziura w środku zamontowanej nad wentylatorem na 4 śrubkach Jak dołożysz świeże "lewe" powietrze do komory i zmniejszysz ilość do DG to sprawa załatwiona, jeżeli nie to masz duże ryzyko kiszenia mięsa w dymie Edited May 6, 2021 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706630 Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted May 6, 2021 Report Share #25 Posted May 6, 2021 Najprościej skrócić drogę dymu można tak.Tylko od dołu króćca trzeba wywiercić otwór, żeby smoła miała którędy wyciekać - trochę jej zawsze powstaje. Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/#findComment-706633 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.