Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzewlod, a gdzie można nabyć taki kociołek-szybkowar?

A zawartość jego palce lizać. :thumbsup:

Smacznego

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/15/#findComment-735541
Udostępnij na innych stronach

Grzewlod, a gdzie można nabyć taki kociołek-szybkowar?

 

Generalnie u naszych wschodnich sąsiadów.

 

A zawartość jego palce lizać. :thumbsup: Smacznego

 

Dziękuję :tongue:

post-84535-0-99323600-1638628861_thumb.jpgpost-84535-0-18157700-1638628877_thumb.jpgpost-84535-0-69843200-1638628888_thumb.jpg

post-84535-0-94646200-1638628905_thumb.jpgpost-84535-0-00455100-1638628920_thumb.jpg

Wyrobiłem się z obiadem przed tym jak biało się zrobiło na dworze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/15/#findComment-735546
Udostępnij na innych stronach

(47% utraty masy), przyszedł czas na spakowanie kabanosów z dzika.

Aż mnie skręciło z łakomstwa  :tongue:

:clap:  :clap:  :clap:  

 

P.S.

Jak przyprawiałeś te kabanosy?

Tłuszcz dziczy, czy wp.?

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/15/#findComment-737017
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak przyprawiałeś te kabanosy? Tłuszcz dziczy, czy wp.?

peklosól 17g

pieprz 3,5g

kminek 2,2g

gałka 1g

cukier 1,2g

goździk 0,2 g

rozmaryn 0,2g

askorbinian 0,5g
jałowiec 0,5g - dałem kupiony mielony :facepalm: zamiast zmielić owoc i jest nie wyczuwalny :facepalm: 

cayenne 2g

do wersji pikantnej dodatkowo dodałem jeszcze 2g cayenne i 1g pieprzu ziołowego.

 

Tłuszczu z dzika było nie dużo tyle co na dwóch niedużych boczkach pozostały tłuszcz uzupełniłem dodatkiem boczku i podgardla wp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/15/#findComment-737025
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsza współpraca z Waldkiem zaowocował kabanosami wp :).

 

Do wędzarni włożyłem 10 kg kabanosów, na dzień dzisiejszy utrata masy wygląda tak ja na zdjęciu. Po teście kliknięcia przyszedł czas na pakowanie :D.

post-84535-0-67510300-1639410413_thumb.jpgpost-84535-0-38845100-1639410426_thumb.jpg

post-84535-0-30389500-1639410439_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/15/#findComment-737460
Udostępnij na innych stronach

Napisz jeszcze proszę na jakich oczkach było mielone mięso.

Kabanosy wyglądają rewelacyjnie  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/15/#findComment-737491
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisz jeszcze proszę na jakich oczkach było mielone mięso.

50/50 siatki 6 i 8 mm wilk Hendi.

 

 

Kabanosy wyglądają rewelacyjnie :clap:

Dziękujemy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/15/#findComment-737498
Udostępnij na innych stronach

 

 

50/50 siatki 6 i 8 mm wilk Hendi.

Tak właśnie podejrzewałam patrząc na wysuszone laski :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/15/#findComment-737499
Udostępnij na innych stronach

Szynka i polędwica przepalona winem, przygotowana metodą Szczepana,

post-84535-0-12521000-1639597440_thumb.jpg

Przygotowałem trochę yerków do przystrojenia desek z wędlinami na św.

post-84535-0-45765700-1639597586_thumb.jpgpost-84535-0-35276800-1639597600_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/15/#findComment-738050
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do wędzarni włożyłem 10 kg kabanosów, na dzień dzisiejszy utrata masy wygląda tak ja na zdjęciu. Po teście kliknięcia przyszedł czas na pakowanie .

Kabanosy cudnej urody. 

Po jakim czasie taka duża utrata wagi Grzesiu ?

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/15/#findComment-738089
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy cudnej urody.

Dziękuję :)

 

 

Po jakim czasie taka duża utrata wagi Grzesiu ?

Wszystko zależne jest od końcowej obróbki termicznej - podpiekania. Jeśli chcesz skrócić czas suszeania to kabanosy dłużej podpiekasz, w przypadku kabanosów z dziczyzny czas podpiekania był krótki z wiadomych względów, kabanosy schły ok 7-8 dni natomiast wp. tylko 3 dni dlatego, że je dłużej piekłem.    

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/15/#findComment-738156
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.