Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

:facepalm: Robale jecie :angel:

Mieszkając w Chinatown je się prawie wszystko :D :D, ja poczekam aż twoją okolicę wciągnie Chinatown zobaczymy wtedy jakie dziwne żywe produkty będziemy dodawali do kabanosów :D  :frantics:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-762821
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod, krewetki to zadne tam robale :D kacze jajo z zarodkiem na wpolopierzonym to przy moich fobiach to nie do przejedzenia ,  oczywiscie nie mowie o jakis wezach czy innych trujacych gadach  :tongue:

 Czy jest gdzies przepis na Twoja zupe rybna , bo wyglada bardzo smacznie i chetnir bym zrobila :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-762829
Udostępnij na innych stronach

Rób Electro, rób, a Twój TZ będzie Cię chwalił przy Świątecznym stole :D:thumbsup:.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-2?p=711452

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-762885
Udostępnij na innych stronach

Czy jest gdzies przepis na Twoja zupe rybna , bo wyglada bardzo smacznie i chetnir bym zrobila :)

 

 

Electro przepisu nie ma poniżej zamieszczam opis jak i z czego gotuję zupę.

 

Zaczynam od zrobienia wywaru w poście nr 342 znajdziesz zdjęcia produktów z których gotuję wywar.

Do wykonania wywaru rybnego potrzebujemy :

  1. Głowy ryb pozbawione skrzeli i oczu ( jak filetuje różne ryby to głowy i kręgosłupy zamrażam w celu ugotowania wywarów lub do użycia w galarecie).
  2. Kręgosłupy ryb ( kładę na siatce parzę i wyjmuję, obieram z mięsa a kręgosłupy wracają do garnka).  Mięso pozyskane z kręgosłupów dodaję do zupy na samym końcu gotowania.
  3. Warzywa : marchewka, pietruszka, seler, por, cebula zrumieniona palnikiem.
  4. Przyprawy wkładam do koszyczka w całości  : liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, pieprz, gorczyca, papryka ostra.

Wywaru nie solę ponieważ robiąc większa ilość cześć zamrażam.

Ugotowany wywaru przecedzamy przez bardzo drobne sitko pozostałości wyrzucamy : głowy, warzywa, przyprawy.  Odlewam odpowiednią ilość wywaru na zupę a pozostałą część studzę i zamrażam.

Zdjęcia w poście nr 452 obrazują czego dodaję do zupy :

  1. Filety z ryby bez skóry ( polecam użycie wielu gatunków ryb ), jak używam fileta z ryb słodkowodnych np. karpia, amura itp. to rybę moczę w mleku ok. 4-6h w lodówce, po tym czasie rybę płuczemy, po ocieknięciu tniemy na kawałki.
  2. Mięso z ryby pozyskane z kręgosłupów. Ryby dodajemy na sam koniec gotowania.
  3. Warzywa : por, seler część biała i zielona, pietruszka, marchewka, papryka słodka, ogórek kiszony, cebula, czosnek, sok z 1 cytryny. Warzywa tniemy lub ścieramy. Kiedy zupa znajdzie się na talerzu posypujemy pietruszką lub posiekaną kolendrą.
  4. Przyprawy w koszyczku jw. oraz dosmaczam : solą, pieprzem cytrynowym, ostrą i słodką papryką w proszku, trochę papryki wędzonej, sos ostrygowy, czubryca.   

Nie podam dokładnej ilości warzyw i przypraw ponieważ nigdy tego nie ważyłem i nie mierzyłem wszystko zależne jest od tego ile mam wywaru i fileta wtedy decyduje czego ile użyje. Podczas gotowania smakuję i w razie potrzeby dosmaczam pod swój gust w każdym razie zupa jest zawsze treściwa.

[Dodano: 14 kwi 2022 - 19:57]

Electro w poście nr 38 opisałem zupę rybną którą gotowaliśmy razem z Krystkiem z tego co sami złowiliśmy. Do tej pory Waldek mi ją przypomina :tongue:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-2

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-762922
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod, Dziekuje  :) glownie chodzilo mi o przyprawy bo to one tez oddaja charakter zupie rybnej, bo ja wywary tez sobie mroze rozniste zeby miec na zas , Mam taki karpiowy .U mnie tato kiedys wedkowal teraz juz jest za wiekowy , moze latem pojdzie to cos zlapie  :)

Ja robie wywar ze skorupiakow i gotuje na takiej bazie zupe z szyjek rakowych czy krewetek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763083
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja robie wywar ze skorupiakow i gotuje na takiej bazie zupe

Ja robię zupełnie tak samo, wywary ugotowane na pancerzach i głowach krewetek są bardzo aromatyczne :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763135
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod, na rakowych najlepsze , podsmazam na oleju potem wino i woda albo warzywny wywar i dusze , poznije redukuje , zameazam , super baza do sosow czy zup :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763216
Udostępnij na innych stronach

Czwartkowe rozluźnienie zamrażalki skutkowało zupą rybną :tongue:

attachicon.gif

Smakowicie wygląda.

Tak naprawdę zupełnie rybną gotuje raz w roku.

Do tej pory korzystałam z przepisu Kruszynki.

Nie omieszkam skorzystać z Twojego przepisu Grzesiu przy najbliższej okazji.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763542
Udostępnij na innych stronach

@nestor, U nas mozna kupic mrozone gotowane w zalewie , W sierpniu mamy tradycje co je sie raki , wiec kupuje i mam w zamrazalce .Kupuje po to zawsze sa promocje i testy ktorej firmy sa dobre , bo sprzedaja rozna  z Turcji Chin czy Hiszpanii , sa i szwedzkie ,nie mrozone tez, w zalewie ale te odpowiednio drozsze .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763670
Udostępnij na innych stronach

Electro,a gdzie dostałaś raki,Ja ten rarytas jadłem ponad 50 lat temu.

Nestorze, w Szwecji jest tradycyjne Święto, tzw. "Dzień raka" w dniu 7 sierpnia. Cała Szwecja wtedy świętuje, i objada się rakami, gotowanymi w osolonej wodzie z koprem. Do tego obowiązkowo ogólne zbiorowe "czytanie lektur", często przy świecach, do białego rana, lub do "upada", jak kto woli :D. Raki można kupić w każdym sklepie, tak jak pisze Electra :thumbsup:.

https://gentlemannaguiden.com/kraftskivan-en-svensk-tradition/

 

kraftskiva-1170x956.jpg?media=1647774350

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763679
Udostępnij na innych stronach

A po swiecie rakowym ...swieto surströmming ...czyli znow okazja zeby poczytac i pojesc  :tongue:

w Polsce sa majowki a u nas sierpniowki :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763682
Udostępnij na innych stronach

A po swiecie rakowym ...swieto surströmming ...czyli znow okazja zeby poczytac i pojesc  :tongue:

w Polsce sa majowki a u nas sierpniowki :D

 

https://webben7.se/artikel/123031/surstrommingsfest-pa-torget-i-o-vik

 

80955_surstrommingsfest_pa_torget_i_o-vi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763690
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Obiad w terenie, dziś kociołek powędrował na wyprawę wędkarską do przyjaciół :tongue:.  

 

Grzesiu,

 majówka w plenerze, z kociołkiem   :thumbsup:  :clap:

- smakowicie wygląda ta golonka w kapuście. :)

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-765930
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.