Grzewlod Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Dziś na obiad pierzaste, solanka 3,5% z nastrzyknięciem 12h - według Muskiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-761831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Kolacja na szybko. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-762738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Kolacja Robale jecie Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-762739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Robale jecie Mieszkając w Chinatown je się prawie wszystko :D, ja poczekam aż twoją okolicę wciągnie Chinatown zobaczymy wtedy jakie dziwne żywe produkty będziemy dodawali do kabanosów Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-762821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 (edytowane) @Grzewlod, krewetki to zadne tam robale kacze jajo z zarodkiem na wpolopierzonym to przy moich fobiach to nie do przejedzenia , oczywiscie nie mowie o jakis wezach czy innych trujacych gadach Czy jest gdzies przepis na Twoja zupe rybna , bo wyglada bardzo smacznie i chetnir bym zrobila Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-762829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Rób Electro, rób, a Twój TZ będzie Cię chwalił przy Świątecznym stole .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-2?p=711452 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-762885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 (edytowane) Czy jest gdzies przepis na Twoja zupe rybna , bo wyglada bardzo smacznie i chetnir bym zrobila Electro przepisu nie ma poniżej zamieszczam opis jak i z czego gotuję zupę. Zaczynam od zrobienia wywaru w poście nr 342 znajdziesz zdjęcia produktów z których gotuję wywar.Do wykonania wywaru rybnego potrzebujemy :Głowy ryb pozbawione skrzeli i oczu ( jak filetuje różne ryby to głowy i kręgosłupy zamrażam w celu ugotowania wywarów lub do użycia w galarecie). Kręgosłupy ryb ( kładę na siatce parzę i wyjmuję, obieram z mięsa a kręgosłupy wracają do garnka). Mięso pozyskane z kręgosłupów dodaję do zupy na samym końcu gotowania. Warzywa : marchewka, pietruszka, seler, por, cebula zrumieniona palnikiem. Przyprawy wkładam do koszyczka w całości : liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, pieprz, gorczyca, papryka ostra.Wywaru nie solę ponieważ robiąc większa ilość cześć zamrażam.Ugotowany wywaru przecedzamy przez bardzo drobne sitko pozostałości wyrzucamy : głowy, warzywa, przyprawy. Odlewam odpowiednią ilość wywaru na zupę a pozostałą część studzę i zamrażam.Zdjęcia w poście nr 452 obrazują czego dodaję do zupy :Filety z ryby bez skóry ( polecam użycie wielu gatunków ryb ), jak używam fileta z ryb słodkowodnych np. karpia, amura itp. to rybę moczę w mleku ok. 4-6h w lodówce, po tym czasie rybę płuczemy, po ocieknięciu tniemy na kawałki. Mięso z ryby pozyskane z kręgosłupów. Ryby dodajemy na sam koniec gotowania. Warzywa : por, seler część biała i zielona, pietruszka, marchewka, papryka słodka, ogórek kiszony, cebula, czosnek, sok z 1 cytryny. Warzywa tniemy lub ścieramy. Kiedy zupa znajdzie się na talerzu posypujemy pietruszką lub posiekaną kolendrą. Przyprawy w koszyczku jw. oraz dosmaczam : solą, pieprzem cytrynowym, ostrą i słodką papryką w proszku, trochę papryki wędzonej, sos ostrygowy, czubryca. Nie podam dokładnej ilości warzyw i przypraw ponieważ nigdy tego nie ważyłem i nie mierzyłem wszystko zależne jest od tego ile mam wywaru i fileta wtedy decyduje czego ile użyje. Podczas gotowania smakuję i w razie potrzeby dosmaczam pod swój gust w każdym razie zupa jest zawsze treściwa.[Dodano: 14 kwi 2022 - 19:57]Electro w poście nr 38 opisałem zupę rybną którą gotowaliśmy razem z Krystkiem z tego co sami złowiliśmy. Do tej pory Waldek mi ją przypomina https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-2 Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-762922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 @Grzewlod, Dziekuje glownie chodzilo mi o przyprawy bo to one tez oddaja charakter zupie rybnej, bo ja wywary tez sobie mroze rozniste zeby miec na zas , Mam taki karpiowy .U mnie tato kiedys wedkowal teraz juz jest za wiekowy , moze latem pojdzie to cos zlapie Ja robie wywar ze skorupiakow i gotuje na takiej bazie zupe z szyjek rakowych czy krewetek. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Ja robie wywar ze skorupiakow i gotuje na takiej bazie zupe Ja robię zupełnie tak samo, wywary ugotowane na pancerzach i głowach krewetek są bardzo aromatyczne . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 @Grzewlod, na rakowych najlepsze , podsmazam na oleju potem wino i woda albo warzywny wywar i dusze , poznije redukuje , zameazam , super baza do sosow czy zup https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Czwartkowe rozluźnienie zamrażalki skutkowało zupą rybną Smakowicie wygląda.Tak naprawdę zupełnie rybną gotuje raz w roku.Do tej pory korzystałam z przepisu Kruszynki.Nie omieszkam skorzystać z Twojego przepisu Grzesiu przy najbliższej okazji. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Świąteczne deski. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Świąteczne deski. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Electro,a gdzie dostałaś raki,Ja ten rarytas jadłem ponad 50 lat temu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 @nestor, U nas mozna kupic mrozone gotowane w zalewie , W sierpniu mamy tradycje co je sie raki , wiec kupuje i mam w zamrazalce .Kupuje po to zawsze sa promocje i testy ktorej firmy sa dobre , bo sprzedaja rozna z Turcji Chin czy Hiszpanii , sa i szwedzkie ,nie mrozone tez, w zalewie ale te odpowiednio drozsze . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 U nas mozna kupic mrozone gotowane U nas też Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) Electro,a gdzie dostałaś raki,Ja ten rarytas jadłem ponad 50 lat temu.Nestorze, w Szwecji jest tradycyjne Święto, tzw. "Dzień raka" w dniu 7 sierpnia. Cała Szwecja wtedy świętuje, i objada się rakami, gotowanymi w osolonej wodzie z koprem. Do tego obowiązkowo ogólne zbiorowe "czytanie lektur", często przy świecach, do białego rana, lub do "upada", jak kto woli . Raki można kupić w każdym sklepie, tak jak pisze Electra .https://gentlemannaguiden.com/kraftskivan-en-svensk-tradition/ Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 A po swiecie rakowym ...swieto surströmming ...czyli znow okazja zeby poczytac i pojesc w Polsce sa majowki a u nas sierpniowki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 A po swiecie rakowym ...swieto surströmming ...czyli znow okazja zeby poczytac i pojesc w Polsce sa majowki a u nas sierpniowki https://webben7.se/artikel/123031/surstrommingsfest-pa-torget-i-o-vik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-763690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) Trochę dobroci na dzisiejsze biesiadowanie . Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-764346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Trochę dobroci Troche Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-764361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 1 Maja 2022 (edytowane) Obiad w terenie, dziś kociołek powędrował na wyprawę wędkarską do przyjaciół . Edytowane 1 Maja 2022 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-765911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 1 Maja 2022 (edytowane) Obiad w terenie, dziś kociołek powędrował na wyprawę wędkarską do przyjaciół . Grzesiu, majówka w plenerze, z kociołkiem - smakowicie wygląda ta golonka w kapuście. Edytowane 1 Maja 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-765930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 3 Maja 2022 majówka w plenerze, z kociołkiem Reniu golonko tak smakowało, że trzeba było powtórzyć niestety już nie w kociołku . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-766300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 3 Maja 2022 kociołek powędrował Bardzo smaczny Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/20/#findComment-766309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi