Grzewlod Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 29 Maja 2022 Małe co nieco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-770670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 29 Maja 2022 co nieco Widać ,że mało słone Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-770675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 29 Maja 2022 (edytowane) Widać ,że mało słoneAga i tatko powiedzieli, że są wystarczająco słone, mi chyba się próg słoności zwiększył , w każdym razie mogłyby dłużej poleżeć zasolone, tak to jest jak brakuje czasu. Edytowane 29 Maja 2022 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-770706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 29 Maja 2022 Miałem kupić tylko mąkę ryżową w Chinatown a wyszedł obiad . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-770733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Będzie do rosołu i do pasztetu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-771734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zrazy wołowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-771896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zrazy bez sosu? Świat zmierza ku upadkowi. :D Jadłbym Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-771902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 5 Czerwca 2022 (edytowane) Nooo, superaśne te zawijane niezmiernie, ale nie mogę się Grzegorzu dopatrzeć ogóraska kwaszonego na tej słonince, małosolnego najchętniej, no i jak Quadro wspomina, sosiku tudzież . Edytowane 5 Czerwca 2022 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-771903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 5 Czerwca 2022 nie mogę się Grzegorzu dopatrzeć ogóraska kwaszonego Jak by tu oględnie powiedzieć - ogórców u Grzesia dostatek , a jak mu braknie to zawsze może otworzyć butlę z moich skromnych zapasów , które leżakują u Grzegorza w sprytnej studni Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-771905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Trochę słodkości Agi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-772693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-773682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 19 Czerwca 2022 !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-773701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Zrazy bez sosu?Dopiero teraz doczytałem Sosjerka Edytowane 19 Czerwca 2022 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-773721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 25 Czerwca 2022 (edytowane) Wzorując się na przepisie Rolady Iazdijajskiej, wykonałem cukiereczek z golonki na swój sposób . Przy następnym wykonaniu należy uplastycznić i odpowietrzyć farsz. Edytowane 25 Czerwca 2022 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 25 Czerwca 2022 Jak to mówią podnosisz level sztuki i ........... ciśnienia Ukłaniam Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 25 Czerwca 2022 Coś więcej? Technika wykonania i parzenia? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 25 Czerwca 2022 uplastycznić i odpowietrzyć farsz [/quote Vakumarkę komorową masz - jak ma funkcję marynaty to może da się odpowietrzyć - powtórzyć funkcję 2-3 razy i się odpowietrzy Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 25 Czerwca 2022 (edytowane) Jak to mówią podnosisz level sztuki i ........... ciśnienia Dzięki Maćku . Vakumarkę komorową masz - jak ma funkcję marynaty t Nie ma tej funkcji, ale rzeczywiście można w trochę inny sposób odpowietrzyć pakowarką . Coś więcej? Technika wykonania i parzenia? Rolada ala Iazdijajska Grzewloda 1. Golonka tylna z kością 2 szt. - 2,8 kg2. Golonka przednia z kością 1 szt. - 0,8 kg Przyprawy na 1 kg masy: 1. Peklosól 17g2. Pieprz 3g3. Pieprz ziołowy Kamis 1g4. Czosnek 3,5g5. Czubryca zielona 1g6. Czubryca czerwona 2g7. Gorczyca ziarna 2,2g - dodajemy na etapie mieszania Z golonki wycinamy kości i skóry, Mięso kroimy i peklujemy 48h, należy pamiętać aby mięso z przedniej golonki peklowało się w oddzielnym naczyniu ponieważ posłuży do zrobienia masy klejącej. Kości i skóry nie będą już nam potrzebne możemy je wykorzystać w inny kulinarny sposób. Po peklowaniu mięso rozdrabniamy : golonka tylna siatka 16 mm, golonka przednia siatka 8 mm, następnie wykonujemy masę wiążąca - emulsję z golonki przedniej przy pomocy blendera Ninja. Mięso z golonki przedniej wkładamy do blendera dodajemy lodu i wsypujemy przyprawy bez ziaren gorczycy, które dodajemy na etapie mieszania. Mięso z golonki tylnej łączymy z masą klejąca i mieszamy (ja wymieszałem ręcznie, zdecydowanie lepszy rezultat osiągniemy mieszając w mieszałce). Proponuję przed mieszaniem rozdrobnione mięso z golonki tylnej uplastycznić np. przepuścić przez gardziel maszynki 2x bez noża i siatki na samym ślimaku. Po wymieszaniu odpowietrzamy masę za pomocą pakowarki próżniowej (ja tego nie zrobiłem w przekroju to widać). Tak przygotowany farsz nadziewamy w pęcherz wieprzowy za pomocą nadziewarki, pęcherz zszywamy wkładamy w siatkę do wędlin i wieszamy do osadzenia na 3h. Pęcherz w kilku miejscach przebijamy cienką igłą. Wędzenie 8h - temp 55-60C, Parzenie metodą Sous vide 10h temp. 75C. Po parzeniu studzimy produkt w zimnej wodzie a następnie poddajemy prasowaniu w lodówce ok. 12h. Pozostałe czynności widoczne są na zdjęciach.Smacznego Edytowane 25 Czerwca 2022 przez Grzewlod 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 25 Czerwca 2022 Podczas dzisiejszego spontanicznie wynikłego spotkania z przyjaciółmi na którym piekliśmy m.in. kiełbaski miałem możliwość skosztować zacnej 14 letniej Palinki niestety wykonawca nie znany natomiast kolega Ondrasz powiadał, Palinkę pijemy z głową i tak nogi zabiera . P.S.Wróciłem o czterech własnych nogach . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 26 Czerwca 2022 niestety wykonawca nie znany Oj Znany Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Wróciłem o czterech własnych nogach . Najważniejsze ,że szczęśliwie dotarłeś do domu jak tyle smakowitości i zabawa intensywna to nic dziwnego ,że trzeba się czasem wesprzeć wszystkimi czterema nogami "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 3 Lipca 2022 wesprzeć wszystkimi czterema nogami :D :DJutro jak dobrze pójdzie to zgubię wreszcie dwie nogi . Wczoraj poszperałem trochę w skarbczyku i wyjąłem kilka smakołyków, które otrzymały pozytywne opinie degustatorów pomimo moich wcześniejszych obaw "czas zrobił swoje". Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-775714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 3 Lipca 2022 które otrzymały pozytywne opinie degustatorów pomimo moich wcześniejszych obaw "czas zrobił swoje". Potwierdzam , świetne Nawet wybredna w dojrzewkach Ola, stwierdziła ,że są bardzo smaczne. [Dodano: 03 lip 2022 - 09:52] czasem wesprzeć wszystkimi czterema nogami jak dobrze pójdzie to zgubię wreszcie dwie nogi No tak jak Ci zdejmą wreszcie gips , ale pewnie jeszcze jakaś orteza .... co by kózka nie skakała Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-775716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 3 Lipca 2022 Obiad po Hiszpańsku Paella Walencjan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-775774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 3 Lipca 2022 Paella Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-775779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi