Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Widać ,że mało słone

Aga i tatko powiedzieli, że są wystarczająco słone, mi chyba się próg słoności zwiększył :D, w każdym razie mogłyby dłużej poleżeć zasolone, tak to jest jak brakuje czasu.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-770706
Udostępnij na innych stronach

Nooo, superaśne te zawijane niezmiernie, ale nie mogę się Grzegorzu dopatrzeć ogóraska kwaszonego na tej słonince, małosolnego najchętniej, no i jak Quadro wspomina, sosiku tudzież :thumbsup::clap:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-771903
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie mogę się Grzegorzu dopatrzeć ogóraska kwaszonego
Jak by tu oględnie powiedzieć - ogórców u Grzesia dostatek :D , a jak mu braknie to zawsze może otworzyć butlę z moich skromnych zapasów , które leżakują u Grzegorza w sprytnej studni  :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-771905
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wzorując się na przepisie Rolady Iazdijajskiej, wykonałem cukiereczek z golonki na swój sposób :).

post-84535-0-35133500-1656145262_thumb.jpgpost-84535-0-32933600-1656145277_thumb.jpgpost-84535-0-44828700-1656145294_thumb.jpgpost-84535-0-39011000-1656145306_thumb.jpgpost-84535-0-66628700-1656145316_thumb.jpgpost-84535-0-68266500-1656145328_thumb.jpg

 

Przy następnym wykonaniu należy uplastycznić i odpowietrzyć farsz.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774582
Udostępnij na innych stronach

Jak to mówią podnosisz level sztuki i ........... ciśnienia  :D

 

Ukłaniam 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774588
Udostępnij na innych stronach

uplastycznić i odpowietrzyć farsz [/quote Vakumarkę komorową  masz - jak ma funkcję marynaty to może da się odpowietrzyć - powtórzyć funkcję 2-3 razy i się odpowietrzy  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774593
Udostępnij na innych stronach

Jak to mówią podnosisz level sztuki i ........... ciśnienia

 

Dzięki Maćku :thumbsup:.

 

Vakumarkę komorową masz - jak ma funkcję marynaty t

 

Nie ma tej funkcji, ale rzeczywiście można w trochę inny sposób odpowietrzyć pakowarką :thumbsup:.

 

 

Coś więcej? Technika wykonania i parzenia?

 

Rolada ala Iazdijajska Grzewloda

 

1. Golonka tylna  z kością 2 szt. - 2,8 kg

2. Golonka przednia z kością 1 szt. - 0,8 kg

 

Przyprawy na 1 kg masy:

 

1. Peklosól 17g

2. Pieprz 3g

3. Pieprz ziołowy Kamis 1g

4. Czosnek 3,5g

5. Czubryca zielona 1g

6. Czubryca czerwona 2g

7. Gorczyca ziarna 2,2g - dodajemy na etapie mieszania

 

Z golonki wycinamy kości i skóry, Mięso kroimy i peklujemy 48h, należy pamiętać aby mięso z przedniej golonki peklowało się w oddzielnym naczyniu ponieważ posłuży do zrobienia masy klejącej.  Kości i skóry nie będą już nam potrzebne możemy je wykorzystać w inny kulinarny sposób. Po peklowaniu mięso rozdrabniamy : golonka tylna siatka 16 mm, golonka przednia siatka 8 mm, następnie wykonujemy masę wiążąca - emulsję z golonki przedniej przy pomocy blendera Ninja. Mięso z golonki przedniej wkładamy do blendera dodajemy lodu i wsypujemy przyprawy bez ziaren gorczycy, które dodajemy na etapie mieszania. Mięso z golonki tylnej łączymy z masą klejąca i mieszamy (ja wymieszałem ręcznie, zdecydowanie lepszy rezultat osiągniemy mieszając w mieszałce). Proponuję przed mieszaniem rozdrobnione mięso z golonki tylnej uplastycznić np. przepuścić przez gardziel maszynki 2x bez noża i siatki na samym ślimaku. Po wymieszaniu odpowietrzamy masę za pomocą pakowarki próżniowej (ja tego nie zrobiłem w przekroju to widać).  Tak przygotowany farsz nadziewamy w pęcherz wieprzowy za pomocą nadziewarki, pęcherz zszywamy wkładamy w siatkę do wędlin i wieszamy do osadzenia na 3h. Pęcherz w kilku miejscach przebijamy cienką igłą. Wędzenie 8h - temp 55-60C, Parzenie metodą Sous vide 10h temp. 75C. Po parzeniu studzimy produkt w zimnej wodzie a następnie poddajemy prasowaniu w lodówce ok. 12h. Pozostałe czynności widoczne są na zdjęciach.

Smacznego :)

post-84535-0-50760600-1656157820_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774609
Udostępnij na innych stronach

Podczas dzisiejszego spontanicznie wynikłego spotkania z przyjaciółmi na którym piekliśmy m.in. kiełbaski miałem możliwość skosztować zacnej 14 letniej Palinki :tongue: niestety wykonawca nie znany :no: natomiast kolega Ondrasz powiadał, Palinkę pijemy z głową i tak nogi zabiera :frantics: .

 

post-84535-0-65838600-1656192675_thumb.jpg

post-84535-0-96932000-1656192646_thumb.jpg

post-84535-0-25924500-1656192662_thumb.jpg

 

P.S.

Wróciłem o czterech własnych nogach :D:frantics: .

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774671
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wróciłem o czterech własnych nogach :D:frantics: .

 

Najważniejsze ,że szczęśliwie dotarłeś do domu :D   jak tyle smakowitości i zabawa intensywna to nic dziwnego ,że trzeba się czasem wesprzeć wszystkimi czterema nogami :laugh:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-774810
Udostępnij na innych stronach

wesprzeć wszystkimi czterema nogami

 

:D :D :DJutro jak dobrze pójdzie to zgubię wreszcie dwie nogi :). Wczoraj poszperałem trochę w skarbczyku i wyjąłem kilka smakołyków, które otrzymały pozytywne opinie degustatorów pomimo moich wcześniejszych obaw "czas zrobił swoje".   

post-84535-0-59317200-1656834174_thumb.jpgpost-84535-0-09126200-1656834189_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-775714
Udostępnij na innych stronach

 

 

które otrzymały pozytywne opinie degustatorów pomimo moich wcześniejszych obaw "czas zrobił swoje".
Potwierdzam , świetne :thumbsup:  :clap:  Nawet wybredna w dojrzewkach Ola, stwierdziła ,że są bardzo smaczne. :thumbsup:   
[Dodano: 03 lip 2022 - 09:52]

 

 

czasem wesprzeć wszystkimi czterema nogami
 

 

jak dobrze pójdzie to zgubię wreszcie dwie nogi
No tak jak Ci zdejmą wreszcie gips , ale pewnie jeszcze jakaś orteza .... co by kózka nie skakała  :facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/22/#findComment-775716
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.