Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj masz oryginalne receptury branżowe z 1938 roku.:

 

post-39694-0-94243000-1668630881_thumb.jpg

post-39694-0-46074000-1668630894_thumb.jpg

post-39694-0-42172500-1668630902_thumb.jpg

post-39694-0-70583800-1668630912_thumb.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-797697
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Szefie, nooo, tak ona mniej więcej  wyglądała, miała średnicę jakieś 7-8 cm. i o tej pięknej słoninie właśnie piszę, taka właśnie mi w pamięci utkwiła :D. "Maskowskaja pierwowo sorta" :D. Kiełbasa była pyszna, bardzo mocno sucha, a tą słoninkę wyciskaliśmy z bratem z plasterków palcami, które to wyglądały później niczym sitko nr 6 do maszynki od mielenia mięsa, ale słoninki nie wyrzucaliśmy Boże Broń, bo ja od zawsze uwielbiałem sało :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-797700
Udostępnij na innych stronach

Szefie drogi, czy sprawiło by Ci duży kłopot aby dokonać tłumaczenia na polski tej receptury :facepalm: ? Wiem że dokonujesz przekładów i tłumaczeń, a ja nie mogę sobie z tym tekstem poradzić. Bardzo chciałbym ew. przynajmniej spróbować ten wspaniały "Delikates" własnymi siłami odtworzyć :hmm: ? Ta piękna kiełbaska na fotce Grzegorza wizualnie do złudzenia przypomina tą dawną "Moskiewską", i dla tego właśnie o tym wspomniałem, nie mniej to nie jest kiełbasa Moskiewska. Bardzo byłbym wdzięczny gdybyś mógł tego dokonać :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-797805
Udostępnij na innych stronach

Postaram się, ale nie teraz. Mam trochę pilnych zajęć.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-797817
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Ci bardzo Szefie, oczywiście że tak, to nie piekarnia przecież, spokojnie sobie przestępując z nóżki na nóżkę poczekam, na pewno "Moskiewska" jest tego warta, dzięki serdeczne :thumbsup:.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-797823
Udostępnij na innych stronach

Na czasie

Waldek na czasie jest Twoja Polska widać jak ją oprószyło :), za tydzień jak banany się wyprostują zmienię im domek.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-798335
Udostępnij na innych stronach

Piękności  :clap:  :tongue:  :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-798414
Udostępnij na innych stronach

To jest miód dla mojego podniebienia

 

 

Ho ho ho, zjadłoby się takie cuś, oj zjadło. :clap:

 

 

Piękności :clap::tongue::)

 

Dziękuję :)

 

Polska przeniesiona.

post-84535-0-49850900-1669058547_thumb.jpg

post-84535-0-69593000-1669058582_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-798590
Udostępnij na innych stronach

Polska surowa  ;)  trzeba będzie ją inaczej nazwać  ... zaczyna być ciekawie :frantics:
Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-798596
Udostępnij na innych stronach

;)  trzeba będzie ją inaczej nazwać  ... zaczyna być ciekawie :frantics:

 

Polska przeniesiona?? :laugh:  :facepalm:

Grzesiu, bardzo ciekawa jestem efektu końcowego  :)

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-798597
Udostępnij na innych stronach

trzeba będzie ją inaczej nazwać

 

:thumbsup:

 

Polska przeniesiona?? :laugh::facepalm:

 

Na starcie po fermentacji i zaszczepieniu grzybkiem kiełbasa ma kształt banan (zajmuje sporo miejsca w komorze post nr 589), do tego dochodzi bardzo wysoka wilgotność. Kiełbasa wisiał oddzielnie w mniejszej komorze w której pracował sam osuszacz do momentu kiedy wilgotność kiełbasy spadła na tyle żebym mógł ją przenieść do większej komory. Ponadto pod ciężarem własny banany się wyprostowały i zajmują mało miejsca (średnica jelita). 

 

Grzesiu, bardzo ciekawa jestem efektu końcowego :)

 

Ja też :thumbsup:. Teraz ok. 6-8 tygodni sobie powisi. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-798606
Udostępnij na innych stronach

 

 

trzeba będzie ją inaczej nazwać

Nadarzyńska Dojrzewająca Muskiego :).

 

 

No pewnie jakąś trzeba będzie podzielić na święta

Obawiam się, że może być za wcześnie w każdym razie na święta coś znajdziemy z dojrzewających :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-798645
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Noooo... Paaanie... pogratulować :clap::)

 

Dziękuję :)

 

u mnie były na 2 razy :D

Ja miałem trochę luzu może by weszło 5kg i wtedy na 1x. Teraz czekamy na pierwszy KLIK :D

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-802314
Udostępnij na innych stronach

Firanki, roletki jakby tu jeszcze nazwać to robią wrażenie.

Uwielbiam taką pracę zespołową i szczerze może kiedyś uda połączyć się siły z Wami, prawda Reniu .?

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/25/#findComment-802383
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.