Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znakiem tego woda kryształ?

Jeśli chodzi o przezroczystość to woda jest lekko "trącona" (jest dobrze latem nie ma zakwitów), biorąc pod uwagę postępującą eutrofizację to warto by zimą jak będzie lód przeprowadzić wapnowanie żeby poprawić biologię wody natomiast ichtiofauna stawu prowadzona jest bardzo wzorowo :clap:.  

 

 

 

:thumbsup::clap:

Dziękuję bardzo :).

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-830865
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy pyszności to jest "szczupły" a,la śledzik w olej Grzegorzu :D ?

Tak jest to szczupły z postu nr 724 w oleum :thumbsup:. Ostatnim razem jak zrobiłem szczupłego podczas degustacji usłyszałem, że jest smaczniejszy od śledzia. Ja bym jednak powiedział, że jest inny w smaku pomimo tego, że mnie osobiście bardziej smakuje od śledzia ale o gustach smakowych się nie dyskutuje.     

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831036
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Grzegorzu, przegapiłem widocznie ten post, już do niego wracam :D:thumbsup:. Nooo, ale tam nie znajduję przepisu na ten cymesik Grzegorzu :hmm: ?

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831043
Udostępnij na innych stronach

Nooo, ale tam nie znajduję przepisu na ten cymesik Grzegorzu :hmm: ?

 

Jarku nie publikowałem, życzysz proszę bardzo.

 

Szczupak w oleju Grzewloda

 

Jeśli posiadamy świeżego Szczupaka tak jak ja rybę należy filetować usuwając : kręgosłup, ości żebrowe, ości płetwy odbytowej i grzbietowej oraz cienkie błonki brzuszne (pozostałe ości pozostawiamy). Nie zapominamy usunąć tkanki tłuszczowej znajdującej się w miejscu w którym przecinamy brzuch (odcinamy tkankę na szerokości ok 1-2 cm w zależności od wielkości ryby po jej długości ), na samym końcu ściągamy skórę. Post nr 242 prezentuję wyfiletowanego szczupaka ze skórą. Filet myjemy, odciekamy i tniemy w kawałki takie jakie chcemy włożyć do słoika. Wkładamy pocięte kawałki ryby do miski i solidnie solimy (nie podam szczegółowo ile gram soli na 1 kg fileta ponieważ nigdy nie ważę, z praktyki wiem ile soli zastosować). Tak zasoloną rybę wstawiamy do lodówki na 12h po tym czasie odlewamy odciek z miski i zalewamy rybę octem winnym (ja używam Kühne Surol 7-ziołowy, polecam ponieważ używałem kilku różnych octów i w smaku "to nie było to", albo ryba była za kwaśna albo smak mi nie odpowiadał). Rybę zalaną octem wstawiamy do lodówki na 9-12h w zależności od grubości kawałków, po tym czasie ocet odlewamy rybę płuczemy dwukrotnie w zimnej wodzie. Następnie odciekamy i wkładamy do słoika na przemian z cebulą (cebulę po pocięciu w kostkę pieprzymy i solimy, można użyć również pieprzu cytrynowego), tak przygotowane słoiki zalewamy olejem "bezsmakowym" odpowietrzamy tak aby olej wszędzie dotarł, słoiki wstawiamy do lodówki na 3-5 dni. Po tym czasie smak się wyrówna a ości się rozpuszczą. 

Smacznego :tongue:.

 

P.S.

Jarek jesteś szczęściarzem mieszkasz w krainie "Szczupakiem płynącej" ;).  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831061
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo Grzegorzu, wypróbuję na pewno, a myślę że i inne gatunki można będzie również tą Twoją metodą wypróbować :D:thumbsup: ??? Na pewno się o to pokuszę, bo kocham rybki w każdej postaci :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831064
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo Grzegorzu, wypróbuję na pewno

 

Proszę bardzo, czekam na kilka słów jak smakuje.

 

myślę że i inne gatunki można będzie również tą Twoją metodą wypróbować :D:thumbsup:

 

Oczywiście, że tak szczególnie polecam Pstrąga Potokowego smakiem naprawdę "wymiata" mięso ma bardzo delikatne tylko są dwie różnice podczas jego wykonywania. Jedna to wykonujesz filetowanie tak aby pozbyć się wszystkich ości (najlepiej i najszybciej przy pomocy pęsety), a druga to nie używasz octu bo nie ma takiej potrzeby. Możesz również zrobić Pstrąga Tęczowego też jest smaczny. Natomiast nie polecam robienia tą metodą Sandacza nic specjalnego.

 

 

Sum zrobiony podobnie jest fantastycznie smaczny :D

 

:thumbsup: To prawda miałem okazję degustować tak wykonanego Suma jest bardzo smaczny, natomiast cebula była przygotowana w nieco inny sposób.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831092
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A jakie jest teraz pH boczku?

Aniu to nie ten boczek o którego pH Pytałaś, dziś po utracie masy ok 40% wyjąłem dwie rolady boczkowe i dokonałem pomiaru :).

post-84535-0-10795400-1684049065_thumb.jpg

post-84535-0-99842200-1684049083_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-833238
Udostępnij na innych stronach

Trening ?

No tak :thumbsup: na dodatek kręcone bez maty, którą gdzieś skutecznie schowałem :facepalm: dlatego są nierówne. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-835592
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kilka rolek na kolację.

To nie jest kilka  :D Super  :thumbsup:  :clap:  

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-835637
Udostępnij na innych stronach

Z okazji "Dnia Dziecka" dostaliśmy z przyjacielem prezent od naszych żonek, kochane dziewczyny.

post-84535-0-38144500-1685646459_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-836642
Udostępnij na innych stronach

Z okazji "Dnia Dziecka" dostaliśmy z przyjacielem prezent od naszych żonek, kochane dziewczyny.

attachicon.gif20230601_171940.jpg

U Ciebie Grzesiu to warto chwile odpocząć.

Z okazji "Dnia Dziecka" dostaliśmy z przyjacielem prezent od naszych żonek, kochane dziewczyny.

attachicon.gif20230601_171940.jpg

To się Dziewczyny postawiły...mniam.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-836761
Udostępnij na innych stronach

 

 

U Ciebie Grzesiu to warto chwile odpocząć.

Halinko zaproszenie aktualne :).

 

 

To się Dziewczyny postawiły...mniam.

Oj tak, ten drugi dzień po takim przejedzeniu ciężki :facepalm::D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-836915
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.