krzysio59 Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 1 Maja 2023 drapieżna Szczeżuja Znakiem tego woda kryształ? Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-830861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 1 Maja 2023 (edytowane) Znakiem tego woda kryształ?Jeśli chodzi o przezroczystość to woda jest lekko "trącona" (jest dobrze latem nie ma zakwitów), biorąc pod uwagę postępującą eutrofizację to warto by zimą jak będzie lód przeprowadzić wapnowanie żeby poprawić biologię wody natomiast ichtiofauna stawu prowadzona jest bardzo wzorowo . Dziękuję bardzo . Edytowane 1 Maja 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-830865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 2 Maja 2023 Tym razem dałem więcej cebuli. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 2 Maja 2023 Czy pyszności to jest "szczupły" a,la śledzik w olej Grzegorzu ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 2 Maja 2023 Czy pyszności to jest "szczupły" a,la śledzik w olej Grzegorzu ? Tak jest to szczupły z postu nr 724 w oleum . Ostatnim razem jak zrobiłem szczupłego podczas degustacji usłyszałem, że jest smaczniejszy od śledzia. Ja bym jednak powiedział, że jest inny w smaku pomimo tego, że mnie osobiście bardziej smakuje od śledzia ale o gustach smakowych się nie dyskutuje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 2 Maja 2023 (edytowane) Dzięki Grzegorzu, przegapiłem widocznie ten post, już do niego wracam . Nooo, ale tam nie znajduję przepisu na ten cymesik Grzegorzu ? Edytowane 2 Maja 2023 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 2 Maja 2023 (edytowane) Nooo, ale tam nie znajduję przepisu na ten cymesik Grzegorzu ? Jarku nie publikowałem, życzysz proszę bardzo. Szczupak w oleju Grzewloda Jeśli posiadamy świeżego Szczupaka tak jak ja rybę należy filetować usuwając : kręgosłup, ości żebrowe, ości płetwy odbytowej i grzbietowej oraz cienkie błonki brzuszne (pozostałe ości pozostawiamy). Nie zapominamy usunąć tkanki tłuszczowej znajdującej się w miejscu w którym przecinamy brzuch (odcinamy tkankę na szerokości ok 1-2 cm w zależności od wielkości ryby po jej długości ), na samym końcu ściągamy skórę. Post nr 242 prezentuję wyfiletowanego szczupaka ze skórą. Filet myjemy, odciekamy i tniemy w kawałki takie jakie chcemy włożyć do słoika. Wkładamy pocięte kawałki ryby do miski i solidnie solimy (nie podam szczegółowo ile gram soli na 1 kg fileta ponieważ nigdy nie ważę, z praktyki wiem ile soli zastosować). Tak zasoloną rybę wstawiamy do lodówki na 12h po tym czasie odlewamy odciek z miski i zalewamy rybę octem winnym (ja używam Kühne Surol 7-ziołowy, polecam ponieważ używałem kilku różnych octów i w smaku "to nie było to", albo ryba była za kwaśna albo smak mi nie odpowiadał). Rybę zalaną octem wstawiamy do lodówki na 9-12h w zależności od grubości kawałków, po tym czasie ocet odlewamy rybę płuczemy dwukrotnie w zimnej wodzie. Następnie odciekamy i wkładamy do słoika na przemian z cebulą (cebulę po pocięciu w kostkę pieprzymy i solimy, można użyć również pieprzu cytrynowego), tak przygotowane słoiki zalewamy olejem "bezsmakowym" odpowietrzamy tak aby olej wszędzie dotarł, słoiki wstawiamy do lodówki na 3-5 dni. Po tym czasie smak się wyrówna a ości się rozpuszczą. Smacznego . P.S.Jarek jesteś szczęściarzem mieszkasz w krainie "Szczupakiem płynącej" . Edytowane 2 Maja 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 2 Maja 2023 (edytowane) Dzięki bardzo Grzegorzu, wypróbuję na pewno, a myślę że i inne gatunki można będzie również tą Twoją metodą wypróbować ??? Na pewno się o to pokuszę, bo kocham rybki w każdej postaci . Edytowane 2 Maja 2023 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 2 Maja 2023 i inne gatunki Sum zrobiony podobnie jest fantastycznie smaczny Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 3 Maja 2023 (edytowane) Dzięki bardzo Grzegorzu, wypróbuję na pewno Proszę bardzo, czekam na kilka słów jak smakuje. myślę że i inne gatunki można będzie również tą Twoją metodą wypróbować Oczywiście, że tak szczególnie polecam Pstrąga Potokowego smakiem naprawdę "wymiata" mięso ma bardzo delikatne tylko są dwie różnice podczas jego wykonywania. Jedna to wykonujesz filetowanie tak aby pozbyć się wszystkich ości (najlepiej i najszybciej przy pomocy pęsety), a druga to nie używasz octu bo nie ma takiej potrzeby. Możesz również zrobić Pstrąga Tęczowego też jest smaczny. Natomiast nie polecam robienia tą metodą Sandacza nic specjalnego. Sum zrobiony podobnie jest fantastycznie smaczny To prawda miałem okazję degustować tak wykonanego Suma jest bardzo smaczny, natomiast cebula była przygotowana w nieco inny sposób. Edytowane 3 Maja 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-831092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 13 Maja 2023 (edytowane) Małe co nieco do browarka . Edytowane 13 Maja 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-833179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 14 Maja 2023 (edytowane) A jakie jest teraz pH boczku?Aniu to nie ten boczek o którego pH Pytałaś, dziś po utracie masy ok 40% wyjąłem dwie rolady boczkowe i dokonałem pomiaru . Edytowane 14 Maja 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-833238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 20 Maja 2023 Mała przyjacielska degustacja trzyletnich staroci, dziś decyzje zapadły w kolejce czeka wspólne Sushi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-834504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 26 Maja 2023 Trochę ligawy do wędzenia i suszenia.Pstrąg w oleum.Baza do dalszej dekoracji. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-835566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 26 Maja 2023 Kilka rolek na kolację. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-835580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 26 Maja 2023 Kilka rolek na kolację. Trening ? No ryżu cieniutko ,farszu dużo Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-835584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 26 Maja 2023 (edytowane) Trening ?No tak na dodatek kręcone bez maty, którą gdzieś skutecznie schowałem dlatego są nierówne. Edytowane 26 Maja 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-835592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 27 Maja 2023 Kilka rolek na kolację. To nie jest kilka Super Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-835637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 28 Maja 2023 (edytowane) Super Dzięki Radku . Trochę woła poszło w dym .Wędzenie zakończone.Suszenie woła. Edytowane 28 Maja 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-835777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 30 Maja 2023 (edytowane) Czarnuszki gotowe utrata masy 76%Wespół w zespół w akcji . Edytowane 31 Maja 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-836287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 1 Czerwca 2023 (edytowane) Z okazji "Dnia Dziecka" dostaliśmy z przyjacielem prezent od naszych żonek, kochane dziewczyny. Edytowane 1 Czerwca 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-836642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 2 Czerwca 2023 Z okazji "Dnia Dziecka" dostaliśmy z przyjacielem prezent od naszych żonek, kochane dziewczyny.20230601_171940.jpgU Ciebie Grzesiu to warto chwile odpocząć. Z okazji "Dnia Dziecka" dostaliśmy z przyjacielem prezent od naszych żonek, kochane dziewczyny.20230601_171940.jpgTo się Dziewczyny postawiły...mniam. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-836761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 3 Czerwca 2023 U Ciebie Grzesiu to warto chwile odpocząć. Halinko zaproszenie aktualne . To się Dziewczyny postawiły...mniam. Oj tak, ten drugi dzień po takim przejedzeniu ciężki . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-836915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 3 Czerwca 2023 (edytowane) Trochę dobroci o których Waldek mówił. Edytowane 3 Czerwca 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-836954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 3 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 3 Czerwca 2023 Trochę dobroci o których Waldek mówi Trochę? Grzesiu, toć to deska długości narty bardzo apetyczna. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/30/#findComment-836971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi