BazylWidzew Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 19 Listopada 2023 10 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Coś na ząb🙂 Grzesiu Ty nie wstawiaj takich zdjęć bo tylko smaka robisz, a mnie nerw bierze że nie mam dojrzewalni TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-878817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 19 Listopada 2023 A co to tak Ci powysychało? Pewnie za szybko ukroiłeś. 🙂 Smaczny widok. 👏 Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-878823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 19 Listopada 2023 7 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): mnie nerw bierze że nie mam dojrzewalni Koło ratunkowe 🙂karnisz. 7 godzin temu, wróbel75 napisał(a): A co to tak Ci powysychało? Lubię takie sucharki 😋. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-878963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 19 Listopada 2023 (edytowane) 9 godzin temu, wróbel75 napisał(a): A co to tak Ci powysychało Następny sucharek, który leży w No Frost niezawakowany😋. Edytowane 19 Listopada 2023 przez Grzewlod 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-878996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 20 Listopada 2023 15 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Następny sucharek Też lubię takie chipsy Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-879149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 27 Listopada 2023 Wczoraj miałam więcej degustatorów, więc zrobiłam deskę przysmaków, którymi zostałam obdarowana od Grzesia. Grzesiu,wyroby Twoje to wyższa półka. Wszystkie wyroby wyśmienite, smaki niepowtarzalne i aromatyczne. Moja uwagę przykuła Salami z pistacjami..bardzo wyczuwalny i czujny smak przypraw. Podobnie z Chorizo ...fajnie pikantna. Polska , Salcicca bardzo czujne, natomiast Węgierska specyficzny , nie umiem określić smaku ale bardzo pyszna. Domownicy byli zachwyceni, nie potrafili wyróżnić która lepsza, wszystkie Im bardzo smakowały. Dziękuję Grzesiu, że po raz drugi moje kubki smakowe mogły doznać rozkoszy kulinarnej 😘😋 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-881794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 28 Listopada 2023 (edytowane) 14 godzin temu, @halusia@ napisał(a): Wczoraj miałam więcej degustatorów, więc zrobiłam deskę przysmaków, którymi zostałam obdarowana od Grzesia. Halinko bardzo mi miło, cała przyjemność po mojej stronie🙂. 14 godzin temu, @halusia@ napisał(a): Domownicy byli zachwyceni, nie potrafili wyróżnić która lepsza, wszystkie Im bardzo smakowały. Bardzo się cieszymy, że wędliny smakowały degustatorom miło nam usłyszeć, że to co robimy ma sens. 14 godzin temu, @halusia@ napisał(a): Dziękuję Grzesiu, że po raz drugi moje kubki smakowe mogły doznać rozkoszy kulinarnej 😘😋 Również bardzo dziękuję za możliwość degustacji Twoich wyśmienitych wyrobów szczególnie Twoja Pistacjowa jest The Best😋. P.S. Jak tylko koń osiągnięte swój wiek żeby mógł samodzielnie się poruszać to wyślę go do Ciebie😉(salmi niespodzianka). Edytowane 28 Listopada 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-881942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Jakiś czas temu dotarła do mnie przesyłka od @Grzewlodz ośmioma próbkami różnych salami. Wszystkie były bardzo dobre, jednak w różnych fazach dojrzałości. Na prośbę Grzesia zrobiłam degustację, której wyniki przedstawię poniżej. Starałam się wychwycić różnice dla wyrobów z różnych okresów oraz najbardziej charakterystyczne cechy, które subiektywnie odczułam. Chorizo: U góry chorizo z 19.10.2023: na etapie nadmiernie wyeksponowanej kwaśności ostre już w pierwszym smaku - dominuje czuć lekko słoninę (niewskazane) wygląd typowy ze wzgledu na paprykę, wyeksponowany ładnie tłuszcz, ładny kolor mięsa. Poniżej chorizo z 19.04.2022: kwaśność korzystnie zredukowana, orzeźwiająca ostrość dopiero w drugim smaku (tak powinno być!) wygląd stosowny do dojrzałej wędliny - papryka dominuje bogate aromaty dojrzałej wędliny wyeksponowane Bardzo ładnie uwidocznione zmiany cech wędliny w wyniku dojrzewania Fuetello: - z 14.03.2022. Kol. Marek Z Bielska powiedziałby Petarda!!! typ południowo-europejski bogaty, złożony aromat wspaniały smak Tłuszcz biały, dobrze wyeksponowany wizualnie, bez jakichkolwiek oznak zjełczenia bardzo ładny, głęboki kolor Węgierska, Salsica, Polska z 23.10.2023: Salami pistancjowe, polska z 1.04.2023, salami Milano: Polska z 22.10.2023: piękny kolor tłuszcz dobrze wyeksponowany aromat południowoeuropejski ostrość w drugim smaku delikatnie wybija się jakaś przyprawa: majeranek + kminek? Polska wersja "a" z 1.04.2023: dośc tłusta kolor czerwono-brązowy ostrość w drugim smaku ciekawy aromat - Grzybowy? bardzo smaczna Obie "polskie" obok siebie, na kromce chleba: Salsicca 22.10.2023 Piękna, apetyczna czerwień mięsa wyeksponowane plamy białego tłuszczu ostrość w drugim smaku bukiet aromatu i smaku w stylu południowo-europejskim, bardzo dobrze zharmonizowane. Salami węgierskie 1.04.2023 duże kawałki białego tłuszczu mięso w intensywnym, czerwono-brązowym kolorze w zapachu czuć lekko słoninę styl południowo-europejski Salami Milano 14.03. 2023 drobno rozdrobniony tłuszcz - nie rozmazany- prawidłowo wyeksponowany, biały mięso w ładnym, czerwonym kolorze plasterki miękkie i delikatne, dobrze związane styl smakowo/zapachowy południowo-europejski wspaniały zapach z delikatnie zaznaczoną, wyważoną kompozycją przypraw dość słona Salami pistancjowe z 18.10. 1023 na przekroju wybijające się orzeszki pistancjowe piękny, czerwony kolor mięsa typowy dla młodych dojrzewających nieliczne wtrącenia białego tłuszczu w aromacie wyraźnie wyczuwalna korzenna nuta styl południowo-europejski Podsumowanie: wspaniałe wędliny o zróżnicowanych cechach wykonane z dużą znajomością kunsztu, wystawiajające świadectwo MISTRZA ich twórcy !!! Na koniec niespodzianka, podarunek od Grzegorza: Aktualnie przyjmuję zapisy chętnych do degustacji członków rodziny. Myślę, że grudniowy, rodzinny zjazd bedzie do tego dobrą okazją Dziękuję Grzesiu za tę sfermentowaną niespodziankę . Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-883233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 17 Grudnia 2023 (edytowane) W dniu 1.12.2023 o 23:06, EAnna napisał(a): Na prośbę Grzesia zrobiłam degustację, której wyniki przedstawię poniżej. Bardzo dziękujemy Aniu. W dniu 1.12.2023 o 23:06, EAnna napisał(a): Podsumowanie: wspaniałe wędliny o zróżnicowanych cechach wykonane z dużą znajomością kunsztu, wystawiajające świadectwo MISTRZA ich twórcy !!! W imieniu Swoim i Waldka bardzo dziękujemy za Twoją pracę włożoną celem wydania opinii, która jest ważną wskazówka w dalszej naszej pracy. Czas szybko leci już od kilku lat razem z Waldkiem tak sobie "eksperymentujemy" z wędlinami dojrzewającymi postępując zgodnie z technologią. Staramy się tworzyć bardzo różne a nawet powiedziałbym "dziwne" smaki. Nie zawsze jest kolorowo bywa tak, że nad dopracowaniem receptury powtarzamy wykonanie wyrobu do osiągnięcia założonego celu (smaku, tekstury itd...). W dniu 1.12.2023 o 23:06, EAnna napisał(a): Dziękuję Grzesiu za tę sfermentowaną niespodziankę Bardzo proszę, natomiast nie wiem czy nie popełnię faux-pas życząc smacznego🤔. Ponoć są koneserzy tego specyficznego wyrobu (do odważnych świat należy). Ja z otwarciem puszki poczekam do chwili kiedy wpadnę na pomysł z jakim dodatkiem i w jaki sposób zaserwować śledzika🤔. P.S. Widząc kiedyś Todka jak jadł śledzika, to aż tak źle nie było (prawdziwy koneser)😉. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-887437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Pierwsze w tym roku ściągnięte skarpetki😋. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez Grzewlod 2 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-887438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Oj szarpałbym jak Reksio 😋 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-887518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 17 Grudnia 2023 6 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Pierwsze w tym roku ściągnięte skarpetki Nie za wcześnie ? Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-887545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 17 Grudnia 2023 (edytowane) W dniu 17.12.2023 o 20:03, Muski napisał(a): W dniu 17.12.2023 o 13:31, Grzewlod napisał(a): Nie za wcześnie ? Jest ok utrata masy 40% są to cienkie polędwice. Jestem pozytywnie zaskoczony smakiem, który występuje po czasie w wędlinach dopiero jak zajdą przemiany enzymatyczne. Polędwica ma właśnie taki smak😳. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-887550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 22 Grudnia 2023 (edytowane) Na forum pada śnieg na dworze również u mnie Ala Polską zasypało 😋. Pozostało odśnieżyć i gotowa do jedzenia. Edytowane 22 Grudnia 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Sarna z dzikiem😋. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 22 Grudnia 2023 34 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Sarna z dzikiem No nie powiesz chyba ,że wieprzowinki tam nie ma,😉 Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 23 Grudnia 2023 (edytowane) 9 godzin temu, arkadiusz napisał(a): No nie powiesz chyba ,że wieprzowinki tam nie ma,😉 Jest mały dodatek tłuszczu był problem z zakupem podgardla wymiotło bo święta to tłusty boczek dodałem. Edytowane 23 Grudnia 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 23 Grudnia 2023 No to teraz mogę wyrób pochwalić bo pasztet bez tłuszczu to nie pasztet.☺️ Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 23 Grudnia 2023 4 godziny temu, arkadiusz napisał(a): No to teraz mogę wyrób pochwalić Dziękuję. 4 godziny temu, arkadiusz napisał(a): pasztet bez tłuszczu to nie pasztet.☺️ Też tak uważam . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Aga się wzięła za dojrzewki, ciasto ponad cztery tygodnie dojrzewało w lodówce zanim mnie "opierniczyła" za podjadanie 😋. Edytowane 23 Grudnia 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Przedświąteczne zdjęcie skarpet. Utrata masy 38%. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-889193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Oj. I tu nic nie da się napisać MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-889194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Piękności, gratuluję talentu i wiedzy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-889207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 26 Grudnia 2023 12 godzin temu, MIRKON napisał(a): Oj. I tu nic nie da się napisać Dziękuję Mirku, pozdrowienia dla całej rodzinki ucałuj od nas Beatkę 😉🙂. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-889236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 26 Grudnia 2023 11 godzin temu, szrekPL napisał(a): Piękności, gratuluję talentu i wiedzy. Dziękuję za miłe słowa🙂. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-889238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi