Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Muski napisał(a):

No tak. Moja rada jak sobie bedziesz swietnie radził z wedzonkami  to dopiero zacznij dojrzewki . 

Tak to prawda ale filmik był o konstrukcji dojrzewalni , póki co czytam, czytam ,czytam ale też chciałbym mieć wiedzę ile taki sprzęt kosztuje i na co zwracać uwagę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892062
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Przygotowanie kątnic

A co to za patent???

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893195
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, EAnna napisał(a):

A co to za patent???

Wielokrotnie sprawdzony pomarańczowo-cytrynowy🙂. Jelita lub kątnice wł. moczymy, płuczemy a następnie wkładamy do pojemnika ze skórkami zalewamy wodą i wstawiamy na noc do lodówki.

20231124_135722.thumb.jpg.2626ed5750f37b2274bc211476114419.jpg

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893198
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Wielokrotnie sprawdzony pomarańczowo-cytrynowy🙂

Czy zabieg ten ma na celu zamianę naturalnego zapachu na cytrusowy?

Czy chodzi o coś innego...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893234
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, EAnna napisał(a):

ma na celu zamianę naturalnego zapachu na cytrusowy?

Czy chodzi o coś innego...

I tak i tak.

Pierwsze chodzi o aromatyzowanie dojrzewki

Drugie ekstrakty ze skórki pomarańczy mają właściwości antybakteryjne i  walczą ze szkodliwymi patogenami tj. E.Cola czy Listeria monocytogenes. A w wędlinach dojrzewających to podstawa.
 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893238
Udostępnij na innych stronach

55 minut temu, EAnna napisał(a):

Czy zabieg ten ma na celu zamianę naturalnego zapachu na cytrusowy?

 

 

Jak najbardziej :thumbsup:.

 

55 minut temu, EAnna napisał(a):

Czy chodzi o coś innego...

41 minut temu, Muski napisał(a):

Drugie ekstrakty ze skórki pomarańczy mają właściwości antybakteryjne i  walczą ze szkodliwymi patogenami tj. E.Cola czy Listeria monocytogenes. A w wędlinach dojrzewających to podstawa.

Aromat to jedno bakteriostatyka to drugie do tego dochodzi kwaśne środowisko w którym moczymy jelita między innymi po to aby utrudnić rozwój pleśni.  Będę robił wyrób którego nie będę szczepił i nie chciałbym aby porastał pleśnią. Nie będzie to łatwe ponieważ środowisko panujące w komorze temu nie sprzyja. Liczę się z tym, że wyrób się zaszczepi i będę musiał w trakcie dojrzewania z tym sobie poradzić. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893242
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

kwaśne środowisko w którym moczymy jelita między innymi po to aby utrudnić rozwój pleśni.  Będę robił wyrób którego nie będę szczepił i niechciałbym aby porastał pleśnią.

Właśnie to miałam na myśli, czyli pogorszenie warunków rozwoju pencilium n.

O środkach konserwujących, którymi przesycane są skórki cytrusów nie wspomnę.

Z tego powodu nie powinno się ich dawć na kompost.

Skoro jednak zakładasz dojrzewanie bezplesniowe to nie mam uwag.

Dziękuję za wyjaśnienia. :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893243
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, EAnna napisał(a):

Skoro jednak zakładasz dojrzewanie bezplesniowe to nie mam uwag.

Tak zakładam :thumbsup:.

 

7 minut temu, EAnna napisał(a):

Dziękuję za wyjaśnienia. :)

Proszę bardzo 🙂.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893246
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, EAnna napisał(a):

Z tego powodu nie powinno się ich dawć na kompost.

Czy jest jakiś sposób na ich zakonserwowanie celem długiego przechowania poza wysuszeniem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893249
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Czy jest jakiś sposób na ich zakonserwowanie celem długiego przechowania poza wysuszeniem?

Zapewne wysycenie syropem cukrowym.

Myślę, że solanka odegra podobną rolę.

Ale po co komu solone skórki cytusowe?

Krótko mówiąc, odcięcie dostępu wody :D 

Liofilizacja da zapewne lepszy produkt niż suszenie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893250
Udostępnij na innych stronach

Grzegorzu, nie zauważyłeś czy enzymy zawarte w owocach wpłynęły w jakimkolwiek stopniu na wytrzymałość jelit?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893251
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, Maxell napisał(a):

Grzegorzu, nie zauważyłeś czy enzymy zawarte w owocach wpłynęły w jakimkolwiek stopniu na wytrzymałość jelit?

Kiedyś miałem podobne obawy, że jelita będą kruche a produktu będą urywać się, rozrywać pod ciężarem. Nic bardziej mylnego, od jakiegoś czasu wykonujemy wyroby o max. długości jakie tylko wchodzą do komory ok. 90-100cm długości i poczatkowej masie ok. 2 kg. Nigdy nic się nie urwało i nie rozerwało, mowa tu o jelitach wołowych. W przypadku jelit wieprzowych również tak robimy efekt taki sam natomiast waga produktu jest niższa a same jelita są mniejszej średnicy.

20231223_160031.thumb.jpg.77b92bf07f30c41a1e7c5f0744086ad6.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893254
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, EAnna napisał(a):

Zapewne wysycenie syropem cukrowym.

Tylko ta metoda w warunkach domowych "wchodzi w grę". Tylko czy jest sens🤔.  Ja przygotuję skórki do wędlin a Aga mi podprowadzi do słodkości 🤣.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893256
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Tylko czy jest sens🤔

Problemem jest IMO brak dostepu do skórek owoców ekologicznych.

Mocnymi konserwantami rozwala sobie człowiek florę jelitową i degraduje system immunologiczny.

Wiekszość osób to lekceważy aż do czasu, gdy poważnie zachorują. Zazwyczaj jest to droga jednokierunkowa. bez odwrotu.:facepalm:

P.S.

Moim zdaniem w grę wchodzi jeszcze słoikowa pasteryzacja skórek w wodzie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893258
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, EAnna napisał(a):

Mocnymi konserwantami rozwala sobie człowiek florę jelitową i degraduje system immunologiczny.

Aniu,a to co wdychamy wiele się różni od innej chemii? Taki już Nasz los.Jak nie z tej to z d... strony.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893306
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, EAnna napisał(a):

słoikowa pasteryzacja skórek w wodzie

Aniu, Tak ale wtedy zostaje tylko aromat. Jak wiesz próbujemy różnych  metod , stojąc na straży zabezpieczeń bakteriostatycznych. Jednym z wariantów jest próba preparacji dodatkowymi słabymi enzymami a w zasadzie włączanie ich do procesu dojrzewania  . To jest cały czas nauka i testy:facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893380
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

19 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

no chyba że do wina to i 2 bym opierdzielił:thumbsup:

Chardonnay z wędlinami smaczy duetu 😋.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-895754
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.01.2024 o 22:10, Grzewlod napisał(a):

Kiedyś miałem podobne obawy, że jelita będą kruche a produktu będą urywać się, rozrywać pod ciężarem. Nic bardziej mylnego, od jakiegoś czasu wykonujemy wyroby o max. długości jakie tylko wchodzą do komory ok. 90-100cm długości i poczatkowej masie ok. 2 kg. Nigdy nic się nie urwało i nie rozerwało, mowa tu o jelitach wołowych. W przypadku jelit wieprzowych również tak robimy efekt taki sam natomiast waga produktu jest niższa a same jelita są mniejszej średnicy.

20231223_160031.thumb.jpg.77b92bf07f30c41a1e7c5f0744086ad6.jpg

Widzę że dojrzewalnia się przydaje. Pozdrowienia. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-895794
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Baton testowy zjedzony

Grzesiu,

wędliny jak zwykle wyglądają pięknie, o smak nie pytam 🤩

Pewnie nie problem zjeść "cała deskę"🤭

Edytowane przez ReniaS
  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-895797
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, krzychuzab napisał(a):

Widzę że dojrzewalnia się przydaje. Pozdrowienia. 

O tak👍. Teraz u nas sezon na dojrzewki trwa cały rok. Pomysłów na wyroby ciągle przybywa, więc jak tylko wygospodaruję miejsce i znajdę trochę czasu to zbuduję jeszcze jedną:facepalm:. Niedawno było tak, że mięsa z powodu braku miejsca w komorach peklowały się o tydzień dłużej :facepalm:. Teraz trwa eksperyment, jak wyjdzie pozytywnie to następna w kolejce jest noga:facepalm:.

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-895845
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.