szrekPL Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #976 Opublikowano 6 Stycznia 2024 1 minutę temu, Muski napisał(a): No tak. Moja rada jak sobie bedziesz swietnie radził z wedzonkami to dopiero zacznij dojrzewki . Tak to prawda ale filmik był o konstrukcji dojrzewalni , póki co czytam, czytam ,czytam ale też chciałbym mieć wiedzę ile taki sprzęt kosztuje i na co zwracać uwagę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #977 Opublikowano 10 Stycznia 2024 Przygotowanie kątnic🙂. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #978 Opublikowano 10 Stycznia 2024 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Przygotowanie kątnic A co to za patent??? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #979 Opublikowano 10 Stycznia 2024 (edytowane) 48 minut temu, EAnna napisał(a): A co to za patent??? Wielokrotnie sprawdzony pomarańczowo-cytrynowy🙂. Jelita lub kątnice wł. moczymy, płuczemy a następnie wkładamy do pojemnika ze skórkami zalewamy wodą i wstawiamy na noc do lodówki. Edytowane 10 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #980 Opublikowano 10 Stycznia 2024 (edytowane) Test salami utraty masy 33%, jeszce muszi trochę powisieć🙂. Edytowane 10 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #981 Opublikowano 10 Stycznia 2024 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Wielokrotnie sprawdzony pomarańczowo-cytrynowy🙂 Czy zabieg ten ma na celu zamianę naturalnego zapachu na cytrusowy? Czy chodzi o coś innego... Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #982 Opublikowano 10 Stycznia 2024 8 minut temu, EAnna napisał(a): ma na celu zamianę naturalnego zapachu na cytrusowy? Czy chodzi o coś innego... I tak i tak. Pierwsze chodzi o aromatyzowanie dojrzewki Drugie ekstrakty ze skórki pomarańczy mają właściwości antybakteryjne i walczą ze szkodliwymi patogenami tj. E.Cola czy Listeria monocytogenes. A w wędlinach dojrzewających to podstawa. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #983 Opublikowano 10 Stycznia 2024 (edytowane) 55 minut temu, EAnna napisał(a): Czy zabieg ten ma na celu zamianę naturalnego zapachu na cytrusowy? Jak najbardziej . 55 minut temu, EAnna napisał(a): Czy chodzi o coś innego... 41 minut temu, Muski napisał(a): Drugie ekstrakty ze skórki pomarańczy mają właściwości antybakteryjne i walczą ze szkodliwymi patogenami tj. E.Cola czy Listeria monocytogenes. A w wędlinach dojrzewających to podstawa. Aromat to jedno bakteriostatyka to drugie do tego dochodzi kwaśne środowisko w którym moczymy jelita między innymi po to aby utrudnić rozwój pleśni. Będę robił wyrób którego nie będę szczepił i nie chciałbym aby porastał pleśnią. Nie będzie to łatwe ponieważ środowisko panujące w komorze temu nie sprzyja. Liczę się z tym, że wyrób się zaszczepi i będę musiał w trakcie dojrzewania z tym sobie poradzić. Edytowane 10 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #984 Opublikowano 10 Stycznia 2024 3 minuty temu, Grzewlod napisał(a): kwaśne środowisko w którym moczymy jelita między innymi po to aby utrudnić rozwój pleśni. Będę robił wyrób którego nie będę szczepił i niechciałbym aby porastał pleśnią. Właśnie to miałam na myśli, czyli pogorszenie warunków rozwoju pencilium n. O środkach konserwujących, którymi przesycane są skórki cytrusów nie wspomnę. Z tego powodu nie powinno się ich dawć na kompost. Skoro jednak zakładasz dojrzewanie bezplesniowe to nie mam uwag. Dziękuję za wyjaśnienia. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #985 Opublikowano 10 Stycznia 2024 5 minut temu, EAnna napisał(a): Skoro jednak zakładasz dojrzewanie bezplesniowe to nie mam uwag. Tak zakładam . 7 minut temu, EAnna napisał(a): Dziękuję za wyjaśnienia. Proszę bardzo 🙂. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #986 Opublikowano 10 Stycznia 2024 21 minut temu, EAnna napisał(a): Z tego powodu nie powinno się ich dawć na kompost. Czy jest jakiś sposób na ich zakonserwowanie celem długiego przechowania poza wysuszeniem? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #987 Opublikowano 10 Stycznia 2024 3 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Czy jest jakiś sposób na ich zakonserwowanie celem długiego przechowania poza wysuszeniem? Zapewne wysycenie syropem cukrowym. Myślę, że solanka odegra podobną rolę. Ale po co komu solone skórki cytusowe? Krótko mówiąc, odcięcie dostępu wody Liofilizacja da zapewne lepszy produkt niż suszenie. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #988 Opublikowano 10 Stycznia 2024 Grzegorzu, nie zauważyłeś czy enzymy zawarte w owocach wpłynęły w jakimkolwiek stopniu na wytrzymałość jelit? „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #989 Opublikowano 10 Stycznia 2024 (edytowane) 36 minut temu, Maxell napisał(a): Grzegorzu, nie zauważyłeś czy enzymy zawarte w owocach wpłynęły w jakimkolwiek stopniu na wytrzymałość jelit? Kiedyś miałem podobne obawy, że jelita będą kruche a produktu będą urywać się, rozrywać pod ciężarem. Nic bardziej mylnego, od jakiegoś czasu wykonujemy wyroby o max. długości jakie tylko wchodzą do komory ok. 90-100cm długości i poczatkowej masie ok. 2 kg. Nigdy nic się nie urwało i nie rozerwało, mowa tu o jelitach wołowych. W przypadku jelit wieprzowych również tak robimy efekt taki sam natomiast waga produktu jest niższa a same jelita są mniejszej średnicy. Edytowane 10 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #990 Opublikowano 10 Stycznia 2024 (edytowane) 35 minut temu, EAnna napisał(a): Zapewne wysycenie syropem cukrowym. Tylko ta metoda w warunkach domowych "wchodzi w grę". Tylko czy jest sens🤔. Ja przygotuję skórki do wędlin a Aga mi podprowadzi do słodkości 🤣. Edytowane 10 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #991 Opublikowano 10 Stycznia 2024 35 minut temu, Grzewlod napisał(a): Tylko czy jest sens🤔 Problemem jest IMO brak dostepu do skórek owoców ekologicznych. Mocnymi konserwantami rozwala sobie człowiek florę jelitową i degraduje system immunologiczny. Wiekszość osób to lekceważy aż do czasu, gdy poważnie zachorują. Zazwyczaj jest to droga jednokierunkowa. bez odwrotu. P.S. Moim zdaniem w grę wchodzi jeszcze słoikowa pasteryzacja skórek w wodzie. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 11 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #992 Opublikowano 11 Stycznia 2024 9 godzin temu, EAnna napisał(a): Mocnymi konserwantami rozwala sobie człowiek florę jelitową i degraduje system immunologiczny. Aniu,a to co wdychamy wiele się różni od innej chemii? Taki już Nasz los.Jak nie z tej to z d... strony. Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #993 Opublikowano 11 Stycznia 2024 14 godzin temu, EAnna napisał(a): słoikowa pasteryzacja skórek w wodzie Aniu, Tak ale wtedy zostaje tylko aromat. Jak wiesz próbujemy różnych metod , stojąc na straży zabezpieczeń bakteriostatycznych. Jednym z wariantów jest próba preparacji dodatkowymi słabymi enzymami a w zasadzie włączanie ich do procesu dojrzewania . To jest cały czas nauka i testy. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #994 Opublikowano 19 Stycznia 2024 Przyjacielski test salami🙂 Baton testowy zjedzony 😋🍷. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-895749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #995 Opublikowano 19 Stycznia 2024 1 minutę temu, BazylWidzew napisał(a): A to czarne to co, wodorosty ? To Jerky😋. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-895751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #996 Opublikowano 19 Stycznia 2024 (edytowane) 19 minut temu, BazylWidzew napisał(a): no chyba że do wina to i 2 bym opierdzielił Chardonnay z wędlinami smaczy duetu 😋. Edytowane 19 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-895754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #997 Opublikowano 19 Stycznia 2024 Ło panie jest moc... 😁A ja bidny siedzę w pracy do 6 rano... 🙄 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-895755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #998 Opublikowano 20 Stycznia 2024 W dniu 10.01.2024 o 22:10, Grzewlod napisał(a): Kiedyś miałem podobne obawy, że jelita będą kruche a produktu będą urywać się, rozrywać pod ciężarem. Nic bardziej mylnego, od jakiegoś czasu wykonujemy wyroby o max. długości jakie tylko wchodzą do komory ok. 90-100cm długości i poczatkowej masie ok. 2 kg. Nigdy nic się nie urwało i nie rozerwało, mowa tu o jelitach wołowych. W przypadku jelit wieprzowych również tak robimy efekt taki sam natomiast waga produktu jest niższa a same jelita są mniejszej średnicy. Widzę że dojrzewalnia się przydaje. Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-895794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #999 Opublikowano 20 Stycznia 2024 (edytowane) 9 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Baton testowy zjedzony Grzesiu, wędliny jak zwykle wyglądają pięknie, o smak nie pytam 🤩 Pewnie nie problem zjeść "cała deskę"🤭 Edytowane 20 Stycznia 2024 przez ReniaS 1 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-895797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1000 Opublikowano 20 Stycznia 2024 (edytowane) 5 godzin temu, krzychuzab napisał(a): Widzę że dojrzewalnia się przydaje. Pozdrowienia. O tak👍. Teraz u nas sezon na dojrzewki trwa cały rok. Pomysłów na wyroby ciągle przybywa, więc jak tylko wygospodaruję miejsce i znajdę trochę czasu to zbuduję jeszcze jedną. Niedawno było tak, że mięsa z powodu braku miejsca w komorach peklowały się o tydzień dłużej . Teraz trwa eksperyment, jak wyjdzie pozytywnie to następna w kolejce jest noga. Edytowane 20 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-895845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi