Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.12.2023 o 20:03, Muski napisał(a):
W dniu 17.12.2023 o 13:31, Grzewlod napisał(a):

 

Nie za wcześnie ?

Jest ok utrata masy 40% są to cienkie polędwice. Jestem pozytywnie zaskoczony smakiem, który występuje po czasie w wędlinach dopiero jak zajdą przemiany enzymatyczne. Polędwica ma właśnie taki smak😳.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-887550
Udostępnij na innych stronach

Na forum pada śnieg na dworze również u mnie Ala Polską zasypało 😋.

Pozostało odśnieżyć i gotowa do jedzenia:).

20231222_175720.thumb.jpg.4bd6357579cb4c30b0f30f7b28124a90.jpg

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888619
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Sarna z dzikiem

No nie powiesz chyba ,że wieprzowinki tam nie ma,😉

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888665
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

No nie powiesz chyba ,że wieprzowinki tam nie ma,😉

Jest mały dodatek tłuszczu był problem z zakupem podgardla wymiotło bo święta to tłusty boczek dodałem.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888697
Udostępnij na innych stronach

No to teraz mogę wyrób pochwalić bo pasztet bez tłuszczu to nie pasztet.☺️

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888753
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

No to teraz mogę wyrób pochwalić

Dziękuję.

4 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

pasztet bez tłuszczu to nie pasztet.☺️

Też tak uważam :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888800
Udostępnij na innych stronach

Aga się wzięła za dojrzewki, ciasto ponad cztery tygodnie dojrzewało w lodówce zanim mnie "opierniczyła" za podjadanie 😋.20231221_190941.thumb.jpg.08c64270a83b4219c78e18821c15d53d.jpg

 

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888815
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, MIRKON napisał(a):

Oj.

I tu nic nie da się napisać 

Dziękuję Mirku, pozdrowienia dla całej rodzinki ucałuj od nas Beatkę 😉🙂.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-889236
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
6 minut temu, szrekPL napisał(a):

O matulu...😭 jakie to piękne..

Dziękuję🙂.

 

6 minut temu, szrekPL napisał(a):

a jak musi smakować..😁

Orzeszekiem zaczyna być czuć 😋. Do prawidłowego smaku musi jeszcze dojrzeć.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-892020
Udostępnij na innych stronach

Zaczynam dorastać i nabierać odwagi do zgłębienia tematu wędlin dojrzewających, jaki sprzęt potrzebny? jakie bakterie? tak wiele pytań tak mało odpowiedzi😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-892022
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, szrekPL napisał(a):

tak wiele pytań tak mało odpowiedzi😁

Tu znajdziesz odpowiedzi :

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-wędliny-dojrzewające/

 

9 minut temu, szrekPL napisał(a):

jaki sprzęt potrzebny?

Dojrzewalnia, pH metr.

11 minut temu, szrekPL napisał(a):

jakie bakterie?

To temat morze, never ending story.....🙂.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-892032
Udostępnij na innych stronach

Forum przeczytane, odnośnie bakterii rzeczywiście jest sporo bo już przeglądałem( jednak wolał bym z polecenia konkretne) a co do sprzętu to ..ph metr też jakiś konkretny model (budżetowy bo ceny niektórych zaporowe) no i dojrzewalnia no tu to jest dopiero moneta w obiegu...najtańsza chyba ok 4 tyś , oglądałem filmik Radosław P. jak robi z chłodziarki do wina . Ruszę z tym tematem u siebie bo szkoda zaśmiecać tak zacne wędlinki moimi wypocinami 😁

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-892033
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, szrekPL napisał(a):

jak robi z chłodziarki do wina .

Tak najłatwiej bo masz sterownik temperatury wbudowany. Od biedy na szybko dokładasz sterownik wilgotnosci i nawilżacz, gotowe. Dobrze jest mieć wentylator obiegowy wewnątrz komory oraz wentylator który doprowadza powietrze z zewnątrz  do komory i kratkę wentylacyjną którą wydostaje się powietrze na zewnątrz ( cyrkulacja i wymiana powietrza).

Na samym początku dojrzewania potrzebny jest osuszacz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-892038
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, MIRKON napisał(a):

O nie, to nie tak.

To są " Smakuszki" tylko dla Koneserów  

🤐😋.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-892043
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

oglądałem filmik

No tak. Moja rada jak sobie bedziesz swietnie radził z wedzonkami  to dopiero zacznij dojrzewki . 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-892061
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.