Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, szrekPL napisał(a):

O matulu...😭 jakie to piękne..

Dziękuję🙂.

 

6 minut temu, szrekPL napisał(a):

a jak musi smakować..😁

Orzeszekiem zaczyna być czuć 😋. Do prawidłowego smaku musi jeszcze dojrzeć.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892020
Udostępnij na innych stronach

Zaczynam dorastać i nabierać odwagi do zgłębienia tematu wędlin dojrzewających, jaki sprzęt potrzebny? jakie bakterie? tak wiele pytań tak mało odpowiedzi😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892022
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, szrekPL napisał(a):

tak wiele pytań tak mało odpowiedzi😁

Tu znajdziesz odpowiedzi :

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-wędliny-dojrzewające/

 

9 minut temu, szrekPL napisał(a):

jaki sprzęt potrzebny?

Dojrzewalnia, pH metr.

11 minut temu, szrekPL napisał(a):

jakie bakterie?

To temat morze, never ending story.....🙂.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892032
Udostępnij na innych stronach

Forum przeczytane, odnośnie bakterii rzeczywiście jest sporo bo już przeglądałem( jednak wolał bym z polecenia konkretne) a co do sprzętu to ..ph metr też jakiś konkretny model (budżetowy bo ceny niektórych zaporowe) no i dojrzewalnia no tu to jest dopiero moneta w obiegu...najtańsza chyba ok 4 tyś , oglądałem filmik Radosław P. jak robi z chłodziarki do wina . Ruszę z tym tematem u siebie bo szkoda zaśmiecać tak zacne wędlinki moimi wypocinami 😁

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892033
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, szrekPL napisał(a):

jak robi z chłodziarki do wina .

Tak najłatwiej bo masz sterownik temperatury wbudowany. Od biedy na szybko dokładasz sterownik wilgotnosci i nawilżacz, gotowe. Dobrze jest mieć wentylator obiegowy wewnątrz komory oraz wentylator który doprowadza powietrze z zewnątrz  do komory i kratkę wentylacyjną którą wydostaje się powietrze na zewnątrz ( cyrkulacja i wymiana powietrza).

Na samym początku dojrzewania potrzebny jest osuszacz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892038
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, MIRKON napisał(a):

O nie, to nie tak.

To są " Smakuszki" tylko dla Koneserów  

🤐😋.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892043
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

oglądałem filmik

No tak. Moja rada jak sobie bedziesz swietnie radził z wedzonkami  to dopiero zacznij dojrzewki . 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892061
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Muski napisał(a):

No tak. Moja rada jak sobie bedziesz swietnie radził z wedzonkami  to dopiero zacznij dojrzewki . 

Tak to prawda ale filmik był o konstrukcji dojrzewalni , póki co czytam, czytam ,czytam ale też chciałbym mieć wiedzę ile taki sprzęt kosztuje i na co zwracać uwagę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892062
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Przygotowanie kątnic

A co to za patent???

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893195
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, EAnna napisał(a):

A co to za patent???

Wielokrotnie sprawdzony pomarańczowo-cytrynowy🙂. Jelita lub kątnice wł. moczymy, płuczemy a następnie wkładamy do pojemnika ze skórkami zalewamy wodą i wstawiamy na noc do lodówki.

20231124_135722.thumb.jpg.2626ed5750f37b2274bc211476114419.jpg

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893198
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Wielokrotnie sprawdzony pomarańczowo-cytrynowy🙂

Czy zabieg ten ma na celu zamianę naturalnego zapachu na cytrusowy?

Czy chodzi o coś innego...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893234
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, EAnna napisał(a):

ma na celu zamianę naturalnego zapachu na cytrusowy?

Czy chodzi o coś innego...

I tak i tak.

Pierwsze chodzi o aromatyzowanie dojrzewki

Drugie ekstrakty ze skórki pomarańczy mają właściwości antybakteryjne i  walczą ze szkodliwymi patogenami tj. E.Cola czy Listeria monocytogenes. A w wędlinach dojrzewających to podstawa.
 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893238
Udostępnij na innych stronach

55 minut temu, EAnna napisał(a):

Czy zabieg ten ma na celu zamianę naturalnego zapachu na cytrusowy?

 

 

Jak najbardziej :thumbsup:.

 

55 minut temu, EAnna napisał(a):

Czy chodzi o coś innego...

41 minut temu, Muski napisał(a):

Drugie ekstrakty ze skórki pomarańczy mają właściwości antybakteryjne i  walczą ze szkodliwymi patogenami tj. E.Cola czy Listeria monocytogenes. A w wędlinach dojrzewających to podstawa.

Aromat to jedno bakteriostatyka to drugie do tego dochodzi kwaśne środowisko w którym moczymy jelita między innymi po to aby utrudnić rozwój pleśni.  Będę robił wyrób którego nie będę szczepił i nie chciałbym aby porastał pleśnią. Nie będzie to łatwe ponieważ środowisko panujące w komorze temu nie sprzyja. Liczę się z tym, że wyrób się zaszczepi i będę musiał w trakcie dojrzewania z tym sobie poradzić. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893242
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

kwaśne środowisko w którym moczymy jelita między innymi po to aby utrudnić rozwój pleśni.  Będę robił wyrób którego nie będę szczepił i niechciałbym aby porastał pleśnią.

Właśnie to miałam na myśli, czyli pogorszenie warunków rozwoju pencilium n.

O środkach konserwujących, którymi przesycane są skórki cytrusów nie wspomnę.

Z tego powodu nie powinno się ich dawć na kompost.

Skoro jednak zakładasz dojrzewanie bezplesniowe to nie mam uwag.

Dziękuję za wyjaśnienia. :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893243
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, EAnna napisał(a):

Skoro jednak zakładasz dojrzewanie bezplesniowe to nie mam uwag.

Tak zakładam :thumbsup:.

 

7 minut temu, EAnna napisał(a):

Dziękuję za wyjaśnienia. :)

Proszę bardzo 🙂.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893246
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, EAnna napisał(a):

Z tego powodu nie powinno się ich dawć na kompost.

Czy jest jakiś sposób na ich zakonserwowanie celem długiego przechowania poza wysuszeniem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893249
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Czy jest jakiś sposób na ich zakonserwowanie celem długiego przechowania poza wysuszeniem?

Zapewne wysycenie syropem cukrowym.

Myślę, że solanka odegra podobną rolę.

Ale po co komu solone skórki cytusowe?

Krótko mówiąc, odcięcie dostępu wody :D 

Liofilizacja da zapewne lepszy produkt niż suszenie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893250
Udostępnij na innych stronach

Grzegorzu, nie zauważyłeś czy enzymy zawarte w owocach wpłynęły w jakimkolwiek stopniu na wytrzymałość jelit?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893251
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.