Grzewlod Opublikowano 6 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #976 Opublikowano 6 Stycznia 2024 Śmierdziuszki😷. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #977 Opublikowano 6 Stycznia 2024 O matulu...😭 jakie to piękne...a jak musi smakować..😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #978 Opublikowano 6 Stycznia 2024 (edytowane) 6 minut temu, szrekPL napisał(a): O matulu...😭 jakie to piękne.. Dziękuję🙂. 6 minut temu, szrekPL napisał(a): a jak musi smakować..😁 Orzeszekiem zaczyna być czuć 😋. Do prawidłowego smaku musi jeszcze dojrzeć. Edytowane 6 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #979 Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zaczynam dorastać i nabierać odwagi do zgłębienia tematu wędlin dojrzewających, jaki sprzęt potrzebny? jakie bakterie? tak wiele pytań tak mało odpowiedzi😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #980 Opublikowano 6 Stycznia 2024 22 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Śmierdziuszki Ja jutro wyciagam swoje z wina😃 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #981 Opublikowano 6 Stycznia 2024 7 minut temu, szrekPL napisał(a): tak wiele pytań tak mało odpowiedzi😁 Tu znajdziesz odpowiedzi : https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-wędliny-dojrzewające/ 9 minut temu, szrekPL napisał(a): jaki sprzęt potrzebny? Dojrzewalnia, pH metr. 11 minut temu, szrekPL napisał(a): jakie bakterie? To temat morze, never ending story.....🙂. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #982 Opublikowano 6 Stycznia 2024 (edytowane) Forum przeczytane, odnośnie bakterii rzeczywiście jest sporo bo już przeglądałem( jednak wolał bym z polecenia konkretne) a co do sprzętu to ..ph metr też jakiś konkretny model (budżetowy bo ceny niektórych zaporowe) no i dojrzewalnia no tu to jest dopiero moneta w obiegu...najtańsza chyba ok 4 tyś , oglądałem filmik Radosław P. jak robi z chłodziarki do wina . Ruszę z tym tematem u siebie bo szkoda zaśmiecać tak zacne wędlinki moimi wypocinami 😁 Edytowane 6 Stycznia 2024 przez szrekPL Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #983 Opublikowano 6 Stycznia 2024 32 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Śmierdziuszki O nie, to nie tak. To są " Smakuszki" tylko dla Koneserów MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #984 Opublikowano 6 Stycznia 2024 1 minutę temu, szrekPL napisał(a): jak robi z chłodziarki do wina . Tak najłatwiej bo masz sterownik temperatury wbudowany. Od biedy na szybko dokładasz sterownik wilgotnosci i nawilżacz, gotowe. Dobrze jest mieć wentylator obiegowy wewnątrz komory oraz wentylator który doprowadza powietrze z zewnątrz do komory i kratkę wentylacyjną którą wydostaje się powietrze na zewnątrz ( cyrkulacja i wymiana powietrza). Na samym początku dojrzewania potrzebny jest osuszacz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #985 Opublikowano 6 Stycznia 2024 24 minuty temu, Muski napisał(a): Ja jutro wyciagam swoje z wina😃 Tylko nie wylej wina, wypijemy 🍷😂. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #986 Opublikowano 6 Stycznia 2024 (edytowane) 17 minut temu, MIRKON napisał(a): O nie, to nie tak. To są " Smakuszki" tylko dla Koneserów 🤐😋. Edytowane 6 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #987 Opublikowano 6 Stycznia 2024 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): oglądałem filmik No tak. Moja rada jak sobie bedziesz swietnie radził z wedzonkami to dopiero zacznij dojrzewki . Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #988 Opublikowano 6 Stycznia 2024 1 minutę temu, Muski napisał(a): No tak. Moja rada jak sobie bedziesz swietnie radził z wedzonkami to dopiero zacznij dojrzewki . Tak to prawda ale filmik był o konstrukcji dojrzewalni , póki co czytam, czytam ,czytam ale też chciałbym mieć wiedzę ile taki sprzęt kosztuje i na co zwracać uwagę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-892062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #989 Opublikowano 10 Stycznia 2024 Przygotowanie kątnic🙂. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #990 Opublikowano 10 Stycznia 2024 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Przygotowanie kątnic A co to za patent??? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #991 Opublikowano 10 Stycznia 2024 (edytowane) 48 minut temu, EAnna napisał(a): A co to za patent??? Wielokrotnie sprawdzony pomarańczowo-cytrynowy🙂. Jelita lub kątnice wł. moczymy, płuczemy a następnie wkładamy do pojemnika ze skórkami zalewamy wodą i wstawiamy na noc do lodówki. Edytowane 10 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #992 Opublikowano 10 Stycznia 2024 (edytowane) Test salami utraty masy 33%, jeszce muszi trochę powisieć🙂. Edytowane 10 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #993 Opublikowano 10 Stycznia 2024 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Wielokrotnie sprawdzony pomarańczowo-cytrynowy🙂 Czy zabieg ten ma na celu zamianę naturalnego zapachu na cytrusowy? Czy chodzi o coś innego... Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #994 Opublikowano 10 Stycznia 2024 8 minut temu, EAnna napisał(a): ma na celu zamianę naturalnego zapachu na cytrusowy? Czy chodzi o coś innego... I tak i tak. Pierwsze chodzi o aromatyzowanie dojrzewki Drugie ekstrakty ze skórki pomarańczy mają właściwości antybakteryjne i walczą ze szkodliwymi patogenami tj. E.Cola czy Listeria monocytogenes. A w wędlinach dojrzewających to podstawa. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #995 Opublikowano 10 Stycznia 2024 (edytowane) 55 minut temu, EAnna napisał(a): Czy zabieg ten ma na celu zamianę naturalnego zapachu na cytrusowy? Jak najbardziej . 55 minut temu, EAnna napisał(a): Czy chodzi o coś innego... 41 minut temu, Muski napisał(a): Drugie ekstrakty ze skórki pomarańczy mają właściwości antybakteryjne i walczą ze szkodliwymi patogenami tj. E.Cola czy Listeria monocytogenes. A w wędlinach dojrzewających to podstawa. Aromat to jedno bakteriostatyka to drugie do tego dochodzi kwaśne środowisko w którym moczymy jelita między innymi po to aby utrudnić rozwój pleśni. Będę robił wyrób którego nie będę szczepił i nie chciałbym aby porastał pleśnią. Nie będzie to łatwe ponieważ środowisko panujące w komorze temu nie sprzyja. Liczę się z tym, że wyrób się zaszczepi i będę musiał w trakcie dojrzewania z tym sobie poradzić. Edytowane 10 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #996 Opublikowano 10 Stycznia 2024 3 minuty temu, Grzewlod napisał(a): kwaśne środowisko w którym moczymy jelita między innymi po to aby utrudnić rozwój pleśni. Będę robił wyrób którego nie będę szczepił i niechciałbym aby porastał pleśnią. Właśnie to miałam na myśli, czyli pogorszenie warunków rozwoju pencilium n. O środkach konserwujących, którymi przesycane są skórki cytrusów nie wspomnę. Z tego powodu nie powinno się ich dawć na kompost. Skoro jednak zakładasz dojrzewanie bezplesniowe to nie mam uwag. Dziękuję za wyjaśnienia. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #997 Opublikowano 10 Stycznia 2024 5 minut temu, EAnna napisał(a): Skoro jednak zakładasz dojrzewanie bezplesniowe to nie mam uwag. Tak zakładam . 7 minut temu, EAnna napisał(a): Dziękuję za wyjaśnienia. Proszę bardzo 🙂. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #998 Opublikowano 10 Stycznia 2024 21 minut temu, EAnna napisał(a): Z tego powodu nie powinno się ich dawć na kompost. Czy jest jakiś sposób na ich zakonserwowanie celem długiego przechowania poza wysuszeniem? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #999 Opublikowano 10 Stycznia 2024 3 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Czy jest jakiś sposób na ich zakonserwowanie celem długiego przechowania poza wysuszeniem? Zapewne wysycenie syropem cukrowym. Myślę, że solanka odegra podobną rolę. Ale po co komu solone skórki cytusowe? Krótko mówiąc, odcięcie dostępu wody Liofilizacja da zapewne lepszy produkt niż suszenie. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1000 Opublikowano 10 Stycznia 2024 Grzegorzu, nie zauważyłeś czy enzymy zawarte w owocach wpłynęły w jakimkolwiek stopniu na wytrzymałość jelit? „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/40/#findComment-893251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi