Grzewlod Opublikowano 14 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1251 Opublikowano 14 Lipca 2024 19 godzin temu, MariuszB napisał(a): Najwyższa pora.... ja dzisiaj już drugi raz ścinałem. 👍 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-937975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1252 Opublikowano 14 Lipca 2024 Kwiatek na szybko💮. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-937976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1253 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Guanciale cienizna będzie m.in. do jajcownicy😀. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1254 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Carbonara aż się prosi 😍 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1255 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 13 minut temu, szrekPL napisał(a): Carbonara aż się prosi 😍 No tak , zapodam temat moim panią już to widzę 😁. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1256 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Takie tam smakołyki😋. 1 2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1257 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 29 minut temu, Grzewlod napisał(a): Takie tam smakołyki Widzę czosnek niedźwiedzi, sól, grubomielony pieprz............ Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1258 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 45 minut temu, Muski napisał(a): Widzę czosnek niedźwiedzi, sól, grubomielony pieprz............ I papryka i czosnek i ..........😉. Muski & Grzewlod ma się dobrze👍. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1259 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Piękne słońce... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1260 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): Piękne słońce... Dziękuję te już w cieniu . 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1261 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 PIEKNE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1262 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 15 godzin temu, roman1957 napisał(a): PIEKNE Dziękujemy 🙂. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1263 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Test smaku 😋. 2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1264 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 10 minut temu, Grzewlod napisał(a): Test smaku Smaka to Ty robisz wstawiając takie zdjęcia TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1265 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 34 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Test smaku 😋. Test wizualny zdany, celujący, należy pamiętać aby podczas testu często płukać kubki smakowe Co by smaki się nie zatraciły... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1266 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 (edytowane) 29 minut temu, szrekPL napisał(a): Test wizualny zdany, celujący, To jest wzorzec krojenia. Niestety, nie możemy pomóc przyjacielowi w ułożeniu na desce , toteż profesjonalista co będzie to robił dostanie wzorzec krojenia. Wiem śmieszne może dawać wzorzec profesjonaliście, ale krojenie dojrzewek by wydobyć z nich smak nie jest oczywiste. Grubość 1 mm jest juz za dużo i dojrzewki są gumowate Edytowane 25 Sierpnia 2024 przez Muski 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1267 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 (edytowane) 43 minuty temu, Muski napisał(a): Grubość 1 mm jest juz za dużo i dojrzewki są gumowate Może wydawać się śmieszne ale przy takiej grubości plastra degustator zrazi się do wędlin dojrzewających, ponieważ będą one gumowate i ciężkie do pogryzienia. Ponadto słoność zabije naturalny bukiet smakowy który kształtuje się podczas przemian enzymatycznych itd.. Edytowane 25 Sierpnia 2024 przez Grzewlod 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1268 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 56 minut temu, szrekPL napisał(a): podczas testu często płukać kubki smakowe Tak też dziś będę czynił 😋. 2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1269 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 11 minut temu, Grzewlod napisał(a): 48 minut temu, Muski napisał(a): Grubość 1 mm jest juz za dużo i dojrzewki są gumowate Może wydawać się śmieszne ale przy takiej grubości plastra degustator zrazi się do wędlin dojrzewających, ponieważ będą one gumowate i ciężkie do pogryzienia. Ponadto słoność zabije naturalny bukiet smakowy który kształtuje się podczas przemian enzymatycznych itd.. To święta racja. Źle pokrojone dojrzewki, zepsują cały wielomiesięczny, lub nawet kilkuletni proces wytwarzania. Szkoda naszej pracy i ew. rozczarowań. 2 Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1270 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Jako degustator mogę tylko przyklasnąć, nic dodać nic ująć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1271 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 (edytowane) 7 godzin temu, Radek. napisał(a): Źle pokrojone dojrzewki, zepsują cały wielomiesięczny, lub nawet kilkuletni proces wytwarzania. Dokladnie tak jest . Degustację wędlin dojrzewajacych można "porównać" do degustacji kawioru. Kubki smakowe znajdujące się na języku i podniebieniu a konkretnie ich receptory odpowiedzialne za wykrywanie smaku w przypadku grubo ukrojonego plastra w pierwszej kolejności rejestrują sole sodu lub potasu czyli smak słony. Dzieje się tak ponieważ nie dochodzi do szybkiego rozdrobnienia potrzebnego do uwydatnienia smaku właściwego przy dużej zawartość soli w wędlinach dojrzewających 3-8%. Degustując cienki plasterk wędliny dojrzewającej receptory rejestrują odpowiednie zbilansowanie soli sodu i jonów wodorowych (smaku słonego i kwaśnego) oraz gorzkiego a tym samym uwydatnia się smak powstały w procesie fermentacji i przemian enzymatycznych (nazwę to smakiem właściwym wędliny). Wypłaszczeniu ulega smak słony który nie jest tak mocno wyczuwalny podczas degustacji pomimo dużej zawartość soli w produkcie. Dziś podczad testów dokonałem porównania wyczuwalnych smaków na przykładzie grubości plastrów dojrzałej szynki (fiocco). Edytowane 25 Sierpnia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1272 Opublikowano 14 Września 2024 Trochę starszych dobroci 😋. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-953910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #1273 Opublikowano 14 Września 2024 52 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Trochę starszych dobroci 😋. Jak zawsze super TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-953928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #1274 Opublikowano 14 Września 2024 59 minut temu, Grzewlod napisał(a): Trochę starszych dobroci Na moje oko to kabanosy nie są starsze niż 1 tydzień 😁 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-953931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #1275 Opublikowano 14 Września 2024 Jak zawsze bardzo apetycznie i ładnie ale ale... Są tam też kabanosiki które chętnie bym wykonał jeśli zdradzisz przepis Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-953932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi