Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
45 minut temu, Muski napisał(a):

Widzę czosnek niedźwiedzi, sól, grubomielony pieprz............

 I papryka i czosnek i ..........😉. Muski & Grzewlod ma się dobrze👍.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947542
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Test smaku 😋.

 

Test wizualny zdany, celujący, należy pamiętać aby podczas testu często płukać kubki smakowe Co by smaki się nie zatraciły... :clap::D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947854
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, szrekPL napisał(a):

Test wizualny zdany, celujący,

To jest wzorzec krojenia. Niestety, nie możemy pomóc przyjacielowi w ułożeniu na desce , toteż profesjonalista co będzie to robił dostanie wzorzec krojenia. Wiem śmieszne może dawać wzorzec profesjonaliście, ale krojenie dojrzewek by wydobyć z nich smak nie jest oczywiste. Grubość 1 mm jest juz za dużo i dojrzewki są gumowate 

Edytowane przez Muski
  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947858
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, Muski napisał(a):

Grubość 1 mm jest juz za dużo i dojrzewki są gumowate 

Może wydawać się śmieszne ale przy takiej grubości plastra degustator zrazi się do wędlin dojrzewających, ponieważ będą one gumowate i ciężkie do pogryzienia.  Ponadto słoność  zabije naturalny bukiet smakowy który kształtuje się podczas przemian enzymatycznych itd.:thumbsup:.20240825_142041.thumb.jpg.d270ab8e1b8e92702e2ce3ccbbe7381b.jpg

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947869
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Grzewlod napisał(a):
48 minut temu, Muski napisał(a):

Grubość 1 mm jest juz za dużo i dojrzewki są gumowate 

Może wydawać się śmieszne ale przy takiej grubości plastra degustator zrazi się do wędlin dojrzewających, ponieważ będą one gumowate i ciężkie do pogryzienia.  Ponadto słoność  zabije naturalny bukiet smakowy który kształtuje się podczas przemian enzymatycznych itd.:thumbsup:.

:yes: :clap: To święta racja. Źle pokrojone dojrzewki, zepsują cały wielomiesięczny, lub nawet kilkuletni proces wytwarzania. Szkoda naszej pracy i ew. rozczarowań. 

  • Like 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947879
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Radek. napisał(a):

Źle pokrojone dojrzewki, zepsują cały wielomiesięczny, lub nawet kilkuletni proces wytwarzania.

Dokladnie tak jest :thumbsup:.  Degustację wędlin dojrzewajacych można "porównać" do degustacji kawioru. Kubki smakowe znajdujące się na języku i podniebieniu a konkretnie ich receptory odpowiedzialne za wykrywanie smaku w przypadku grubo ukrojonego plastra w pierwszej kolejności rejestrują sole sodu lub potasu czyli smak słony. Dzieje się tak ponieważ nie dochodzi do szybkiego rozdrobnienia potrzebnego do uwydatnienia smaku właściwego przy dużej zawartość soli w wędlinach dojrzewających 3-8%.

Degustując cienki plasterk wędliny dojrzewającej receptory rejestrują odpowiednie zbilansowanie soli sodu i jonów wodorowych (smaku słonego i kwaśnego) oraz gorzkiego a tym samym uwydatnia się smak powstały w procesie fermentacji i przemian enzymatycznych (nazwę to smakiem właściwym wędliny). Wypłaszczeniu ulega smak słony który nie jest tak mocno wyczuwalny podczas degustacji pomimo dużej zawartość soli w produkcie.

Dziś podczad testów dokonałem porównania wyczuwalnych smaków na przykładzie grubości plastrów dojrzałej szynki (fiocco).  

20240825_165714.thumb.jpg.d3ed599728f98991445f8a173f1a1aec.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/51/#findComment-947955
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.