Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

 

Kilkukrotnie robiłem już rózne wariacje boczku dojrzewającego, ale pierwszy raz suszę swój wytwór na balkonie w temperaturach zmiennych od 5 do 15 stopni, mięso ma zapach starej skarpety, niemtych nóg czy jak kto tam lubi to nazywać.

Moje pytanie czy to normalne i czy nic poważnego się nie stało?

 

Proces przetwarzania wyglądał następująco:

4 doby w soli kamiennej, peklowanie suche

1 doba wysychania

12h "odsalania" w zimnej wodzie (widzialem ten patent na jakimś litweskim filmiku, żałuje ze go wykonałem), ja jeszcze dodałem piwa (zapach to robota drożdży?)

1 doba wysychania

14 dób w przyprawach na balkonie i dalej kontynuuje

 

Na pewno błędem było moczenie tego mięsa po zasoleniu, bo zbyt mocno znow nasiaklo wodą, teraz bym tego nie zrobil.

 

Użyte przyprawy to głownie pieprz, rozmaryn, nie pamietam czy dałem też kolendry (podobno to może powodować ten zapach)

 
 

 

 

Edytowane przez murzynskiwodz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczam ,że to powód moczenia w piwie, albo za dużo kolendry.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728171
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczam ,że to powód moczenia w piwie, albo za dużo kolendry.

dzieki bardzo za odpowiedź, mam nadzieje, załączam jeszcze zdjęcie przekroju, widać na zewnętrznej warstwie, że te "odsolanie" nie było dobrym pomysłem, czy ta utrata koloru to wynik jakiś procesów gnilnych?

post-109244-0-15879300-1634989983_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728174
Udostępnij na innych stronach

Jeśli peklowałeś peklosolą to tak. Taki cienki kawałek po peklowaniu przy powierzchni nie powinien zmienić koloru.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728190
Udostępnij na innych stronach

eśli peklowałeś peklosolą to tak

 

Arek zerknij poniżej.

 

Proces przetwarzania wyglądał następująco: 4 doby w soli kamiennej, peklowanie suche

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728192
Udostępnij na innych stronach

 

Witam wszystkich,, mięso ma zapach starej skarpety, niemytych nóg, czy jak kto tam lubi to nazywać.

Moje pytanie czy to normalne i czy nic poważnego się nie stało?

 

 

 

To robisz boczuś dla Duńczyków. Oni uwielbiają te klimaty. Dla nich czym bardziej intensywnie pachnie, tym towar bardziej wykwintny i szlachetny :D . Jak otworzysz np. paczkę Duńskiego sera żółtego, to klękajcie narody, bez gaz maski nie podchodź :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728199
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak otworzysz np. paczkę Duńskiego sera żółtego, to klękajcie narody, bez gaz maski nie podchodź .
 masz na mysli  Gamle Ole? 

Ja pamietam jak zaraz po przyjezdzie do S zostawilam w lodowce tylko w folji zawiniety nieszczelnie ...lodowka 3 dni sie wietrzyla :laugh:

Sur striming to pikus  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728202
Udostępnij na innych stronach

 

 Masz na mysli  Gamle Ole? 

Ja pamietam jak zaraz po przyjezdzie do S zostawilam w lodowce tylko w folji zawiniety nieszczelnie ...lodowka 3 dni sie wietrzyla :laugh:

Sur striming to pikus  :D

 

 

:D:thumbsup::clap:  !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728204
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.