murzynskiwodz Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Października 2021 (edytowane) Witam wszystkich, Kilkukrotnie robiłem już rózne wariacje boczku dojrzewającego, ale pierwszy raz suszę swój wytwór na balkonie w temperaturach zmiennych od 5 do 15 stopni, mięso ma zapach starej skarpety, niemtych nóg czy jak kto tam lubi to nazywać.Moje pytanie czy to normalne i czy nic poważnego się nie stało? Proces przetwarzania wyglądał następująco:4 doby w soli kamiennej, peklowanie suche1 doba wysychania12h "odsalania" w zimnej wodzie (widzialem ten patent na jakimś litweskim filmiku, żałuje ze go wykonałem), ja jeszcze dodałem piwa (zapach to robota drożdży?)1 doba wysychania14 dób w przyprawach na balkonie i dalej kontynuuje Na pewno błędem było moczenie tego mięsa po zasoleniu, bo zbyt mocno znow nasiaklo wodą, teraz bym tego nie zrobil. Użyte przyprawy to głownie pieprz, rozmaryn, nie pamietam czy dałem też kolendry (podobno to może powodować ten zapach) Edytowane 23 Października 2021 przez murzynskiwodz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Października 2021 (edytowane) Przypuszczam ,że to powód moczenia w piwie, albo za dużo kolendry. Edytowane 23 Października 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murzynskiwodz Opublikowano 23 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Października 2021 Przypuszczam ,że to powód moczenia w piwie, albo za dużo kolendry.dzieki bardzo za odpowiedź, mam nadzieje, załączam jeszcze zdjęcie przekroju, widać na zewnętrznej warstwie, że te "odsolanie" nie było dobrym pomysłem, czy ta utrata koloru to wynik jakiś procesów gnilnych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Października 2021 (edytowane) Jeśli peklowałeś peklosolą to tak. Taki cienki kawałek po peklowaniu przy powierzchni nie powinien zmienić koloru. Edytowane 23 Października 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Października 2021 eśli peklowałeś peklosolą to tak Arek zerknij poniżej. Proces przetwarzania wyglądał następująco: 4 doby w soli kamiennej, peklowanie suche Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Października 2021 Witam wszystkich,, mięso ma zapach starej skarpety, niemytych nóg, czy jak kto tam lubi to nazywać.Moje pytanie czy to normalne i czy nic poważnego się nie stało? To robisz boczuś dla Duńczyków. Oni uwielbiają te klimaty. Dla nich czym bardziej intensywnie pachnie, tym towar bardziej wykwintny i szlachetny . Jak otworzysz np. paczkę Duńskiego sera żółtego, to klękajcie narody, bez gaz maski nie podchodź . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Października 2021 Jak otworzysz np. paczkę Duńskiego sera żółtego, to klękajcie narody, bez gaz maski nie podchodź . masz na mysli Gamle Ole? Ja pamietam jak zaraz po przyjezdzie do S zostawilam w lodowce tylko w folji zawiniety nieszczelnie ...lodowka 3 dni sie wietrzyla Sur striming to pikus Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Października 2021 Masz na mysli Gamle Ole? Ja pamietam jak zaraz po przyjezdzie do S zostawilam w lodowce tylko w folji zawiniety nieszczelnie ...lodowka 3 dni sie wietrzyla Sur striming to pikus !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18578-boczek-dojrzewaj%C4%85cy-i-zapach/#findComment-728204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.