Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawości zajrzałem na stronę gastrosilesii i znalazłem znajomo brzmiący tekst

przy okazji powiem że na stronce podają prosty niezawodny sposób na domowe peklowanie bez żadnych fajerwerków wag i kombinacji,sposób sprawdzony,kto

chce moze tylko nie dawac przypraw,robiąc tym sposobem każdemu wyjdą udane

wędliny.

 

wedzarnia ta to super pomysł na ominięcie sluzb inspekcji weterynaryjnej pod która

podlega cała produkcja wędlin,a sanepid przymyka oko patrząc tylko aby bylo czysto.

powstalo cos co czysci ze sklepowej lady mieso ktore sie nie sprzedało i jest przetwarzane na zapleczu w wedliny podbijając tylko zysk,ja osobiście jestem za takim

rozwiązaniem jaknajbardziej,prosze popatrzec ile powstało kuchni gdzie piecze sie prosiaki robi sie wedliny na wesela i sprzedaje sie je z fajnym zyskiem,dlatego tak wiele powstało firm typu catering itp gdzie na rozwózkach nikt nie wie do końca co się

tak naprawde dzieje,a ile dorabia sobie tak to juz nie moge napisać :wink: bo ja też jestem w zawodzie :wink:

co do cen to na detal mają dobre tz.takie maksymalne ,które zapewniaja dochód.

przypuszczam że ubojni swojej nie maja,bo po co maja sie paprać,wolą kupic u producenta.zakładam iż w chwili obecnej wiekszośc wyrobów pochodzi z ich produkcji

zatem ta wędzarnia przy dobrym punkcie handlowym zarobi na siebie góra w 3 miesiące max.z tego co sie orientuje to rolnik sprzedaje kielbase po 12-14zl niewiem

czemu tak tanio sie sprzedaje :shock: oni mają po 17,99zl cena średnia,a rzemieślnicy

w mieście tacy jak my przypuszczam ze 25zl max. i na zbyt nie narzekaja.

wniosek po co otwierac masarnie jak mozna miec sklep wedzarnie i robi sie to samo

i legalnie

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42548
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Marek z Bielska !!! :lol: Kiedyś swoje go czasu kupiłem wędzoną rybkę - łososia w Auchan. Została rybka zapakowana w siatkę i tak stałem się szczęśliwym nabywcą. W domu otwieram, a z siatki taki smród poszedł, że żołądek mi się przewrócił. Pojechałem złożyć reklamacje, ale to nie takie proste - więc roztarłem rybkę po punkcie do reklamacji i cały punkt wypełnił się smrodem i trochę hali handlowej. Reakcja była super, natychmiast zjawiła się ochrona, kierownictwo, i tłum ludzi. Oczywiście sprzątaczki paliły się do roboty, a kierownik szalał. Tyle że, ja byłem bardzo wk...ny i stałem w obronie roztartej rybki machając paragonem że, to moja ryba i nie pozwolę sprzątać dopóki nie odkupią towaru razem z kosztami dojazdu. Obiecywali że, to zrobią, i że muszą sprzątać. A ja że mam w dupie ich obietnice i tylko kasa w kieszeni załatwi sprawę. Nasłali ochronę i takie dwa chude blade w mundurkach „postacie minionej epoki” ruszyły do boju. Spokojnie powiedziałem, że jak mnie dotknie to naruszy mój osobisty spokój i połamię im rączki w sekundę. Ważę może troszkę więcej jak świnka poza klasą i setuchna jedną ręką to nie problem, więc śmiechu wśród kibiców było dużo. Ludzie zaczęli zostawiać koszyki z zakupami tam gdzie stali mówiąc że, towar śmierdzi. Ogólnie nastrój się udzielił odpowiednio do zapachu. Kierownictwo natychmiast odkupiło rybkę razem z zadość uczynieniem, czyli kosztami dojazdu. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42552
Udostępnij na innych stronach

no Andyandy dlatego ja ryb nie lubie bo nigdy niewiem na jaka w sklepie trafie,

a wszyscy jak sie pytasz swieża krzycza przed chwila dostaliśmy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42555
Udostępnij na innych stronach

Współczuję wszystkim tym co będą kupowali te wędliny robione na zapleczu z tych resztek co to się nie sprzedało - może nawet z trzech dni . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42556
Udostępnij na innych stronach

Wiec zrobię opis jak poznać ryby i dodam fotki. Co do rybek to jest to "produkt" który niezależnie od miejsca na drugi dzień jest już stary beż odpowiedniego schłodzenia. Rybka schłodzona ma okres tylko troszkę dłuższy przechowania. Więc pozostaje mrożenie, ale kto posiada zamrażarkę -78st lub krótkoterminowe mrożenie -32st. Z mięskiem jest troszkę lepiej, ale to już dla fachowców wiedza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42557
Udostępnij na innych stronach

przecież Dziadku wedzarnia musi zarobić po to ją kupili,a resztki to tak psim swędem

zostaną dorzucone do kiełbaski,aby sie nie zmarnowały.

Tylko czekać jak kiełbasa w swoim czasie dostanie "sztycha" i ktos zrobi burze w sklepie jak Andyandy z rybą.nikt nie bierze pod uwage jak szybkie są drobnoustroje

co robią swoje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42558
Udostępnij na innych stronach

Wiec zrobię opis jak poznać ryby

Więc czemu kupiłeś nieświeża rybę, robiąc przy tym dym w Auchan?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42560
Udostępnij na innych stronach

Dziadek !! Twoje słowa są tak wymowne, że ciarki przechodzą na myśl o takich wyrobach. Wczoraj wędziłem szyneczki dla pracowników sklepu mięsnego, bo jak twierdzą tych "plastików mają dość" To chyba świadczy że, nie tylko takie sklepy mają złe wyroby, ale konkurencja pomiędzy "dużymi" zmusza do robienia świństwa nie wędlin. Martwi mnie to że, fachowcy sami psują sobie opinie na zlecenie, niszcząc inne małe firmy i zmuszają do podobnych praktyk. W sumie za wszystko winny jest też konsument. Ja takich nazywam "GÓNOJAD" :mellow:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42561
Udostępnij na innych stronach

BonAir!!! to była wędzona rybka w dzwonkach. Na wystawie inna, a podmieniona podczas pakowania za ladą z lodem. Świerze rybki mam prosto z wody, z burty i nie kupuję w sklepie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42562
Udostępnij na innych stronach

...może nawet z trzech dni...

Trzy dniowa wędlina/mięso to leży jeszcze w ladzie i przechodzi w "drugie" życie. A jeszcze ma trzecie :grin:

 

 

Andyandy – ja w większości przypadków kiedy kupuję rybę wędzoną to ludzkim głosem pytam się zawsze najstarszej Pani, „czy ta ryba jest świeża, bo wie Pani dla dzieci na kolację chciałem, a szkoda żeby się pochorowały” Wielokrotnie odpowiedź była typu: „ no wie pan, może tamta rybkę” . Kiedyś był taki mody chłopak, który powiedział wprost: „ niech Pan tego świnstwa nie bierze, bo się Pan zatruje”

Wiem, że nie ma reguły, bo zawsze zależy od człowieka za ladą, ale warto może spróbować w taki sposób.

Co do sprawy z Twoją rybą to BIJĘ BRAWO. Wygląda, że lepiej byśmy razem nie składali reklamacji w jednym sklepie, bo inaczej będą nasze zdjęcia z informacją „tych klientów nie obsługujemy”

 

Co do Twojej wypowiedzi nt. konsumenta "GÓNOJADa" to sprawa jest szersza. To jest to, o czym już kiedyś pisałem, że świadomość konsumencka w naszym kraju jest zerowa. To brak dbałości o wiedzę i własne zdrowie od najmłodszych lat, od szkoły, poprzez wymaganie na sklepach białej surowej za 5,99zł, szynki za 13,00zł, nie czytania etykiet, nieznajomości swoich praw konsumenckich itp. Tak długo jak sklepom będą uchodzić na sucho takie praktyki, bo klienci nic z tym dalej nie robią, to nie będzie dobrze, bo miedzy bogiem a prawdą ta Twoja ryba powinna trafić do Sanepidu. Jeden głos nic nie zmieni, ale kolejny to już będzie miał wpływ.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42580
Udostępnij na innych stronach

majchal napisał:

kiedy kupuję rybę wędzoną to ludzkim głosem pytam się zawsze najstarszej Pani, „czy ta ryba jest świeża, bo wie Pani dla dzieci na kolację chciałem, a szkoda żeby się pochorowały” Wielokrotnie odpowiedź była typu: „ no wie pan, może tamta rybkę” . Kiedyś był taki mody chłopak, który powiedział wprost: „ niech Pan tego świnstwa nie bierze, bo się Pan zatruje”

Witam! Pracowałem owego czasu na stoisku mięso,wędliny gorący punkt,sery,ryby,garmażerka!! :mad:

W załodze byłem najmłodszy ,a było 4 starsze ekspedientki (mogły spokojnie być moimi mamusiami) do czego zmierzam ,owe panie potrafiły sprzedawać szynkę z Bożego narodzenia na Wielkanoc. :shock: Jaki z tego morał zrób sobie sam i na pewno będzie OK :lol:

Pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42586
Udostępnij na innych stronach

Ja kupując świeżą rybkę zawsze ale to zawsze mówię , że będę ją jadł na SUROWO czyli SUSHI :) i naprawdę jakie różne odpowiedzi słyszałem to głowa mała , a i ile rybek mi odradzono do kupna , ale jeszcze nigdy nie dostałem rybki nie świeżej :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42590
Udostępnij na innych stronach

... Jaki z tego morał zrób sobie sam i na pewno będzie OK :lol:

Pozdro

Poszedłem za poradą przed poradą :grin:

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42591
Udostępnij na innych stronach

Albo źle widzę albo rybka jeszcze nie wędzona .

A pstrągi gdzie kupiłeś ?

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42593
Udostępnij na innych stronach

Majchal!! tak sanepid jest nawet jest punkt reklamacyjny, ale to trwa długo i firma może kupić nie jednego pracownika i zapewne tak robi bo tylko martwa ryba nie bierze. Dzisiaj w mięsnym byłem oczarowany kolorem wyrobów bo wszystkie wyroby były jak pomalowane ten sam kolor i odcień na zewnątrz i wewnątrz. W odpowiedzi usłyszałem, że też tak samo smakują :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42595
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, ano dobrze widzisz. Rybka i kiełbasa jeszcze się suszy, w wersji uwędzonej właśnie zrobiłem jej fotkę. Niestety już nie ma takiego efektu, bo lampa błyskowa wypacza kolorek, ale...

 

Jeśli chodzi o kontrole i Sanepid to wszystko zależy od człowieka. U nas w Sanepidzie jest kilku nieprzejednanych, i jeśli da im się temat, to z pewnością nie popuszczą ŻADNEJ sieci

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42600
Udostępnij na innych stronach

Pomysł z kiełbasą prosto z wędzarni w życie wcielił u nas gostek na targowisku kilka lat temu i robił furorę przez parę tygodni. Pomysł był po to aby sprzedać to co normalnie zaczynało już żyć własnym życiem czyli odświeżacz staroci. Perfidia jego pomysłu polegała na tym że poświęcał dużo czasu na szkoleniu klientów jak trzeb jego gorące jeszcze wyroby wychładzać aby się szybko nie zepsuły, w razie reklamacji stwierdzał - " przecież mówiłem co trzeba było zrobić aby się nie zaśmierdło"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42617
Udostępnij na innych stronach

nie ma co tematu rozdrapywać,bo nawet nie tak dawno jak na zlocie ktoś

mi mówił że jadł kiełbase,która była zrobiona z nieświeżego mięsa,pragne

podkreślić iż należy bacznie zwracać uwage na higiene osobistą,naczyń

oraz warunki produkcji i przechowywania.

przykro sie o takich sprawach pisze,ale pisać należy iż od tego zależy nasze zdrowie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42625
Udostępnij na innych stronach

bo nawet nie tak dawno jak na zlocie ktoś

mi mówił że jadł kiełbase,która była zrobiona z nieświeżego mięsa

O ile dobrze pamiętam to Szczepan uczulał tych ,którzy pozostali w Napoleonowie ,że jakaś wędlinka była "przeziębiona" :wink:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42640
Udostępnij na innych stronach

Papciu. Ciekawy jestem, czy sklep wykonuje usługę wędzenia mięsa powierzonego przez klienta?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42643
Udostępnij na innych stronach

Bagno, nie wiem. Dowiem się i dam znać, sam jestem ciekaw jak zadałeś to pytanie.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-42664
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Sprzedaż wędlin prosto z wędzarni

http://www.e-grajewo.pl/wiadomosc,Wdliny_prosto_z_wdzarki,11306.html

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/page/2/#findComment-101128
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.