Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Ostatnio zastanawiam się nad wykorzystanie sous vide do parzenia w słoikach. Koncept jest taki:

1. Wieprzowina zmielona z dodatkiem 2% peklosoli i soli (50/50) na 1kg mięsa

2. Przekładam do słoików 100-300ml

3. Wyciągam powietrze ze słoików przy użyciu pojemnika próżniowego spiętego z pompą Maxxo, aż mięso w słoiku dotknie nakrętki.

4. Tak przygotowane słoiki umieszczam w kąpieli wodnej w temp 60*C na 24h.

5. Po upływie 24h wyciągam z parzenia i schładzam w wodzie, a następnie przekładam do lodówki na 24h.

6. Po 24h ponowną kąpiel wodna na 24h, i ten sam cykl powtarzam jeszcze raz.

 

Czy po takiej obróbce gotowy produkt mógłby być przechowywany w temp do 20*C?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/
Udostępnij na innych stronach

Przetrwalniki zamorduje dopiero temperatura 121* - więc raczej SV nie jest tutaj wskazane.Jak nie masz autoklawu - szybkowara to tyndalizuj tradycyjnie.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733454
Udostępnij na innych stronach

Ja bym jeszcze zrezygnował z 50/50 sól/peklosól tylko 100% peklosól.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733455
Udostępnij na innych stronach

W sieci można znaleźć wyniki dowodzące, że działanie bakteriobójcze w przypadku obróbki termicznej jest wypadkową dwóch czynników: temperatury i czasu działania tą temperaturą na produkt. Próżnia (albo raczej nibypróżnia) nie ma tutaj chyba nic do rzeczy

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733514
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po 24h ponowną kąpiel wodna na 24h, i ten sam cykl powtarzam jeszcze raz.
Teoretycznie powinno być OK - temperatura w długim czasie  utłucze większość mikrobów . Tylko co chcesz osiągnąć ? 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733515
Udostępnij na innych stronach

W sieci można znaleźć wyniki dowodzące, że działanie bakteriobójcze w przypadku obróbki termicznej jest wypadkową dwóch czynników: temperatury i czasu działania tą temperaturą na produkt. Próżnia (albo raczej nibypróżnia) nie ma tutaj chyba nic do rzeczy

Wytworzenie tej niby próżni przy pomocy pompy ma jak rozumiem za zadanie "zaciągnięcie" słoika,gdyż temperatura 60 stopni tego nie uczyni

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733516
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego parzenie w 60 st ? Te urządzenia zwykle pozwalają osiągnąć 90 czy 95 st. Czyli można przeprowadzić w nich przeprowadzić zwykłą pasteryzację albo tandalizację.

Przechowywanie poza lodówką nawet kilkakrotnie parzonych w 60 st "konserw" wydaje mi się ryzykowne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733554
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak przygotowane słoiki umieszczam w kąpieli wodnej w temp 60*C na 24h. 5. Po upływie 24h wyciągam z parzenia i schładzam w wodzie, a następnie przekładam do lodówki na 24h. 6. Po 24h ponowną kąpiel wodna na 24h, i ten sam cykl powtarzam jeszcze raz.

Podzielam opinię "Resal`a o przechowywaniu słoików bez warunków chłodniczych.

Pomimo dwukrotnej pasteryzacji nie osiągniesz trwałości i typowe smaku dla przetworów sterylizowanych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733560
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.