samo Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2021 Witajcie,Ostatnio zastanawiam się nad wykorzystanie sous vide do parzenia w słoikach. Koncept jest taki:1. Wieprzowina zmielona z dodatkiem 2% peklosoli i soli (50/50) na 1kg mięsa2. Przekładam do słoików 100-300ml3. Wyciągam powietrze ze słoików przy użyciu pojemnika próżniowego spiętego z pompą Maxxo, aż mięso w słoiku dotknie nakrętki.4. Tak przygotowane słoiki umieszczam w kąpieli wodnej w temp 60*C na 24h.5. Po upływie 24h wyciągam z parzenia i schładzam w wodzie, a następnie przekładam do lodówki na 24h.6. Po 24h ponowną kąpiel wodna na 24h, i ten sam cykl powtarzam jeszcze raz. Czy po takiej obróbce gotowy produkt mógłby być przechowywany w temp do 20*C? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2021 Przetrwalniki zamorduje dopiero temperatura 121* - więc raczej SV nie jest tutaj wskazane.Jak nie masz autoklawu - szybkowara to tyndalizuj tradycyjnie. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2021 Ja bym jeszcze zrezygnował z 50/50 sól/peklosól tylko 100% peklosól. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2021 W sieci można znaleźć wyniki dowodzące, że działanie bakteriobójcze w przypadku obróbki termicznej jest wypadkową dwóch czynników: temperatury i czasu działania tą temperaturą na produkt. Próżnia (albo raczej nibypróżnia) nie ma tutaj chyba nic do rzeczy Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2021 Po 24h ponowną kąpiel wodna na 24h, i ten sam cykl powtarzam jeszcze raz. Teoretycznie powinno być OK - temperatura w długim czasie utłucze większość mikrobów . Tylko co chcesz osiągnąć ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2021 W sieci można znaleźć wyniki dowodzące, że działanie bakteriobójcze w przypadku obróbki termicznej jest wypadkową dwóch czynników: temperatury i czasu działania tą temperaturą na produkt. Próżnia (albo raczej nibypróżnia) nie ma tutaj chyba nic do rzeczyWytworzenie tej niby próżni przy pomocy pompy ma jak rozumiem za zadanie "zaciągnięcie" słoika,gdyż temperatura 60 stopni tego nie uczyni Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2021 A dlaczego parzenie w 60 st ? Te urządzenia zwykle pozwalają osiągnąć 90 czy 95 st. Czyli można przeprowadzić w nich przeprowadzić zwykłą pasteryzację albo tandalizację. Przechowywanie poza lodówką nawet kilkakrotnie parzonych w 60 st "konserw" wydaje mi się ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2021 Tak przygotowane słoiki umieszczam w kąpieli wodnej w temp 60*C na 24h. 5. Po upływie 24h wyciągam z parzenia i schładzam w wodzie, a następnie przekładam do lodówki na 24h. 6. Po 24h ponowną kąpiel wodna na 24h, i ten sam cykl powtarzam jeszcze raz. Podzielam opinię "Resal`a o przechowywaniu słoików bez warunków chłodniczych.Pomimo dwukrotnej pasteryzacji nie osiągniesz trwałości i typowe smaku dla przetworów sterylizowanych Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18683-sv-i-s%C5%82oiki/#findComment-733560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.