Zadymiam Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Dzień dobry,cześć tu Sławomirwitam wszystkich czytelników których udało mi się poznać na spotkaniu w Zakopanem w zeszłym roku i tych których jeszcze nie poznałem.Mam ogromną prośbę do Was, przeglądam forum i szukam przepisów na solankę do różnych kawałków wieprzowiny czyli szynka, schab, karkówka, boczek i szynka wołowa bo to chcę uwędzić na święta.do tej pory używałem mieszanki przypraw z przepisu mojego dziadka ale stosowałem go do całego mięsa a teraz chciałbym aby każda wędlina jednak miała nie co inną mieszankę przypraw aby różnice w smaku były większe i podkreślały smak mięsa.Pewnie źle szukam bo nie mogę sam znaleźć dlatego proszę jeśli trafi się dobra dusza i podeśle link bądź przepis będę wdzięczny. przepis mojego dziadka Wędzenie wieprzowiny lp. przyprawy Na 5 kg. 1 ziele angielskie 3-5 ziaren 2 jałowiec 3-5 ziaren 3 kminek 3-5 ziaren 4 goździki 3-5 ziaren 5 kolendra 20 ziaren 6 listek laurowy 3 średnich liści 7 pieprz czarny 6 ziaren 8 majeranek 1 Łyżeczka od herbaty 9 curry 1 na czubek łyżeczki10 kurkuma 1 na czubek łyżeczki11 ziele czombru 1 szczypta w palce12 zioła prowansalskie 1 szczypta w palce13 gorczyca 10 ziaren14 koper 1 szczypta w palce15 papryka mielona 1 na czubek łyżeczki16 rozmaryn 1 na czubek łyżeczki z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Dzień dobry,cześć tu Sławomirwitam wszystkich czytelników których udało mi się poznać na spotkaniu w Zakopanem w zeszłym roku i tych których jeszcze nie poznałem.Mam ogromną prośbę do Was, przeglądam forum i szukam przepisów na solankę do różnych kawałków wieprzowiny czyli szynka, schab, karkówka, boczek i szynka wołowa bo to chcę uwędzić na święta.do tej pory używałem mieszanki przypraw z przepisu mojego dziadka ale stosowałem go do całego mięsa a teraz chciałbym aby każda wędlina jednak miała nie co inną mieszankę przypraw aby różnice w smaku były większe i podkreślały smak mięsa.Pewnie źle szukam bo nie mogę sam znaleźć dlatego proszę jeśli trafi się dobra dusza i podeśle link bądź przepis będę wdzięczny. przepis mojego dziadka Wędzenie wieprzowiny lp. przyprawy Na 5 kg. 1 ziele angielskie 3-5 ziaren 2 jałowiec 3-5 ziaren 3 kminek 3-5 ziaren 4 goździki 3-5 ziaren 5 kolendra 20 ziaren 6 listek laurowy 3 średnich liści 7 pieprz czarny 6 ziaren 8 majeranek 1 Łyżeczka od herbaty 9 curry 1 na czubek łyżeczki10 kurkuma 1 na czubek łyżeczki11 ziele czombru 1 szczypta w palce12 zioła prowansalskie 1 szczypta w palce13 gorczyca 10 ziaren14 koper 1 szczypta w palce15 papryka mielona 1 na czubek łyżeczki16 rozmaryn 1 na czubek łyżeczki z góry dziękujęWitam.Naprawdę dziadek to wszystko dodawał do solanki?? Musiał byś szukać w przepisach na marynatę. Solanki zawierają tylko peklosòl i może dlatego trudno Ci było znaleźć. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2021 aby różnice w smaku były większe i podkreślały smak mięsa. Przepis jest prosty: woda + peklosól + mięso + odrobina serca i zaangażowania. Nic więcej.Jak chcesz mieć podkreślony smak mięsa jednocześnie zabijając/zakrywając go aromatem przypraw?Tutaj masz sposób do peklowania wg.Szczepana który ja stosuję od lat (jest jeszcze tabela Dziadka ale dla mnie osobiście wędzonki wychodzą wtedy za słone)https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/Spróbuj raz zrobić tylko na samej peklosoli, a później będziesz ewentualnie dokładał sobie aromat/smak przypraw. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Ja zawsze robię solankę z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Zalewam to woda i robie wywar. Do solanki dodaje czosnek w ząbkach plus zrobiony wywar. Dorzucam też trochę cukru 1-2% oraz 50ml przyprawy Maggi na 10L solanki. Zdaje się że wyczytałem to gdzieś u DZIADKA przey pierwszym wędzeniu i tak zostało. Jak dla mnie i reszty to przepis w punkt. Ze słonością wzoruję się na Tabeli DZIADKA, tylę ze ujmuję 30% soli. Taka proporcja jest dla mnei idealna. Jeśli chodzi o przyprawy do tego wywaru to wg uznania. Poszukaj na forum wskazówek odnośnie pierwszego wędzenia wg DZIADKA (tekst z fragemnetem gdzie biegał na pieczarki w międzyczasie:). Tam wszystko znajdziesz. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Ja zawsze robię solankę z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Zalewam to woda i robie wywar. Do solanki dodaje czosnek w ząbkach plus zrobiony wywar. Dorzucam też trochę cukru 1-2% oraz 50ml przyprawy Maggi na 10L solanki. Zdaje się że wyczytałem to gdzieś uCzyli powstaje tzw. "Berbelucha", psująca prawdziwy smak wędliny. W poprzednim poście Wróbelek "zaćwierkał" czego należy używać do peklowania aby szynka smakowała szynką, schab schabem, itd. itp. a nie wszystko na jedno kopyto.Tyle już było na ten temat . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Grudnia 2021 @Zadymiam. Spróbuj. Tylko spróbuj raz. Zrób tylko na peklosoli. Po pierwsze samoczynnie uzyskasz efekt o jaki Ci chodzi ,a więc różne smaki w zależności od rodzaju mięsa. Po drugie, jest szansa że już zawsze będziesz tak robił. Pisze to opierając się na własnym doświadczeniu. Długo stosowałem czosnek liść i mariana do peklowania. (pekluje na sucho). Kiedyś spróbowałem inspirowany opiniami speców z tego forum na samej pekli. Tak już zostało. Nic tymi przyprawami nie da się poprawić(chyba że chu......we mięso) a wiele można zepsuć. Po prostu spróbuj. Jak nie podpasi?- walczysz dalej.Pozdrawiam. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Jak już bardzo będziesz chciał zepsuć smak, to zawsze możesz czosnek i te inne dodatki nałożyć na kanapkę Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Też kiedyś na początku nauki wędzarniczej stosowałem różne mieszanki oraz mikstury i nic dobrego oprócz biegania i ciągłego sprawdzania zalewy nie wynikało.Przyjąłem sensowne i dobre rady z forum - tylko peklosól, woda i mięso - uwierz nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne a wszystkie dodatkowe smaki i posmaki możesz uzyskać przyprawami na kanapce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Tymi przyprawami nie da się nic poprawić, (chyba że chu......we mięso) a wiele można zepsuć. Nic dodać, nic ująć !!! Edytowane 4 Grudnia 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Tylko spróbuj raz. Zrób tylko na peklosoli W pełni potwierdzam poczujesz smak mięsa - Naprawdę pysznego - ba każdy mięsien ma inny smak Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zadymiam Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Dzięki wszystkim za szybkie i jak się okazuje proste odpowiedzi.Woda, peklosól i mięso.Spróbuję po Waszemu bo jedność w głosie i doświadczenie wyczytać tylko potrafię. Jeszcze raz dziękuję i udanych wędzonek wszystkim życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18727-przepisy-na-solank%C4%99/#findComment-735592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.